Trottoarkant (80 Foton): Vad är Det? Hur Installerar Man Det Själv? Dekorativa, Gummi Och Andra Typer, Deras Vikt. Vilken Roll Spelar Den?

Innehållsförteckning:

Video: Trottoarkant (80 Foton): Vad är Det? Hur Installerar Man Det Själv? Dekorativa, Gummi Och Andra Typer, Deras Vikt. Vilken Roll Spelar Den?

Video: Trottoarkant (80 Foton): Vad är Det? Hur Installerar Man Det Själv? Dekorativa, Gummi Och Andra Typer, Deras Vikt. Vilken Roll Spelar Den?
Video: The Gummy Bear Song (HALLOWEEN SPECIAL) 🎃 Gummibär 👻 Halloween Song 2024, Maj
Trottoarkant (80 Foton): Vad är Det? Hur Installerar Man Det Själv? Dekorativa, Gummi Och Andra Typer, Deras Vikt. Vilken Roll Spelar Den?
Trottoarkant (80 Foton): Vad är Det? Hur Installerar Man Det Själv? Dekorativa, Gummi Och Andra Typer, Deras Vikt. Vilken Roll Spelar Den?
Anonim

Trottoarer används för att stänga gågatan från vägbanan eller andra områden. Denna produkt tillverkas i olika storlekar och versioner. För att förbättra territoriet måste du välja en högkvalitativ kant som passar perfekt in i landskapsdesignen, men först är det viktigt att studera produkternas egenskaper och egenskaper. Korrekt installation spelar en viktig roll, liksom tidigt underhåll om trottoarkanten skadas. Vi uppmärksammar dig på en beskrivning av kantstenen, dess egenskaper och sorter.

Bild
Bild

Vad det är?

Trottoarer används för att avgränsa fotgängare och trädgårdar, bara tack vare denna struktur kommer beläggningen att se raffinerad och klar ut. Det är säkert att säga att väginstallationer av denna typ inte bara har ett estetiskt alternativ, utan också har en hjälpfunktion . Ofta är ett dagvattensystem utrustat längs banan, som leder avloppsvatten längs vägbanan, och sidstenen kommer att skydda trottoaren från vatten och kommer att hålla tillräckligt länge om det görs bra och installeras korrekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Utnämning

Trottoarkanten är en integrerad del av arrangemanget av vägavsnitt, medan den kan fungera som en begränsare för körbanan och trottoaren. Tack vare denna design kommer asfaltbeläggningen att hålla mycket längre. Den dekorativa gränsen är utformad för att dekorera landskapet och harmonisera med territoriets övergripande design.

Eftersom konstruktionen är gjord av olika material, kan till exempel beläggningsstenar, beläggningsplattor, gummidäck, kantstenar användas på lekplatser, rabatter, parkeringsplatser, grönsaksodlingar och växthus. Blinda områden, som gatukanten också kallas, kan installeras under staketet, skydda poolen med dem och till och med göra en liten grund för blomodlaren av dem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnad från trottoarkanten

Trottoarkanten är samma sidsten, men sättet att installera har sina egna skillnader. Om trottoarkanten är installerad på en nivå med gångbanan, bör ledleden tränga ut ovanför den. Samma material används för att göra båda produkterna.

Bild
Bild

Typer och deras egenskaper

Trottoarkanten är indelad i flera sorter, men den måste alltid överensstämma med GOST. Varje typ av sten har sin egen längd, vikt, utseende och omfattning. Under tillverkningen av trottoarkanter används betong av en viss kvalitet - M500 eller M300, vilket är ett viktigt villkor.

Endast tack vare detta material blir strukturen stark och motståndskraftig mot kompression.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter material

Galvaniserade trottoarkanter används i trädgårdsbäddar, eftersom de anses vara de mest pålitliga och hållbara för stängselanläggningar. Materialet har många fördelar, eftersom det inte korroderar, inte är rädd för en negativ miljö och kommer att hålla länge utan att tappa presentabilitet. Dessutom kan du installera ett sådant staket själv tack vare enkla fästelement. Materialet skadar inte jorden, så det finns ingen anledning att oroa sig för skörden.

En ram kan installeras på en galvaniserad trottoarkant för att utrusta ett bevattningssystem.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Polymer-sandkant används vid trottoarer . Det är en komplett fil- och gräsklippare. Det är värt att notera att strukturen kommer att stärka området där blommorna växer och ge en dräneringskanal under regnperioden. Dessutom ser polymersandgränsen estetiskt tilltalande och vacker ut, därför kan den dekorera landskapet.

Produkten är helt miljövänlig, hållbar och tål stress.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den mjukaste kantstenen är en gummikrumma . Det är ett modernt byggmaterial för att skapa praktiska begränsningar. Oftast installeras sådana trottoarkanter på lekplatser och idrottsplatser.

Begränsaren finns i olika storlekar och jämna färger, så du kan välja något som passar din landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns trottoarkanter som används inomhus, till exempel halvcirkelformad akryl . Den installeras i badrum och kallas en golvlist. Den är lättskött och behåller sin färg och form genom åren. Trottoarkanten kan vara ihålig eller fast.

När det gäller storlekarna kan var och en av de listade stopparna vara höga eller låga, allt beror på köparens krav, eftersom sortimentet är stort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vägkanten erbjuds i storlekar 100 cm långa, 15 cm breda och 30 cm höga, dessa är standardparametrar, men allt beror på produkttyp och tillverkare. Huvudbegränsaren finns i flera versioner, allt beror på var den ska installeras.

Trädgårdsstenar anses vara kompakta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter form

När du väljer en kant måste du möta dess olika former och till och med färger, vilket utökar utbudet av stilar. Ljusgrått och rött anses vara klassiker. Den vågiga gränsen kännetecknas av det faktum att varje del av den är gjord i form av en fasad rektangel . Du kan också hitta diamantalternativ, tack vare vilka du kan göra en intressant layout. Radiuskanten används för att omsluta rabatterna, och de runda stoppen installeras vid vägens böjar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Design

Marmorkanten ser väldigt vacker och attraktiv ut, samtidigt som den har utmärkta prestandaegenskaper. Granitstrukturen är hållbar och pålitlig, så den kommer att hålla i många år. Ofta används en kant av en sådan ädelsten i park- och trädgårdsområden . För en vacker landskapsdesign kan du välja marmorprodukter från vilka du kan skapa vilken komposition som helst. När det gäller färger erbjuds natursten i olika sorter, så gränsen kan vara brun, grå, svart, röd, etc.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klinkerstenar är också lämpliga för landskapsarkitektur, dessutom är de estetiskt tilltalande och hållbara . För att lägga en sådan trottoarkant används speciell teknik, därför är installationen bara betrodd av proffs. Det finns många mönster av gränser på marknaden, så de används inte bara som begränsare, men de kan dekorera alla platser och rabatter, dessutom har de en praktisk funktion.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Framställningen av gränser består av flera steg, och detta görs av kvalificerade specialister som använder förbrukningsvaror och professionell utrustning. Det finns dock ett par gör-det-själv-tillverkningsalternativ, det räcker med att studera några rekommendationer, känna till lösningens proportioner, ha verktyg till ditt förfogande-och resultatet väntar inte länge.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Betong

För att göra en kant behöver du en cementkomposition som hälls i speciella former. Ofta är de gummi och de har en slät yta, men vissa använder träkonstruktioner, så var noga med att se till att komponenterna är jämna så att det inte blir några knutar. Trådnät används för förstärkning. Lösningen hälls i formar av önskad storlek, varefter den stelnar - kantstenarna är klara.

Denna metod är endast lämplig om inramningen behöver vara liten, annars blir transporten fysiskt svår . När du har bestämt platsen för strukturen måste du förbereda en plats för installation av formen. För detta grävs en gräv med ett djup av 2/3 av höjden på själva staketet.

Det rekommenderas att ta stål- eller plastskivor för varv.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att förbereda murbruk, blanda sand och cement i lika stora proportioner, med hänsyn till märkningen av den senare. Därefter tillsätts vätska, varefter allt blandas noggrant tills gräddfil är tjock. Det rekommenderas att använda en byggmixer för att få en homogen blandning. Liten krossad sten läggs till kompositionen och allt blandas igen.

Blanketten kan köpas separat för att inte slösa tid på att bygga din egen . Fett eller maskinolja används som smörjmedel, varefter insidan måste fyllas med en ram. Därefter återstår att fylla strukturen med betong och jämna ut ytan med en murslev.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från beläggningsplattor

Denna metod är den mest praktiska och inte tidskrävande. Du kan välja vilken version av kakelbegränsaren som helst på marknaden och sedan göra en dike enligt samma princip som för betongkantar. För att staketets komponenter ska hållas säkert och stabilt måste de installeras tätt, lätt hammra in med en hammare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Från andra material

Experter kan använda olika material och skapa verkliga mästerverk för att dekorera landskapet. Om vi pratar om fäktning av rabatter eller sängar kan du göra en kant av plastflaskor. Det är budgetvänligt, dessutom kommer en sådan design att klara temperaturförändringar, den har bra hållbarhetsindikatorer, den är lätt att installera. Alla kan klara denna uppgift; det är nödvändigt att rengöra flaskorna från etiketter, skölja och torka. För att öka hållfastheten och göra behållaren stabil, rekommenderas att fylla den med småsten eller sand.

Därefter grävs en gräv av formen som du behöver, du kan först göra en markering. Djupet bör inte vara mer än 10 cm och bredden ska vara lika med behållarens storlek. Flaskorna måste installeras tätt och lämna inget utrymme mellan dem, så strukturen kommer att stå säkert och bilda ett fast staket. Detsamma kan göras från glasflaskor, vilket ser väldigt presentabelt ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Många har sett skifferkantar, detta kan göras med egna händer utan mycket ansträngning. Vågmaterial är lätt tillgängligt och kan användas för att skapa snygga sängar, så det kan väljas för din grönsaksodling. För att skapa enhetliga ränder måste du använda 60 cm insatser, behandlade med mastik på ena sidan. Du måste skära skiffern i lika delar med en kvarn.

Diken grävs enligt standardmetoden. Sedan sätts varje platta försiktigt och säkert in i diket, du kan använda en hammare för att lätt spika delar av strukturen. Byggnivån kontrollerar kantstens jämnhet. Därefter måste du förstärka skiffern utifrån och köra i träpinnar 30 cm djupa. Efter det återstår att strö över jorden och jämna ut grävningen.

Du kan kalka sidorna av trottoarkanten och måla om så önskas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett plankstängsel kommer att se väldigt snyggt ut, trots att trä inte är ett hållbart material . Barer kan skördas på hösten, när träden huggs. Sleepers används ofta, som placeras vertikalt eller horisontellt, de är begravda i marken. Men däckkanten kan ofta ses på lekplatser och rabatter. Gummi är lätt att skära och forma olika produkter, så du kan visa all din fantasi och göra en kant i form av en svan, en kopp eller blommor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur installeras korrekt?

Oavsett vilken trottoarkant som används är installationsprincipen densamma. Det första steget är att förbereda sajten för vidare arbete. Därefter grävs en gräv med önskad längd, dess djup bör överstiga sidostens dimensioner med en tredjedel. Sedan komprimerar specialisterna botten med krossad sten och sand.

Monteringen av kantelementet utförs med en gummihammare, med vilken du måste knacka på strukturen så att den sjunker till önskat djup . Därefter fästs lederna, och luckorna i diket fylls med murbruk. Du kan lägga trottoarkanten på olika sätt, allt beror på vilken du använder. När det gäller ett kaklat utseende kan det läggas som en domino eller med en liten lutning för att skapa en fin begränsning. Det är nödvändigt att arbeta längre med att installera trottoarkanten nära vägbanan, se till att konstruktionen håller bra och tål bilens påverkan.

Sådant material passar tätt del för del så att det inte finns något utrymme kvar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad och hur man målar?

För att gränsen ska se presentabel ut under lång tid måste den tas om hand, därför är måleri en viktig uppgift. Det finns många material på marknaden för beläggning av betongytor, så välj en färg för utomhusbruk. Beläggningen bleknar inte eller spricker under solljus eller fukt.

Det är viktigt att studera färgens sammansättning så att den innehåller komponenter som förhindrar uppkomsten av svamp. Akryl fungerar bäst eftersom de inte tvättar bort.

Det är nödvändigt att förbereda färgen enligt instruktionerna, eftersom vissa tillverkare rekommenderar att späda ut produkterna i vissa proportioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Först måste du förbereda basen, för att ta bort smuts och dammavlagringar. Om det fortfarande finns gammal färg på trottoarkanten måste den tas bort. Efter några år kan strukturen förlora sin integritet, det kan vara nödvändigt att reparera flis och sprickor med kitt.

Innan du målar måste du grunda ytan med en rulle, och först när den är torr kan du börja belägga . För att göra färgen mer stabil och levande rekommenderas att applicera flera lager, medan det är viktigt att vänta på att den föregående torkar väl. Du kan använda en sprutpistol som levererar färg, men det är inte alltid praktiskt, och det kan bli dropp om det inte finns någon övning med ett sådant verktyg.

För att uppdatera trottoarkanten, vitkalka den.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reparationstips

Om kantstenen av någon anledning började vackla, måste den tas bort, den gamla lösningen tas bort från boet, blandas sedan med färskt, hälls och återförs tillbaka. Du kan använda en linjal för att justera överkanten så att stenen inte sticker ut från resten. Du kan fixa gränsen med träpinnar, som, efter att lösningen torkat, dras ut och hålet fylls med jord.

Om sprickor påträffas räcker det med att förbereda defekterna, förnya målningen och njuta av resultatet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vackra exempel med landskapsarkitektur

Ett av de vackraste alternativen för blomsterramar för att stänga in en rabatt.

Bild
Bild

Så här ser runda kanter ut som spelar en dekorativ roll, de kan installeras inte bara längs radien, utan också i en våg.

Bild
Bild

Den ursprungliga versionen av rabatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett badkar i plast, som många kallar en golvlist.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kantstenar ramar in nästan alla vägar i städer och på motorvägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Betongbegränsning på trottoaren

Som du kan se är kantstenar en integrerad del av stadsinfrastruktur; de dekorerar inte bara territoriet utan skyddar även rabatter, skiljer vägbanan från trottoarer och används ofta i landskapsdesign. Tack vare en så stor variation kan du på marknaden hitta alla versioner av kantstenen som kommer att fungera länge och fungera korrekt . Varaktigheten och komplexiteten för att installera en sådan design beror på mängden arbete och produkttyp, men om du följer rekommendationerna och lagrar de nödvändiga förbrukningsvarorna kan du göra allt själv.

Säker, oavsett hur vacker gränsen, med tiden kommer den att förlora sin attraktivitet, så det är viktigt att behålla den, om det behövs, reparera och färga . När du väljer en sten måste du vara uppmärksam på om den uppfyller GOST, detta är det enda sättet att vara säker på att strukturen kommer att vara stark och pålitlig under lång tid. När det gäller storlekarna erbjuder tillverkarna alla alternativ som kan intressera alla, det återstår bara att bestämma design, materialtyp och kvantitet.

Rekommenderad: