Beskär Av Svarta Vinbär: Hur Beskärs Buskar Korrekt Enligt Schemat? På Vilka Grenar Bär Vinbär Frukt? När är Den Bästa Tiden Att Klippa Den?

Innehållsförteckning:

Video: Beskär Av Svarta Vinbär: Hur Beskärs Buskar Korrekt Enligt Schemat? På Vilka Grenar Bär Vinbär Frukt? När är Den Bästa Tiden Att Klippa Den?

Video: Beskär Av Svarta Vinbär: Hur Beskärs Buskar Korrekt Enligt Schemat? På Vilka Grenar Bär Vinbär Frukt? När är Den Bästa Tiden Att Klippa Den?
Video: Beskär och ta sticklingar av svarta vinbär 2024, Maj
Beskär Av Svarta Vinbär: Hur Beskärs Buskar Korrekt Enligt Schemat? På Vilka Grenar Bär Vinbär Frukt? När är Den Bästa Tiden Att Klippa Den?
Beskär Av Svarta Vinbär: Hur Beskärs Buskar Korrekt Enligt Schemat? På Vilka Grenar Bär Vinbär Frukt? När är Den Bästa Tiden Att Klippa Den?
Anonim

På nästan varje hushållstomt kan du se en svart vinbärsbuske. Ibland låter oerfarna trädgårdsmästare buskens utveckling ta sin kurs, utan att inse att för korrekt bildning av busken och för att få en bra skörd behöver vinbär tidig beskärning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Många odlade växter, som inkluderar svarta vinbär, behöver korrekt buskbildning och snabb beskärning. Sådana åtgärder är nödvändiga för att buskens utseende ska få ett normalt estetiskt utseende och vara fördelaktigt.

Beskär av vinbär bidrar till:

  • öka mängden skörd;
  • öka smaken av bär;
  • förbättra presentationen och storleken på frukten;
  • aktiv tillväxt av unga skott;
  • bli av med överflödig förtjockning av buskarna;
  • fri penetration av solljus till bären, detta ögonblick är mycket viktigt under vinbärens mogningstid;
  • förebyggande av många svampsjukdomar;
  • en ökning av frukttiden;
  • förenkling av förfaranden för förebyggande av infektionssjukdomar;
  • enkel bortskaffande av insekter och skadedjur;
  • snabb återhämtning efter vinterkylning;
  • förlänga buskens livslängd.

Det finns flera sätt att skära vinbärsbusken:

  • anti-åldring;
  • formande;
  • sanitär.
Bild
Bild

När du gör en frisyr är det nödvändigt att följa vissa regler som är lämpliga för alla typer av vinbär

  • Snitten ska vara släta . Detta hjälper till att förebygga infektionssjukdomar.
  • Skivor behövs behandla med speciella antiseptiska lösningar , som är lätta att förbereda själv.
  • Beskärning av flykten är nödvändig att tända trä .
  • Vid borttagning av skott bör stubbarnas höjd inte överstiga 3-4 cm annars finns det risk för svampsjukdomar.

Syftet med föryngrande beskärning är att befria busken från döda och gamla växter. Förfarandet utförs 5 år efter buskens första vegetativa period enligt ett visst schema. Flera starka och starka skott väljs årligen, vilket kommer att ersätta de torkande och gamla grenarna. På hösten tas alla skott bort, förutom de som har valts ut för ytterligare tillväxt.

Om det inte finns tillräckligt med unga grenar tas bara mycket gamla bort. Om de gamla grenarna avlägsnas helt, används "ring" -metoden, det vill säga skotten skärs av vid basen. Klippplatsen måste desinficeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Huvuduppgiften för formativ beskärning är att bilda plantans krona . Detta hjälper bären att fördelas jämnt över hela odlingsområdet. Denna metod är en bra tillväxtstimulator för unga, nybildade skott, hjälper till att bli av med överflödiga grenar. Överskott av skott avlägsnas huvudsakligen från mitten av busken.

Den optimala formen för vinbär är en skål . Syftet med sanitär beskärning är att skydda buskar mot infektionssjukdomar och olika skadedjur. Denna metod utförs enligt ett enda schema för alla sorter. Denna procedur rekommenderas att utföras regelbundet - för att ta bort alla skadade av insekter och torkade grenar.

Detta är vad som tas bort med denna beskärningsmetod

  • Stammar skadade av en njurkvalster.
  • Grenar med löv täckta med främmande tillväxt och mörka fläckar. Detta signalerar att busken har angripits av bladlöss eller svampinfektioner.
  • Stammar som påverkas av spindelmider. Du kan känna igen dem genom närvaron av en spindelväv.
  • Grenar skadade av glaset. Sådana skott skärs till den ljusa delen av stammen.
  • Trasiga och deformerade processer.
  • Delar av busken täckta med mossa och lav.
  • Alla bortskämda och torkade skott.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur trimar jag rätt?

Vanligtvis beskärs på hösten och våren, denna metod gör att busken kan återhämta sig. Beskärningsmönstret blir något annorlunda.

Under våren

Huvudsyftet med en vårfrisyr är ta bort torkade och skadade vinbärsgrenar, det vill säga utföra sanitär beskärning … Detta hjälper växten att förbereda sig för fruktsäsongen.

Anledningar till vårbeskärning

  • Ta bort frysta, deformerade, sjuka, vissna och skadade grenar.
  • Stimulera tillväxten av unga skott.
  • Stärk buskens immunitet mot sjukdomar.
  • Förhindra förtjockning av kulturen.
  • Skott som har uppnått ett års ålder tas bort.
Bild
Bild

På hösten

Höstfrisyren syftar till att bli av med grenarna som tjocknar busken . För normal tillväxt behöver unga skott god belysning och luftgenomsläpplighet. På femåriga vinbärsbuskar rekommenderas att inte lämna mer än 7 starka mogna grenar, deras ålder bör inte vara mindre än 4 år. Trimning utförs från det översta lagret av jorden. Alla stjälkar som är äldre än 6 år måste tas bort. Alla unga skott under innevarande år måste också tas bort. Det rekommenderas att lämna dem endast om det är en för gammal buske, när dess frukt försämras kraftigt.

Sidoskikten under de senaste två säsongerna används också för beskärning, vilket förbättrar luftens och ljusets permeabilitet till mitten av busken. Topparna på grenarna lämnas för att bilda knoppar, som senare kommer att växa till fruktskott. Skjutspetsar som påverkas av insekter och infektionssjukdomar måste tas bort. För att föröka svarta vinbär pressas unga skott till marken och täcks med ett lager jord 10-15 cm. Fröplantor behöver regelbunden vattning, och på våren kommer de att ge unga skott. Sedan separeras de och transplanteras för ytterligare tillväxt.

Bildningen av vinbärsbuskar börjar omedelbart efter plantering. I år behöver kulturen en mycket djup beskärning. Under klippningen efter plantering antas att alla grenar beskärs. Högst tre knoppar finns kvar från marken. Svaga skott skärs starkare än starkare grenar. Beskärning det andra året innebär att du inte behåller mer än 7 starka, starka grenar, allt annat tas bort. Under den tredje växtsäsongen rekommenderas att endast lämna nollskott. Deras antal bör inte överstiga 5 grenar . De beskärs i två knoppar för att uppmuntra busken att förgrena sig. Omogna och mycket långa skott förkortas, alla andra är helt föremål för skärning. Med beaktande av dessa rekommendationer anses busken i slutet av den tredje växtsäsongen vara fullformad.

Beskärning av mogna buskar innebär en sanitär, föryngrande och stödjande beskärning.

Bild
Bild

Under sanitetsskärning frigörs vinbärsbuskar från omogna, avbrutna, torra, drabbade av skadedjur och sjukdomar, sammanflätade och deformerade grenar . Liggande eller lutande mot markskotten rekommenderas också att tas bort. Busken bär mycket sämre frukt på grenar med sådana kriterier. På dem är bären märkbart mindre och påverkas oftare av olika sjukdomar. Det är nödvändigt att följa en mycket viktig regel: stjälkarna förkortas så att stubbarna inte syns. Annars kommer de att bli en utmärkt tillflyktsort och grogrund för insekter och skadedjur. Närvaron av antingen bruna eller svarta prickar på grenarna av en genomgående passage indikerar att busken har drabbats av vinterfrost eller är träffad av glas. Det är bättre att klippa sådana grenar helt.

Därefter kommer beskärning mot åldrande. Först och främst tas femåriga och treåriga grenar bort för att stimulera utvecklingen av laterala skott. Detta görs endast om den bildade busken har minst 7 grenar. Alla årliga skott skärs med 1/3. Den sista är gallring eller stödjande beskärning. Detta innebär proceduren för att ta bort onödiga skott, som tjocknar kronan och inte tillåter bären att sjunga vid rätt tidpunkt. En vuxen buske rekommenderas att ha högst 18 skott, dessutom måste de bildas under de senaste tre åren.

Gamla försummade svartvinbärs exemplar behöver också beskäras . Om buskens ålder har nått 15 år, är det meningslöst att lämna den, du får ingen bra skörd av den. Det är bättre att rota upp sådana buskar och ersätta dem med nya. Yngre växter är föremål för föryngring och kräver gallring beskärning. De försummade och gamla buskarna föryngras gradvis, i termer av två till fyra år. Högst hälften av grenarna ska tas bort varje år.

I mycket sällsynta fall skärs vinbärsbuskar helt till marken. Efter ett sådant förfarande behöver växten noggrann vård och konstant utfodring.

Bild
Bild

Ovanliga system

Uppfödare har utvecklat flera ovanliga sätt att beskära svart vinbärsbuske. Beskärning för nybörjare trädgårdsmästare föreslår i slutet av säsongen borttagning av alla skott som inte har växt mer än 15 centimeter under växtsäsongen. Lat trim innebär alltid att odla unga vinbär. För detta är busken konventionellt uppdelad i två delar. En av dem tas bort helt, den andra lämnas oförändrad.

Nästa år tas skott bort från den orörda delen. Sådana buskar ger en bra skörd och bär av hög kvalitet, men kräver mer noggrant jordbruksunderhåll. Standardmetoden för att odla vinbär är en framgång. Vinbär som bildas på detta sätt är lättare att sköta och plocka bär. Den stora nackdelen med denna formation är den snabba vissningen av vinbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Efter beskärningsförfarandet behöver svarta vinbär extra matning. Det anses vara optimalt på våren att applicera komplexa gödningsmedel som innehåller fosfor och kalium . Gödselmedel som innehåller kväve i sin sammansättning är också användbara på våren. På hösten kan du lägga till urea eller kaliumklorid.

Humus från animaliskt avfall kommer att vara fördelaktigt både på våren och hösten. Det är av denna anledning som det inte bör försummas under någon säsong.

Rekommenderad: