Små Rosor (39 Bilder): Funktioner I Miniatyr Flerblommiga Ständigt Blommande Rosor, Nyanser Av Växande Mini-rosor Från Frön I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Små Rosor "Trädg

Innehållsförteckning:

Video: Små Rosor (39 Bilder): Funktioner I Miniatyr Flerblommiga Ständigt Blommande Rosor, Nyanser Av Växande Mini-rosor Från Frön I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Små Rosor "Trädg

Video: Små Rosor (39 Bilder): Funktioner I Miniatyr Flerblommiga Ständigt Blommande Rosor, Nyanser Av Växande Mini-rosor Från Frön I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Små Rosor
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, April
Små Rosor (39 Bilder): Funktioner I Miniatyr Flerblommiga Ständigt Blommande Rosor, Nyanser Av Växande Mini-rosor Från Frön I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Små Rosor "Trädg
Små Rosor (39 Bilder): Funktioner I Miniatyr Flerblommiga Ständigt Blommande Rosor, Nyanser Av Växande Mini-rosor Från Frön I Det öppna Fältet. Beskrivning Av Små Rosor "Trädg
Anonim

Förekomsten av blommor i rummet och utanför är alltid lämplig och trevlig, särskilt om det är rosor. Ofta är måtten på ett rum eller en trädgård inte tillräcklig för att odla fullfjädrade buskar, därför uppföddes små sorter av dessa blommor. Överflödet av sorter får dig att tänka på valet, därför är det nödvändigt att förstå skillnaden mellan var och en av dem. För att korrekt plantera och odla sådana rosor är det viktigt att veta hur det görs.

Särdrag

Små rosor är inte sämre än stora sorter i skönhet och doft, endast sådana egenskaper kommer att vara utmärkande som:

  • buskens höjd, som är i genomsnitt 15-20 cm, även om det finns sorter som växer upp till 50 cm;
  • drag i kronan, den är formad mer tät, med små blad som har en matt yta;
  • knopparnas storlek och bildning - de är små, från 3 till 6 cm och växer i blomställningar om 5-6 bitar;
  • möjligheten att bilda knoppar med olika färger på en blomma.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivningen av dvärgens rosor ger en uppfattning om exakt hur busken ser ut, men denna växt har ett antal skillnader från en högre släkting. Små rosor blommar nästan hela året, eftersom de lätt kan överföras från gata till rum.

För att göra tillväxtförfarandet mer bekvämt finns det flera alternativ för hur detta kan göras året runt:

  • plantering i en blomkruka;
  • landning i en öppen behållare som ligger utanför;
  • plantera rosor i trädgården under den varma årstiden.

På grund av den stora variationen av sådana blommor måste du lära dig så mycket som möjligt om sorterna av dvärgrosor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sorterna och deras egenskaper

Rosornas popularitet har alltid varit som bäst, men det är inte alltid bekvämt att odla fullfjädrade buskar hemma, även med en blomsterträdgård. Utseendet på minisorter av dessa blommor har avsevärt förenklat uppgiften att ta hand om dem. Den flerblommiga ständigt blommande rosen är särskilt populär. sorter "Trädgårdsaroma " på grund av dess skönhet och anspråkslöshet. Ett särdrag är dess odling med frön, vilket eliminerar behovet av att köpa en planta, vilket kostar flera gånger mer.

Att ta hand om "Garden Doft" är ganska enkelt, blomman är inte krävande, den kan lämnas i trädgården året runt, eftersom den tolererar kallt väder bra. Vid varmt väder blommar buskarna rejält, glädjer ögat och utstrålar också en trevlig honungsarom.

Bild
Bild

Av sortens yttre funktioner är det värt att notera följande:

  • höjd från 20 till 30 cm;
  • blad av en mörkgrön nyans, täta;
  • blommor har en halvdubbel struktur och en storlek på cirka 3 cm;
  • färgomfånget kan sträcka sig från ljus, nästan vitt, till djuprosa.

Blomningsperioden börjar i juni till det kalla vädret börjar i slutet av september. Det är anmärkningsvärt att denna sort producerar blommor under det första året efter plantering. De mest bekväma temperaturförhållandena för rosor är varma och torra somrar, därför behöver de inte rikligt med vattning. På vintern är det möjligt att inte täcka det förrän frosten inte överstiger 15-graders temperatur. En annan fördel med denna blomma är dess motståndskraft mot de flesta sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan variation av små rosor har ett namn " Epricot Clementine ", som är associerad med blommans färgschema. Under blomningen förändras nyansen från rosa till persika, vilket ser vackert och spektakulärt ut. Blommorna är större än Garden Aroma, de kan nå 5 cm i diameter, men Epricot Clementine är praktiskt taget luktfri.

Denna sort tillhör återblommningen, villkoren för deras odling är något annorlunda. Det är lämpligt att plantera dem på ett öppet område, men så att en skugga ibland faller på dem, annars kommer buskarna snabbt att blekna och falla av. Om rosen utsätts för solen hela dagen kan det uppstå brännmärken på bladen. Att ta hand om sorten Epricot Clementine består i att lossa jorden, vattna, ogräs, beskära och spruta mot skadedjur. Under det första året efter plantering är det bättre att helt ta bort knopparna så att busken rotar sig bättre och blommar bra för nästa säsong. Rosor tål frost ner till -7 grader, därför kan de i varma områden inte täckas, men i kalla - detta förfarande är obligatoriskt. Kulturen kan bara förökas genom ett vegetativt alternativ, samtidigt som alla ursprungliga växtens egenskaper behålls.

Bild
Bild

En annan variation av mini rosor är " Rud Morsdag ", som är en liten buske med ljusröda rosor. Växtens höjd överstiger inte 40 cm, blomställningarna är små, men blommorna är ganska stora.

Denna sort måste planteras i solen, jorden måste förberedas i förväg, bäst lämpad:

  • väl befruktad;
  • lerig;
  • andas;
  • fuktabsorberande;
  • något surt.

"Rud Morsdag" anses vara en vinterhård sort, därför behöver buskarna inte täckas när frosten är mild. Denna speciella sort är känd som den mest lämpliga för odling i krukor och behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan intressant sort som är värd att överväga är namnet " Degenhart " … Buskar kan bli upp till 70 cm höga och sprida sig över en meter i bredd. Blommorna har en rosa nyans och är halvdubbla, deras diameter är 4 cm. Sorten blommar igen och har också en genomsnittlig vinterhärdighet. Buskarna älskar solen, är ganska motståndskraftiga mot kraftigt regn och de vanligaste sjukdomarna.

"Degenhart" bör täckas för vintern, även om busken nominellt tål upp till -24 grader. Oftast planteras dessa rosor i behållare och placeras i gruppplanteringar.

Bild
Bild

En annan variation av små rosor är sprayrosen " Sari "som växer upp till 50 cm och har gula blommor. Växten tillhör den kontinuerligt blommande sorten. Blommorna är stora, de kan nå 8 cm, och deras antal i blomställningen varierar från 8 till 10 bitar. Knopparnas form är bägare, kronbladen är dubbla, doften är känslig, mycket känslig. Växten är resistent mot sjukdomar och tolererar frost bra.

Separat bör det sägas om sorten " Tantau Honeymilk "vilket också gäller för små rosor. Blommorna är tätt dubbla, mjölkvita med ett gulaktigt centrum. Många av dem bildas på busken, på grund av vilken växten ser väldigt imponerande och attraktiv ut. Rosor är sjukdomsresistenta och hårda, överlever bra alla väderförhållanden. Att plantera sorten är i solen, samtidigt som man tar hand om högkvalitativ och rik jord. Den optimala jorden blir lerig, andas, fuktabsorberande och lätt sur. Du kan placera buskarna i trädgården eller plantera dem i behållare. Ser väldigt imponerande ut i en blomsterträdgård, där det finns en blandning av sorter som har olika höjder på busken, blommans färger och doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landningsregler

Miniatyrrosor, liksom deras större sorter, föredrar att växa i bördig, lös jord som är väl ventilerad och genomtränglig för fukt. När du väljer en plats bör du föredra ett ljust område, men med alla planteringar inte långt från den framtida rosenträdgården. Detta är nödvändigt för att skapa en liten nyans för buskarna, utan vilka de snabbt kommer att blomma och blekna i solen.

Små rosor kan växa både utomhus och i behållare som tas med inomhus för vintern . Vinterhärdiga sorter lämnas vanligtvis i trädgården under hela året, och de som inte tål kallt förflyttas till en varmare plats. Det finns sorter för vilka odling från frön kommer att vara en fördel, och det finns de för vilka endast plantor behövs. För att välja rätt odlingssort måste du vara väl insatt i olika särdrag och göra rätt val.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om rosor har växt i trädgården under lång tid kan de helt enkelt transplanteras genom att välja rätt plats. Om förhållandena inte överensstämmer med normen blir rosorna små, de kan till och med dö. Det är viktigt att märka avvikelser i utveckling och blomning i tid och vidta åtgärder. För att utföra själva planteringen av små rosor måste du följa enkla instruktioner.

  • Förbereder gropen där plantan kommer att planteras. Dess dimensioner bör vara minst 10 cm större än jordklumpen där rötterna ligger. Gropens botten måste lossas väl.
  • För att fördjupa rosen ordentligt i marken är det viktigt att plantera den genom att ympas 4-5 cm under marknivå. Marken som grävdes ur blomhålet måste blandas med kompost i förhållandet 1 till 3 och en handfull aska ska tillsättas.
  • Plantan måste hållas på önskad höjd och gradvis fylla hålet med jord. Det är viktigt att plantera busken rakt.
  • Efter plantering komprimeras jorden nära rosen.
  • För bekväm vattning är det nödvändigt att göra gränser som förhindrar spridning av vatten. Det är optimalt att placera dem på ett avstånd av 15 cm från busken. På våren och hösten måste du spruta rosor.

Om du följer dessa instruktioner kan du enkelt plantera små rosbuskar och snart njuta av deras oöverträffade blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig?

Att ta hand om små sorter av rosor hemma är enkelt, men varje sort har sina egna egenskaper. Allmänna regler handlar om att det är nödvändigt att ge blomman fukt, ge jorden alla nödvändiga näringsämnen och beskära vid rätt tidpunkt. En bra plats för plantering av buskar, efterlevnad av alla vårdåtgärder kommer att resultera i en magnifikt blommande rosenträdgård. Vid problem med tillväxt eller blomning måste du omedelbart ta itu med orsaken för att inte förlora hela blomträdgården.

För god tillväxt och utveckling av buskarna behövs skydd mot skadedjur, så glöm inte sprutningsförfarandet. Förberedelserna för övervintring är också en integrerad del av vården av buskar, det kan ha flera alternativ. För kallt klimat är det nödvändigt att transplantera småblommiga växter i en kruka och lägga dem inomhus eller täcka dem mycket väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

För mittfältet räcker det att vidta åtgärder för att skydda rosenträdgården, som kokar ner till:

  • bryta av blommor och peduncles;
  • täckning av buskar med grangrenar;
  • konstruktionen av en trådram, som kommer att överstiga buskens storlek med 10-20 centimeter;
  • lägg denna ram över rosen;
  • täck anläggningen med isolering och ett lager film.

Dessutom finns det andra lika viktiga procedurer som beskärning, utfodring och bekämpning av skadedjur.

Bild
Bild

Toppdressing

Befruktningsförfarandet är viktigt för att skapa en vacker och grönskande rosenträdgård, särskilt vid dålig jord med en minimal sammansättning av näringsämnen. Det är viktigt att utföra matningsprocessen enligt schemat:

  • det första gödningsmedlet appliceras på våren, efter att skyddet har tagits bort är det optimalt att applicera ammoniumnitrat eller urea;
  • en månad senare måste du upprepa samma kurs;
  • så snart knopparna dyker upp är det nödvändigt att applicera komplexa gödningsmedel;
  • i slutet av sommaren tillsätts kaliumnitrat eller superfosfat till jorden.

Sorter är ofta krävande för marken, vilket innebär att de kommer att behöva pyssla med, men resultatet kommer att vara värt ansträngningen och tid.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Det är lämpligt att ta med vatten under buskarna två gånger om dagen, före och efter den aktiva solen, men bara i soligt och torrt väder. Om det är grumligt och inte varmt ute, räcker det med en vattning. Vid regn finns det inget behov av att fukta marken ytterligare, eftersom detta kommer att leda till ruttnande av växtrötterna. Efter varje vattning är det nödvändigt att lossa jorden och ogräs ogräs . Sådan riklig vattning innebär introduktion av en liten mängd vatten. Om det inte är möjligt att spendera så mycket tid i trädgården kan du vattna rosorna en gång varannan dag och fylla jorden väl. För att välja rätt dag för proceduren behöver du bara bedöma jordens skick, om det fortfarande är blött, är det värt att vänta och vänta minst en dag till. Unga buskar förbrukar mer vatten än mogna, eftersom de behöver mer styrka och energi för roten och aktiv tillväxt.

Frekvensen och mängden vattning kommer också att förändras beroende på blomningen: när knopparna dyker upp är det värt att öka vattningen, under knopparnas blomning bör fukt tillföras med måtta. Det är bäst att använda sedimenterat vatten, som bör ha rumstemperatur, eftersom kalla växter kan bli sjuka. Vattning görs bäst med en vattenkanna snarare än en slang.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdom och bekämpning av skadedjur

Den olika sorten av rosor är enorm, och de skiljer sig inte bara i yttre tecken, utan också i graden av resistens mot vissa sjukdomar. Om du köper blommor från marknaden finns det en chans att lära sig om vad plantan kan bli sjuk och hur man behandlar den. Om du får en ros av okänt ursprung kommer det att bli svårare att hjälpa henne. För att minimera risken för att skadas av sjukdomar och skadedjur, måste du välja rätt plats för busken och behandla den med förebyggande lösningar i tid. Oftast skadas rosor:

  • rosa bladlöss;
  • roslövhoppare;
  • spindelkvalster;
  • rosenbladvalsar;
  • rosiga rotters.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För att behandla blomman med lämplig förberedelse i tid är det nödvändigt att noggrant undersöka buskarna minst en gång i veckan för tecken på skador. Om de upptäcks är det nödvändigt att identifiera skadedjuret och välja rätt läkemedel för att bekämpa det. De drabbade områdena måste tas bort från blomman och brännas. De vanligaste sjukdomarna som kan ses på små rosor inkluderar:

  • svart prick;
  • mjöldagg;
  • rosrost;
  • dunig mögel;
  • grå röta.

Sjukdomar upptäcks på samma sätt som angrepp av skadedjur, med en noggrann undersökning av alla delar av blomman. Ju tidigare sjukdomen upptäcktes, desto lättare är det att bli av med den utan att förlora busken och utan att skada angränsande växter. Efter att ha identifierat orsaken till problemet korrekt kan du enkelt hitta rätt läkemedel som kommer att behöva bearbeta de drabbade buskarna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Du måste klippa buskarna årligen, detta gör det möjligt att ersätta gamla stjälkar med unga, sjuka med friska, svaga med starka. Det är omöjligt att skära busken starkt, eftersom växten kommer att behöva mycket styrka för att återställa det förlorade. Vårbeskärning utförs i det ögonblick när knoppar börjar svälla på starka och kraftfulla grenar. Du måste klippa av skottet ovanför knoppen, som är riktad uppåt, vilket gör det möjligt att förhindra att busken tjocknar. Snittet görs snett, riktat nedåt från njuren, så att daggen inte stagnerar på den under lång tid och njuren inte ruttnar.

Beskärningsförfarandet är också användbart när det är nödvändigt att öka blomningen . Med rätt avlägsnande av grenarna kan busken ge all sin styrka åt blommans tillväxt. En annan viktig beskärningsuppgift är förberedelse för övervintring, för vilken det är nödvändigt att ta bort de grenar som inte kommer att behövas nästa år och de som stör buskens skydd. Genom att känna till invecklingarna i proceduren för beskärning av rosor kan du få välformade buskar med riklig blomning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mini rosor och landskapsarkitektur

Korrekt placering av små rosor i landskapsdesign hjälper dig att skapa ett fantastiskt blomsterarrangemang och dekorera alla områden.

När det gäller ett överflöd av sorter är det värt att tilldela ett separat område för var och en av dem, så att du kan beundra var och en av dem separat, ha granskat väl och njut av doften

Bild
Bild

Med hjälp av rosor kan du göra mixborders, vackert kombinera olika sorter tillsammans. Det gröna området, kompletterat med återblommande växter, kommer alltid att se bra ut

Rekommenderad: