Kullar Potatis Med En Gående Traktor: Hur Täcker Jag Potatis Med En Husqvarna TF-338, "Mole" Eller "Salute" Walk-behind Traktor?

Innehållsförteckning:

Video: Kullar Potatis Med En Gående Traktor: Hur Täcker Jag Potatis Med En Husqvarna TF-338, "Mole" Eller "Salute" Walk-behind Traktor?

Video: Kullar Potatis Med En Gående Traktor: Hur Täcker Jag Potatis Med En Husqvarna TF-338,
Video: Gör en odlingsbädd för tidig skörd 2024, Maj
Kullar Potatis Med En Gående Traktor: Hur Täcker Jag Potatis Med En Husqvarna TF-338, "Mole" Eller "Salute" Walk-behind Traktor?
Kullar Potatis Med En Gående Traktor: Hur Täcker Jag Potatis Med En Husqvarna TF-338, "Mole" Eller "Salute" Walk-behind Traktor?
Anonim

En erfaren trädgårdsmästare och sommarboende förstår mycket väl att om en stor del av tomten är avsatt för potatis, som kan nå mer än en hektar, kommer förr eller senare hjälp av en sådan assistent som en bakomliggande traktor att behövas. Trots att den här enheten är ganska enkel att använda, rekommenderas det fortfarande att bekanta dig med några av nyanserna i dess användning och själva tekniken för att koka potatis.

Bild
Bild

För- och nackdelar med teknik

Växtperioden för potatis är en av de viktigaste. Det var vid denna tid som grönsakskulturen kräver ökad uppmärksamhet hos trädgårdsmästaren. Behovet av snabb behandling innebär att bergning kommer att genomföras på kort tid. Annars kanske potatisen inte rotar sig och dör.

Trots allt hjälper kullprocessen inte bara att skydda grönsaken från olika infektionssjukdomar och extrema temperaturer, utan också från ogräsets skadliga effekter, som kommer att tas bort i tid. Sommarbostaden kommer att klara av denna mödosamma uppgift genom att köpa en bakomliggande traktor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga de viktigaste fördelarna med denna enhet

  • Tiden för bearbetning av potatisområdet kommer att minskas avsevärt.
  • Med köpet av en bakomliggande traktor ökar trädgårdsmästarens produktivitet flera gånger jämfört med manuell bearbetning.
  • Med hjälp av en bakomliggande traktor kan du skapa en ganska djup fåra, som inte tillåter potatisstjälkarna att falla omkull. Det är ingen hemlighet att du på detta sätt kan påverka utbytet av denna grönsaksgröda positivt.
  • Genom att köra med en bakomliggande traktor kan du skapa en mycket lös markstruktur, vilket bidrar till ökad luftventilation (luftbyte). Med andra ord är potatisens rötter mättade med luft och börjar växa snabbare.
  • Med Hilling kan du upprätthålla den erforderliga temperaturregimen i jorden för en behaglig tillväxt av växten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Trots alla fördelar med denna extremt användbara trädgårdsassistent har den bakomliggande traktorn en betydande nackdel - kostnaden.

Det finns alltid ett alternativ att hitta en billigare enhet eller till och med köpa den handhållen. Det finns dock en sorts risk. Eftersom en traktor som har en bakom sig har sitt eget liv är köp av en bakomliggande traktor från dina händer ett slags roulette-spel. Och på grund av att det krävs ganska dyra delar för tillverkning av en bakomliggande traktor kan en högkvalitativ enhet helt enkelt inte vara billig.

Låg kostnad bör varna dem som ska köpa utrustning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att notera att åsikter från agronomer om effektiviteten av att använda en bakomliggande traktor vid kullning av potatis skiljer sig åt. Faktum är att vissa experter hävdar att bearbetning av potatis på detta sätt bara är meningsfullt i varma områden.

I områden med ett övervägande kallt klimat kan kullning med en bakomliggande traktor skada grönsaksgrödans tillstånd. Lösningen på detta problem är att plantera potatis "under halm".

Denna planteringsmetod kräver initialt mindre växtunderhåll från trädgårdsmästaren. Och procedurer som hilling, ogräs och vattning minimeras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalsrekommendationer

Varje trädgårdsmästare, som har fattat ett köpbeslut, måste ta hänsyn till flera nyanser. Genom att lita på dem kan du köpa en enhet av riktigt hög kvalitet som är lämplig specifikt för webbplatsens specifika funktioner.

Nivån av jordtäthet på potatisytans yta … Om trädgårdens jord är lerig, det vill säga den innehåller en liten mängd lera och ganska mycket sand, rekommenderas det starkt att föredra kraftfulla tunga aggregat.

Det är osannolikt att en svag bakomliggande traktor klarar jordklumpar.

Bild
Bild
  • Ägare av stora potatisytor kommer att behöva en kraftfull bakomliggande traktor … Faktum är att den gående traktorns livslängd delvis beror på mängden hästkrafter. Till exempel, om du använder en svag bakomliggande traktor, vars effekt knappt når tre och en halv hästkrafter, på en plats med en yta på 1-5 hektar, fungerar enheten inte ens i tre månader. Det bästa alternativet för ett så stort trädgårdsområde skulle vara en bakomliggande traktor, vars effekt blir 9-10 hästkrafter.
  • Arbetsproduktiviteten påverkas också av en faktor som jordens bredd .… Valet av en bakomliggande traktor i detta fall bestäms av området på platsen där potatisen planteras. Standardbredden på den bakomliggande traktorn på 60 centimeter är perfekt för områden som inte överstiger 15-20 tunnland.

För ett större område (1-5 hektar) rekommenderas att köpa en enhet med en arbetsbredd på 100 centimeter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur använder jag en bakomliggande traktor?

Som tidigare nämnts är den bakomliggande traktorn inte så svår att kontrollera som den kan tyckas vid första anblicken. Innan du startar enheten är det absolut nödvändigt att kontrollera motoroljenivån. Annars kan enheten skadas utan att ens börja använda den. I sin tur måste du regelbundet fylla den bakomliggande traktorn med bensin. Dessutom måste vätskan vara av god kvalitet. Det är önskvärt att bensinen är av samma märke som motorn ..

Som en förebyggande åtgärd rekommenderas att regelbundet kontrollera kopplingskablar, styr och transporthjul.

Först efter att alla ovanstående manipulationer har utförts kan du börja starta den här enheten. När du startar den bakomliggande traktorn för första gången rekommenderas det starkt att du gör detta genom att samordna dina handlingar med instruktionerna.

Trots det faktum att principen för att gå bakom traktorer är ganska lika kan vissa skillnader i drift fortfarande finnas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns två typer - skiva och plog -bakomliggande traktor. På skivhyllan kan skivornas position justeras med stativ. Således kan markens täckning variera från 30 till 70 centimeter.

För att utföra högkvalitativ kullning måste du först ta hand om att köpa hjul med rätt diameter. Detta gör det möjligt att bearbeta potatis utan att skada dem.

Enheten är installerad i fårorna, så att potatisraden ligger vid krokarnas mark. Efter att ha startat den bakomliggande traktorn återstår bara att köra, köra enheten exakt längs fårorna. För ytterligare lossning av jorden rekommenderas att dra åt skivorna och installera en roterande rulle.

När du arbetar med en bakomliggande traktor tar det lite tid att sätta upp plogen. Dess optimala position är i mitten mellan två rader potatis .… Efter inställningen är det nödvändigt att fördjupa plogen i jorden så att den är på önskat djup. Ställ sedan in den bakomgående traktorns axel vertikalt mot markytan. Detta gör att du försiktigt kan strö potatisstjälkarna med lös jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära modeller av motoblock

Det ryska tillverkade motorblocket, med namnet "Salute", lyckades vinna kärlek och popularitet bland trädgårdsmästare och sommarinvånare i vårt land. Den är multifunktionell och kan köras på en bensinmotor från nästan vilken tillverkare som helst. Det gör inte bara hillingprocessen bekväm och bekväm, utan har också en lång livslängd.

Förutom att koka potatis kan den här enheten också användas för att rengöra snö, gräs och transportera tung last. Kullning av potatis av hög kvalitet enhet "Salute " beror på installationsdjupet av plogen i marken. Ju djupare plogen är, desto bättre blir potatisen spud.

Vid arbete med hård och lerjord rekommenderas att bearbeta platsen i flera steg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den näst mest populära walk-behind-traktorn i Ryssland är Husqvarna modell TF-338 … Denna enhet är pålitlig, manövrerbar och lätt att transportera. Enkel manövrering tack vare mekanisk växellåda, två växlar (framåt och bakåt) och växellåda.

Denna enhet låter dig installera upp till fyra par blad, trädgårdsmästaren har möjlighet att justera jordens bredd. Tack vare backväxeln kan den bakomliggande traktorn köra även i extremt trånga områden. Denna modell möjliggör installation av ytterligare element, såsom en hiller och ett bakpulver.

Bild
Bild

Kullning med denna enhet kan utföras redan flera dagar efter spiring av potatisstjälkar. Tack vare dess manövrerbarhet förblir groddarna säkra och sunda.

Trädgårdsmästaren måste göra korrekt justering av skivhyllarens djup och dess lutningsvinkel.

Därefter är enheten placerad i mitten av två rader, potatisen kullas med en minsta hastighet. När den bakomliggande traktorn är i slutet av potatisraden, används enheten med backväxeln och bearbetningen av sängarna fortsätter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett budgetalternativ som började säljas på 80 -talet - walk-behind traktor "Mole " … Den moderna modellen är utrustad med en fyrtaktsmotor och ratt. "Mole" walk-behind traktorn sprider det bördiga lagret med hjälp av specialinstallerade fräsar. Varje sådant element innehåller vassa blad och knivar. Vid kullning stiger hjulen på vilka stödet faller något.

Medan plogen mäter erforderligt djup för att skärarna ska komma in i marken. Processen att koka potatis beror på knivarnas och knivarnas rotationsrörelser. Standardutrustningen är utrustad med externa och interna skär.

Rekommenderad: