När Ska Man Beskära äppelträd? Är Det Bättre Att Beskära Dem På Hösten Eller Våren? När Kan Du Beskära I Moskva -regionen Och Leningrad -regionen, I Andra Regioner?

Innehållsförteckning:

Video: När Ska Man Beskära äppelträd? Är Det Bättre Att Beskära Dem På Hösten Eller Våren? När Kan Du Beskära I Moskva -regionen Och Leningrad -regionen, I Andra Regioner?

Video: När Ska Man Beskära äppelträd? Är Det Bättre Att Beskära Dem På Hösten Eller Våren? När Kan Du Beskära I Moskva -regionen Och Leningrad -regionen, I Andra Regioner?
Video: Pruning Old Fruit Trees - Reinvigorating Old Trees 2024, April
När Ska Man Beskära äppelträd? Är Det Bättre Att Beskära Dem På Hösten Eller Våren? När Kan Du Beskära I Moskva -regionen Och Leningrad -regionen, I Andra Regioner?
När Ska Man Beskära äppelträd? Är Det Bättre Att Beskära Dem På Hösten Eller Våren? När Kan Du Beskära I Moskva -regionen Och Leningrad -regionen, I Andra Regioner?
Anonim

Beskärning av äppelträd är ett måste och regelbunden process för alla trädgårdsmästare som vill maximera avkastningen i sin trädgård. Denna procedur låter dig påverka det sunda tillståndet hos träd och frukter. För förtjockade äppelträd som inte har klippts på länge ger små skördar av små och sura äpplen. En del av trädet förblir skuggad, vilket har en dålig effekt på mognaden av frukter, som saknar solljus och näringsämnen för att bibehålla den överflödiga gröna massan av kronan. De flesta amatörträdgårdsmästare tror att trädbeskärning endast görs på våren, men beroende på syftet kan detta arbete utföras under andra årstider.

Bild
Bild

När kan du beskära?

För korrekt bildning av trädkronan och deras normala utveckling bör beskärning av överflödiga grenar göras … Som ett resultat av detta väsentliga inslag i äppelträdvård förbättras belysningen och luftcirkulationen inuti kronan, frukterna får mer mineraler från jorden och skördeprocessen underlättas avsevärt. Du kan beskära äppelträd under olika årstider.

Kronans korrekta utseende bör närma sig formen på en rundad kon, och denna bildning bör börja från de första dagarna efter plantningen av plantan på våren.

Proceduren utförs alltid med ett verktyg som är väl vässat från marken och främmande föroreningar för att inte lämna sönderrivna kanter vid de skurna platserna.

Bild
Bild

Vår

Ett ungt äppelträd anses vara upp till fem år gammalt, och under denna tid kan upp till fyra nivåer bildas på det … Om du inte beskär korrekt kommer de lägsta sidoskotten att visas på en meters höjd, och resten kommer att placeras ännu högre, och det blir mycket svårare att plocka äpplen på ett sådant träd. För detta, under det första året av plantering i marken, utförs vårbeskärning, som består i att ta bort toppen så att den tvååriga plantan förblir cirka 1 meter hög.

Under de närmaste åren består formativ vårbeskärning i avlägsnande av överflödig skottlängd upp till den tredje knoppen, liksom grenar som börjar växa mot insidan av trädet. För långa övre grenar tas också bort till en minsta storlek. Skivor på grenarna på unga träd ska göras omedelbart ovanför knoppen så att ingen hampa blir kvar. På våren av gamla träd görs föryngrande beskärning, under vilken det är nödvändigt att inte bara ta bort ändarna med beskärare, utan också att såga grenar som är för nära varandra.

Bild
Bild

Höst

Formativ och föryngrande beskärning av mogna träd på hösten har sina fördelar. Fram till början av våren kommer såren att ha tid att läka, och trädet behöver inte lägga extra energi på detta under perioden med ökad vårvegetation. Denna process måste dock göras i förväg så att barken växer innan allvarliga frost börjar.

Trasiga, sjuka eller torra grenar tas också bort på hösten.

Bild
Bild

Sommar

Egenskaperna för sommarbeskärning av ett äppelträd är att det påverkar tidpunkten för trädets blomning nästa vår . Så du kan förlänga växtsäsongen och skjuta upp trädets blomning till den tid då sen frost inte längre kan skada den framtida skörden. På sommaren beskärs i juni eller juli, eftersom den intensiva värmen på sensommaren har en negativ effekt på sårläkning och trädet tappar mycket fukt. Under denna period av året sker huvudsakligen skonsam formativ beskärning av kronan, vilket inte kommer att tvinga ett träd i en aktiv fas att uthärda allvarlig stress. De tar också bort vertikala grenar - toppar, som tar upp mycket näringsämnen för deras tillväxt, men inte producerar frukt.

Bild
Bild

Vinter

Den mest lämpliga vintermånaden för beskärning av äppelträd i trädgården är februari, eftersom träden fortfarande befinner sig på vinterns viloläge . Trädgårdsmästaren bör välja perioder för detta när temperaturen inte sjunker under -10 grader. Skelettet på ett träd utan löv är tydligt synligt, så alla operationer för att ta bort onödiga grenar kan göras med det utan hastighet och konsekvent, eftersom resten av arbetet i trädgården på vintern fortfarande inte är lika mycket som vid andra tider av år.

Bild
Bild

Lunar datum

För att träden ska se friska, välskötta och ge utmärkta skördar bör trädgårdsarbete utföras varje månad, beroende på period. När som helst på året kan du minska stressen och risken för sjukdomar i träd genom att använda månkalendern .… Intensiteten för rörelse för alla typer av vätskor, som trädets saft tillhör, ökar beroende på nattlysets cykel. Ett träd kan förlora särskilt mycket vitala juicer om du skär och sågar ner grenar under fullmånen och på den avtagande månen.

Ogynnsamma dagar för trädgårdsskötsel är också nymånadens dagar, då beskärningsplatser blir mest känsliga.

Bild
Bild

När är den bästa tiden att skörda för att passa regionen?

Olika regioner i Ryska federationen har sina egna klimatdrag , som påverkar tidpunkten för beskärning av äppelträd, eftersom dessa är en av få trädgårdsgrödor som växer i de kallaste områdena. För alla områden i den kalla klimatzonen måste huvudregeln iakttas: beskär inte våta träd och låt dem torka ut efter regn.

För trädgårdsmästare som har tomter i Moskva-regionen och centrala Ryssland kan höstbeskärning av äppelträd göras från mitten av oktober till början av november. Under denna period börjar träd gå in i viloläget och tolererar sådana manipulationer med sina grenar lättare, och sår läker snabbare och förbereder sig för kallt väder. Tidigare börjar de beskära tidiga sorter, vars skörd skördas och lövverket börjar falla av. Det sista av äppelträden i trädgården är de sena sorterna. Innan säsongen börjar kan beskärningen börja i slutet av februari.

Bild
Bild

Vid beskärning av äppelträd i Leningrad -regionen på hösten är det nödvändigt att beräkna drifttiden på ett sådant sätt att minst tre veckor återstår innan frosten börjar. I denna region faller denna period i september eller början av oktober. På våren görs beskärning i mars.

Sena sorter av äppelträd i Sibirien och Ural är önskvärda att klippas på våren. Så efter skörd och efterföljande höstbearbetning kommer såren på grenarna och stammarna inte att ha tid att läka förrän frost. Men för mitten av säsongen och tidiga äppelträd kan beskärning göras från mitten av september till början av oktober.

Efter att ha fått snitt på ett stort område bör platser utan bark behandlas med trädgårdshöjd.

Rekommenderad: