Tladianta (26 Bilder): Röd Gurka (tveksam Tladianta) Och Andra Arter. Att Odla En Växt Från Frön. Beskrivning

Innehållsförteckning:

Video: Tladianta (26 Bilder): Röd Gurka (tveksam Tladianta) Och Andra Arter. Att Odla En Växt Från Frön. Beskrivning

Video: Tladianta (26 Bilder): Röd Gurka (tveksam Tladianta) Och Andra Arter. Att Odla En Växt Från Frön. Beskrivning
Video: Att så småfröiga sorter som Lobelia 2024, Maj
Tladianta (26 Bilder): Röd Gurka (tveksam Tladianta) Och Andra Arter. Att Odla En Växt Från Frön. Beskrivning
Tladianta (26 Bilder): Röd Gurka (tveksam Tladianta) Och Andra Arter. Att Odla En Växt Från Frön. Beskrivning
Anonim

Tladianta är en exotisk lianaväxt som är en grönsak men har en söt fruktig smak. Frukten liknar formen av en gurka med en ljus skarlet färg, därför är plantans andra namn röd gurka. Trots massan av användbara närings- och medicinska egenskaper används tladianthus oftare som en prydnadsvin, eftersom det kan orsaka påtagliga allergiska reaktioner.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Tladianta är infödd i Östasien, i den naturliga miljön i vårt land växer den i Fjärran Östern. Relationen till pumpafamiljen märks i form av blad och långa krypande fransar.

Flerårig liana förökas av frön och knölar . Den växer mycket snabbt, under sommaren kan fransarna nå 5-6 m. I lianen innehåller alla dess delar - stjälkar, blad, frukter, trevlig pubescens.

Bild
Bild

Växten har gula tvåblommiga blommor: hane - i form av en pensel eller paraply, kvinnlig - singel . Frukterna är små, liknar små gurkor i form, högst 6 centimeter stora.

Till en början är de gröna, målade som miniatyr vattenmeloner, och när de mognar (i slutet av juni - i augusti) fylls de med skarlakansfärg. Varje gurka bär cirka 100 frön.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Botaniker känner till cirka 25 arter av Thladiantha . För allmän bekantskap, här är några av dem.

Thladiantha cordifolia

En stor klätterört som liknar en vinstock. Under naturliga förhållanden växer den i sydöstra Kina på en höjd av 800 till 2600 m över havet . Cordifolia finns i skogar och vid vägarna. Stammarna har aktiv grenning, bladen är pubescenta, borstiga, hjärtformade. Växten innehåller en stark manlig peduncle (5-15 cm) i form av en pensel och honblommor som växer en i taget. Tladianta cordifolia har en avlång, grov frukt med 10 spår. Växten blommar och bär frukt från maj till november.

Bild
Bild

Thladiantha grandisepala

Växer vilt i skogar och berg i Yunnan-provinsen i Kina (höjd 2200-2400 m över havet). Tladiant of grandisepala har långa tunna stjälkar-piska som klamrar sig fast vid bergssluttningarna. Växten är utrustad med pubescenta äggrunda-hjärtformade blad, elliptiska frukter, enstaka kvinnliga blommor . Manliga blomställningar bildar kluster på flagnande skivor med 6-9 blommor. Växten blommar från juni till augusti och bär sedan frukt till oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Thladiantha dubia

Av de 25 tladiantarterna växer bara tvivelaktiga i vårt land i de mest östra territorierna och odlas av trädgårdsmästare i Sibirien, i söder och i centrala Ryssland. Därför kommer artikeln att fokusera på just den här typen av växter, namnet "röd gurka" hänvisar också till den. I naturen finns Thladiantha dubia i Kina, men med tiden introducerades det till Europa, Kanada och USA, där det aktivt bosatte sig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

I sin naturliga miljö är tladiant opretentiös, växer som ett ogräs och kämpar om en plats i solen, vinner alltid över den omgivande vegetationen. Därför är det inte svårt att odla en liana på din webbplats, det är svårare att skydda andra grödor från dess aggression.

Tladianta växer snabbt över med vacker fräsch grönska, den kan användas som en levande skärm

Det är intressant att den bär frukt, växer upprätt, och där växten måste krypa på marken, bildas bara löv.

Bild
Bild

Efter att ha valt en lämplig plats måste du begränsa den med skiffer eller andra hinder och gräva dem i en halvmeter djup . Skiffern kommer inte att låta knölarna sprida sig till resten av trädgården, annars blir det väldigt svårt att bli av med tladiant.

Du kan välja en plats med de fattigaste jordarna, växten kommer fortfarande att utvecklas, det viktigaste för det är vattning och kupering. Med konstgjord odling är det bättre att plantera liana inte med frön, men med knölar. Han- och honprover planteras separat, från olika sidor.

Om frömetoden väljs bör du först odla plantorna och sedan, på den 55: e dagen, transplantera skotten till öppen mark. Planteringsarbeten utförs från april till maj, beroende på klimatregionen.

Bild
Bild

Vård

Växten kräver ingen särskild vård, den kommer att överleva i alla situationer, även om den inte efterfrågas. På vintern är det inte nödvändigt att gräva eller täcka, markdelen dör i alla fall av och nästa år växer ny tillväxt . Vattning, befruktning, pollinering kommer att skapa bekväma förhållanden för vinstockarna, som de kommer att svara på med frodig grönska och en bra skörd.

Skadedjur gillar inte växten, så vinstocken klagar inte över hälsan . Vid alltför fuktigt väder observeras ibland svampmanifestationer, som kan hanteras med hjälp av Bordeaux -vätska.

Bild
Bild

Befruktning och vattning

Tladianta älskar fukt, om en bra skörd är viktig måste den vattnas flera gånger i veckan. I fuktiga klimat väljs tiden till vatten enligt omständigheterna.

När det gäller befruktning bör den första vårgödslingen vara organisk . Före spirande införs aska, superfosfater och humus i jorden. Kalium hjälper till att öka antalet äggstockar, och magnesium kommer att ge frukten en delikat pikant smak.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Tladianta är en örtartad vinstock som dör på vintern och vaknar till liv på våren, därför är hela växten ovanför marken helt avskuren före frost. Och under växtsäsongen kan du ta bort de nedre grenarna för att kontrollera tillväxten av grönska.

Skapar en häck, liana bildas genom att skära av topp- och sidogrenarna, försöka passa in i de givna formerna

Bild
Bild

Unga knölar grävs ur en vuxen växt, vilket förhindrar överdriven tillväxt. Det är bättre att separera manliga och kvinnliga exemplar omedelbart och signera för förvaring om en ny plantering behövs.

Fortplantning

Det räcker att plantera en flerårig vinstock en gång, då sker självförökning. Varje frö som fallit i marken och varje knöl som bildas kan ge ny tillväxt. Om bara några år kommer tladiant att uppta trädgårdens stora territorium.

Frö erhålls från den övermogna frukten . De tvättas väl, torkas och förvaras till våren i kylskåp eller källare vid temperaturer från +1 till +5 grader. Plantor kan odlas från frön i ett växthus eller hemma på en fönsterbräda, och i slutet av april kan de planteras i jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och du kan omedelbart så i öppen mark till ett djup av 3 cm efter att ha hållit fröna i varmt, nästan varmt vatten i en termos i 8-10 timmar.

När det gäller knölarna, är moderprovet utarmat under säsongen och dör och ger näring till växten. Men det finns många andra "potatis" som du kan få unga vinstockar för nästa år. För att odla en tladian på en ny plats grävs knölar upp från en vuxen växt och transplanteras och gräver ner 8-10 cm i jorden.

På en liana finns det manliga och kvinnliga blomställningar på en gång, men för att vänta på frukter och frön är det nödvändigt att pollinera . Insekter gynnar inte denna växt, trädgårdsmästaren behöver ta penseln själv och pollinera blommorna manuellt, bara på detta sätt kan du vänta på skörden. Annars kommer tladiant att njuta av gröna blad, men inte med ljusa, vackra frukter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skörd

Liana bär frukt från mitten av sommaren till frost. När frukterna är mogna, skärs de försiktigt och används till mat. Smaken av röda gurkor är för alla, söta och lite söta, de har något av melon och persimmon . Frukterna kan ätas färska eller konserverade i form av sylt, konserver eller kompott. Omogna, ännu inte rodnade gurkor används till sallader och exotiska mellanmål. Det bör komma ihåg att bara frukter äts, knölarna på rankan kan inte ätas.

Bild
Bild

Dekorativitet

Invånarna i vårt land är inte vana vid den specifika smaken av tladiant, så trädgårdsmästare odlar det för skönhet, för att dekorera sina trädgårdar. På grund av sin blixtsnabba tillväxt täcker vinstocken snabbt med vacker grönska ett nätnätstaket, en kompostgrop, väggarna i en gammal ladugård och andra fula byggnader . Den används inte bara som en skärm som döljer trädgårdens brister, utan också för att fläta bågar, lusthus, terrasser. För dekoration är det tillräckligt att organisera stöden och rikta vinstockarna längs dem.

Bild
Bild

Glöm inte begränsningarna, annars kommer växten att spridas i hela trädgården.

Alla delar ser bra ut i tladiany - blad i form av hjärtan, känsliga blommor av en citronskugga, skarlakan ovanliga frukter . Hon glädjer ögat från vår till sen höst. Men vissa trädgårdsmästare vill inte bry sig om frukterna, ta bort övermogna exemplar i tid som har tappat sitt estetiska utseende eller som har fallit till marken. De tar bort honblommor eller planterar manliga arter som producerar vackra blomställningar till hösten, men bär inte frukt.

Bild
Bild

Växande svårigheter

Som redan nämnts är det inte alls svårt att odla tladian. De lataste trädgårdsmästarna kan plantera en vinstock och glömma det . Men det är här den första svårigheten dyker upp. Om du låter saker och ting ta sin kurs kommer växten inte bara att ta hand om sig själv, den kommer att förstöra granngrödor, och det kommer att vara lika svårt att bekämpa det som med ett illvilligt ogräs.

Den andra svårigheten är att du kan vänta på frukten om du själv arbetar med pollinering . Det lilla kinesiska biet som pollinerar liana lever inte i vårt område, och lokala insekter ignorerar den utomeuropeiska växten.

Bild
Bild

Sammanfattningsvis kan vi säga att tladianta är en vacker ätbar och medicinsk växt som hjälper till att dölja bristerna i gården och trädgården ., överraskande vänner och grannar med sin exotism. Men det är inte lämpligt för varje trädgårdsmästare, bara energisk, inte letar efter enkla sätt. Trots allt ligger svårigheterna inte i att odla en växt, utan i ansträngningarna att hålla den inom de tilldelade ramarna.

Rekommenderad: