Fruktabrikos: För Vilket år Bär Den Frukt? Varför Börjar Den Inte Blomma Och Vad Ska Man Göra? Hur Får Man Plantor Att Bära Frukt Efter Plantering?

Innehållsförteckning:

Video: Fruktabrikos: För Vilket år Bär Den Frukt? Varför Börjar Den Inte Blomma Och Vad Ska Man Göra? Hur Får Man Plantor Att Bära Frukt Efter Plantering?

Video: Fruktabrikos: För Vilket år Bär Den Frukt? Varför Börjar Den Inte Blomma Och Vad Ska Man Göra? Hur Får Man Plantor Att Bära Frukt Efter Plantering?
Video: Så får du mogna tomater 2024, Maj
Fruktabrikos: För Vilket år Bär Den Frukt? Varför Börjar Den Inte Blomma Och Vad Ska Man Göra? Hur Får Man Plantor Att Bära Frukt Efter Plantering?
Fruktabrikos: För Vilket år Bär Den Frukt? Varför Börjar Den Inte Blomma Och Vad Ska Man Göra? Hur Får Man Plantor Att Bära Frukt Efter Plantering?
Anonim

Friska och starka aprikosträd kan glädja sina ägare med en bra skörd varje år. Därför, om växten inte börjar blomma i tid eller inte bär frukt efter blomningen, måste trädgårdsmästaren vara uppmärksam på dess skick.

Bild
Bild
Bild
Bild

Påverkande faktorer

Fruktabrikosens regelbundenhet beror till stor del på de förhållanden under vilka trädet växer. Följande faktorer påverkar avkastningen på en växt.

  1. Belysning av webbplatsen . Aprikoser är termofila växter. Därför rekommenderas det att plantera dem i väl upplysta områden. I skuggan kommer växterna att förbli små och bära dålig frukt.
  2. Jordkvalitet … Aprikoser växer och trivs bäst på lätt och lös jord. Om jorden på platsen är för sur måste dess surhet minskas med ren träaska eller kalk. Träd måste också matas regelbundet. För detta kan både organiska och mineralgödselmedel användas. I det här fallet bör du inte överfodra aprikoserna. Detta kommer att leda till att trädet kommer att växa aktivt, men mycket få frukter kommer att bildas på det.

  3. Lämplig luftfuktighet … Aprikoser svarar inte bra på både torka och hög markfuktighet. Därför är det mycket viktigt att se till att plantorna får tillräckligt med fukt.
  4. Väder . Eftersom aprikoser inte tål kyla väl, måste växter som odlas under kalla förhållanden täckas noggrant. Om deras grenar fryser, kommer frukter inte att visas på dem.

Om du ger trädet normala förutsättningar för tillväxt och utveckling, blir det inga problem med dess frukt.

Bild
Bild

Under vilket år börjar frukten?

När man planterar ett träd på sin plats vill varje trädgårdsmästare veta hur snabbt det börjar bära frukt. I genomsnitt händer detta 3-4 år efter att unga plantor planterats. Det bör noteras att starttiden för fruiting till stor del beror på egenskaperna hos den valda sorten .… Vissa växter börjar blomma och bära frukt först vid 5-6 års ålder. Detta måste beaktas vid landning.

Det är värt att vänta på frukten av aprikoser mitt i sommaren. Tiden när frukterna dyker upp på trädet beror på sortens egenskaper, liksom det lokala klimatet. Så, i mittfältet börjar aprikoser bära frukt under andra halvan av juni. I kalla områden uppträder mogna frukter på grenarna mot slutet av sommaren.

För att samla välsmakande och söta frukter från trädet hela sommaren, planterar erfarna trädgårdsmästare flera olika sorter av aprikos på sin webbplats på en gång .… Med rätt vård kan de bära frukt i 30-40 år.

Bild
Bild

Varför bär inte trädet frukt och vad ska man göra?

Trädgårdsmästare identifierar flera huvudorsaker till att ett träd inte blommar och inte bär frukt.

Klimatförhållanden

Mycket ofta bär trädet inte frukt på grund av att dess knoppar någon gång frös . För att förhindra att detta händer måste aprikoser som växer i kalla områden vara ordentligt förberedda för vintern. På hösten vattnas de väl och befruktas. Stammarna av unga växter är inslagna i säckväv, agrofibre eller grangrenar. Du ska inte ta av ditt skydd för tidigt. Detta bör göras först efter att snön har smält.

Så att växten, som redan har börjat blomma, inte skadas av returfrost, använder vissa trädgårdsmästare också "rök" -metoden. Innan en frostig natt görs små bränder i trädgården. Detta hjälper till att skydda mot frost, inte bara aprikoser, utan också andra växter.

Det kommer att hjälpa till att rädda den framtida skörden och fördröja blomningen. Det är ganska lätt att bromsa denna process. För att göra detta måste aprikosen vattnas rikligt på hösten . Omedelbart efter att snön fallit på platsen måste den tampas tätt runt stammen.

Om allt görs korrekt börjar växterna blomma först efter full uppvärmning.

Bild
Bild

Felaktig vård

En annan anledning till att ett vuxet träd inte blommar är felaktig vård av växten. För att undvika problem med växternas frukt är det viktigt att regelbundet utföra följande agrotekniska åtgärder.

Till vatten … Både unga plantor och mogna träd behöver regelbunden vattning. Om sommaren är torr kan växten försvagas och sluta bära frukt. Lösningen på detta problem är ganska enkel. Vid normalt väder måste aprikoser vattnas 4 gånger om året. Detta görs för första gången i april. Samtidigt utförs förebyggande jordbearbetning, liksom själva platsen. I framtiden vattnas aprikosträd under den aktiva tillväxten av skott, liksom ett par dagar innan frukten mognar. Detta gör dem godare och saftigare. Sista gången träden vattnas är på hösten. Fuktladdande vattning hjälper till att skydda växtrötter från kallt väder. Därför anpassar de sig snabbt till vintern.

Bild
Bild

Utfodra … Om trädet inte har någon färg kan det sakna näringsämnen för normal utveckling. För att växten ska bära frukt väl måste den matas med organiskt material eller komplext gödselmedel. I processen med att mata växterna måste jorden bredvid stammen också grävas väl. Detta kommer att bidra till fri luftåtkomst till växtrötterna.

Bild
Bild

Beskär träd . Tidig beskärning hjälper också till att få växterna att bära frukt bättre. På våren och hösten måste trädgårdsmästaren ta bort alla sjuka och torra grenar. Denna procedur hjälper inte bara att öka växtens utbyte, utan också att förbättra dess utseende. Det är också omöjligt att låta kronan bli för spridd. I det här fallet visas för få frukter på trädet. De kommer också att växa för små.

Bild
Bild

Växtvård tar inte mycket tid. Därför kan även nybörjare trädgårdsmästare klara detta.

Sjukdomar

Olika sjukdomar kan också försvaga växten och minska dess avkastning. De tömmer trädet. På grund av detta fäller aprikosen blommor. Frukterna visas antingen inte alls eller så växer de för svaga och smaklösa. Det finns flera sjukdomar som är farliga för aprikos som trädgårdsmästare bör uppmärksamma.

Brun fläck … Denna svampsjukdom påverkar initialt växternas lövverk. På grund av detta försvagas trädet kraftigt och bär inte frukt. Bruna fläckar visas vanligtvis på lövverket på ett skrantande träd. De ökar med tiden. Om växten infekterades med brun fläck under fruktningen, visas fläckar inte bara på lövverket, utan också på frukterna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mjöldagg … Denna sjukdom är en av de vanligaste. Det påverkar både unga träd och vuxna. En vit blomning visas på skotten av ett sjukt träd. Med tiden blir det tätare och mörkare. Lövverket av ett sjukt träd vissnar. Blommor från det faller av mycket snabbt. Om det redan finns frukter på trädet, krymper de och krymper med tiden.

Bild
Bild

Grå röta … Denna svampsjukdom kallas också monilios. Sjukdomen utvecklas bäst i en fuktig miljö och påverkar unga skott och lövverk. De blir täckta med mörka fläckar. Om det redan finns frukter på trädet vid denna tidpunkt börjar de omedelbart ruttna.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder hjälper till att skydda aprikoser från dessa sjukdomar .… Så att växten inte gör ont och bär frukt normalt, trädgårdsmästare på våren och hösten vitkalkade trädstammar . En liten mängd läggs ofta till lösningen som används för detta kopparsulfat … Samma produkt kan användas för att spraya träd. Det kostar 3-4 gånger att bearbeta dem på detta sätt.

Om växten redan är infekterad ska de sjuka grenarna skäras av. Alla växtrester måste brännas för att förhindra spridning av sjukdomen.

Om växten är kraftigt infekterad används vanligtvis speciella preparat för att behandla den.

Bild
Bild

Val av sort

I vissa fall bär trädet inte frukt på grund av att trädgårdsmästaren har valt fel växtsort för plantering i sitt område. För att aprikoser ska blomma bra bör endast frostbeständiga sorter planteras i kalla områden.

Separat ska det sägas att vissa skrupelfria säljare säljer plantor av låg kvalitet. Sådana växter utvecklas inte bra och blommar inte. För att förhindra att detta händer är det värt att köpa unga träd endast i beprövade plantskolor.

Bild
Bild

Ingen pollinering

I vissa fall blommar växterna rejält på våren, men med tiden ser de inte ut som frukt. Detta beror på att blommorna inte pollinerades .… För att förhindra att detta händer rekommenderas det att plantera mer än ett träd i ett område, men flera. I det här fallet kommer de att pollinera varandra. Om det inte är möjligt att placera flera växter på en plats samtidigt kan en gren av en annan sort ympas på trädet.

Du kan också pollinera aprikoser artificiellt. Detta görs oftast manuellt. Pollen från ett träd överförs försiktigt till ett annat med små paniklar. På kanten av var och en av dem kan päls eller bomull fixeras. Manuell pollinering kan öka skörden. För att spara tid pollinerar vissa odlare aprikoser med fläkt eller hårtork.

Det är mycket enkelt att överföra pollen från en blomma till en annan på detta sätt.

Bild
Bild

Du kan också prova att locka pollinerande insekter till ditt område. För detta sprutas växter med vatten med socker eller honung under blomningen. Dessutom kan användbara honungsväxter planteras bredvid aprikoser. Det kan vara ljung, gul sötklöver eller tandsten. Dessa blommor är också utmärkta gröngödsel. Därför är det dubbelt användbart att odla dem på din webbplats.

Rekommenderad: