Självhäftande Film För Dörrar (38 Bilder): Vad är En Slutfilm, Hur Man Limar Den, Hur Man Korrekt Limer Dörren

Innehållsförteckning:

Video: Självhäftande Film För Dörrar (38 Bilder): Vad är En Slutfilm, Hur Man Limar Den, Hur Man Korrekt Limer Dörren

Video: Självhäftande Film För Dörrar (38 Bilder): Vad är En Slutfilm, Hur Man Limar Den, Hur Man Korrekt Limer Dörren
Video: Video for sticking self adhesive window film on glass surfaces 2024, April
Självhäftande Film För Dörrar (38 Bilder): Vad är En Slutfilm, Hur Man Limar Den, Hur Man Korrekt Limer Dörren
Självhäftande Film För Dörrar (38 Bilder): Vad är En Slutfilm, Hur Man Limar Den, Hur Man Korrekt Limer Dörren
Anonim

Reparation är en grundlig och kostsam affär. Detta ämne är särskilt relevant för dörrar som har förlorat sin tidigare attraktivitet, blivit fula och till och med slarviga. Få har råd att köpa och installera nya strukturer - det är besvärligt och dyrt. För att ge dörrarna ett vackert och fräscht utseende kan du klara dig med en speciell självhäftande film för dörrarna. Detta material har ett brett användningsområde och har många fördelar.

Vad det är?

Självhäftande film för dörrar är ett kompositmaterial i flera lager som består av fyra lager:

  1. papper eller filmbas, olika i tjocklek;
  2. ett lager av speciellt jämnt applicerat lim, motståndskraftigt mot torkning;
  3. antihäftande beläggning av skyddande (tillfälligt) papper;
  4. skyddande pappersskikt avlägsnas under appliceringen.
Bild
Bild

Med andra ord är det ett välbekant möbelrenoveringslim, som säljs i rullar upp till en meter bred. Den har en undertyp som kallas en finishfilm, som tillverkas med speciella typer av hartser.

Fördelar

Självhäftande film är ett viktigt reparationsverktyg; trots sin uppenbara enkelhet är den en oumbärlig assistent och har många fördelar. Självhäftande tapeter på papper eller film är en av de viktigaste efterbehandlingselementen.

Detta material:

  • kan vara ett oberoende stilelement eller en länk mellan enskilda inredningsartiklar;
  • tillverkad på specialutrustning med hjälp av ny teknik, så att du kan uppnå högsta kvalitet och praktiska egenskaper;
  • är ett lönsamt efterbehandlingsmaterial, som skiljer sig åt i budgetkostnad och användarvänlighet;
  • har en rik färgpalett och variation i mönstret, tack vare vilket det låter dig uppdatera dörrarna med hänsyn till de befintliga möblerna eller i motsats till det;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • ser snygg och dyr ut, ibland liknar konsistensen av naturmaterial;
  • oavsett vilken typ som produceras, är den lämplig för alla typer av dörrytor, om det behövs, som täcker trä, glas, metall, plastkonstruktioner;
  • den utmärker sig genom utmärkt elasticitet, vilket gör att filmen inte kan limas på själva duken, dörrtröskeln, plattband, dörrkarm;
  • kan radikalt förändra den visuella uppfattningen av bostaden och variera belysningsnivån för ett visst rum;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • är alltid till salu, du kan köpa den i vilken butik som säljer tapeter;
  • det kännetecknas av ett varierat tema i mönstret, så att du framgångsrikt kan passa dörrarna i alla designstilar, vilket gör dem till accenter i rummet, vilket indikerar idén om stilen;
  • har ingen skarp kemisk lukt och skadliga komponenter, därför är den lämplig för uppdatering av dörrar i alla typer av rum (lägenheter, kontor, lager, i landet eller i ett privat hus);
  • kan användas för kompositionsdekoration, dekorera dörrar och några möbler (till exempel kök) i en design;
  • har en variation av bredd, producerad i tre kategorier: 45, 60 och 100 cm.
Bild
Bild

Den självhäftande filmtapeten är unik. Förutom att uppdatera gamla dörrar kan hon byta ut sin målning, och resultatet av att använda materialet är alltid på en hög nivå. Detta efterbehandlingsverktyg behöver inte torkas efter att ytan har klistrats in. Dukar med en film är praktiska eftersom de tillåter underhåll om det kommer smuts på ytan.

Filmen kan köpas i hela rullar eller i form av en bit av önskad längd (beroende på butiksäljaren).

Bild
Bild
Bild
Bild

Minus

Med många fördelar har självhäftande film för dörrar flera nackdelar.

Hon:

  • behöver ytbehandling, annars ger det ut alla brister, accentuerande oegentligheter och olika nyanser av den valda beläggningen (det fäster inte bra på ett plan fyllt med fett och smuts);
  • kräver ett skickligt arbetssätt och noggrannhet (under stark spänning kan det bryta, sträcka, deformera mönstret);
  • det utförs inte alltid med högkvalitativ målning, därför kan det tappa ljusstyrka;
  • skiljer sig i ljusbeständighet uteslutande i dyra dukar;
  • väljs noggrant, annars fungerar den inte den föreskrivna perioden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Om en ojämn spänning av slutfilmen tillåts under klistrandet av dörrplanet, kommer det med tiden att börja släpa efter planet. Polymermaterialet döljer inte betydande brister i dörrbladet eller karm. Det är omöjligt att limma det två gånger: att separera det från ytan, att räta ut och återlimma är idealiskt problematiskt.

Kapaciteten hos detta efterbehandlingsmaterial beror på de råvaror som det är tillverkat av. Pappersalternativ är billigare, men under dörrens drift ger ytan på en sådan film inte torkning eller rengöring.

Av praktiska skäl måste tillverkarna fokusera på att en serie baserad på tät film släpps.

Bild
Bild
Bild
Bild

Visningar

Polymer, papper eller metalliserat material som kan hjälpa till vid renovering av möbler i en hyrd lägenhet eller budgetreparationer är praktiskt i våtrum med stor temperaturskillnad. Självhäftande dekorativ film för dörrar är hållbar och finns i flera varianter.

Det händer:

  • speglade;
  • matt;
  • glansig;
  • transparent;
  • polypropen;
  • laminerad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter typen av limskikt är finishen uppdelad i:

  • vattenbaserad dispersionsakrylat;
  • analog baserad på gummi.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

För att köpet av PVC -film ska bli framgångsrikt och reparationen ska vara enkel kräver valet av efterbehandlingsmaterial kunskap om vissa nyanser. Det är viktigt att tänka på filmens finish. Det händer:

  • standard - - med imitation av träslag, faner, keramik, mosaik, textilier etc. (har en beläggning av en transparent eller tonad plan);
  • särskild - för metallens struktur, typen av spegel, hög, korkens struktur, samt sorter med en ovanlig effekt (för att rita med markörer, kritor, skriva tillfälliga anteckningar).
Bild
Bild
Bild
Bild

När du köper är det viktigt att tänka på:

  • ritningens omfattning och överensstämmelse med det valda temat (MDF, träkorn, marmor);
  • användningskompatibilitet med en specifik modell av dörrar (för skjutfack, innerdörrar);
  • typ av lokaler (för badrum, vardagsrum, kök, barnkammare, etc.);
  • typ av limmad yta på dörren (för plast, glas, fanerad);
  • matcha bilden med temat och färgen på inredningen;
  • typen av ytmaterial på efterbehandlingsmaterialet (glansigt är lättare att torka, på grund av bländning ger det mer ljus i rummet, matt är svårare att rengöra, men ser ädlare ut);
  • materialmängden, med hänsyn tagen till skrotprocenten (det måste finnas ett minimilager, med materialbrist, dörrens utseende lider) och mönstret.
Bild
Bild
Bild
Bild

Köpet består av två resor till butiken: första gången man tittar på råvarorna, sedan bestäms den nödvändiga mängden hemma, det andra besöket låter dig titta igen på det valda alternativet och köpa exakt så mycket du behöver (ibland, efter att ha sett filmdesignen för andra gången, verkar det inte speciellt, så senare blir det ofta besvikelser).

Förberedelseprocessen före köp innehåller en översikt av recensioner om produktens kvalitet, graden av dess relevans och hållbarhet i ett visst rum, hållbarhet och yttre egenskaper.

Hur klistrar man in rätt?

Innan du klistrar över dörren med en efterbehandlingsfilm måste du tänka på designen. Ett kompetent tillvägagångssätt tillåter användning av material i olika färger. Detta tillvägagångssätt är bra främst för professionella designers, även om allt är möjligt för en nybörjare om så önskas.

Det är möjligt att limma dörrar i form av komplexa kombinationer, med hänsyn till särdragen i det inre av ett visst rum (till exempel limma olika delar av dörrbladet i separata toner).

Dörrbeklädnaden kan speglas och ändra färg på varje sida. Det är viktigt att ta hänsyn till alla de små sakerna, för att inte glömma ställningarna, lådan, öppningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klistringstekniken innebär närvaron av följande utrustning:

  • verktyg för märkning (måttband, linjal, penna eller markör), klippa bort överflödig duk (sax, brevpapper) och släta ut filmen (gummispatel);
  • material för justering av finishens läge (vatten, sprutpistol) och arbete med hörnelement (hårtork);
  • verktyg för ytbehandling (sandpapper, primer, mastik).
Bild
Bild

Instruktionen för att klistra in dörrar med självhäftande ytfilm består av flera steg:

  1. Ytförberedelse: rengörs från oegentligheter, grader, grovhet (särskilt viktigt för trädörrar). I modeller med en målad yta avlägsnas färgdroppar och områden med "risk" där färgen lämnar planet. Om träpanelens plan har en blank struktur blir det lättare att limma på den.
  2. Primers för den förberedda ytan: tekniken gör att du kan uppnå maximal vidhäftning av filmen till den limmade ytan.
  3. Märkning av polymermaterialet i överensstämmelse med mönstret och trimning av överskottsbanan: mätningarna överförs till det skyddande pappersskiktet på baksidan, eftersom det inte kommer att vara möjligt att ta bort dem från framsidan.
  4. Klistrar in. Det utförs i riktningen uppifrån och ner. För att göra detta, applicera det övre hörnet, kombinera det med hörnet av dörren, bestäm duken på duken nedåt med sammanfallet av riktningen för linjen i dörrens kant. Ta bort kanten på underlaget, limma hörnet och sedan gradvis det återstående filmarket. En viktig nyans: du kan inte ta bort substratet helt, det tas bort när det limmas och tas bort vid varje del av bubblorna med en gummispatel.

Det är viktigt att göra detta noggrant, annars kan du förstöra filmen. Fullständig härdning sker inom några timmar.

Bild
Bild

Man bör komma ihåg att vatten inte alltid hjälper, eftersom överflödig fukt förstör vissa typer av efterbehandlingsmaterial. Det blir problematiskt att limma det vid andra försöket, eftersom du måste kasta ut vattnet. Om det kvarstår kommer det färdiga arbetets utseende att lida.

Hårtorken hjälper till att smälta filmen lite, så att den passar bättre och håller fast på ytan fastare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur tar man bort?

Genom att känna till vissa knep är det inte svårt att ta bort filmen från ytan om det behövs. Detta gör att du enkelt kan ta bort det gamla överdraget om du plötsligt vill ändra rummets stil. Ett lösningsmedel är inte alltid lämpligt för att avlägsna den gamla finishen, eftersom inte alla läkemedel kan förstöra limkompositionen. För att hantera problemet kan du notera metoderna för erfarna hantverkare.

Till exempel, om duken är intakt, räcker det med att skala av ett litet hörn med en hårtork och sedan gradvis ta bort finishfilmen genom att långsamt dra den mot dig (du kan använda hårtorken spetsvis, värma avsnitt för sektion i cirkulär rörelser på ett avstånd av 10 cm från den uppvärmda ytan).

Du kan använda en speciellt mycket genomträngande aerosolformulering som kallas Decal & Label Remover. Det måste sprutas under filmens kant och avlägsnas när kompositionen tränger in i ytan mellan träskivan och det självhäftande skiktet. VD-40 är lämplig för samma ändamål.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om du fortfarande tror på ett lösningsmedel, bör du välja 646 eller white sprit, använda en mjuk trasa för att ta bort resterna av lim, applicera det på ytan med den våta sidan och torka snabbt av det. Gnugga inte lösningsmedlet: detta kan orsaka gnidning av lim i dörren.

Det rekommenderas inte att använda oljiga typer av lösningsmedel för dessa ändamål. Ibland använder hantverkarna, för att rengöra ytan på den gamla filmen, rektifierad alkohol (96%) och noterar att varken vodka eller en medicinsk analog kan klara detta problem.

Bild
Bild

Interiör alternativ

Att få harmoni in i ditt hem är inte så svårt som det kan tyckas vid första anblicken. För att göra detta kan du uppmärksamma idéerna från professionella designers och lägga till något eget till dem: på så sätt blir stilen mästerlig och unik:

  • dekorera dörren i stil med glamour gör att du kan ange rummets tillhörighet till mässgolvet: tack vare ett minimum av små detaljer kommer mönstret på dörren att vara harmoniskt;
  • du kan återställa innerdörren i den venetianska tidens anda: den snygga typen av fotoutskrifter med 3D -effekten ser original ut och spelar med fördel upp bristerna i dörrbladets yta;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • fans av blomsterarrangemang kommer att gilla dörrbeklädnaden med en film med ett blommigt tema i form av stora irisblommor: genom att välja nyanser för att matcha väggtapeten kan du uppnå en harmoni av designens färgtyp;
  • konstfärgning av skåpdörrar med en ritning från din favorit -tecknad film kommer att lägga till en speciell atmosfär i rummet, vilket ger det gott och positivt: ritningar är harmoniska med minst en nyans som matchar tonen i de befintliga inredningsartiklarna;
  • om rummet är litet kan du slå dörrens nyans med små mönster på filmen: en sommarskiss kommer att ge värme in i utrymmet, och upprepningen av mönstret på möbelplanet kommer att skapa effekten av en kompositionell ensemble, som om så önskas kan stödjas med små mattor för att matcha dörrens mönster.
Bild
Bild
Bild
Bild

Oavsett val är det viktigt att komma ihåg: det övergripande utseendet bör stämma in på de positiva, därför är mjuka och dämpade nyanser i färgpaletten prioriterade. De kan vara ljusa eller rika, men alltid positiva. Olycksbådande röd, mörk svart, depressiv mörkblå är uteslutna.

Rekommenderad: