Gör-det-själv Hiller För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör Det Enligt Ritningarna? Måtten På Roterande Kullar För Potatis. Funktioner I En Hemlagad Modell

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv Hiller För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör Det Enligt Ritningarna? Måtten På Roterande Kullar För Potatis. Funktioner I En Hemlagad Modell

Video: Gör-det-själv Hiller För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör Det Enligt Ritningarna? Måtten På Roterande Kullar För Potatis. Funktioner I En Hemlagad Modell
Video: El ATraktor 2024, April
Gör-det-själv Hiller För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör Det Enligt Ritningarna? Måtten På Roterande Kullar För Potatis. Funktioner I En Hemlagad Modell
Gör-det-själv Hiller För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör Det Enligt Ritningarna? Måtten På Roterande Kullar För Potatis. Funktioner I En Hemlagad Modell
Anonim

En av de vanligaste grödorna på jorden är potatis. För att minska arbetskostnaderna och förenkla vården av plantmaterial har många manuella och mekaniska anordningar uppfunnits. Inom industrisektorn är det traktorer med olika typer av redskap. På en personlig gård är en bakomliggande traktor och verktyg för hilling (en hiller, en kultivator, en kultivator), som det är fullt möjligt att göra med egna händer, en bra hjälp. Med en motorodlare är det faktiskt möjligt att bearbeta området för potatis mycket mer effektivt.

Bild
Bild

Varianter av kullar

Hillingverktyget kan köpas i en jordbruksutrustningsbutik eller monteras med egna händer. Den kan användas för att plantera potatis, rödbetor, morötter och kålrot. De mest kända sorterna av denna teknik:

  • listerous;
  • disk;
  • propeller;
  • dubbel rad;
  • roterande (aktiv);
  • en rad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga funktionerna i var och en av dem

Lister med fast och justerbar vinkel

De har en fast bredd på markutförande och används på mycket lätta motorodlare med en effekt på upp till 4 hästkrafter. De kan odla sängar som är 25-30 centimeter breda, utrustade med två sidovingar och ett tunt stativ. Stativet skyddar utrustningen från överbelastning och mekaniska skador. Detta redskap kan endast användas på torr jord, eftersom den vidhäftande jorden kommer att störa rörelsen hos de rörliga delarna. Listerfästen finns med justerbar jordarbetsbredd. De är installerade på motorfordon med större effekt - från 4 hästkrafter. Liknande aggregat kan användas orädd på våtmark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Propeller

Funktionsprincipen ligger i propellerdelarnas aktivitet. Under deras handling grävs jorden först och ogräs avlägsnas, och efter det lossnar sängarna. Dessa modifieringar praktiseras främst för tvåväxlade framhjulsdrivna kultivatorer. Detta beror på att effekten vid den andra hastigheten ökar till 180 varv / min. Så snart effektnivån når sitt maximala kan detta verktyg inte bara användas för att dike marken, utan också för att överföra jorden till fårorna från utrymmet mellan planteringsraderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dubbel (2-rad)

Utskär två fåror innan de planterar grödor, och används också för att kulla och lossa jorden. Inkluderar en ram på vilken 2 kullar är fixerade. När man odlar marken sparar det betydligt tid, eftersom den har två arbetselement. Den monteras på en bakomliggande traktor med hjälp av ett drag. På grund av det faktum att en sådan anordning kräver stort motstånd för att användas, används den tillsammans med klackar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotary aktiv

I stället för hjul är detta verktyg utrustat med rotorer med spiralformade tänder. Visar hög produktivitet när du skapar, lossar och kullar potatis. Lämplig för användning med 3-växlade enheter (två framåt och en bakåt). I den första växeln spolar verktyget landningarna, och i den andra växeln slänger den också jorden ur utrymmet mellan landningsraderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

En rad

Den vanligaste typen. Gäller drift med lätta jordtyper. Dikning utförs efter avslutad förberedande lossning av jorden med hjälp av en jordbearbetare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

För att skapa en hiller för en gående traktor med egna händer måste du följa tydliga regler och det är lämpligt att utveckla eller tillämpa färdiga ritningar. Detta gör att du kan montera alla element korrekt och snabbt för att inte korrigera arbetet i framtiden. På egen hand kan du göra ändringar av lister (traditionell) eller disktyp. För att utföra arbetet kan följande verktyg och tillbehör behövas:

  • elektrisk bågsvetsningsenhet;
  • en elektrisk borr med en uppsättning starka borrar med olika diametrar;
  • kvarn och ett antal skivor och tillbehör i en uppsättning;
  • smörjmaskin;
  • gasbrännare;
  • arbetsbänk med skruvstäd;
  • olika filer;
  • fästelement (nitar, muttrar, bultar).
Bild
Bild
Bild
Bild

Att göra en listerplog

Sådan jordbruksutrustning för motorfordon är en klassisk oreglerad enhet som oftast används. För tillverkningen är det nödvändigt att skissa eller använda färdig ritdokumentation, enligt vilken det blir enkelt och enkelt att utföra alla aktiviteter.

  • Vi bygger basen av en 3 mm tjock järnplåt. Hon kommer att möta motståndet från jorden, därför måste vara extremt stark.
  • Hållaren är gjord av en metallremsa, 4 mm bred, reservdelen måste härdas.
  • Fältbrädan är tillverkad av 5 mm tjockt stål. Den härdas i flera steg med hjälp av en gasbrännare.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Racket är tillverkat av järn med en tjocklek på 8 millimeter, eftersom det kommer att vara den komponent som hela lasten kommer att falla på.
  • Vingarna för pistolen är gjorda av 2 millimeter tjockt järn, de måste överensstämma med parametrarna för det valda schemat, eftersom detta är det enda sättet att docka dem till basen.
  • Sedan böjer de lite och kokar till basen.

Om du behöver justera radgrödan måste du fixera vingarna till basen med hjälp av gångjärn. Stavarna för inställning av vinkeln är monterade i basen. Du kan också skapa en 2-radig bilaga som fördubblar arbetstakten. I detta fall är det nödvändigt att lägga till dragmekanismer till den konstruerade strukturen och skapa fästelementen rörliga, vilket gör det möjligt att justera storleken på raderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapa ett verktyg för skivhyllning

Avfallsfrässkivor från en såmaskin eller cirkelsågar, som är monterade på lager, är perfekta för skivornas roll

  1. Skivorna måste monteras i en vinkel och hålla ett avstånd mellan sina lägsta punkter. Dessutom är deras symmetri ett grundläggande villkor, annars kommer den bakomliggande traktorn att vara något i sidled.
  2. Alla delar måste anslutas med hjälp av elektrisk svetsning eller bultar, skivorna är kopplade till anpassningsbara adaptrar.
  3. Nyckelband (skruvband), stativ och koppel är också fixerade.
  4. Därefter måste du använda en bygel med vingar för att fixa redskapet på kultivatorn.
  5. En lika viktig faktor är det behöriga valet av nedsänkningsdjup och lutningsvinkel; för detta pressas rörliga bultade komponenter på hållaren.
Bild
Bild
Bild
Bild

Skapa propellerenheter

För arbete behöver du pålitligt tjockt stål, en slipmaskin och en svetsenhet. De första axlarna är gjorda, som måste anpassas till kultivatorn. Efter det måste du skapa ett ställ och en bas som är svetsade. Omedelbart måste du välja avståndet mellan munstyckena, klackarnas konfiguration och installationsvinkeln, vilket gör det möjligt att odla jorden extremt produktivt. För praktiska ändamål kan flera bussningar med hållare och olika uppsättningar blad göras, vilket gör det möjligt att utföra olika metoder för kullning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enheter för hilling från improviserade medel

Det bör noteras att en hemlagad hiller kan göras utan att investera i köp av järn. Detta kommer att göra det möjligt att sänka kostnaden för verktyget till ett minimum. Som utgångsmaterial är det acceptabelt att använda en järnprodukt av lämplig storlek. Till exempel ett onödigt lock från en gammal kastrull.

Det viktigaste med att använda ett liknande tillvägagångssätt för affärer är att komma ihåg ritningarna och den nödvändiga diametern på skivan . Det kan vara minst 400 millimeter. Detta beror på nyanser av jordodling, med hänsyn tagen till potatisens rötter, planteringsdjup och markfrigång. I grund och botten är det maximala planteringsdjupet 60-80 millimeter, rötternas längd är upp till 200 millimeter. Locket är vässat från alla kanter, något förvandlat genom böjning och monterat på en bakomliggande traktor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur monterar man ett hillingverktyg på en bakomliggande traktor?

Att montera kullarverktyget på en motorkultivator förutsätter kompetent justering av fältbrädans lutning och nedsänkningsdjupet, som måste vara mindre än plogens. Innan du börjar använda hiller måste du göra sådana aktiviteter.

  1. Montera dragkroken och hjulen på motorfordon och lägg sedan till fästet.
  2. Rorkulten är installerad på ett lika plan och kulledskapet sänks till marken och fixeras på dragkroken.
  3. När du installerar utrustningen, se till att jordbruksredskapets ställning står i upprätt läge. Detta gör att du kan justera brädans tonhöjd efter behov.
  4. Därefter landar eller sjunker utrustningen något i jorden så att den ligger under klackens stödplan.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är nödvändigt att göra en testhilling och ta en titt: om utrustningen är begravd i marken, flytta stället framåt och lyft tåen något. När du lämnar marken dras stativet tillbaka genom att sänka tåen. Det viktigaste är att ta hänsyn till bredden mellan raderna genom att justera de befintliga strukturelementen.

Slutsats

Som du kan se kan du på egen hand göra både ett listerverktyg för hilling och en mer invecklad modifiering - en disk. Efter att ha slutfört enkla steg, efter några timmar erhålls en flyttbar enhet, som är lämplig för många ryska motorblock, på allvar förenklar arbetet i samband med odling av potatis och kräver inga stora investeringar.

Rekommenderad: