Frukt Av Vinbär: Hur Många Gånger I Livet Bär Det Frukt? Vad Ska Jag Göra Om Svarta Vinbär Inte Bär Frukt? Under Vilket år Börjar Frukten Efter Plantering?

Innehållsförteckning:

Video: Frukt Av Vinbär: Hur Många Gånger I Livet Bär Det Frukt? Vad Ska Jag Göra Om Svarta Vinbär Inte Bär Frukt? Under Vilket år Börjar Frukten Efter Plantering?

Video: Frukt Av Vinbär: Hur Många Gånger I Livet Bär Det Frukt? Vad Ska Jag Göra Om Svarta Vinbär Inte Bär Frukt? Under Vilket år Börjar Frukten Efter Plantering?
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Frukt Av Vinbär: Hur Många Gånger I Livet Bär Det Frukt? Vad Ska Jag Göra Om Svarta Vinbär Inte Bär Frukt? Under Vilket år Börjar Frukten Efter Plantering?
Frukt Av Vinbär: Hur Många Gånger I Livet Bär Det Frukt? Vad Ska Jag Göra Om Svarta Vinbär Inte Bär Frukt? Under Vilket år Börjar Frukten Efter Plantering?
Anonim

När en nygjord sommarboende funderar på vilka växter som ska placeras på hans webbplats kommer han definitivt att fatta beslut om att plantera flera vinbärsbuskar, eftersom dessa buskar anses vara en av de mest opretentiösa och samtidigt populära. Men först måste du ta hänsyn till allt som rör frukt av vinbär.

Bild
Bild

Särdrag

Vinbär (det spelar ingen roll om den är röd, svart eller vit) är en flerårig buske som växer upp till två och en halv meter … Men den kan också ha en kompakt storlek, till exempel bara 1-1,5 meter. På grenarna (vanligtvis finns det 15 till 20 av dem på busken) bildas unga skott med blommor och penslar sedan med frukt.

Fruktprocessen av svarta vinbär är att bären är koncentrerade på ettåriga och tvååriga skott. Sedan måste de tas bort och därigenom ge nya skott möjlighet att utvecklas. Röda och vita vinbär har fleråriga fruktformationer. Fruktkvistar ordnas i högar högst upp på ettåriga skott. Skelettgrenar bär frukt längre på röda vinbär än på svarta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotsystemet ligger i de övre jordlagren av alla typer av dessa buskar. Huvuddelen av rötterna ligger på ett djup av högst 25 cm, och bara tjocka skelettrötter går djupare. Vid en temperatur på +1 grader börjar vegetativa processer i busken. Blomningen börjar vanligtvis efter en och en halv månad från början av växtsäsongen. I svarta vinbär börjar blomning och bladning samtidigt, medan i röda vinbär förekommer blomning tidigare.

Svart vinbär behöver mycket mer fukt, och röda och vita grödor är mycket torktåliga. Samtidigt kräver dessa buskar också mycket mer ljus. De är också mer motståndskraftiga mot frost.

Bild
Bild

När börjar det bära frukt?

Många sommarboende är oroliga för året efter att plantorna planterats, börjar vinbäret bära frukt. Här beror mycket på variationen av vinbär, regionen där den växer, hur den vårdar den, om alla agrotekniska åtgärder följs . Till exempel kommer röda och svarta vinbär in i fruktperioden vid olika tidpunkter på grund av skillnader i buskens struktur. I svarta vinbär bildas blomknoppar på grenar som är ett år gamla. Så den första skörden väntar trädgårdsmästaren nästa år efter plantering av växten, men förutsatt att vården var korrekt. Du måste förstå att detta blir en liten skörd. Men fullfjädrad frukt börjar redan från det tredje året av buskens liv.

I röda vinbär mognar de första frukterna på tvååriga grenar, och en full skörd kan bara skördas under det femte levnadsåret.

Bild
Bild

Hur många gånger i livet ger en vinbär en skörd?

Svarta vinbärsbuskar kan producera grödor stabilt på ett ställe i 15 år. Men med trädgårdsmästarens noggranna uppmärksamhet kan buskens hela livslängd förlängas . Här spelar planteringsplatsen, jorden, sorten, snabb beskärning och andra vårdåtgärder en viktig roll. Maxutbytet kan uppnås vid 5-6 års livslängd. Vidare kommer det gradvis att minska. Busken kräver periodvis beskärning mot åldrande. För att göra detta skärs alla fyra år gamla grenar ut från svarta vinbär. Efter femton års ålder rycker många sommarboende upp buskar och planterar nya.

Med röda vinbär är det lite annorlunda. Buskar kan bo på ett ställe och bära frukt framgångsrikt i 20 år eller ännu längre. Beskärning mot åldrande innebär att man tar bort grenar som är äldre än 5-6 år.

Bild
Bild

Varför slutar fruiting?

Frukt av både svarta och andra vinbär kan sluta av olika anledningar.

Den första av dessa är buskens ålder. Ju äldre vinbär desto lägre avkastning . Ett tydligt tecken på trädens åldrande är grå bark. Dessutom kan åldrande skott ge en ökning med bara 10-15 cm. Knopparna börjar utvecklas dåligt, vinbär blommar, men frukterna bildas inte, som ett resultat torkar grenarna och dör.

Men om vinbären har slutat bära frukt betyder det inte alltid att de är gamla. Sådana konsekvenser kan orsakas av förtjockning av busken, brist på fukt eller sol, uppkomsten av sjukdomar eller skadedjur. I sådana fall måste du göra något, men först måste du identifiera problemet. När busken förtjockas är det värt att beskära, ta bort alla gamla och skadade grenar. Du kan också nypa topparna för att stimulera tillväxten. Om det inte finns tillräckligt med vattning måste du korrigera det. För att göra detta, kontrollera helt enkelt jordens fuktinnehåll. När det gäller skadedjur och sjukdomar bör förebyggande åtgärder utföras på våren, sommaren och hösten. Det finns många medel för detta.

Om en ung vinbär redan bär frukt dåligt från början, bör du tänka på att transplantera den till en mer gynnsam plats, där den får tillräckligt med ljus, men vara i skuggan någon del av dagen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förlänger man buskens livslängd?

För att växten ska glädja trädgårdsmästaren i många år är det värt att utföra enkla procedurer

  • Om du vill se vinbär på din webbplats så länge som möjligt och få en full skörd, du måste ta hand om rätt landningsplats i förväg . Först och främst bör området med vinbär skyddas från direkt solljus under perioder med extrem värme. De gillar inte vinbärsbuskar och drag, så det bästa stället för dem finns vid staketet, där det finns skydd mot vinden.
  • När du väljer en sort är det värt att i förväg kolla med säljaren vilka vårdåtgärder som ska utföras , för ibland kan en viss sort ha sina egna krav på jordbruksteknik. Plantor måste köpas från specialiserade plantskolor. Då är det stor sannolikhet att växten rotar sig väl och ger full skörd i många år.
  • För att vinbärsbuskar är gynnsamma och deras långa livslängd är det absolut nödvändigt att applicera gödningsmedel … I början eller mitten av våren (beroende på växande region) bör vinbärarna matas med kvävegödsel, vilket kommer att bidra till tillväxten av grön massa, bra blomning och fler äggstockar. Denna toppdressing kan göras på våren och försommaren. På hösten kan du mata buskarna med kalium och fosfor, men utesluter redan kväve. Detta kan bara skada växten.
  • För att skydda mot alla slags svampsjukdomar på våren måste buskarna behandlas med Bordeaux -vätska eller kopparsulfat . Om frukter redan har dykt upp på buskarna, kommer Fitosporin att vara ett säkert medel för att bekämpa svampinfektioner.
  • Var noga med att beskära, ta bort gamla och skadade grenar i tid, liksom de som inte längre kommer att bära frukt … För att aktivera tillväxten av unga skott bör topparna klämmas.
  • En annan viktig punkt kommer att vara att avlägsna ogräs i tid ., eftersom de inte bara förstör utseendet på platsen, utan också täpper till utrymmet och tar näringsämnen från buskarna. Marken runt buskarna måste också lossas regelbundet: så tränger luft in i den, vilket också är nödvändigt för rötterna.
  • Det är nödvändigt att tillhandahålla vinbär och tidig vattning . Här måste du vägledas av vädret. Det räcker att bara kontrollera om marken är torr eller våt och sedan vattna den.
  • För att hålla fukt längre och ogräs förekommer mindre ofta kan marken runt buskarna mulas . Torv, sågspån eller halm är lämpliga som mulch.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa åtgärder kommer att förlänga buskens livslängd för att beundra dess friska, vackra utseende och få en rik skörd i många år.

Rekommenderad: