Tätning För Dörrar (57 Bilder): Gummitätning För Entré, Trä- Och Metallprodukter, Magnettejp Och Självhäftande

Innehållsförteckning:

Video: Tätning För Dörrar (57 Bilder): Gummitätning För Entré, Trä- Och Metallprodukter, Magnettejp Och Självhäftande

Video: Tätning För Dörrar (57 Bilder): Gummitätning För Entré, Trä- Och Metallprodukter, Magnettejp Och Självhäftande
Video: Top 6 Door seal strips || Window seal strips || Self adhesive seal 2024, April
Tätning För Dörrar (57 Bilder): Gummitätning För Entré, Trä- Och Metallprodukter, Magnettejp Och Självhäftande
Tätning För Dörrar (57 Bilder): Gummitätning För Entré, Trä- Och Metallprodukter, Magnettejp Och Självhäftande
Anonim

Tätningstejpen har mer än bara funktionen att skydda hemmet från drag. I kampen mot främmande ljud som kommer från gatan kan sälen också spela en viktig roll. När du väljer är det värt att uppmärksamma flera aspekter: typer av tätningar, material från vilka de är gjorda och även använda tricks som hjälper dig att välja rätt dörrisolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner

Tätningens viktigaste funktion är dragskydd. Om enheten inte klarar denna uppgift är det a priori av otillräcklig kvalitet. Detta gäller särskilt för entrédörrar: värmeisolering är extremt viktigt i detta fall, och endast en tillräcklig isoleringsnivå kan ge det. En viktig värmeisolerande funktion”fungerar” i båda riktningarna, samtidigt som den skyddar lägenheten från den kalla vinden från gatan eller från entrén och förhindrar att värme släpper ut från hemmet. Det uppskattas att dörrar som inte är utrustade med tätning släpper upp till 40% av den totala värmen som genereras av värmeanordningar. Värmepriserna är för närvarande ganska höga, så ingen vill slösa värdefull värme.

Bild
Bild
Bild
Bild

På tal om värmeisolering kan man inte låta bli att nämna att ett antal produkter tål betydande temperaturfluktuationer. Amplituden kan variera från -65 till +95 grader Celsius. Efter att ha installerat högkvalitativ isolering på ytterdörren kan du inte oroa dig för att den kommer att spricka på sommaren eller vintern.

Ett annat plus med tätningen är dess ljudisolerande egenskaper. De är inneboende i både metallvattendörrar och innerdörrar. Det händer att ytterdörren kommer ut precis intill vägen eller lekplatsen, och den otillräckliga ljudisoleringen gör att de boende inte kan känna sig tillräckligt bekväma, eftersom irriterande ljud från gatan stör mycket. Om rummen inte är väl isolerade från varandra uppstår ett annat problem: omöjligheten att alla gör sina egna saker utan risken att störa den andra. Bra ljudisolering gör situationer bekväma när de till exempel spelar piano i ett rum och läser i ett annat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stötdämpning är en annan viktig faktor. Alla har stött på en situation när det på sommaren, på grund av öppna fönster, går utkast runt huset och dörrarna stängs med en kraftig smäll, vilket stör inte bara husets invånare utan också deras grannar. Tätningstejpen döljer ett obehagligt ljud som förhindrar att det uppstår irriterande pop och förlänger livslängden på dörren och dörrkarmen (de slits ut snabbare på grund av plötsliga slag).

Tätningen skyddar huset väl mot onödig lukt eller rök . Till exempel kan något brinna i köket. Ingen vill att "aromen" av bränning ska spridas omedelbart i alla rum, så isoleringen hjälper till att behålla lukten bara i köket. Detsamma kan sägas om badrumsdörren: det är bättre att lämna våt ånga direkt i badrummet och inte släppa ut det i korridoren eller korridoren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den huvudsakliga egenskapen som dörrtätningen bär är dörrbladets tätning. I det ryska klimatet är denna egenskap hos dörren extremt viktig på grund av de starka temperaturförändringarna på gatorna. Dessutom bör du vara försiktig när du väljer en produkt om du bor i en stor bullrig stad, eftersom många megabyter är mycket upptagna både under dagen och på natten. Det är för sådana "sömniga" städer som dörrar med tätningar för förbättrad ljudisolering är väl lämpade. När du väljer en dörr till köket måste du också göra det så tätt som möjligt, för det är långt ifrån alltid lämpligt och trevligt när matluktar hörs, till exempel i sovrummet.

Bild
Bild

Visningar

Sälar klassificeras enligt flera kriterier. Den första är dörrvyn:

  • För entrédörrar . Tätningsmedlet för entrédörrar är vanligtvis rörformat. Profilen med en hålighet inuti garanterar en tillräckligt passform av dörren, vilket bidrar till fullständig isolering från yttre påverkan.
  • För innerdörrar . Här ställs helt andra krav: det finns inget behov av ett så starkt skydd av rummet från miljön, den estetiska komponenten kommer först. Isolering är viktigt i vissa fall (t.ex. i sovrummet) men krävs inte.
  • För plastdörrar . Tätningar för plastdörrar är placerade i en separat kategori, eftersom de skiljer sig väsentligt från tätningar för vanliga dörrar. Det är nödvändigt att spårelementet reagerar bra med miljön. Som regel placeras sådana tätningar på balkongdörrar. Observera att i regel endast en del som tillverkas av samma tillverkare som själva dörren är lämplig för en plastdörr.
  • För glasdörrar . Profilen som fästs direkt på glaset kan vara aluminium eller silikon. Silikonelement måste ha en speciell sektion, de fungerar också omedelbart som värmare, medan en speciell gummitätning måste göras på aluminiumprofilen. Silikonglasförsegling är lämplig för rum med hög luftfuktighet, eftersom det inte finns någon risk att den "lossnar".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt materialen skiljer sig följande typer:

  • Sudd.
  • Silikon.
  • Skumgummi.
  • Magnet.
  • Termoplast.
  • Känt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Följande typer skiljer sig genom konfiguration:

  • Tejp . Det är en mjuk sladd med ett rektangulärt tvärsnitt, vars bredd är cirka 9 mm.
  • Rörformig . Trots att en rörtätning oftast används för entrédörrar, har den mindre tätningsegenskaper än bandmodeller. Det är ett ihåligt rör inuti, som pressas när dörrarna stängs, på grund av att det inte finns några mellanrum mellan dörrbladet och karmen.
  • Räffla . Den är speciellt gjord för plastdörrar och är en ihålig profil gjord av mjukt gummi, på vilken en speciell borste är installerad i spåren. Således reduceras effekten av den yttre miljön på tätningen och överförs nästan helt till själva dörrbladet.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Fjäderbelastad . Fästs på dörrkarmen, inte dörren. När den är stängd glider dess delar längs fjädern och stänger slitsarna. Endast lämplig för fastsättning på perfekt plana ytor.
  • Tapphål . Gjord för trädörrar. En liten nisch i dörrkarmen är speciellt utskuret för en sådan tätning, vilket gör att dörrbladet kan monteras tätt i framtiden. En gummiprofil är fäst vid nischen.
  • Hopfällbar . Lämplig för tätning av vikdörrar, dragspel och liknande konstruktioner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tejptätningar görs sällan bredare än 10 mm. Detta beror på att en sådan bredd är optimal både för infästning längs dörrbladets omkrets och för dörrkarmen. Rörvarianter har i allmänhet samma egenskaper, oavsett vilket material de var gjorda av. Tätningens storlek för en plastdörr beror helt på tillverkaren. Det händer ofta att för varje specifik dörrmodell är endast en modell av tätningar lämplig, och det finns inget sätt att ersätta den med en analog. Det rekommenderas att ägna särskild uppmärksamhet åt detta problem när du väljer en dörr, om det är möjligt att byta ut delar mot sådana som köpts från en annan tillverkare, annars kan hela dörren behöva bytas ut under reparationer.

Bild
Bild

En komplex gummiprofil, lämplig för både innerdörrar och entrédörrar, förblir ett universellt val. Den tillverkas i olika versioner, den kan vara gjord av mjukt gummi eller från en tätare, profilerna är traditionellt 8-10 mm.

  • Skum det är bättre att inte använda elementet för entrédörrar och spara det vid interiörkonstruktioner. Faktum är att skumgummi inte är det mest hållbara materialet och helt enkelt inte tål den typ av exploatering som ytterdörren utsätts för. Skumgummi är ganska billigt, samtidigt som det tål tolerans med tätningens huvudfunktioner. Det är bäst att använda skuminsatser för dörrar som utsätts för liten användning, till exempel i en hall.
  • Till skillnad från skumgummi, magnetisk konstruktioner används endast för ytterdörrar. Magnetinsatser på mjuka gummiprofiler garanterar tätningens bästa passform, så att skydd mot drag eller värmeläckage från huset garanteras. Problem kan bara uppstå med installation av element, de måste anpassas exakt till dörrens storlek, annars låter det magnetiska utsprånget helt enkelt inte stänga dörren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat relevant alternativ är färglös isolering. Många tror att de är en bra lösning endast för glasdörrar, men detta är långt ifrån fallet. Den transparenta tätningen ser bra ut på trä-, plast- och metalldörrar, eftersom den är praktiskt taget osynlig. Således kan den användas i fall där ägaren är rädd för att förstöra dörrens estetiska utseende eller om det från en stilistisk synpunkt är olämpligt att använda en tätning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt strukturen skiljer sig följande typer:

  • Flexibel . Släta eller flexibla profiler kan tillverkas av många olika material, inklusive gummi, silikon, magnet.
  • Flytande . Det används vanligtvis för isolering av entrédörrar. Det är ett slags flytande skumgummi, som appliceras på de önskade områdena under påverkan av tryck.
  • Lugg . Den fläckiga versionen är mycket bekant för många, eftersom man ansåg att det ursprungligen var det enda alternativet för tillverkning av isolering för dörren. I detta skede av utvecklingen av reparationsverksamheten produceras en tourniquet och tejp inte bara av ren filt, utan också av syntetisk fleecy duk.
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter plats skiljer sig följande alternativ ut:

  • Tröskel . De är en bra lösning i fall där dörrkonstruktionen inte ger någon tröskel. I grund och botten görs det med automatisk styrning, vilket gör att profilen kan "justera" till bredden på gapet mellan dörren och golvet i öppet eller stängt läge.
  • Kontur . Konturalternativ är lättast att förstå. De är fästa längs hela omkretsen av dörrbladet eller karmen, samtidigt som de eliminerar luckor överallt. Oftast används för entrédörrar, en trippelprofil tas.
  • Brandman . En sådan termiskt expanderande version är ett ämne som förvandlas till skum vid kraftig uppvärmning. Skummet stänger dörren helt och förhindrar att rök passerar och förhindrar att syre når elden.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

Beroende på typ av tätning varierar dess mått också. Den optimala storleken beror också på gapet, hur tjockt det är. Det övergripande materialet av dörrstrukturen, liksom funktionerna i dörrens syfte, spelar också en viktig roll. Till exempel, för entrédörrar krävs en tätare och bredare isolering. Flexibla rektangulära profiler säljs i stora rullar, vars storlek endast beror på tillverkaren. De är perfekta för att eliminera smala luckor som inte orsakar mycket obehag för dörrens ägare.

Bild
Bild

I vissa fall används gummiprofiler med komplex konfiguration. De är lämpliga för vanliga dörrar och även för supertunga pansardörrar. Var och en av profilerna har sin egen speciella form: C, P, O, och så vidare. Var och en av formerna är utformade för luckor av vissa dimensioner, men kom ihåg att dessa profiler tjänar till att isolera luckor med en bredd på 1-4 mm, men vissa former är bra för isolering och större mellanrum.

  • Profilformerna C, K, E är lämpliga för att maskera små luckor upp till 3 mm.
  • P- och V -formerna är perfekta för att maskera vätskor upp till 5 mm.
  • Mindre vanligt förekommande är O- och D -profiler, som gör att du kan arbeta med mellanrum upp till 7 mm.
Bild
Bild

När du beräknar den mängd flexibel profil som krävs för dörrisolering, kom ihåg att du definitivt kommer att behöva minst 5-6 m material. Det är alltid bättre att ta en mjuk tätning med en liten marginal, eftersom om en del av den installerade profilen plötsligt försämras kan den alltid snabbt ändras. Stela tätningar görs direkt till dörrens storlek. Som regel orsakar oberoende mätning och förvärv vissa svårigheter, så det är bättre att kontakta proffsen med denna fråga. Det finns bara en tätning på marknaden som kräver ett så känsligt urval - det här är det magnetiska alternativet.

Bild
Bild

Tätningar skiljer sig åt i tjocklek . För innerdörrar väljs mjuka, tunna profiler, medan entrédörrar behöver mer imponerande isolering. Tjocka gummiprofiler, ofta flerskiktade, har imponerande dimensioner jämfört med miniatyrinredning. Således, när du väljer en tätning av önskad storlek, är det absolut nödvändigt att fokusera inte bara på typen av tätning, utan också på det funktionella syftet med den isolerade dörren, på storleken på de befintliga luckorna. Var uppmärksam på var elementet ska fästas: längs dörrkarmens omkrets eller direkt på dörrbladet. Traditionellt är tjockare versioner monterade på dörrkarmen än på själva dörren, eftersom det är liten risk att dörren helt enkelt inte stängs när den installeras på dörrkarmen.

Bild
Bild

Vilket är det bästa tätningsmaterialet?

För närvarande finns det ett stort utbud av material från vilka dörrtätningar är tillverkade. Efter att ha bekantat dig med egenskaperna hos var och en av dem kommer du att kunna avgöra exakt vilket alternativ som är rätt i ditt fall.

  • Sudd sälen är kanske den mest populära idag. Detta beror på materialets mångsidighet, eftersom det tolererar extrema temperaturer, hög luftfuktighet och andra negativa effekter. Så att bakterier inte förökar sig vid lederna eller att svamp inte dyker upp, förbehandlas gummit med en speciell förening som förhindrar bakteriernas aktivitet och desinficerar ytan.
  • Silikon alternativ - ett bra alternativ till gummitätningen. Mestadels används silikon för isolerglasdörrar, eftersom det är ordentligt limmat på glaset måste du bara fukta det med vatten och låta det torka. Silikon spricker inte under påverkan av starka temperaturförändringar och sticker inte av glas. Silikonelement är mycket bättre än gummi, de är lämpliga för rum med hög luftfuktighet, såsom badkar, bastu, badrum.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Modern TPE -tätningar … De utmärker sig genom sin förmåga att anpassa sig till extremt höga eller extremt låga temperaturer. Ibland kan spridningen vara mer än 100 grader - från -70 till +95 grader Celsius. Den europeiska formuleringen av termoplastisk elastomer garanterar hög tillförlitlighet, lång livslängd, god motståndskraft mot stötbelastningar, låg profildeformation under drift.
  • känt är det mest traditionella och välbekanta materialet från barndomen. På grund av det faktum att filt till denna dag är gjord av naturlig ull, skyddar det rummet väl från kylan och finns på listan över ledare i många avseenden på grund av detta. Under hela livslängden förlorar filtisoleringen inte sina ursprungliga egenskaper, den tål de hårda ryska väderförhållandena bra och sparar värme. I motsats till vad många tror är filt helt brandsäkert, eftersom det har en mycket tät struktur, på grund av vilken det inte brinner bra.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är färgerna?

Idag produceras tätningar i en mängd olika färger, som inte bara inkluderar den klassiska svartvita färgen. Det är möjligt att välja den modell som behövs för en dörr i vilken nyans som helst, oavsett om det är en balkongbalk i plast eller en ljus dörr till barnkammaren. Det är dock de vita och svarta alternativen som är mest populära bland konsumenterna. Vita modeller väljs främst för plastdörrar, när ägarna behöver dekorera några kosmetiska brister. Vita tätningar ser också bra ut på inredningsalternativ, medan det på ytterdörren är osannolikt att ett vitt element kommer att se lämpligt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ytterdörren är tvärtom svart isolering den bästa lösningen. Svarta modeller passar bra med nästan alla typer av metalldörrar, och detta faktum bör beaktas. Dessutom fungerar målade gummiisolatorer för entrédörrar sämre med sina funktioner, eftersom färgen väsentligt förändrar materialets kemiska sammansättning. Detsamma kan sägas om balkongdörrar av plast. Det är bäst att välja en svart tätning, det kommer maximalt att skydda vardagsrummen från drag från utsidan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en stor variation av färgmodeller. Det finns inga texturprover eller mönstrade alternativ, men färgvalen är nästan obegränsade. Det mest populära är hela spektrumet av bruna nyanser, eftersom tätningar ofta väljs för trädörrar, och människor försöker välja dem så att de är så osynliga som möjligt på dörrbladet och inte förstör helhetsintrycket. Observera att det ofta erbjuds att omedelbart utrusta dörren med en lämplig tätning av önskad färg mot en relativt liten avgift. Som regel är detta alternativ mer att föredra, särskilt om du i förväg vet att du måste installera en sådan plugg för kortplatserna. Beslutet att köpa en dörr med ett färdigt tätningselement kommer att spara mycket tid och ansträngning som du skulle ha spenderat efter och kommer inte att slå hårt på din budget.

Bild
Bild

Oavsett vilken färg på tätningen du väljer, kom ihåg att det övergripande utseendet på rummet och dörren separat bör förbli harmoniskt, men det är mycket viktigare att det valda provet fungerar bra med sina huvudfunktioner.

Hur fixas de?

Det finns flera alternativ för att fästa tätningarna. Var och en av dem beror på den typ av infästning som ett särskilt alternativ är utrustat med.

Installation i spåret . Profilerna för infästning i spåret är utrustade med en speciell fästborste. För installation behöver du inte ytterligare material, men det gör inte installationen av sådana element enklast. Den största svårigheten som de flesta människor har när de arbetar med spårtätningar är att justera dem till önskad storlek. Det bör förstås att gummi är ett material som lätt sträcker sig och lika lätt tar sin ursprungliga form, därför kan du inte dra produkten direkt i spåret, tvärtom bör du "plocka det upp "lite. Trimning av spårtätningarna bör utföras efter att de har installerats på plats, annars är det stor risk att överskottet skärs av, och detta kommer oundvikligen att upphäva hela effekten som var planerad att erhållas genom installation av element.

Bild
Bild

Självhäftande alternativ . Installation med självhäftande tejp är vanligtvis minst svårt. Som i det föregående fallet är den enda utrustningen du behöver en målarkniv, med vilken du efter limning måste skära isoleringen till önskad längd. Den viktigaste platsen i förberedelseprocessen är förberedelse av ytan: den måste inte bara rengöras väl från smuts och damm, utan också avfettas noggrant. Traditionellt limmas tejpen från vänster till höger och uppifrån och ner, det vill säga på sidorna måste klistret startas från det övre hörnet. Gradvis, så småningom, avlägsnas skyddsskiktet från tätningens klibbiga sida, tejpen, utan att töjas, fixeras på ytan och först efter att det är helt fixat kan du åter släppa lite tejp och fixa det ytterligare. Steget är cirka 10 cm.

Bild
Bild

På spikar eller skruvar . Detta alternativ har inte varit särskilt populärt på sistone, eftersom tejp eller lim är ett bra alternativ till naglar. I vissa fall visar det sig vara omöjligt att installera ett självhäftande prov (till exempel om ytan är ojämn eller tätningen är för tung), och sedan kommer de traditionella spikarna ihåg igen. Avståndet mellan naglarna är 5-7 cm, mindre ofta rekommenderas det inte att installera fästelement, eftersom det kan uppstå sags genom vilka kall luft kommer in i rummet. När du installerar isolering på skruvar eller spikar måste du agera mycket försiktigt, eftersom om det inte är tillräckligt för att fördjupa locken, kommer dörren att vara svår att stänga eller inte alls. Alternativet är främst lämpligt för entrédörrar, och när det gäller innerdörrar är det bättre att undvika en tätning alls än att välja ett fästelement på spikarna.

Bild
Bild

Hur väljer man rätt dörrisolering?

Innan du köper en tätning rekommenderas att du noggrant läser recensionerna om en viss modell. Som regel visar sig vanliga människor på gatans uppfattning vara mer sanningsenliga än reklamhistorierna från den säljande personalen.

Innan du köper måste du själv kontrollera materialet enligt följande:

  • Känn sladden. Det ska inte vara klibbigt eller deformeras för lätt, annars finns alla tecken på en produkt av dålig kvalitet. Vägra gärna att köpa, även om det utmärks av ett extremt attraktivt pris: en sådan modell kommer inte att tjäna dig på länge och kommer inte att skydda lokalerna ordentligt.
  • Efter att ha valt ett vanligt tätningsmedel som är fäst på lim, var noga med att ange vilket lim som kan användas och om det är tillgängligt. Denna fråga är särskilt relevant om ett element väljs för ingångsdörrar i metall, eftersom limmet ska klara alla negativa miljöpåverkan och inte bli halt. Det bästa alternativet är ett silikontätningsmedel, som är lämpligt för ytterdörrar av järn eller stål, och för glas och många andra.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Läs etiketten mycket noga, det är på den som information ofta skrivs som säljaren eller annonsen inte kommer att berätta om. Om du letar efter en modell för skjutdörrar-kupéer, svängdörrar, "dragspel" eller andra ovanliga alternativ, kommer det att stå på etiketten att det kommer att sägas om provet är lämpligt för användning med sådana modeller.
  • För en balkongdörr är det lämpligt att installera samma starka tätningar som för gatudörrar. Detta beror på att det i båda fallen är nödvändigt att skydda rummet mot yttre påverkan, och pålitligt skydd passar inte in i detta.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För en trädörr i ett timmerhus är användningen av silikonisolering en bra lösning. Var uppmärksam på hur lätt det är att byta ut en modell mot en annan. Trähus "sätter sig" över tiden, och efter några år kommer dörren att vara svår att stänga, då kommer det att bli nödvändigt att byta ut det befintliga provet.
  • För trädörrar i vanliga hus är installationen av tätningstätningar, som nästan är osynliga mot dörrens bakgrund, mycket populär. Om möjligt rekommenderas det att välja just detta konturalternativ, eftersom det ger dig bra ljudisolering, och om dörren spricker kan tätningen helt enkelt tas bort utan att skada estetiken.
  • Det är absolut nödvändigt att välja en tätning som matchar dörrstrukturen, så att den ser så organisk ut som möjligt mot den allmänna bakgrunden och inte förstör hela utseendet.

Rekommenderad: