Plantera Vinbär På Hösten: Hur Man Planterar Svarta Vinbär Med Plantor? Vilken Månad är Det Korrekt Att Plantera Den Med En Ung Buske? Datum I Moskva -regionen Och Sibirien

Innehållsförteckning:

Video: Plantera Vinbär På Hösten: Hur Man Planterar Svarta Vinbär Med Plantor? Vilken Månad är Det Korrekt Att Plantera Den Med En Ung Buske? Datum I Moskva -regionen Och Sibirien

Video: Plantera Vinbär På Hösten: Hur Man Planterar Svarta Vinbär Med Plantor? Vilken Månad är Det Korrekt Att Plantera Den Med En Ung Buske? Datum I Moskva -regionen Och Sibirien
Video: HOW TO PLANT BLACKCURRANTS 2024, Maj
Plantera Vinbär På Hösten: Hur Man Planterar Svarta Vinbär Med Plantor? Vilken Månad är Det Korrekt Att Plantera Den Med En Ung Buske? Datum I Moskva -regionen Och Sibirien
Plantera Vinbär På Hösten: Hur Man Planterar Svarta Vinbär Med Plantor? Vilken Månad är Det Korrekt Att Plantera Den Med En Ung Buske? Datum I Moskva -regionen Och Sibirien
Anonim

Höstplantering av vinbär utförs i enlighet med många faktorer. För att få en riklig skörd för nästa år bör allt beaktas - från tidpunkten för proceduren till valet av lämpliga grannar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Jag måste säga att för regioner som kännetecknas av ganska svala höstmånader och frostiga vintrar, till exempel Sibirien, Ural, liksom för mittzonen, rekommenderas vårplantering av vinbär. Denna lösning förhindrar att plantor fryser under tidig frost, temperaturhopp eller vinterkylning. För varma områden, till exempel Krasnodar -territoriet, är höstplantering mer lämplig.

I alla fall, allt detta är snarare en rekommendation, och det är bättre att bestämma den exakta tiden baserat på den specifika vädersituationen . Under alla omständigheter, när du bestämmer dig för att skicka buskarna till öppen mark under hösten, bör du först studera väderprognosen och se till att frost inte kommer under de närmaste veckorna. Det är viktigt att komma ihåg att det tar från 2 veckor till nästan en månad att rota unga plantor, beroende på sorten.

Det är möjligt att plantera grödor i de södra regionerna senast - det vill säga någonstans i mitten av oktober . En relativt sen avstigning genomförs i Leningrad -regionen - under de första veckorna av samma månad. I Ural och Sibirien börjar ägarna av vinbärsbuskar att verka under andra halvan av augusti. För mellanzonen, Moskva -regionen och Volga -regionen är jordbruksförfaranden karakteristiska från andra halvan av september till de första dagarna i oktober. Om du tänker på landningsdatum beroende på månkalendern, måste du omedelbart utesluta fullmånens och nymånens dagar. Trädgårdsmästaren måste förstå att vinbär som planterats för tidigt kommer att växa till tillväxt och inte kommer att kunna förbereda sig ordentligt för övervintring.

Om du skärper dig med plantering hinner plantan inte rota sig i sin permanenta livsmiljö och kommer att frysa ut med kallt väder. Under evenemangets period bör temperaturer från 10 till 15 grader observeras under dagen och minst 5 grader på natten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval och beredning av en planta

Ju bättre och hälsosammare den utvalda plantan är, desto bättre kommer den att slå rot, desto snabbare blir den starkare och mer riklig kommer den att bära frukt. När du väljer plantmaterial är det nödvändigt att övervaka närvaron av friska rötter, bland vilka från 3 till 5 är lignifierade skelett . Längden på den senare bör vara cirka 20 centimeter. Det är lika viktigt att plantan har ett par överjordiska skott med en storlek som inte går utöver gränserna på 30-40 centimeter. Naturligtvis bör plantan vara fri från tecken på infektion, mekanisk skada och skadedjursaktivitet, men flera levande knoppar bör observeras.

Valet av en sort bör också utföras i enlighet med klimatförhållandena i regionen . Experter rekommenderar att man tar plantor med ett slutet rotsystem - det vill säga vars rötter är dolda i marken, och själva jordklumpen ligger i en behållare av lämplig storlek. Planteringsmaterial kan erhållas från moderbusken eller köpas på en specialiserad institution. Vissa trädgårdsmästare föredrar att skaffa plantor från ympade bärbuskar.

Före nedsänkning i hålet tillbringar buskarnas rötter lite tid i en lerlösning med krämig konsistens . Dessutom, innan de skickas till landningshålet, är de nedsänkta i ett läkemedel som stimulerar utvecklingen av rötter i ett par minuter. För långa skott av det underjordiska växtsystemet bör förkortas till 20 centimeter och torra platser ska skäras ner till levande vävnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var är det bästa stället att plantera?

På många sätt påverkas den vidare utvecklingen av kulturen av arrangemanget av en bekväm miljö.

Bild
Bild

Grundning

Det område som väljs för vinbär bör vara väl upplyst, men till exempel svarta vinbär kräver fortfarande ljus halvskugga. Sängarna ska inte utsättas för starka drag, därför bör du definitivt bygga en pålitlig barriär, främst på norra sidan: staket, plantera ett träd eller installera en dekorativ struktur. Överdrivet fuktiga områden, liksom områden där nederbörd aktivt ackumuleras efter snösmältning eller långvariga regn, är inte lämpligt för kulturen.

Marker med en nära förekomst av grundvatten anses inte vara alltför lämpliga . Jordblandningen som används för bär bör vara rik på näringsämnen, lätt och lös. Förmågan att passera fukt och luft är extremt viktig. För sorter av svarta vinbär är lite sura jordar mer lämpliga, där pH -värdet inte går utöver 5, 1-6, 5 och för röda och vita jordar med neutral surhet från 6, 5 till 7, 0 enheter. Buskar trivs på lätt lera eller svart jord, men utvecklas mycket dåligt på tunga eller alltför lätta sandjordar.

När du planterar svarta och gyllene bär är det viktigt att ta hänsyn till att den sura jorden nödvändigtvis måste kalkas med dolomitmjöl. Vita och röda vinbär tål inte heller sura jordar och mår bäst i lätt alkaliska sängar.

Bild
Bild

Grannskap av kulturer

Buskar med stark tillväxt anses vara dåliga grannar för vinbär: hallon eller björnbär, samt pepparrot och jordärtskocka, som har liknande egenskaper. Du bör inte placera en bärgröda nära fruktträd, som tar alla näringsämnen och fukt för sig själva, samtidigt som du skapar en onödig nyans.

Vinbären kommer att må mycket dåligt nära krusbären, eftersom dessa grödor har liknande skadedjur och sjukdomar och därför aktivt "delar" dem . Det är oönskat att plantera på ett sådant sätt att röda vinbär ligger intill svarta. Hemhumla, lök med vitlök, plommon och kaprifol anses vara optimala grannar för vinbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förbereder man en grop?

Ett planteringshål för en vinbärsbuske i landet grävs helst ut en och en halv månad före huvudevenemanget, men om detta är omöjligt får detta intervall reduceras till 2-3 veckor. Det optimala djupet bör vara mellan 40 och 50 centimeter och bredden bör vara upp till 60 centimeter . Minimimåtten för urtaget är 40 x 40 centimeter. För enkelhets skull kan du fokusera på storleken på plantans rotsystem - hålets utrymme måste göras 2 gånger större. Enligt reglerna deponeras det fertila toppskiktet omedelbart i en separat hög. Jorden från den måste läggas ut på botten av gropen, i ett lager 15 centimeter tjockt.

I nästa steg måste gödselmedel appliceras på hålet: 40 gram superfosfat, 250 gram träaska och 5 kilo humus . Fördjupningens innehåll blandas noggrant och täcks sedan med ett litet lager vanlig trädgårdsjord. När den är klar fylls gropen med en hink med vatten.

Bild
Bild

Teknologi

Det är viktigt för nybörjare för trädgårdsmästare att komma ihåg att avståndet mellan de planterade vinbärsbuskarna ska vara ungefär en och en halv meter, och mellan raderna kommer det att vara nödvändigt att hålla ett gap på 2-2,5 meter. Om de erforderliga intervallen inte bibehålls kommer skördens skörd att minska betydligt med tiden . För att korrekt plantera en ung buske av bär på en ny plats, bör du börja med att bilda en liten kulle av en blandning av gödningsmedel och bördig jord. Den ska placeras strikt i mitten av landningshålet, med en höjd på 20 centimeter. Högen vattnas omedelbart, varefter det är nödvändigt att vänta tills vätskan är helt absorberad.

Plantan bör planteras i en vinkel på 45 grader i förhållande till trädgårdens yta . Samtidigt riktas plantans rötter rakt ner. Gropen fylls gradvis med jord, och efter varje etapp måste den smällas med händerna. Efter plantering i öppen mark bör buskens rotkrage bara vara 5 centimeter under marknivå. Efter att hälften av gropen är fylld måste den blötläggas med 5 liter vatten och efter färdigställande - ytterligare 20-25 liter vätska.

När all fukt har absorberats, mults jorden med humus eller nyligen klippt gräs . Det är vanligt att ställa in tjockleken på skyddsskiktet lika med 3-5 centimeter. Vidare trimmas varje gren av en vinbärsbuske med ett skarpt verktyg med två tredjedelar och lämnar minst en knopp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är användbart att komma ihåg att svarta eller gyllene vinbär kräver en fördjupning på 10 centimeter, och 6-8 centimeter är tillräckligt för vita och röda vinbär.

Det bör nämnas att, förutom den klassiska metoden att plantera vinbär, när det finns en buske per hål, finns det också en fläktmetod och vertikal plantering under en spaljé . Den fläktformade metoden kräver preliminär grävning av en gräv 40 cm bred. Fördjupningens längd beräknas beroende på antalet prover som återplaceras i den öppna marken och området på hela platsen. Buskarna installeras med underhåll av ett meters gap, och deras skott fixeras med en fläkt på en låg spaljé.

Med en vertikal plantering når djupet av den grävda diket 20 centimeter och bredden överstiger inte 15 centimeter . Fördjupningen fylls med gödningsmedel, och de återstående fria områdena är täckta med jord. Sängen dras omedelbart med mörk agrofiber eller en tät film, där flera korsformade snitt skapas. Bredden på var och en av dem är lika med 30 centimeter. Det är genom dessa hål som plantor planteras med en fördjupning på 7 centimeter. Buskens växande grenar fixeras över tiden på spaljéerna.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Vattning efter plantering bör vara regelbunden, särskilt om vädret är torrt. För bevattning kan endast vatten som värms naturligt i solen användas. I en nyplanterad planta uppdateras mulningsskiktet i tid, och själva hålen strös med sand, vilket förhindrar uppkomsten av en jordskorpa efter vattning. Innan frosten börjar måste planteringen spudda 15 centimeter - detta lager kommer att tas bort endast i början av våren.

Bild
Bild

Vanliga misstag

De vanligaste misstagen som görs under höstplanteringen är för tidigt eller för sent för proceduren. Problem kan uppstå på grund av plantmaterial av dålig kvalitet eller bristande överensstämmelse med intervallen mellan enskilda prover.

En extremt viktig förutsättning för utveckling av kultur är beskärning, utförs direkt efter plantering, och det är just dess frånvaro som kan bromsa vinbärsutvecklingen.

Rekommenderad: