Beskärning Av Körsbärsplommon: Hur Man Beskär Korrekt På Våren Och Hösten? Kronformningsplaner För Nybörjare Av Ett Ungt Och 3-årigt Träd

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Körsbärsplommon: Hur Man Beskär Korrekt På Våren Och Hösten? Kronformningsplaner För Nybörjare Av Ett Ungt Och 3-årigt Träd

Video: Beskärning Av Körsbärsplommon: Hur Man Beskär Korrekt På Våren Och Hösten? Kronformningsplaner För Nybörjare Av Ett Ungt Och 3-årigt Träd
Video: Lär dig beskära buskar och träd - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, Maj
Beskärning Av Körsbärsplommon: Hur Man Beskär Korrekt På Våren Och Hösten? Kronformningsplaner För Nybörjare Av Ett Ungt Och 3-årigt Träd
Beskärning Av Körsbärsplommon: Hur Man Beskär Korrekt På Våren Och Hösten? Kronformningsplaner För Nybörjare Av Ett Ungt Och 3-årigt Träd
Anonim

Beskärning av träd är en viktig del av din trädunderhållsrutin. Körsbär behövs för att växten alltid ska förbli stark och frisk. Denna procedur bör utföras regelbundet och följa alla rekommendationer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det för?

Beskärning av körsbärsplommon gynnar både unga växter och vuxna. Den utför följande funktioner.

  • Påskyndar tillväxten av ett ungt träd . Detta är särskilt viktigt för de växter som har planterats i jorden bara nyligen.
  • Förbättrar plantans utseende . Välskött körsbärsplommon ser mycket vackrare ut på platsen.
  • Påskyndar fruktprocessen och förbättrar också fruktens kvalitet … Bären som växer på kronan rensade för onödiga grenar blir sötare och godare.
  • Gör trädet friskare … Trädgårdsmästare tar vanligtvis bort alla torra, svaga eller sjuka grenar. Detta gör växten friskare och starkare. Trädet använder alla näringsämnen för sin utveckling och tillväxt.

Dessutom blir det mycket lättare att ta hand om ett träd med en välskött krona, samt att skörda från det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

För att inte skada växten är det viktigt att alltid beskära i tid

  • Under våren … Det mest lämpliga ögonblicket för storskalig beskärning av körsbärsplommon är våren. Denna procedur måste utföras redan innan de första knopparna öppnas. I det här fallet kommer trädet snabbt att täckas med nya gröna skott. Som regel, trädgårdsmästare som bor i mittfältet beskära körsbärsplommon i slutet av den första vårmånaden. I kallare områden skärs körsbärsplommon under andra hälften av våren.
  • Sommar … För närvarande rekommenderas beskärning endast om det behövs. Det är värt att beskära grenar, förutsatt att sommaren inte är för varm eller regnig. Detta görs bäst under de första veckorna av sommaren. Efter trimning måste alla skurna platser behandlas med antiseptika. Detta kommer att minska risken för körsbärsplommonsjukdom. Dessutom, på sommaren, bör grenar skadade av skadedjur eller sjukdomar skäras av vid behov. Detta görs för att förhindra spridning av sjukdomar eller kontaminering av trädgården.
  • På hösten … Traditionell höstbeskärning görs under andra halvan av oktober, när bladen redan har fallit från trädet. Vid denna tidpunkt är plantorna helt redo för viloläge. Det är mycket viktigt att beskära alla grenar innan den första frosten. Om du inte hinner göra allt i tid kan trädet drabbas av frost.
Bild
Bild

Typer av trimning

Det finns flera typer av beskärning av körsbärsplommon. Varje schema har vissa funktioner.

Formande

Denna procedur utförs efter att de första grenarna dyker upp på det unga trädet . Bildandet av en snygg krona förbättrar trädets utseende. Trädgårdsmästare beskär ungefär ett år efter att ha planterat körsbärsplommon på en permanent växtplats. Det rekommenderas att utföra denna procedur tidigt på våren. Processen tar bort följande typer av grenar:

  • toppar och skott som växer för nära varandra;
  • ung tillväxt som har dykt upp vid en trädstam;
  • skott som växer mot mitten av kronan;
  • för långa spetsar.

Kronformning bör göras tills trädet når 4-5 års ålder.

Bild
Bild

Sanitär

Denna procedur är nödvändig för mogna och gamla träd. Det kan hållas två gånger om året. Grenarna klipps först på våren och sedan på hösten. I varma områden är det tillåtet att utföra denna procedur i början av vintern. Det viktigaste är att temperaturen inte är för låg.

Följande typer av grenar tas bort under sanitärbeskärningsprocessen

  • För torr . Det är nödvändigt att ta bort torkade skott både på våren, efter övervintringen och på hösten. I processen måste du ta bort den friska delen av grenen. Mycket ofta skärs skotten precis vid basen.
  • Frostoffer . Om vintern har varit för hård och det finns frysta grenar på trädet bör du också bli av med dem. Oftast återställs de inte. Därför är det bäst att klippa dem precis vid basen.
  • Skott växer inåt . De tillåter inte att körsbärsträdet utvecklas normalt. Dessutom tar dessa grenar upp de flesta näringsämnena. Detta gör växten för svag.

När du rengör kronan är det också värt att ta bort vertikala och för gamla grenar, på vilka inga frukter har dykt upp på länge. Efter sanitär beskärning av körsbärsplommon rekommenderas att antingen bränna alla skadade grenar eller ta dem någonstans utanför platsen.

Bild
Bild

Gallring

Procedurens huvuduppgift är att göra kronan mindre tät . Som regel beskärs mogna eller gamla träd på detta sätt. Vid gallring av beskärning är det bäst att ta bort de svagaste eller sjukaste grenarna.

Bild
Bild

Föryngrande

Som namnet antyder hjälper denna procedur till att föryngra det gamla körsbärsplommonet. Det är värt att ta ut det om körsbärsplommon har börjat bära frukt mindre aktivt. Detta bör göras även om bären blir små och smaklösa. Det finns flera alternativ för att utföra denna beskärning.

  • Gradvis … Detta alternativ är lämpligt för nybörjare. En sådan beskärning skadar trots allt inte växten. Det är nödvändigt att ta bort onödiga grenar i tre steg. Under den första hösten bör alla torra och gamla grenar tas bort. Nästa år måste kronan gallras noggrant. Den sista delen av processen är att ta bort en tredjedel av alla skelettgrenar.
  • Halv … Denna beskärning utförs också i två år. Till att börja med måste trädet villkorligt delas upp i två delar. Under det första året tas en del av skelettgrenarna bort på ena sidan, i det andra - på den andra.
  • Den globala … Denna process hjälper till att föryngra trädet snabbt. En tredjedel av alla skelettgrenar tas bort på en gång. Vid beskärning av skott är det viktigt att se till att kronans form alltid förblir vacker. I det här fallet kommer trädet inte bara att vara en källa till utsökta frukter, utan också en riktig dekoration av trädgården.

I allmänhet skiljer sig anti-aging beskärning av körsbärsplommon inte mycket från beskärning av något annat träd eller buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommendationer för olika träd

Processen att ta hand om unga och mogna träd av olika sorter är något annorlunda. Därför måste du studera funktionerna i beskärning av olika växter.

  • För de unga … Till att börja med är det värt att prata om att ta hand om unga träd. På våren rekommenderas trädgårdsmästare att delta i bildandet av en tvåårig krona. För ett 3-årigt och 4-årigt träd är sanitär beskärning viktigt, liksom tidig gallring av grenarna. För att hålla kronan snygg och kompakt, förgrenas grenarna som har växt under året något.
  • För vuxna . Mogna träd rekommenderas att regelbundet avlägsnas från torra, skadade eller felaktigt växande grenar. Kronan på ett vuxet träd består av flera huvudskelettgrenar, från vilka friska skott sträcker sig. I detta tillstånd måste det ständigt underhållas. Huvudskotten bör regelbundet förkortas och sidogrenarna ska beskäras och lämna 6-7 knoppar på dem. Beskärning mot åldrande utförs vart femte år. Unga träd beskärs mycket försiktigt. I processen tas en mycket liten del av skotten bort. Grenarna på gamla träd tas bort med ungefär en tredjedel. Allt arbete utförs med vassa verktyg. Detta görs för att inte skada barken.
  • För busig . Beskärning av en busk körsbärsplommon skiljer sig från att beskära ett vanligt träd. Att lära sig att utföra det korrekt är ganska enkelt. Frukterna av buskiga körsbärsplommon växer på unga årliga skott. Därför måste de skäras mycket noggrant. Annars finns det risk för att stå utan grödor i flera år. Under de första 2-4 åren utförs beskärningsprocessen inte alls. Trädet förblir intakt. När frukterna dyker upp måste du börja tunna kronan regelbundet. Under det första året tas endast torra och svaga grenar bort. Under det andra året kan du börja förkorta skotten. I framtiden utförs trimning som vanligt.
  • För träd … I ett sådant körsbärsplommon är huvuddelen av frukten på grenarna vid 8-9 års ålder. Dessa starka och friska grenar lämnas bäst intakta. Endast de skott som har brutits eller kraftigt försvagats behöver tas bort. Mer global beskärning behövs för träd som slutar bära frukt. När du märker att frukten blir mindre kan du försöka ta bort grenar från trädet vid 6-7 års ålder. Denna beskärning behövs vanligtvis för växter över 25 år. En liknande process gör att du kan förlänga livslängden och frukten av körsbärsplommon.
  • För hybrid . Huvuddragen i dessa sorter är att deras grenar växer mycket snabbt. Därför måste de beskäras regelbundet. Annars kommer all vitalitet att läggas på utvecklingen av skott. På grund av detta blir frukterna små och smaklösa. Redan under det första året måste du starta den formativa beskärningen av körsbärsplommon. I framtiden tunnas kronan ut regelbundet och skotten förkortas. Det bör finnas tillräckligt med ledigt utrymme mellan huvudgrenarna.
  • För kolumner … Kronan på den pelarformade körsbärsplommon ska alltid vara platt och snygg. Under bildandet ska den centrala delen av trädet inte beröras. Du behöver bara klippa av skotten som sträcker sig från stamgrenarna. Om det görs korrekt blir trädets krona inte för tjock. Samtidigt blir frukterna söta och välsmakande.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

För att skydda växten från förlust av styrka, efter beskärning, måste den skötas ordentligt

  • Omedelbart efter denna procedur måste alla sektioner behandlas med trädgårdslack .… Detta görs för att skydda körsbärsplommon från vanliga sjukdomar. Det rekommenderas inte att använda färg eller kalk för detta ändamål.
  • För att växten ska återhämta sig snabbare är det viktigt att mata den regelbundet .… På hösten, använd högkvalitativt organiskt gödselmedel. På våren appliceras gödningsmedel på jorden och mättar jorden med kväve.
  • Efter beskärning rekommenderas också att vattnet vattnas rikligt . Vattnet ska vara varmt. För att förhindra att jorden torkar ut kan den täckas med sågspån eller annat liknande material.

Beskärning av körsbärsplommon är ett bra sätt att förlänga dess livslängd och förbättra fruktets smak och kvalitet.

Rekommenderad: