Ympning Av Ett äppelträd På Hösten: Hur Man Korrekt Ymper Nybörjare Med Egna Händer? Är Det Bättre Att Vaccinera På Våren? Ympning I September Och Andra Gånger På Ett Gammalt Och U

Innehållsförteckning:

Video: Ympning Av Ett äppelträd På Hösten: Hur Man Korrekt Ymper Nybörjare Med Egna Händer? Är Det Bättre Att Vaccinera På Våren? Ympning I September Och Andra Gånger På Ett Gammalt Och U

Video: Ympning Av Ett äppelträd På Hösten: Hur Man Korrekt Ymper Nybörjare Med Egna Händer? Är Det Bättre Att Vaccinera På Våren? Ympning I September Och Andra Gånger På Ett Gammalt Och U
Video: Ympa Ympning - så här ympar du ! Sveriges Pomologiska Sällskap visar 2024, April
Ympning Av Ett äppelträd På Hösten: Hur Man Korrekt Ymper Nybörjare Med Egna Händer? Är Det Bättre Att Vaccinera På Våren? Ympning I September Och Andra Gånger På Ett Gammalt Och U
Ympning Av Ett äppelträd På Hösten: Hur Man Korrekt Ymper Nybörjare Med Egna Händer? Är Det Bättre Att Vaccinera På Våren? Ympning I September Och Andra Gånger På Ett Gammalt Och U
Anonim

Om äppelträd växer i din sommarstuga bör du ge dem ordentlig och noggrann vård. Vaccinationer spelar en viktig roll i detta. De kan hållas vid olika tidpunkter. Idag kommer vi att prata om hur man gör en sådan procedur korrekt under höstsäsongen.

Bild
Bild

Särdrag

Ympning är en händelse där flera delar av en anläggning är anslutna och fixade. Detta gör att man bland annat kan få helt nya sorter av vegetation.

Det antas att ett sådant förfarande bäst utförs på våren, eftersom processen för sapflöde under denna period startas i äppelträd ., medan nya sticklingar hinner bli tillräckligt starka innan frosten börjar. Om du inte lyckades vaccinera dig vid denna tidpunkt kan det skjutas upp till höstsäsongen.

Men det är värt att komma ihåg att hösttransplantation anses vara svårare än vår- och sommartransplantation. Det utförs på kort tid, annars kan transplantaten helt enkelt inte slå rot.

Bild
Bild

Ympning av ett äppelträd på hösten är ett effektivt sätt att öka fruktkraften avsevärt . Och det kan också hjälpa till att föryngra vegetationen, förbättra smaken av mogna frukter. Unga plantor som ympades på hösten tolererar transplantationer mycket lättare och rotar lättare i ett nytt område.

Det ska noteras att ympning av dessa träd är valfritt, men det sparar också vegetation från skador orsakas av gnagare och svåra frost, eftersom nya friska skott börjar dyka upp på de drabbade områdena.

Bild
Bild

Förutom, denna procedur låter dig spara utrymme på din mark . I små områden finns det ofta inte tillräckligt med utrymme för att plantera ett stort antal fruktträd. För att få fler sorter kan grenar från flera olika äppelträd enkelt ympas på en växt. Det är värt att komma ihåg att periodiska vaccinationer alltid låter dig få en full skörd, en utvecklad och stark bas och friska fruktbärande grenar.

Bild
Bild

Tidpunkt

I förväg bör du bestämma den exakta tidpunkten för vaccinationen av äppelträd. I detta fall beror mycket på den region där sådana växter odlas . Så i Ural och Sibirien utförs de oftast i september månad.

För mittfältet, Moskva -regionen, är slutet av september det bästa alternativet . I söder kan proceduren utföras i oktober. Ibland görs ympning där på senhösten.

Och även att genomföra en sådan händelse under en senare period kan utföras i växthus eller hemma, medan bara unga plantor används.

Förutom, ympning av ett gammalt träd görs bäst under första halvan av september . Proceduren med ett ungt träd kan utföras i slutet av september, i oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Verktyg och material

Innan du fortsätter med själva proceduren måste du förbereda allt du behöver för detta

  • Beskärare . Det är praktiskt för att klippa grenar snabbt och enkelt.
  • Trädgårdskniv . Den används för att klippa av tjocka grenar, liksom för att ge alla snitt den önskade formen. Ibland används en såg för dessa ändamål.
  • Trädgårdstejp . Med hjälp av sådant material återspolas de resulterande skivorna.
  • Trädgård var . Det används för att täcka sektionerna. Ibland tas en enkel kalkning eller andra desinfektionsmedel för detta.
  • Skruvmejsel . Det låter dig göra klyftor i tjocka grenar.
  • Oculus kniv . Detta trädgårdsverktyg har ett rundat blad med en skarp spets för att skala bark.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas också att förbereda handskar, allt arbete görs bäst i dem. Desinfektionsmedel kan också behövas för att behandla instrument. Det är bättre att bearbeta sektioner med sådana ämnen. När allt kommer omkring kan skadliga bakterier och infektion lätt komma in i dem.

Alla verktygsblad måste slipas väl . Annars blir snittet inte jämnt och smidigt.

Bild
Bild

Lagerförberedelse

Innan ympningen påbörjas bör du förbereda förrådet. Samtidigt rekommenderas att bara välja de starkaste och starkaste växterna. Det är viktigt att det inte finns några uppbyggnader, deformerade områden, tätningar på dem . Och se också till att alla bladblad har sin naturliga färg.

Det ska inte finnas några tecken på sjukdom eller skadedjur på träden. Titta noga på deras bark. Det kan inte finnas några sprickor eller andra liknande defekter på den.

Det bästa alternativet skulle vara plantor från ett äppelträd, som bara är 2-3 år gammalt. Man tror att de är lättast att anpassa sig till nya förhållanden. Om så önskas kan beståndet odlas oberoende. För att göra detta måste du förbereda frömaterial och plantera det i öppen beredd jord.

Bild
Bild

Grundläggande sätt

Det finns flera olika metoder för ympning av äppelträd. Låt oss titta närmare på var och en av dem.

Gryende

I det här fallet talar vi om en njurvaccination. På hösten används ett sovande öga. Den måste vara elastisk, utan deformation eller annan skada. Knoppning utförs från mitten av augusti till början av september.

Till att börja med bör scionens knopp ympas i stället för knoppen på rotstammen . Dessutom bör området du valt torkas omedelbart med ett fuktigt trasa för att ta bort allt damm och skräp. Därefter bildas ett litet snitt på beståndets bark, det ska ha en T-form. Den vertikala delen blir cirka 3 cm lång och den horisontella delen cirka 1,5 cm.

Då måste du klippa knoppen från den ettåriga grenen. I detta fall kommer scionens bredd att vara 1,5 cm och längden - 3 cm. När du utför denna åtgärd bör kniven hållas nästan parallell med njuren.

Bild
Bild

Barkbladen på rotstammen skjuts sedan försiktigt isär. En transplantatknopp sätts in på denna plats. Därefter ska flikarna stängas, kikhålet ska placeras i den centrala delen och skjuta ut något utåt.

I det sista steget måste platsen där anslutningen ägde rum förslutas tätt med en speciell trädgårdstejp eller film . Tittelhålet får inte vidröras.

Bild
Bild

In i klyftan

Denna metod anses vara den enklaste, även en nybörjare klarar den. Först måste scion skäras i en 90 graders vinkel. Både en gren och en stam kan fungera som den. I det senare fallet utförs ympning inte lägre än på en höjd av cirka 15 centimeter från jordens yta.

Därefter måste snittet skyddas från damm och annat skräp. En delning bildas längs den centrala delen.

Om scion är tunn, bör dess djup inte vara mer än 3 av dess diametrar . Om scion är ganska tjock, kan det vara 6-8 diametrar. För att förhindra att splittringen stängs bör förrådet försiktigt sättas in i det. Platsen där anslutningen ägde rum är tätt insvept med eltejp eller specialträdgårdstejp. Alla öppna klippytor är noggrant belagda med trädgårdslack eller kalkning.

Bild
Bild

Kopulation

Denna metod bör endast användas när grundstammen och scion har samma diameter. Metoden innebär att ansluta grenarnas snitt och den mest täta lindningen. Kopulation är ganska enkel att utföra, men det bör komma ihåg att det inte alltid ger korrekt överlevnad.

Först måste du göra ett snett och jämnt snitt, vars längd bör vara cirka 3-4 centimeter . För att denna del ska bli smidig rekommenderas det att arbeta med ett skarpt trädgårdsverktyg och gå mot dig.

Sedan måste scionens nedre ände skäras diagonalt. Det måste matcha aktien. Det kommer att finnas 3-4 knoppar på scion, och dess längd kommer att vara från 10 centimeter.

Bild
Bild

Snittet av scion appliceras på snittet av förrådet med lätta gnidningsrörelser, så att i slutändan lagren sammanfaller med varandra. Se till att det inte finns några lediga områden.

Vidare är fogarna tätt inslagna med tejp eller eltejp . Alla öppna delar behandlas med trädgårdslack eller kalkning.

Ibland används också metoden för förbättrad copulation, vilket kan öka chansen att överleva avsevärt. I detta fall bildas samma sneda snitt på grundstammen och scion, deras längd bör vara 3-4 centimeter. Det är viktigt att inte röra de trimmade områdena med händerna.

Bild
Bild

Sedan, från botten av den skurna grundstammen, måste du dra dig tillbaka ungefär 1/3 av längden.

Där gör de ett litet hack med ett djup av högst en centimeter. Därefter mäts också ungefär 1/3 av längden på scion och ett hack görs också.

Därefter ansluts beståndet och scion noggrant, medan de delar som erhållits på skårorna placeras i varandra . I slutskedet utförs tät lindning och bearbetning med tonhöjd eller kalk.

Bild
Bild

För barken

Med denna metod ympas äppelgrenar bakom barken när de odlas på stubben på en gammal växt. Ibland används ett sågsnitt istället för hampa. Som regel tas flera grundstammar för en scion.

Om sticklingarna ympas på en stubbe skärs den ner på en höjd av 70-100 centimeter från jordens yta . Dessutom kommer det att vara nödvändigt att lämna 3-4 skelettgrenar för att ge vegetationen saft.

Platsen för sågsnittet slipas noggrant och rengörs också från skräp. Vid kanterna på scionens snitt formas längsgående snitt 5 centimeter långa nedåt, allt detta utförs längs trädets bark.

Bild
Bild

Antalet sådana snitt ska vara lika med antalet sticklingar.

Transplantatet skärs noggrant i en vinkel. Skärets längd ska vara lika med 4 diametrar för skärningen. Träets bark öppnar sig lite. Scion måste sättas in i det resulterande "fönstret". Detta görs på ett sådant sätt att snittet är lika tätt och jämnt vidhäftat vid grundstammen och ligger cirka 2-3 millimeter över gränsen för rotstocken.

Träflikarna är stängda bak . En tät lindning utförs vid alla leder. I det sista steget av ympning är de öppna delarna noggrant belagda med trädgårdslack.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Om du har utfört proceduren för ympning av ett äppelträd, bör du känna till några viktiga regler för efterföljande vård. Så, glöm inte att det kommer att vara nödvändigt ett par veckor efter denna procedur för att kontrollera om scion kunde slå rot och om såret läkte . Om detta inte händer, så smörjes såret återigen väl med trädgårdslack, och i denna form är allt kvar tills vårsäsongen börjar.

Och det är också nödvändigt att ta bort alla skott som kommer att bildas under vaccinationsstället. Om detta inte är gjort kan de dra ut alla juicer. Alla färska vaccinationer bör skyddas från solljus . Vid varmt väder är det bättre att skugga dem.

En vecka efter proceduren måste fruktträdet fuktas rikligt med vatten vid rumstemperatur. Det är bättre att applicera gödningsmedel på stammcirkelns område, humus och gödsel kommer att kunna komma upp. Allt detta är väl mulched.

Bild
Bild

Om du märker att stjälken har rotat sig och skott har dykt upp på den måste du välja och lämna den starkaste och starkaste av dem, alla andra delar är avskurna. Det rekommenderas att lämna dessa element överst i grenen.

När vaccinationerna har vuxit tillräckligt måste de knytas till ett stöd under de tre första åren ., för under denna period kommer lederna i växtvävnader fortfarande inte att vara tillräckligt tillförlitliga och starka.

Innan vintersäsongen börjar måste växterna isoleras. För att göra detta är de bundna med en tät trasa eller speciell isolering. Samtidigt är området för stamcirkeln väl mulet.

Bild
Bild

Användbara tips

När man ympar sådana fruktträd är det värt att komma ihåg några viktiga rekommendationer. Vid ingreppet får du inte vidröra de snittade platserna med händerna . Arbetet utförs bäst endast med handskar. Det är också bättre att förbehandla instrumenten med ett desinfektionsmedel.

Om du bestämmer dig för att använda elektrisk tejp för lindning, kom ihåg att det lindas med den självhäftande sidan ut. Annars kan smältpunkterna skadas allvarligt när du tar bort det.

Om du inte har en trädgårdslack, använd kalk . Lindningen under höstvaccinationen måste tas bort under vårsäsongen.

Rekommenderad: