Vinbärsvård På Hösten: Förberedelse För Vintern. Hur Tar Man Hand Om Svarta Och Röda Vinbärsbuskar? Hur Man Täcker Och Hur Man Gödslar I Oktober? Behöver Jag Vattna?

Innehållsförteckning:

Video: Vinbärsvård På Hösten: Förberedelse För Vintern. Hur Tar Man Hand Om Svarta Och Röda Vinbärsbuskar? Hur Man Täcker Och Hur Man Gödslar I Oktober? Behöver Jag Vattna?

Video: Vinbärsvård På Hösten: Förberedelse För Vintern. Hur Tar Man Hand Om Svarta Och Röda Vinbärsbuskar? Hur Man Täcker Och Hur Man Gödslar I Oktober? Behöver Jag Vattna?
Video: Beskära vinbär röda vinbär svarta vinbär eller vita vinbär - när och hur 2024, Maj
Vinbärsvård På Hösten: Förberedelse För Vintern. Hur Tar Man Hand Om Svarta Och Röda Vinbärsbuskar? Hur Man Täcker Och Hur Man Gödslar I Oktober? Behöver Jag Vattna?
Vinbärsvård På Hösten: Förberedelse För Vintern. Hur Tar Man Hand Om Svarta Och Röda Vinbärsbuskar? Hur Man Täcker Och Hur Man Gödslar I Oktober? Behöver Jag Vattna?
Anonim

Erfarna trädgårdsmästare är väl medvetna om att vinbär är en av de mest opretentiösa och kravlösa växterna i landet. Ändå måste även hon omhändertas under hösten. Korrekt förberedelse av grödan för vintern kommer att vara nyckeln till en rik skörd nästa säsong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur trimma?

Ett obligatoriskt steg för att ta hand om vinbärsbuskar under höstmånaderna är beskärning. Naturligtvis kan den också hållas på våren. Men vinbär vaknar väldigt tidigt, så det finns en stor risk att sommarboende helt enkelt inte hinner göra alla manipulationer i tid. I händelse av att tidpunkten för beskärning bryts kommer busken att försvagas, och detta kommer att ha en mest negativ effekt på efterföljande frukt.

Huvudsyftet med beskärning är att öka skörden. Om buskarna är korrekt formade kommer de att bära 3-5 gånger mer frukt än försummade växter, eftersom den extra tillväxten av den senare tar bort de flesta näringsämnena. Dessutom löser höstbeskärning ett antal viktiga uppgifter.

  • Förstör upp till 80% av patogena bakterier, svampar och parasiter.
  • Bildar en frisk krona. Vanligtvis, efter klämning, slutar skotten att öka i längd, och laterala fruktgrenar bildas på var och en av dem.
  • Förbättrar belysningen av de återstående skotten och optimerar därigenom fotosyntesprocessen.
  • Förbereder fruktbuskar för vintern, hjälper dem att klara även de allvarligaste frosten. Det har märkts att välformade buskar tål temperaturer 10 grader lägre än oförskämda.
  • Främjar kulturföryngring.

För att uppnå dessa resultat bör du välja rätt tid för procedurerna . Erfarna trädgårdsmästare gör detta efter att allt löv har fallit från trädet. För beskärning behöver du en vass beskärare, såg eller tappare; verktyget måste dekontamineras före användning. Dessutom kommer desinficering också att behövas efter att ha skurit varje buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Höstläkning av vinbärsbeskärning utförs enligt standardschemat

  • Först bör du skära av alla sjuka, torkade, sönderfallna och skadade grenar.
  • Sedan elimineras grenarna som är sammanflätade med varandra eller böjda för mycket mot marken.
  • På hösten är det nödvändigt att skära av skott som är mer än 5 år gamla vid roten. De skiljer sig från unga i en mörkare brun, nästan svart nyans. Dessutom är de tjockare än den unga tillväxten.
  • Årliga skott klipps av och lämnar 3-5 av de mest kraftfulla skotten med det maximala antalet knoppar. Dessutom måste de förkortas med 20-30 cm för att stimulera förgrening.
  • Alla tunnade långsträckta skott som växer inuti busken skärs av för att undvika förtjockning.
  • Under perioden efter fruktets slut måste de apikala delarna av den unga tillväxten på grenarna i 2-3 år förkortas. Beskärning bör göras över njurarna.

De toppar som återstår efter beskärning av årliga grenar kan användas för efterföljande förökning av vinbärsbusken med sticklingar. I det här fallet måste de rotas i en behållare med våt sand. Efter korrekt beskärning bör 10-15 skott i olika åldrar vara kvar på vinbärsbusken . Beskärning bör göras noggrant. Du bör inte skära busken för mycket, men du behöver inte lämna överflödig tillväxt heller - det kommer bara att tjockna planteringarna. Alla återstående växtfragment (skurna skott och nedfallna löv) måste brännas efter arbete.

Om du under beskärningen av skottet märker att kärnan har fått en svart färg betyder det att växten påverkas av glaset. Detta skott måste klippas vid roten till basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur behandlas sjukdomar och skadedjur?

Ett av de viktigaste stadierna för att förbereda en växt för vintern är behandling mot svamp, bakterieinfektioner och angrepp av skadedjur. Det är mycket viktigt att hantera fruktbusken, även om den ser frisk ut vid första anblicken. En sådan åtgärd kommer att vara ett bra förebyggande medel mot att oinbjudna gäster kommer ut nästa år.

Folkmedicin

Många trädgårdsmästare föredrar att bearbeta folkmedicin. De är säkra för växten. Och allt du behöver för att förbereda en fungerande lösning finns i alla hem. Den största effekten ges av formuleringar baserade på aska, vassle och läsk.

  • Med aska . 3-4 kg aska hälls i en hink, hälls med vatten, läggs på spisen och värms upp i en halvtimme, koka upp. Därefter införs krossad tvätttvål i den resulterande massan. Vinbärsbuskar kyls, filtreras och bearbetas.
  • Med mjölkvassle . När du använder detta recept måste du studera väderprognosen i förväg. Det är viktigt att det inte kommer regn de närmaste 10-14 dagarna - det här verktyget fungerar uteslutande i torrt väder. För behandling av fruktbuskar späds serumet ut med vatten i förhållandet 1 till 1, filtreras och sprayas på plantorna två gånger med en frekvens på 5-7 dagar.
  • Med läsk . För beredning av en läsklösning 2 msk. l. medlen späds ut i 10 liter vatten. För att säkerställa bättre vidhäftning till ytan av löv och stjälkar, tillsätt lite tvålmedel.

Denna lösning används när växterna påverkas av mjöldagg under växtsäsongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Köpte medel

På senhösten, när lufttemperaturen inte stiger över +8 grader, måste vinbärsväxter behandlas med en hög koncentration av karbamidlösning. I sådant väder stannar växtsäsongen och kvävet i urea absorberas inte längre av grödan . Under vintern tvättas det helt av smältvatten i de nedre lagren av jorden. Bearbetningen orsakar således inte någon skada för kulturen.

Den höga koncentrationen av kemikalien förstör larver, puppor och ägg från skadedjur, dödar svampar och deras sporer . För att förbereda en arbetslösning späds urea med en hastighet av 10 g av läkemedlet per hink vatten. Stjälkarna sprutas noggrant med denna komposition, jorden skjuts i nära stamcirkeln. Tidigt på våren, innan scapflödesstadiet börjar, måste behandlingen upprepas.

En bra effekt ges av behandlingen av vinbärsbuskar med lösningar av fungicider. Bordeaux flytande 1%, Topaz och Hom kompositioner är lämpliga . Medel skyddar busken effektivt från svamp. Om växten tidigare har stött på ett problem måste du utföra två behandlingar med en frekvens på 10 dagar. För att desinficera substratet spills jorden med en lösning av den bioaktiva fungiciden "Fitosporin".

Skadedjursbekämpning utförs endast i en situation där du hittar tecken på insekter. Med bladlusens nederlag hjälper preparaten "Aktara" och "Biotlin" bra, "Fitoverm" och "Inta-Vir" fungerar mot glaset . Vinbärsgalgen är rädd för effekterna av läkemedlen "Bitoxibacillin" och "Lepidocide", och om en njurmidd kommer upp på busken kommer läkemedlet "Aliot" att rädda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur och vad ska man mata?

En av de viktigaste stadierna i jordbrukstekniken på hösten är att mata vinbärsodlingar. Det låter växter återhämta sig efter fruktperioden, ökar parametrarna för frostbeständighet och andra ogynnsamma faktorer under vintersäsongen. Att applicera rätt gödselmedel under denna period säkerställer en riklig skörd under nästa säsong . I detta skede måste växten befruktas med fosfor, kväve och kalium.

Svart

Svart vinbär är en av de mest näringskrävande grödorna i jämförelse med andra. I detta skiljer det sig avsevärt från andra typer av vinbär. Buskarna bär frukt rikligt, under denna tid är näringsreserven utarmad. Höstens toppdressing kan avsevärt minska risken för växtförstöring, bidra till att kvaliteten och kvantiteten av frukter ökar under nästa år.

Efter fruktning, som inträffar i slutet av juli - början av augusti, börjar sekundär tillväxt av skott i vinbärsbuskar. Växtens knoppar vaknar igen och vegetationsprocesserna aktiveras . Det är därför som växten kommer att behöva kvävehaltig höst - den kommer att stärka de unga skotten och förbereda dem för övervintring. Växter behöver dock kväve i en reducerad dos, annars kommer det att orsaka en aktiv tillväxt av unga skott som inte hinner bli starkare till vintern.

Fosfortillskott säkerställer ackumulering av sockerarter, vilket i framtiden kommer att leda till en ökning av fruktens kvalitet och smakegenskaper. Kalium hjälper busken att lägga fruktknoppar nästa år. Det är bäst att använda en komplex formulering som innehåller alla tre elementen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd

Toppdressing av röda vinbär utförs under första halvan av september. För närvarande, när du gräver nära buskzonen, införs organiska gödningsmedel i marken:

  • gödsel - den odlas i förhållandet 1 till 4;
  • fågelspillning - i förhållandet 1 till 15;
  • träaska;
  • infusion av potatisskal.

En hink flytande gödselmedel krävs under varje buske. Lösningen måste hällas i spår med ett djup på 20-30 cm förberett runt stamcirkeln.

Användningen av mineralblandningar ger en bra effekt. För en vuxen buske behöver du:

  • 50-60 g ammoniumnitrat;
  • 70 g superfosfat;
  • 60 g av kaliumgödsel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vit

När de matar vita vinbär på hösten använder erfarna trädgårdsmästare färdiga komplexa formuleringar berikade med sällsynta jordartsmineraler och användbara spårämnen

  • Agrecol är en granulär komposition . Kan användas inte bara för vinbär utan även för hallon, druvor och björnbär. Innehåller 12% kväve, 10% fosfor och över 23% kalium.
  • " Novofert Yagoda" - universalgödselmedel , säljs i form av ett vattenlösligt pulver. Lämplig för alla typer av bärgrödor. Det används för rot- och bladmatning. Ett paket räcker för att förbereda 250 liter arbetskomposition. Samtidigt är förbrukningen ganska ekonomisk - endast en mätsked av läkemedlet behövs per hink.
  • " Yagoda -komplex" - mineralsammansättning , där kväve, fosfor och kalium presenteras i ett förhållande av 12: 12: 36. Det finns inga nitratföreningar, därför är läkemedlet absolut inte fytotoxiskt.
Bild
Bild
Bild
Bild

gyllene

Gyllene vinbär är en släkting till den svarta. Detta är en av de mest opretentiösa växter som framgångsrikt kan växa, utvecklas och bära frukt även på karbonat, lera och sandjord.

För att säkerställa god frukt efter plantering av bärplockningsperioden, befruktas med en blandning av 35 g superfosfat och 20 g kaliumnitrat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Vid förberedelsen av en fruktgröda för övervintring måste den vattnas. Fuktladdande bevattning gör att du kan berika jorden med den nödvändiga volymen vatten och därmed förbättra anläggningens övervintringsförhållanden . Fuktgivande hindrar skotten från att torka ut, förhindrar att rötterna fryser. Detta beror på att våt jord fryser mycket långsammare än torr jord. För att vattningen ska bli effektiv måste du först lossa marken runt busken. Först måste du ta bort det gamla skiktet av mulch, flytta de fallna bladen så långt bort från busken som möjligt. Det är bäst att bränna dessa växtrester för att döda potentiella patogener och skadedjur.

Därefter lossas marken runt busken försiktigt . Sådan behandling ger ett syreflöde till rhizomen, dessutom minskar risken för skadedjur - det blir svårare för dem att bo i lös jord. Busken ska grävas till ett djup av högst 5 cm, avståndet från stammen bör vara 15-25 cm. Under lossning bör allt ogräs som växer nära trädgårdsvinbärsbusken tas bort. Efter det bildas ett spår runt stamcirkeln. Det är i det som vatten kommer att hällas. Du bör inte utföra vattenladdningsbevattning om grundvattennivån är hög i trädgården. Det är bättre att vägra proceduren om hösten är regnig.

Vattning utförs under en period när bladen redan har fallit, men frosten ännu inte har börjat - vanligtvis är det i mitten av oktober . Marken är för närvarande fortfarande varm, den är inte frusen, så rötterna fortsätter att utvecklas. Men temperaturen är tillräckligt låg för att de omogna skotten ska börja växa. Vattning utförs i torrt varmt väder. Det är viktigt att följa normen: 3-4 hinkar hälls på en vuxen vinbärsbuske, det vill säga cirka 30-40 liter, vattnet bör helt blöt markskiktet till ett djup av 30 cm.

Om det är för mycket fukt, kommer det att börja förskjuta luften - detta kommer att orsaka rötternas död.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man förbereder sig ordentligt för vintern?

Vinbärsbuskar kännetecknas av god vinterhärdighet och motståndskraft mot yttre ogynnsamma atmosfäriska faktorer. Ändå kräver förberedelse av buskarna för vintern ett antal ytterligare åtgärder. De kommer bara att gynna fruktgrödan. Vinbärsbuskar måste säkert mullas i stamcirkeln . Detta görs omedelbart efter vattning före vintern och toppdressing, när allt vatten är helt absorberat i jorden. Mulchen behåller fukt i underlaget samtidigt som rötterna skyddas mot frost. För att göra detta kan du ta humus, kompost, torv eller ruttna sågspån, lagda i ett lager på 12-15 cm. Mulch ska inte komma i kontakt med buskens stam, du bör hålla ett avstånd på 5-7 cm.

Med tanke på kulturens frostbeständighet täcks vinbär inte för vintern . I regioner med svåra och blåsiga vintrar är dock skottbrott under dåligt väder inte uteslutet. För att undvika sådana problem måste alla skott vara noggrant bundna med ett mjukt rep eller gummiband i en spiral. Så snart den första nederbörden faller, är det lämpligt att ta med så mycket snö som möjligt under busken. Om det finns mycket nederbörd, är det lämpligt att helt täcka vinbär med snö. Detta kommer att skapa ett effektivt termiskt skydd av stjälkarna, isolera rötterna och skydda växten från frost. En angelägen fråga är behovet av att skydda vinbär för vintern. Det beror helt på de klimatzoner där grödan odlas. Till exempel, i Moskva-regionen och centrala Ryssland, är vintrar sällan frostiga och termometern håller sig inom 15-16 grader under noll. Därför kräver frostbeständiga sorter av vinbär inget skydd -de tål lätt periodiska frost ner till -27 grader.

Under de senaste åren har dock många trädgårdsmästare odlat importerade plantor på sina stugor. De har inte samma motståndskraft mot temperaturer under noll. I det här fallet bör du försiktigt böja grenarna till marken och linda dem med en fiberduk. Dessa manipulationer utförs vid en tidpunkt då temperaturen redan har sjunkit under noll grader, men före ankomsten av stabil frost . Klimatet i Ural är oförutsägbart, och vintrarna är mycket svårare än i den centrala delen av vårt land. Därför kommer vinbär här att kräva mer noggrann förberedelse för övervintring. Skott är böjda till marken, fästa, löven skärs av, täckta med grangrenar. Dessutom är växten insvept i agrofiber. Allt arbete utförs efter att lövverket har fallit, men före kallt väder.

I Sibirien räcker det med att stänga nära stammzonen med torv eller sågspån med ett lager på 10-15 cm. Marken kan användas som skydd. Ett sådant skydd kommer att tillåta fruktbuskar att tåla frost ner till -40 grader.

Rekommenderad: