En Snöskoter Från En Gående Traktor: Hur Man Gör En Modell På Spår Och På Lågtryckshjul Med En Motor Och En Motor Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: En Snöskoter Från En Gående Traktor: Hur Man Gör En Modell På Spår Och På Lågtryckshjul Med En Motor Och En Motor Med Egna Händer?

Video: En Snöskoter Från En Gående Traktor: Hur Man Gör En Modell På Spår Och På Lågtryckshjul Med En Motor Och En Motor Med Egna Händer?
Video: After Ski Team Watercross Skellefteå 2016 Snöskoter på vatten 2024, Maj
En Snöskoter Från En Gående Traktor: Hur Man Gör En Modell På Spår Och På Lågtryckshjul Med En Motor Och En Motor Med Egna Händer?
En Snöskoter Från En Gående Traktor: Hur Man Gör En Modell På Spår Och På Lågtryckshjul Med En Motor Och En Motor Med Egna Händer?
Anonim

Intressant nog kallades den gående traktorn fram till åttiotalet för en fotgängare eller en liten traktor. Det är ett oersättligt universalmedel som underlättar trädgårdsarbetarens och trädgårdsmästarens arbete. Så universell att hantverkare har kommit på många sätt att använda "järnhästen", förutom att odla marken. Till exempel som snöskoter på vintern. Det är fullt möjligt att göra en sådan snöskoter baserad på en bakomliggande traktor på egen hand på några dagar i garaget eller på landet. Den tekniska förmågan hos en hemlagad snöskoter är inte sämre än analoger som köps i butiker. De ekonomiska besparingarna är uppenbara.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

En snöskoter är ett motordrivet fordon. De mest kända är små modeller utrustade med spårskidor och styrs av motorcykelprincipen. Men det finns faktiskt många varianter av terrängfordon på lågtryckspneumatik och larvspår, snöskotrar. Motoblock är också indelade i hjul och spår . Du kan göra en snöskoter från en gående traktor med dina egna händer med vilket chassi som helst, bara i detta fall används olika metoder och material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Egenproduktion

Låt oss överväga steg för steg hur man gör olika typer av snöskotrar med egna händer.

Snöskoter från en bakomliggande traktor på hjul

Att förvandla en bakomgående traktor på hjul till en snöskoter du måste ta:

  • en järnanslutningsstruktur-släpvagn;
  • hjul för vinterbruk, kan övervinna snöhinder.

En strikt förutsättning för hela idén är att släpvagnen måste vara starkt kopplad till skoterramen. En metallkanal med en längd av cirka en halv meter måste svetsas parallellt med snöskoterns axel. För att göra detta borras två hål vid kanterna av kanalen. Hålklämmor på kanterna ger ytterligare infästning och strukturell styvhet. De fästs på snöskoterns axel med bultar med en låsmutter, med hjälp av ett kors svetsat i strukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Detta fäste fungerar som en stoppare som håller släpvagnen på plats och förhindrar att den flyttas i vinkel. Ett sådant element, även om det minskar manövreringsförmågan på snöskotern, gör den mer stabil. Således kan en tvåhjulig mekanism på en axel enkelt omvandlas till ett stabilt fyrahjuligt fordon. I det här fallet behöver du inga diagram och ritningar eller extra kostnader.

En snöskoter med motor kräver också rätt val av hjul . Det enklaste alternativet är att köpa dem i ett detaljhandelsnätverk för vinterändamål, men det är inte alltid lämpligt att leta efter enkla sätt. En mer ekonomisk lösning skulle vara att göra hjulen själv. Budgetalternativet är att utrusta snöskotermodulen med kameror avsedda för lastbilar. Tömda kameror sätts på varje hjul och fixeras över kedjan för körning på snö och is. En räcker inte, du behöver ungefär fem. En uppblåst kammare i en kedjad skiva skulle vara en ellips med en yta uppdelad i segment som en tusensköna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett annat alternativ för att använda uppfinningsrikedom och spara familjens budget är att använda metallbågar över kamerorna . De ska vara tillräckligt breda, dubbelt så breda som skoterhjulen. Ringens diameter måste matcha de uppblåsta hjulen på den bakomliggande traktorn och släpvagnen. Flera metallplattor är svetsade på insidan av varje båge. Tjockleken på plattorna måste göras ca 2-3 cm. Efter att kamerorna har sänkts sätter du ringar på snöskoterns hjul och pumpar upp dem igen. De uppblåsta kamrarna kommer att klämma så mycket som möjligt mot metallcirklarna. Tallrikar som smutsskor hjälper till att öka dragkraften på snöiga vägar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snöskoter från en gående traktor på spår

Att konvertera en bandtraktor till en snöskoter är lite svårare, men möjligt. Med motorblockmotorn kan du skapa en struktur med stor stabilitet och manövrerbarhet. För detta är ramen och växellådan monterade. Se till att motorn har tillräckligt med kraft, du behöver en bakomliggande traktor på minst 6 hästkrafter. För att göra en snömotokonst med en motor måste du använda:

  • reducerare;
  • bränsletank;
  • styrning;
  • centrifugalkoppling.

Det är bra om du har spår från andra skotermaskiner i ditt hushållsbestånd. Om inte, ge inte upp. Det är fullt möjligt att montera larverna på egen hand med hjälp av de verktyg och material som finns till hands.

Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter måste du bestämma motorns placering: fram eller bak. Försök att hålla strukturen så lätt som möjligt och skidfjädringen vara mjuk. Allt detta kommer att göra det möjligt att uppnå hög längdförmåga i djup snö. Principen är följande: inuti larven, när du kör, rullar 4 hjul längs transportbandet. Särskilda jordkrokar är fästa på spåren för att förbättra dragkraften. Larver kan tillverkas efter eget gottfinnande, men du bör noga överväga storleken.

Breda eller för långa spår kommer att störa motorn i onödan . Detta kommer i sin tur att komplicera hanteringen av snöskotern på spår i snön. Ett spår som är för litet kommer inte att kunna bära hela konstruktionens vikt med föraren. Det kommer att bli instabilt och sjunka ner i lös och djup snö. För tillverkning av spår används de enklaste materialen: plast- eller plaströr med liten diameter, hjul, lager.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arbetsstycken med en längd av 0,5 cm är gjorda av röret, varifrån markkrokar erhålls. De fästs på tejpen på samma avstånd från varandra. Sedan skruvas de fast i hålen på transportbandet. Ramen är gjord med fyrkantiga rör eller en kanal. Använd en dragstång utan kuländar eftersom styret och skidaxlarna är i samma plan.

På framsidan av ramen är bussningar fästa för att låta skidorna vända . De kan tillverkas av stålkopplingar med bröstvårtor och gängor med liten diameter. Skidställ och dragstänger är svetsade på rören. För att styra snöskotern fästs hörnen med metallunderskärning på skidorna, vilket gör att du kan röra dig på is eller snöskorpa.

Vikten på en sådan snöskoter är inte mer än 100 kg, och det är mycket enkelt att använda fordonet. Eftersom motorns effekt är låg överstiger hastigheten inte 10-15 km / h, därför finns inga bromsar. Slutet av rörelsen sker på grund av minskningen av motorvarvtalet eller den så kallade motorbromsningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Snöskoter från en walk-behind traktor på däck

Ett annat ekonomiskt alternativ för att tillverka en dieselsnöskoter från en bakomliggande traktor och spår. Motonart på däck från MTZ-80 eller Vitrysslandstraktorn kan enkelt röra sig i snön. Denna design är utrustad med ytterligare två hjul och bitar av metallrör. Tänk på fördelarna med en sådan snöskoter:

  • effektivitet - billiga eller begagnade material används här: hjul från en VAZ -bil, ett fyrkantigt rör, begagnade traktordäck;
  • möjligheten att göra en bil hemma med hjälp av en svetsmaskin, slipmaskin, borr, kniv;
  • hög manövrerbarhet hos den resulterande snöskotern, som har förmågan att svänga som en tank på ett ställe;
  • bra längdförmåga i djup och viskös snö;
  • aktiv broms höger eller vänster spår.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att göra spår behöver du två däck från en traktor, begagnade är ganska lämpliga. Sidodelar skärs av varje däck med en elektrisk sticksåg eller bara en slipad kniv. Strukturen är gjord av ett fyrkantigt rör och ytterligare två hjul. Det är nödvändigt att säkert fixera den bakomliggande traktorn och konstruktionen med hjul. Därefter dras larven som erhållits från däcket sekventiellt på framhjulen och sedan på bakhjulen. Det visar sig en dieselsnöskoter på en larvbana, det vill säga på däck. För att göra det mer bekvämt kan du montera ett litet säte som inte tynger strukturen. Annars måste du stå upp för att övervinna de snöiga vidderna.

Fans av utomhusaktiviteter, jakt och fiske kommer att uppskatta den hemlagade snöskotern . Fördelen med denna otroliga enhet är hög trafik till en låg kostnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Säkra körråd

Glöm inte att alla fordon, även de som är tillverkade av dig själv, kräver uppmärksamhet och omsorg. Du kan inte överskatta dina möjligheter och röra dig i mörker eller vid dåliga väderförhållanden. Om sikten är dålig kanske du inte märker förändringar i markens topografi, hål, diken täckta med snö. Snöskoterns låga stabilitet när den träffar något hinder (stenar, stubbar, metallföremål) kan leda till vältning, kasta av föraren och / eller trycka ner med sin massa, orsaka skada eller till och med dödsfall.

Var försiktig när du övervinner sluttningar och när du kör snöskotern under överhängande hinder: hängande trådar, killtrådar, fallna träd. Slaget kommer att falla på ryttarens bröst, så i närvaro av en rygg är skada oundviklig. Det är nödvändigt att komma ihåg om möjliga hinder på vägen och ta säkerhetsåtgärder på allvar.

Rekommenderad: