Gör-det-själv-dragkrok För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör En Hemmagjord Dragkrok För En Tung Bakomliggande Traktor Från En Kardan?

Innehållsförteckning:

Video: Gör-det-själv-dragkrok För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör En Hemmagjord Dragkrok För En Tung Bakomliggande Traktor Från En Kardan?

Video: Gör-det-själv-dragkrok För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör En Hemmagjord Dragkrok För En Tung Bakomliggande Traktor Från En Kardan?
Video: Hur man bygger en discgolfbana | Östra Ryds Discgolfpark 2024, Maj
Gör-det-själv-dragkrok För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör En Hemmagjord Dragkrok För En Tung Bakomliggande Traktor Från En Kardan?
Gör-det-själv-dragkrok För En Bakomliggande Traktor: Hur Man Gör En Hemmagjord Dragkrok För En Tung Bakomliggande Traktor Från En Kardan?
Anonim

En av de mest efterfrågade föremålen på gården anses vara en släpvagn (vagn). Släpvagnar för motorfordon är indelade i speciella och multifunktionella. En bakomliggande traktor med vagn kommer framgångsrikt att ersätta inte bara en minitraktor utan också en lastbil. Och när riggen har en dumpningsmekanism behöver du inte svänga en spade, lossa grus eller sand, gödsel eller svart jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sorter och särdrag hos släpvagnar

En fabrikstillverkad vagn för en bakomliggande traktor kan ha en bärighet från 300 kilo till ett ton och ha olika karossdimensioner. I detta fall beror allt på motorfordonens driftsparametrar. Av denna anledning anpassar släpvagnstillverkarna sina egna produkter för lätta, medelstora och tunga motorfordon.

För närvarande är utbudet av motoblock extremt omfattande, i detta avseende finns det tillräckligt med modifieringar av lastvagnar för dem.

Storlekslinjen för karosser på sådana släpvagnar har flera variationer

  • För lätta motorfordon används huvudsakligen vagnar med en kroppsbredd på 1 meter och en längd på 0,85-1,15 meter. Bärförmågan hos sådana anordningar överstiger inte 300 kilo.
  • För släpvagnar avsedda att arbeta med motorfordon med vanlig effekt (4, 8-8 hästkrafter) är karossstrukturens storlek 1,0x1,5 meter eller 1, 1x1, 4 meter med en bärighet på 300 till 500 kilo.

För tunga enheter med en resurs på mer än 10 hästkrafter används enkla eller tvåaxlade släpvagnar med en kroppsbredd på 1, 2 meter och en längd på 2 till 3 meter. De har förmågan att flytta laster som väger från 500 kilo till ett ton

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Höjden på sidorna på typiska motoblockvagnar är 30-35 centimeter. För tunga släpvagnar används sidostängsel av ramtyp med en höjd av 50-60 centimeter.

Vagnar med en lastkapacitet på över 350 kg är utrustade med mekaniska bromsar … Detta krävs av TB -instruktionen. När du går nerför en brant sluttning kan du inte släcka tröghetskraften hos en lastad vagn enbart med bromsarna på den bakomliggande traktorn. I detta avseende, när du väljer en släpvagn för tunga motorfordon, var noga med att kontrollera förekomsten av denna funktion.

Bild
Bild

En enkel släpvagn med dumpningsfunktion för lätta och medelstora motorfordon är inte utrustad med lyfthydraulcylinder.

Kroppen är monterad i den så att lastens tyngdpunkt faller på axlarna med styrbara hjul. Denna mittbalansering optimerar kraftigt det manuella lutningsförfarandet.

För att förbättra bekvämligheten med lastning och lossning har vissa modifieringar av boggierna, exklusive den bakre, två avlägsningsbara sidoöppningar.

Vagnarnas karosseri är huvudsakligen tillverkade av zinkbelagd målad plåt, målad svart metallplåt eller stöttålig plast. Den första metoden anses vara särskilt hög kvalitet och pålitlig, om än mycket dyr.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att bygga en släpvagn på egen hand

Efter analysen av alla typer av vagnar, när du skapar en hemlagad enhet för motorfordon, används de mest enkla typerna huvudsakligen. En tippvagn är naturligtvis mer problematisk att skapa, men dess praktiska är tio gånger högre.

Processen att implementera en gör-det-själv-släpanordning för motorfordon börjar med en ritning. Tack vare honom kan du bestämma volymerna av det nödvändiga materialet och välja polysyllabiska aggregat som kräver skapandet av de tydligaste scheman.

Glöm inte att centreringen av en välbalanserad boggi måste vara närmare frontplattan, men samtidigt inte sticka ut utanför hjulaxeln.

Bild
Bild
Bild
Bild

Montering av skelettet

Ramens kvalitet bestäms av hållbarheten och tillförlitligheten som draganordningen kommer att ha. Detta måste beaktas vid utvecklingen av konstruktionsdokumentationen för den avsedda dragkroken.

Så när du skapar en vagnram bör följande material användas:

  1. profilrör och hörn;
  2. balkar fram och bak är gjorda av 25: e hörnet (25x25 millimeter);
  3. spars är bäst gjorda av ett 60x30 mm rör;
  4. för att ansluta alla komponenter krävs det att sätta 5 extra tvärbalkar som bildar skelettgitteret;
  5. 4 vertikala positioner för racket är installerade i hörnen längs rören i denna ram.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att bygga en komplett släpvagn anses vara en relativt enkel process. Enskilda ägare av sommarstugor planerar att skapa de mest komplexa strukturerna.

I en liknande situation beror alla ytterligare åtgärder på valet av en viss typ av vagn:

  • på en dumper måste bakluckan fällas tillbaka;
  • när det är planerat att skapa en vagn med fällbara sidor, måste denna enhet ha alla tre sidor, förutom den främre;
  • ramarna på liggkomponenterna måste tillverkas separat från huvudramen, för konventionella modifieringar kan de vara dess enskilda komponenter.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vi täcker ramen

Detta är en av de enklaste sakerna att göra när du gör ett problem. Det finns dock vissa finesser, och det rekommenderas att ta hänsyn till dem.

För att utföra arbete på ramens foder är det nödvändigt att välja sådant material att de inte kommer att kunna öka kostnaden för den släpade strukturen.

  • Trä - ett relativt billigt material, men absolut inte det mest nyttiga på grund av dess låga motståndskraft mot fukt. För att skivorna ska fungera så länge som möjligt är det absolut nödvändigt att applicera specialiserade föreningar på dem och ständigt ta hand om beläggningens integritet.
  • Plast - har inte nyckelfullkomligheten av trä, men har samtidigt ett litet motstånd mot mekaniska skador.
  • Stålplåt - till en början måste de täckas med korrosionsskyddande ämnen och är den mest hållbara, men också ganska dyra typen av material.
Bild
Bild
Bild
Bild

På en anteckning! Först och främst måste du fanera golvet i vagnen och sedan hantera sidorna.

Att göra ett chassi

Denna komponent i enheten kan tas från ett gammalt fordon, till exempel en skottkärra med trädgårdskonstruktion. Ett hjälprör krävs för att fixa det. Navet måste krympas och dess bakre segment måste vara rillat och fixerat på axeln. Och här är det oerhört viktigt att titta så att en avfasning inte dyker upp.

För hjulmontering skulle cylindriska eller avsmalnande stänger (stift) vara en acceptabel lösning .… De garanterar en ganska stark och långvarig parning. För att stärka strukturen kan du använda en anslutning med hjälp av bultar. Det sista ögonblicket i arbetet med skapandet av underredet blir installationen av navkåporna.

Tillverkningen av all utrustning för en bakomliggande traktor på egen hand är förknippad med en annan faktor som under inga omständigheter bör förbises. Det betyder ett drag, med andra ord - ett drag, en komponent genom vilken en fast fixering av släpvagnen garanteras.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kopplingsmekanism

Det finns ganska många tekniska lösningar för dragkroken (från en kardan, ett kors och så vidare), men metoden som oftast används av tillverkare är en U-formad del. Ett sådant fäste är tillverkat av högkvalitativt stål som tål extrema påfrestningar.

För att skapa denna komponent i vagnen är det lämpligt att ta en kanal som motsvarar tjocklek och dimensioner.

Glöm inte att materialets driftskvalitet är allt när du skapar denna seriösa komponent på egen hand. Ett antal hål borras i ett arbetsstycke som är lämpligt i storlek, genom vilka elementen därefter paras med hjälp av en fäststift. Dessutom är dragkroken utrustad med en hållare, vars långkant måste vändas upp eller ner, så att den inte stör fixeringen av ytterligare verktyg. Samtidigt ska den inte komma i kontakt med markytan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid tillverkning av ett kopplingselement är det lämpligt att ta tillverkarens montering som en prototyp. Ofta finns det ett behov av att lägga till originaldesigner på den bakomliggande traktorn. Detta kräver en adapter som är lämplig för huvuddelen av de vanligaste modifieringarna, en individuell komponent som är extremt krävande samtidigt.

Det enklaste sättet att para en motorcykel med en släpvagn är ett rör-i-rör-bunt.

En liten rörbit är fixerad på ena sidan av det förböjda röret i vertikalt läge. På motsatta sidan av huvudkomponenten (böjt rör) kokas ytterligare en bit, och en sväng måste fixeras på den, som fungerar som en anslutande komponent. Det är en robust, lättbyggd enhet med stor tillförlitlighet och utmärkt manövrerbarhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kom ihåg att dragkroken behöver vård - rengöring, smörjning.

Rekommenderad: