Beskärning Av Röda Vinbär: På Våren Och Hösten. Hur Beskärs Röda Vinbär Korrekt För Nybörjare? Hur Föryngrar Jag Gamla Buskar?

Innehållsförteckning:

Video: Beskärning Av Röda Vinbär: På Våren Och Hösten. Hur Beskärs Röda Vinbär Korrekt För Nybörjare? Hur Föryngrar Jag Gamla Buskar?

Video: Beskärning Av Röda Vinbär: På Våren Och Hösten. Hur Beskärs Röda Vinbär Korrekt För Nybörjare? Hur Föryngrar Jag Gamla Buskar?
Video: Beskära vinbär röda vinbär svarta vinbär eller vita vinbär - när och hur 2024, Maj
Beskärning Av Röda Vinbär: På Våren Och Hösten. Hur Beskärs Röda Vinbär Korrekt För Nybörjare? Hur Föryngrar Jag Gamla Buskar?
Beskärning Av Röda Vinbär: På Våren Och Hösten. Hur Beskärs Röda Vinbär Korrekt För Nybörjare? Hur Föryngrar Jag Gamla Buskar?
Anonim

Alla fruktbuskar måste klippas av, annars växer de över, börjar göra ont och bära mindre frukt. Det finns flera typer av trimning, beroende på situationen väljs den nödvändiga. I varje enskilt fall bör trädgårdsmästaren ha minimal kunskap om hur man beskär på rätt sätt, annars kan busken skadas, inte hjälpas.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

De viktigaste målen med beskärning är att ta bort död, skadad eller sjuk ved, bilda en hälsosam växt och främja frukt . Det är viktigt att ta bort alla grenar som korsar eller gnuggar mot varandra. De bildar fläckar som ser ut som ett sår. De är orsaken till infektioner, svampinfektioner. Korsningen av grenar har också en ganska dålig effekt på luftcirkulationen.

Att bilda en buske och främja frukt går hand i hand. Nytt ungt trä blir ljusare och mer flexibelt. Dessa skott ska inte vidröras.

Bild
Bild

Vinbär ger ett större utbyte på skotten av det andra året … Det betyder att grenarna som växte förra året kommer att bära frukt för dig i år. Efter en 3-årsperiod är det meningslöst att behålla dessa skott på busken, så att de säkert kan klippas av. I allmänhet bör cirka 1/3 av vinbären tas bort varje år. Således kommer en helt ny buske att bildas under det fjärde året från plantering.

En annan fördel med beskärning är skadedjursbekämpning. Sawfly larver gillar inte att bli störda och lämnar därför efter beskärning av växterna.

Bild
Bild

Tidpunkt

Du kan klippa vinbärsbusken tidigt på våren, innan knopparna har blommat eller efter skörd . Hösten är dags att förnya busken, föryngra den.

Vinbären ska beskäras medan de sover. Tiden beror på det område där busken planteras.

I de södra regionerna beskärs ibland i slutet av februari, i norr - i början av hösten.

Bild
Bild

Tidig beskärning av vinbärsbusken främjar tillväxt . Men om du ska utföra proceduren tidigt på våren, bör du se till att det inte blir mer frost. Beskärning av skott är en signal för ny tillväxt.

På vintern, beskära alla gamla grenar som ligger nära marken, eventuella skadade, sjuka, trasiga . Du måste beskära busken så så att 12 skott återstår på den . Detta kommer att maximera vinbärets framtida utbyte.

Bild
Bild

Typer av trimning

Om du skär röda vinbär korrekt på våren kan du få en rik skörd. För nybörjare skulle jag vilja använda systemet, och för ett tvåårigt och ettårigt bär används olika typer av buskbildning.

Förkorta en planta

Plantan förkortas innan den planteras i den öppna marken. Det ska finnas 3 till 5 knoppar ovanför ytan. Men det finns ett villkor: om plantan bara består av 6-8 knoppar, ska den inte klippas. Det är nödvändigt att bara ta bort de områden som är frysta, om sådana finns. Skär till friskt trä.

Bild
Bild

Formande

Bildandet av buskar av vita, röda eller svarta vinbär är ett avgörande ögonblick. Du kan göra denna trimning själv om du läser rekommendationerna.

Beskär röda och vita vinbär under de två första åren för att skapa en öppen baldakin. Denna design gör att solljus och luft kan tränga in i växten, respektive, och frukterna mognar jämnt.

Bild
Bild

Under det första året väljer du 3 eller 4 huvudstammar som växer från huvudstammen i motsatta riktningar . Skär varje i hälften. Ta bort andra mindre grenar och skott, liksom de som är trasiga eller korsade. Skapa en öppen vasliknande form. Vid beskärning av stjälkar, ta bort dem strax ovanför den utåtvända knoppen, så nya växer sedan utåt, inte inåt.

Under det andra året måste du välja ytterligare 3 eller 4 skott som växer bort från ledaren. Vid den tredje sommaren kommer du att ha 9 till 12 starka grenar .… Dessa är de viktigaste blommande och fruktande skotten.

Under det tredje året, klipp av ungefär hälften av föregående års tillväxt på varje utåtväxande stjälk, fortsätt att skära nya skott inåt. Och ta också bort styvbarn som växer från plantens bas. Under sommaren skärs alla nya sidogrenar så att bara en knopp återstår på varje stjälk.

Bild
Bild

I slutet av varje säsong, av de tre första skotten, behålls de bästa 3 eller 4 . Under det fjärde året tas grenar bort från det första året, de äldsta, och från 3 till 4 nya unga behålls.

Vinbär bär frukt på gammalt trä, för att bevara produktiviteten klipps unga skott och sidogren av.

Bild
Bild

Föryngrande

Det händer också att det är dags att föryngra vinbärsbusken. Gamla buskar utan sådan behandling har svårt, de slutar bära frukt, och det är lite vettigt från busken.

Vårföryngringsproceduren har sina egna egenskaper

  • Vanligtvis utförs denna procedur när växten redan har gått 8-9 år från plantering .
  • Föryngring - detta är inte ett engångsförfarande, utan systematisk avlägsnande av gamla skott.
  • Bättre beskärning på hösten eller tidig vår .
  • Efter beskärning kommer grödan att bära frukt bara för nästa säsong .
  • Om växten tillför cirka 40 cm i tillväxt varje år, då på skotten vid beskärning måste du lämna från fem knoppar.
  • På gamla buskar, ta bort alla gamla grenar, lämna bara 10-15 huvudskott .
Bild
Bild

Sanitär

För att odlingen av vinbär ska vara fördelaktig är det nödvändigt att trimma busken ordentligt. Efter plantering ska vinbärsstammar klippas cirka 2,5 cm över marken. Detta främjar stark rottillväxt. Vinbärsbuskar odlade i behållare och rotade behöver inte beskäras efter plantering. För andra vintern skördas nya skott, som är svaga eller växer parallellt med marken.

Bild
Bild

Röda vinbär kan beskäras på samma sätt som krusbär. Det är viktigt att hålla buskens insida fri från svaga, trasiga, sjuka eller korsande grenar . Dessutom skärs stjälkarna som hänger nära marken. Varje år efter den tredje säsongen skördas 3-årigt virke för att ge plats åt en yngre fruktig. Gamla grenar kommer att vara mörka.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Det finns vissa särdrag i att ta hand om vinbär efter beskärning. Röda vinbärsbuskar behöver vatten för att bära frukt väl . Efter det första året efter plantering är det särskilt viktigt att tillsätta ytterligare fukt från juni till september, eftersom buskarna är mest aktiva under denna period.

Mogna buskar har ett omfattande rotsystem, så när du vattnar vinbär måste du se till att jorden är väl våt. Ju mer vatten busken får desto saftigare är bären. Det viktigaste är att vattna det regelbundet och sedan sprida ett lager av mulch nära buskens stam för att behålla fukt. Denna regel är särskilt viktig på sommaren.

Bild
Bild

Mulching är en nödvändig del av fruktväxtvård . Trädgårdsmästaren behöver förnya mulchlagret varje år. Det kan vara bark, halm, gödsel - i alla fall håller mulken marken sval, vilket är särskilt viktigt om vinbär odlas i södra regionen. Dessutom bibehåller mulchen den nödvändiga fuktnivån runt växterna.

Befruktning är ett viktigt steg i vården av vinbär. Även om det inte är nödvändigt att applicera ytterligare gödningsmedel, kommer tillsats av gödselmedel att öka mängden och kvaliteten på frukten avsevärt. Du måste planera utfodring ordentligt under senhösten. Applicera ett 2,5 cm lager kompostgödsel på området runt busken.

Om vinbäret växer långsamt kan ytterligare spårmineraler tillsättas under senvåren eller försommaren när buskarna blommar.

Bland annat är det viktigt att ta bort ogräs i tid, och hålla stamcirkeln ren.

Bild
Bild

Vinbär brukar motstå sjukdom bra, särskilt om odlaren har valt en sjukdomsresistent sort. Det bästa sättet att undvika svampinfektioner och insekter är att förse dem med viktiga näringsämnen på våren .… Perfekt för detta: kompost, gödsel och tång.

Förebyggande behandling med Bordeaux -blandning i slutet av vintern hjälper också till att undvika många problem . Ett starkt vattentryck och en lösning av insekticid tvål hjälper till av bladlöss. Från folkmedicin, fortfarande neemolja eller någon annan trädgård och infusion av vitlök.

Bild
Bild

Att bekämpa sjukdomar är värt fungicider … De flesta av dem innehåller koppar, svavel och järn. Kopparsulfat hjälper mycket, men om trädgårdsmästaren för sent inser att han har en stark infektion på buskarna måste han klippa av skotten av ny tillväxt. Sådan tvångsbeskärning kallas sanitär och utförs när som helst på året.

Mögel är en svampsjukdom som vanligtvis uppstår på grund av brist på kvalitet och snabb beskärning. Detta är ett tecken på att vinbärsbusken är för trång med skott . I det här fallet kan du använda ett fungicid för att behandla buskarna, men se till att beskära och sedan göra det årligen så att detta inte händer igen.

Rekommenderad: