Krusbärsbeskärning: Hur Beskärs Den Korrekt På Sommaren Efter Skörd? När är Den Bästa Tiden Att Beskära? Scheman För Beskärning Av Buskar Vid Olika Tidpunkter

Innehållsförteckning:

Video: Krusbärsbeskärning: Hur Beskärs Den Korrekt På Sommaren Efter Skörd? När är Den Bästa Tiden Att Beskära? Scheman För Beskärning Av Buskar Vid Olika Tidpunkter

Video: Krusbärsbeskärning: Hur Beskärs Den Korrekt På Sommaren Efter Skörd? När är Den Bästa Tiden Att Beskära? Scheman För Beskärning Av Buskar Vid Olika Tidpunkter
Video: Beskär ditt fruktträd -så här gör du! 2024, April
Krusbärsbeskärning: Hur Beskärs Den Korrekt På Sommaren Efter Skörd? När är Den Bästa Tiden Att Beskära? Scheman För Beskärning Av Buskar Vid Olika Tidpunkter
Krusbärsbeskärning: Hur Beskärs Den Korrekt På Sommaren Efter Skörd? När är Den Bästa Tiden Att Beskära? Scheman För Beskärning Av Buskar Vid Olika Tidpunkter
Anonim

Alla buskar och träd beskärs. De gör detta för att föryngra växten, ge den ett snyggt utseende, optimera avkastningen och skydda mot skadedjur. Detta förlänger livslängden för buskar och träd och gör att nya grenar kan bildas på platser där de inte skulle ha vuxit av sig själva. I artikeln kommer vi att överväga egenskaperna hos beskärning av krusbär.

Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Krusbär är inget undantag från de grundläggande reglerna för uppdatering av alla buskar. Beskärning utförs under en period då saftflödet redan har stoppats, eller ännu inte börjat, men inte under frostiga förhållanden . Det är nödvändigt att göra detta av flera skäl.

Bild
Bild

Växterna har vuxit så att hela grödan inte koncentreras i mitten av busken, utan i ändarna av de yngsta grenarna . Blommor och bär visas inte där det är lite ljus och inte tillräckligt med luft. Den mellersta delen av busken, där bären ska knytas, är inte bara skuggad, utan i tät nyans. Du har märkt mer än en gång att till exempel i fruktträd som aprikos ligger huvudgrödan precis på en höjd av 4,5-6 m, när den har vuxit till just dessa 6 meter. Det blir svårt att få det mesta av frukten. Det är av denna anledning som för höga kronor av försummade träd beskärs, säg till en höjd av 3-4 m, så att det blir möjligt att få dem från en trappstege och inte skaka trädet och inte visa akrobatikens underverk.

Alla buskbärsodlingar beter sig på samma sätt och krusbär är inget undantag.

Bild
Bild

Buskar, vars grenar har växt tätt och i betydande mängder, påverkas lättare av skadedjur . De i sin tur gillar att gömma sig i tysta, skyddade från vindplatserna, inklusive områden med nära stam och förtjockade grenar.

Bild
Bild

Produktiviteten minskar också av att det finns få blommor i mitten, där det finns en tjock skugga . Det betyder att det finns få bin, eftersom de lockas främst av nektaren som bildas i blomställningarna. Om det inte finns några blommor, har bina inget att göra där. Och om det inte finns några blomställningar finns det ingen skörd.

Bild
Bild

För att förhindra att skadedjur startar måste växten vara väl ventilerad . På platser där vinden är helt frånvarande multiplicerar skadedjur, mögel, svamp, som infekterar växten på huvudgrenarna, vilket gör att busken dör helt.

Om sjukdomen också har påverkat roten växer inte nya skott.

Bild
Bild

Skillnaden mellan buskar och fruktträd är att huvudroten lever i årtionden, samtidigt som den växer åt alla håll . Och på platser där det kommer nära markens yta, spirar unga grenar. Denna funktion används vid delning av moderbusken enligt dess processer i delar: avskurna skott med äventyrliga rötter, grenade från huvudroten, tillsammans med laterala rötter, grävs upp och transplanteras till en annan plats. Transplantationen utförs med en jordklump placerad i ett tidigare grävt hål. Detta görs bäst i oktober, när bladen faller och växten är redo för vintern. Om du inte låter nya skott bildas, blir den gamla busken snabbt gammal och dör så småningom.

Bild
Bild

Vyer

För att trimma krusbärsbuskar, liksom alla andra grödor av buskbärstyp, används föryngrande, sanitär och formativ beskärning på den. Var och en av dem skiljer sig åt i säsong och frekvens.

Sanitär

Sanitära standarder förutsätter att busken ska hållas i rätt skick - den ska inte ha mögel, svamp, utvecklingen av mikrobiella kolonier är inte tillåten, busken får inte skadas av skadedjur (insekter, spindlar, gnagare). Om någon av grenarna av misstag torkade ut eller led av skadedjur måste den avlägsnas omedelbart, oavsett årstid och väder . Den punkt som skärs av till en levande plats bearbetas med trädgårdslack, vax eller paraffin - på så sätt kommer fukt och skadedjur inte att komma in i snittet i framtiden, grenen kommer inte att fortsätta att dö av, vilket innebär att busken blir helt bevarad.

Bild
Bild

Formande

Formativ beskärning sker i slutet av oktober eller början av november, beroende på säsong. Vänta på att lövverket ska falla: vid dessa tillfällen förbereder busken för vintern. Du kan börja beskära och med aktivt bladfall - alla blad blir gula och blir livlösa, vilket innebär att växten "somnar" fram till våren . Formativ beskärning innebär en fördröjning av utvecklingen av buskar på samma höjd. Till exempel vill ägarna att krusbärsgrenarna inte ska stiga över 1,5 m, annars blir det svårt att skörda från en stor höjd, särskilt i täta tjocklekar, där en person inte kan pressa utan att trampa några av växterna. Formativ beskärning hjälper till att avgränsa buskar i ordnade rader, vilket gör det lättare att närma sig var och en av dem. Det rekommenderas inte att utföra det på sommaren: busken är i stadiet av aktiv tillväxt . Beskurna grenar under aktivt sapflöde, även med snabb behandling av beskärningens ändar med en vattentät beläggning (till exempel vax), kan leda till förlust av lite fukt och näringsämnen från växten, vilket kommer att försvaga den.

Bild
Bild

Föryngrande

Denna typ av beskärning liknar formativ beskärning på grund av säsongsförhållanden. Det är inte så stor skillnad mellan dem - förutom att de gamla grenarna är avskurna eller kapade nästan till basen, kommer bara några knoppar från marknivån att finnas kvar på dem.

Bild
Bild

Hur beskärs en buske korrekt?

Vid plantering och under olika år av buskarnas liv sker beskärning av krusbär enligt lite olika steg-för-steg-instruktioner.

Vid landning

Planteringen av en tidigare avskuren lateral separat skott, tillsammans med dess oväntade rötter och en del av roten till förälderbusken, som är den huvudsakliga för samma skott, sker genom att gräva i en jordklump, varifrån denna skott var född. Vända spaden i marken, med hjälp av den, skär av en process med en bit rot . Sedan placeras den separerade jordklumpen i ett tidigare grävt hål, som försiktigt trampas runt. Vattna omedelbart de nytransplanterade skotten med en svag lösning av "Kornevin". Efter att ha slutfört det huvudsakliga arbetet med att transplantera den del som är separerad från förälderbusken, med hjälp av en beskärare, skär grenen av överväxten till 4: e eller 5: e (räknat från marknivån) knoppar. Täck snittet med trädgårdslack.

Om den avskurna delen av grenen är frisk kan du försöka gro den i en kruka med en blandning av torv och svart jord , att inte glömma att ta hand om det, som en fullvärdig blomma, hemma, i växthusförhållanden. Den transplanterade busken kommer att rota sig till vintern, och den avskurna toppen kommer också att ge rötter om allt görs korrekt. Som ett resultat kommer på våren en buske planterad i öppen mark att börja växa rikligt, och samtidigt kommer du att transplantera den rotade toppen av grenen (en skärning med en oklippt ände), efter att ha fått två fullfjädrade buskar. På hösten kan du klippa av "kruka" busken - båda växer fullt ut på det öppna fältet.

Under de närmaste åren sker beskärning enligt schemat som ligger i unga buskar med ålder från ett år.

Bild
Bild

Ung

Unga buskar som har passerat överlevnadsstadiet (överlevnad) vid plantering skärs enligt ett visst schema. Under det andra året växer grenar från skott som tidigare transplanterats och redan har rotat sig aktivt. Under våren, sommaren och en del av hösten får dessa grenar "kraft" - de växer och blir träiga. Beskärning utförs vid den tredje, fjärde eller femte knoppen, som i föregående fall . Så från år till år bildas en spridande krona av busken. Lignifierade skott kan beskäras fritt, inte att glömma att bearbeta med tonhöjd, vax eller paraffin, utan rädsla för att de kommer att dö efter beskärning. En buske som har för långa grenar som böjer sig under vikten av dotterskott, eller om det finns för många av dessa skott, bär frukt sämre. Beskärning av unga krusbärsbuskar i detta fall liknar beskärning av prydnadsbuskar, till exempel en klätterros. Bildandet av unga buskar utförs i mars och november . Var inte rädd för att skära av alla onödiga, såväl som sjuka och uttorkade - krusbär, som björnbär, hallon eller vinbär, är extremt sega, och vid första tillfället kommer de att starta nya skott.

Bild
Bild

Om beskärningen av plantmaterialet under det första året vid plantering är kraftigt begränsad, följ det följande året under det andra året:

  • Klipp 6-7 av de största skotten så att längden på de återstående levande segmenten inte överstiger 30 cm;
  • förkorta alla andra lignifierade skott till 20 cm.

Under det tredje året måste du tunna ut krusbären enligt följande instruktioner

  1. Skär av alla underutvecklade, döende eller vissna grenar. Busken ska innehålla 16-18 unga grenar i olika åldrar (1-2 år).
  2. Klipp av 15 cm vegetation från toppen (inte från basen).

Detta kommer att stimulera tillväxten av utlöpare. Samtidigt kommer tjocklek av busken, som stör ytterligare skötsel och skörd, att uteslutas.

Bild
Bild

gammal

Om krusbärsbusken är gammal och åren av vård inte räknas från det att en ny buske planterades, men från det ögonblick beskärningen började en gång (och av någon före dig) planterades, under det fjärde vårdåret, alla grenar som är mer än 6 år gamla är avskurna. Faktum är att fruiting efter 6 år kraftigt minskar. Det är bättre att inte hålla oproduktiva grenar i överskott - de tar bort näringsämnen från de nya, unga som har ersatt de gamla.

Bild
Bild

Den allmänna principen är att stärka bildandet av uteslutande fruktgrenar, klippa av allt gammalt och värdelöst i tid. Arbetet med buskbär är systematiskt och beskärning bör utföras minst två gånger om året: på våren och hösten föryngrar buskarna.

Krusbärsbuskar som startats i flera år i vården beskärs enligt ett enkelt schema

  1. Välj de mest hälsosamma, välbevarade grenarna, förkorta varje gren till den femte knoppen från rotfacket. Allt annat, som har vuxit i oordning, är avskuret.
  2. Om en buske som har försummats i många år har multiplicerat med skiktning - de viktade grenarna böjde sig ner till marken, lägg ner rötterna vid kontaktpunkten med marken, skär dem av från moderdelarna (den gamla busken). Efter en sådan beskärning kommer du att ha praktiskt taget färdiga nya buskar som inte behöver planteras om. Det rekommenderas att rikta dem med vertikala stångstöd, pekande rakt upp.
  3. All annan vegetation, inklusive ogräs, ogräs, upprotning, ger fri tillgång till nya buskar. Skapa förutsättningar för ökad tillväxt av den senare.
Bild
Bild

Gör en fullständig granskning av gamla krusbärsbuskar . Överflödet av grenar är skadligt: avkastningen här kommer att förbli extremt låg. För detta ändamål är det nödvändigt att tunna ut buskarna - förutom stora praktiska fördelar kommer de att få ett välskött och vackert utseende.

Rhizomerna i gamla buskar med mer än 30 års ålder är helt rotade ur marken . Men innan du förstör det gamla, under säsongen, ta hand om nya skott, plantera några till en annan plats på platsen, fri från fruktträd och alla buskar, en blomsträdgård. Kanske några av de unga grenarna, om du vill återuppliva krusbärsplanteringarna i samma eller ännu större volym, förbereda och gro för en ny plantering. Efter det, bli av med det som är kvar av de gamla buskarna: deras avkastning och vitalitet är extremt låg, och dessa rötter kan inte räddas, deras livscykel tar helt enkelt slut.

Bild
Bild

Nyanser av beskärning med hänsyn till termen

Följ dessa riktlinjer för vård av krusbärsbuskar

Beskär inte grenar när knopparna redan har sprängt och nya skott har börjat växa . Detta är fylld av försvagning, försämring av buskens hälsa. Faktum är att den här typen av växtlighet väcker mycket snabbt: igår var grenarna kala, och i dag sprack knopparna, rudimentära grenar kläcktes.

Detta gäller buskar i alla åldrar.

Bild
Bild

Beskär inte tidigt på hösten . Unga grenar, som omedelbart kläcktes från den avskurna delen av de föregående, hinner inte bli förkalkade på vintern och dör också. Och detta kommer igen att försvaga den redan odlade busken.

Bild
Bild

Gör inte någon annan beskärning än sanitär beskärning på sommaren . Ett undantag är också skärning av gröna kvistar, vilket skapar en förtjockning av busken, vilket stör skörd. Denna beskärning görs vid skörd eller efter skörd. De förtjockande skotten gror till exempel i ett glas med en svag lösning av ett rotstimulerande medel. Efter rotning planteras de i separata krukor, en låda eller till exempel plastburkar från gräddfil: det resulterande planteringsmaterialet är lämpligt för ytterligare vegetativ förökning.

Bild
Bild

Kom ihåg huvudregeln: på våren, sommaren och hösten, när växtsäsongen redan har börjat och ännu inte har slutat, är det bättre att inte röra vid buskarna. Om de redan är friska, skynda inte att beskära omedelbart, i ett steg (till exempel bara på våren).

Bild
Bild

Krusbär kräver regelbunden uppmärksamhet och omsorg. Liksom vilken kultur som helst kan den inte lämnas åt sig själv . Om du odlar en trädgård för skugga, ett överflöd av grönska och svalhet på sommaren, använd sedan prydnadsträd och buskar, och inte frukt- och bärgrödor - du kan inte klippa av dem alls och förvandla sommarstugan till en slags skog parkera.

Rekommenderad: