Rack För Violer (22 Bilder): Diagram Och Arrangemang Av Ett Bakgrundsbelyst Ställ I En Lägenhet. Hur Gör Man Blomsterställ På Fönsterbrädan?

Innehållsförteckning:

Video: Rack För Violer (22 Bilder): Diagram Och Arrangemang Av Ett Bakgrundsbelyst Ställ I En Lägenhet. Hur Gör Man Blomsterställ På Fönsterbrädan?

Video: Rack För Violer (22 Bilder): Diagram Och Arrangemang Av Ett Bakgrundsbelyst Ställ I En Lägenhet. Hur Gör Man Blomsterställ På Fönsterbrädan?
Video: Well, I cut the window stool... 2024, Maj
Rack För Violer (22 Bilder): Diagram Och Arrangemang Av Ett Bakgrundsbelyst Ställ I En Lägenhet. Hur Gör Man Blomsterställ På Fönsterbrädan?
Rack För Violer (22 Bilder): Diagram Och Arrangemang Av Ett Bakgrundsbelyst Ställ I En Lägenhet. Hur Gör Man Blomsterställ På Fönsterbrädan?
Anonim

Älskare av inomhusfioler måste förr eller senare möta behovet av att öka platserna för att placera sina skatter i interiören. Samlingen växer gradvis. Det är vanligtvis omöjligt att utöka området för en lägenhet, men å andra sidan du kan effektivt använda höjden på utrymmet med hyllor.

Bild
Bild

Lite fakta från växtvärlden

Usambara violett Är inte bara en vanlig husväxt, utan också ett föremål för oändligt urval. Det är svårt att tro, men fram till 1892 kände européerna inte Saintpaulia. Dessa blommor kom först till Amerika 1927 . Idag är det omöjligt att nämna det exakta antalet sorter.

Den största databasen leder American Association AVSA (African Violet Society of America) . Det finns mer än 16 tusen sorter i sitt register över Saintpaulias. Men enligt experter kan hela listan vara dubbelt så stor, eftersom registrering i AVSA är betald och endast är tillrådligt i de fall uppfödare planerar att presentera sorten på utställningar i USA.

Bild
Bild

År 2013 sammanställde ryska entusiaster ett register över sorter som odlas i vårt land och i OSS -länderna . Detta inkluderar också en retro samling av fioler som skapades under sovjettiden. Vid tidpunkten för skapandet beskrev registret mer än 2000 inhemska namn. Men nya artiklar dyker upp varje år, antalet växer ständigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

möbel

Ett bekvämt sätt att kompakt placera många krukor med blommor på ett ställe är välj ett pålitligt rack . I klassisk mening är detta skåpmöbler, bestående av flera hyllor. Men i samband med att prata om miniatyrfioler kommer vi att lägga till väggar och upphängda till golvkonstruktionerna. Alla tillhandahåller organiserande lagringssystem genom att utveckla funktionen i rummet vertikalt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Racket kan köpas eller göras på egen hand baserat på schemat som uppfyller dina specifika behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om passionen för violer har vuxit till ett företag och samlingen har förvandlats till en plantskola, då praktisk, funktionalitet, ekonomi och enkel underhåll . Och om det finns få färger, när du väljer stil och material fokusera på den övergripande inredningen.

Kan välja glas, trä, öppet smidd eller brutalt nitat rack . Hyllor är gjorda av plywood, laminat och andra material som är tillräckligt starka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avståndet mellan hyllorna i stället behöver inte vara detsamma . Saintpaulias i samlingen "rör sig" regelbundet från plats till plats, eftersom de under olika perioder av sitt liv på vägen från en skärning till en blommande växt behöver olika förhållanden.

Det finns dock allmänna rekommendationer … Till exempel bör avståndet mellan nivåerna vara minst 25 cm, även för miniatyrsorter, eftersom det är nödvändigt att ge en plats för installation av lampor. Och med odlingstekniken med hjälp av vevbevattning bör avståndet mellan hyllorna vara minst 45 cm, eftersom blomkrukan och kärlet med vatten bildar en hög struktur.

Bild
Bild

En del av samlingen av fioler för många hemmafruar ligger på fönsterbrädan. För att få fler blommor på fönstret, du kan göra ett stativ av glashyllor på fästen som är fästa vid ändväggarna . Transparent glas stör inte penetrationen av naturligt ljus in i rummet, och metallfästen håller strukturen säkert.

Men nu finns det ett stort utbud på rea billiga blomsterställ i metall, trä och andra material . Du kan välja mellan kompakta hörnmodeller, vertikala strukturer på en distansstolpe eller smidda alternativ i form av en öppnad båge. Färdiga ställningar är vanligtvis utrustade med flerskiktade planteringshållare.

Bild
Bild

Belysning

Trots att saintpaulias alltid ser bra ut på fönsterbrädan, här de saknar solljus … Detta beror på de korta dagsljusstimmarna och grumligheten och fönstrenas riktning mot kardinalpunkterna. Därför skulle den bästa lösningen för att placera en samling Saintpaulias vara bakgrundsbelysta hyllor … Valet av armaturer kan vara den tuffaste delen av din resa för att hitta det perfekta Saintpaulia displaystället.

Under många år användes huvudsakligen för dessa ändamål fluorescerande lampor , men nu blir de mer och mer populära Lysdioder . För enheten för hemblommor, används de relativt nyligen, produceras i form lampor eller remsor med lysdioder … Fyto-lysdioder har också dykt upp på marknaden, vilket producerar ljus i ett växtvänligt sortiment med en övervägande rött och blått spektrum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många samlare har fått sin erfarenhet av val av konstgjord belysning genom försök och fel. Violetkova - ett vänligt samhälle, människor delar gärna råd. Du måste dock vara beredd på att när du beräknar antalet och kraften i ljuskällor måste du uppdatera dina kunskaper inom fysik. Saken är den specialister använder olika termer i International System of Units … Någon föredrar att räkna i lumieres (beteckning - lm, mäter ljusflödet), någon i lux (lux, belysningsindex) eller i watt (W, bestämmer källkraften). Bli därför inte förvånad om du hör ett samtal mellan två botaniker på följande språk:”1 lux är lika med belysningen av en yta med en yta på 1 kvadratmeter. m med ett strålningsflöde på 1 lm.

Bild
Bild

Ljusläge

Vi kommer inte att gå in på tekniska detaljer i den här artikeln. Vi betonar bara det Saintpaulias är mycket känsliga för ljusförhållanden . De behöver ytterligare insolation 12 timmar om dagen. Om du vill få en stark växt med en bukett blommor för utställningen måste du ta med artificiell belysning till 15 timmar om dagen under en tid: detta bör göras gradvis och öka tiden med en timme i veckan. Det är viktigt att observera regimen, det är nödvändigt att tända lamporna samtidigt. Det är därför inte alltid bekvämt att göra detta i manuellt läge du måste ta hand om tidtagarna i förväg.

Bild
Bild

Välja en fytolampa

Vänligen notera att olika sorter av Saintpaulias kräver olika fytolampor , eftersom uppfattningen av färgnyanser påverkas av spektrumet av lysdioder. Populära lampmodeller inkluderar följande:

  • AquaGLO avger belysning främst i de röda och blå spektra - denna kombination ger rosa ljus;
  • modellerna FloraGLO, Tropic Su, Plant mjukt varmt ljus;
  • fytolampspektrum LifeGLO motsvarar naturligt solljus; för människor verkar det väldigt ljust, eftersom det förutom rött avger många gula och gröna strålar, som vi är mottagliga för, och det blå spektrumet är mindre representerat;
  • PowerGLO: blå, gröna, gula strålar dominerar; mycket mindre strålning av rött spektrum;
  • Life-, Sun- och PowerGLO ge ett gulaktigt ljus, de kan kombineras med fytolampor med rosa ljus för att neutralisera den obsessiva lila nyansen;
  • modell Blue Sky och Daylight Brilliant avge ljus i ett liknande spektrum;
  • Fluora ger rosa ljus, förbättrar ljusstyrkan hos saintpaulias med röda färger;
  • Akvarell: spektrumet domineras av blå strålar, ger lila ljus; den är lämplig för violer med blå färger, liksom för blekrosa och vita sorter; det rekommenderas att komplettera denna fytolamp med modeller med ett övervägande rött spektrum.
Bild
Bild

Om allt görs korrekt kan du bli den stolta ägaren av en "smart" hemblomsträdgård, som tack vare vekebevattningstekniken och lamptidtagare bevattnar sig själv och reglerar belysningsläget. Allt som återstår är välj en hylla med en iögonfallande design och njut av blomningen av Saintpaulias, som har glorifierat namnet på deras upptäckare baron Walter von Saint-Paul i över 100 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I videon nedan kan du visuellt se hur ett ställ för inomhusfioler ser ut och hur man ordnar blommor på det korrekt.

Rekommenderad: