Reproduktion Av Svarta Vinbär: Hur Man Förökar Sig Genom Lager? Hur Man Planterar En Buske På Hösten Och Våren? Hur Späds Det Ordentligt Med Kvistar (sticklingar)?

Innehållsförteckning:

Reproduktion Av Svarta Vinbär: Hur Man Förökar Sig Genom Lager? Hur Man Planterar En Buske På Hösten Och Våren? Hur Späds Det Ordentligt Med Kvistar (sticklingar)?
Reproduktion Av Svarta Vinbär: Hur Man Förökar Sig Genom Lager? Hur Man Planterar En Buske På Hösten Och Våren? Hur Späds Det Ordentligt Med Kvistar (sticklingar)?
Anonim

Svart vinbär är ett av de hälsosammaste och godaste bären. I nästan varje sommarstuga, trädgård eller närområde finns en eller flera svarta vinbärsbuskar. Detta bär är verkligen multivitamin, och det är fyllt med C -vitamin . Det finns 8 gånger mer av detta användbara ämne i vinbär än i citroner och 10 gånger mer än i äpplen.

Bild
Bild

Hur förökas genom att dela busken?

När man odlar svarta vinbär står trädgårdsmästare och trädgårdsmästare inför problemet att buskarna i denna växt inte kan kallas hållbara. Ursprungligen växer de aktivt och avkastningen ökar från år till år . Efter några år börjar en period med optimalt tillstånd, varefter antalet bär börjar minska. Därför är frågan om uppfödning av svarta vinbär ganska relevant.

Reproduktion av svarta vinbär genom att dela busken är den snabbaste metoden. Denna metod kan användas vid transplantation av en produktiv växt till någon annan plats. Denna operation bör utföras på våren eller hösten.

Först och främst måste du noggrant gräva ut den äldre vinbärsbusken . Det är mycket viktigt att inte skada växtens rotsystem. Det krävs att komma ihåg att vinbärens rötter går ner i marken ungefär till ett djup av 40-50 centimeter. Efter att ha grävt upp busken måste rhizomen försiktigt frigöras från överskott av jord, och skadade delar av rötterna och torra grenar måste också tas bort.

Bild
Bild

Nästa steg är att dela busken . En vuxen växt kan delas upp i 2-4 delar. Det specifika antalet delar som erhålls beror på storleken på den ursprungliga svarta vinbären. Proceduren utförs med ett skarpt trädgårdsverktyg. Dessutom måste varje ny del ha ett bildat rotsystem som kan säkerställa framgångsrik rotning. Och även på den resulterande delen av busken borde det finnas flera nya skott.

För att desinficera separerade svarta vinbärsbuskar före plantering rekommenderas att behandla dem med en manganlösning . Du kan plantera buskar i vilken del av trädgården eller trädgården som helst, men ändå är det bättre att föredra soliga områden. Den första skörden av användbara bär efter multiplikation med division kan erhållas nästa år.

Bild
Bild

Förökning genom sticklingar

Svarta vinbär kan förökas med sticklingar. Denna metod kan användas på olika sätt, nämligen:

  • reproduktion med lignifierade sticklingar;
  • uppfödning med gröna sticklingar;
  • reproduktion med apikala sticklingar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att använda lignifierade sticklingar kan du få flera bra plantor från en gren av moderbusken. Denna metod anses vara mycket effektiv och pålitlig.

Först och främst måste du skörda lignifierade sticklingar . Det är bäst att göra detta på hösten eller våren. På våren bör lager av sticklingar göras under beskärning av svarta vinbärsbuskar. För detta ändamål är det nödvändigt att välja en stark, frisk gren, som är ett eller två år gammal. Diametern på den valda grenen måste vara minst 6-7 millimeter.

Därefter måste du klippa av grenen med en beskärare eller en mycket vass kniv och ta bort toppen . Därefter bör grenen delas upp i separata delar, vars längd är cirka 20-25 centimeter. Ovanför, på ett avstånd av 1 cm över njurens plats, ska ett snitt göras i en rak linje, medan det ska vara ett snitt snitt under den nedre njuren.

Bild
Bild

Före plantering bör alla vinbärssticklingar hållas i vatten vid en temperatur på cirka 45 grader i 15 minuter . Detta hjälper till att desinficera dem. För plantering är det nödvändigt att förbereda spår för plantering, vars djup är 15 centimeter. Marken måste grävas upp och fuktas väl. Växten placeras på ett avstånd av cirka 15 centimeter från varandra, och avståndet mellan raderna bör vara cirka en halv meter. Ovanför markytan krävs det att två knoppar lämnas, varav en bör placeras på markens nivå.

Planteringsplatsen måste täckas med bördig jord och pressas tätt mot vinbärsstrickorna . Planterade växter måste mullas med torvflis och ett 5 cm lager humus för att maximera fuktbevarandet.

Det är korrekt att plantera sticklingar av svarta vinbär snett, medan riktningen är från norr till söder. Detta arrangemang möjliggör bättre belysning av raderna.

Bild
Bild

Om de lignifierade sticklingarna inte skördades i tid kan svarta vinbär förökas med gröna kvistar . För att maximera sticklingarnas vitalitet är det bäst att skörda dem i kallt väder, utan starkt solljus. Företräde bör ges till kvistar som är elastiska och inte går sönder om de böjs. Längden på varje skärning ska vara cirka 20 centimeter och innehålla 3-5 blad, de nedre bladen ska klippas av. Det är nödvändigt att skära grenen rakt uppifrån och nedifrån längs en sned linje.

Bild
Bild

Röta utförs i en blandning av sand från floden och ruttnad kompost (1: 1 förhållande) . I det här fallet är det värt att observera avståndet mellan sticklingarna minst 10-15 centimeter. Tillräcklig fukt måste tillhandahållas efter avstigning. Därför, förutom vattning, måste planteringen sprutas varje dag under de första två till tre veckorna. Sticklingar rotar bäst vid en temperatur på +25 grader. Det rekommenderas att täcka plantorna med folie för att undvika direkt solljus och överdriven torkning. Efter framgångsrik rotning är det värt att befrukta planteringen med en lösning av urea med en hastighet av 1 tsk. för 5 liter vatten. Sådan utfodring utförs en gång var 10-12 dagar.

En annan typ av vegetativ förökning av svarta vinbärsbuskar är användningen av apikala sticklingar . Denna metod används om det saknas råvaror för plantering. Överlevnadsgraden i detta fall är något lägre, och sticklingar kan dö av att torka ut.

Bild
Bild

Hur sprids med skikt?

Skärförökning är en enkel och mycket effektiv metod för att producera bra plantor. Denna metod ger nästan 100% överlevnad med minimalt underhåll. Spädning av svarta vinbär genom skiktning kan utföras i tre olika typer av skiktning:

  • horisontellt direkt på marken;
  • vertikal;
  • bågformig.
Bild
Bild

Horisontell

Horisontell skiktning innebär att man lägger en gren av en vuxen buske i en tidigare förberedd fåra. Skär av toppen av den grävda grenen. Tack vare detta avelsalternativ kan du enkelt få inte bara en, utan samtidigt flera separata plantor från en enda begravd gren av moderbusken av svarta vinbär . Denna metod kan tillämpas innan bladen börjar blomma.

Bild
Bild

Vertikal

Avelsvinbär med vertikal skiktning gör att du samtidigt kan få flera plantor från en förälder. Kärnan i metoden ligger i det faktum att nya skott börjar växa från knopparna, som ligger i den nedre delen av vinbärsbusken.

Utbredningsprocessen med vertikala lager består av flera separata steg

  1. Det är nödvändigt att välja en ung hälsosam svartvinbärsväxt, från vilken du i slutet av mars eller början av april måste klippa av de befintliga grenarna och lämna små taggar lite mindre än 10 centimeter långa.
  2. I slutet av vårperioden börjar skott dyka upp på törnen. När nya skott når cirka 20 centimeter i höjd måste de täckas med fuktig jord på halva höjden. Efter 4-5 veckor krävs ytterligare sängkläder, på grund av vilka rötter bildas snabbare.
  3. I början av höstperioden måste skott som har rotat sig separeras från moderbusken. De kan vara svaga eller starka. Starka skott med ett utvecklat rotsystem kan planteras omedelbart på en permanent plats. Om skotten är svaga måste de odlas.
Bild
Bild

Arcuate

För reproduktion genom bågformad skiktning är det nödvändigt att välja grenar vid 2-3 års ålder, som växer direkt från buskens bas. På skottet är det nödvändigt att markera det område som senare kommer att grävas in, och genom att böja grenen till marken är det nödvändigt att markera platsen för det framtida diket.

Med hjälp av en hacka är det nödvändigt att lossa jorden ordentligt och gräva en dike med 10 centimeter djup . I förväg bör du förbereda krokar (till exempel tråd) avsedda för att fästa grenar på jorden. För snabb rotning av lagren med en sticksåg eller en fil måste du repa undersidan av grenarna på dikets platser. Den valda grenen måste läggas i ett dike och fästas. Ovanför marken ska en skott vara cirka 25-30 centimeter lång. Grenens ände måste fixeras till en låg pinne, vanligtvis en trä. Platsen där grävningen görs bör strö med jord med humus och fyllas med rikligt med vatten. För framgångsrik återhållsamhet av fukt är mulching nödvändig.

Under hela sommaren ska skiktningen vattnas och strö med jämna mellanrum med en blandning av jord och humus. I början av oktober borde ett ganska starkt rotsystem ha utvecklats på skiktet. Samtidigt kan du skilja den från moderplantan och transplantera den till en permanent plats.

Bild
Bild

Användbara tips

För att svarta vinbär ska ge en bra skörd bör flera regler följas vid förökning:

  • buskarna på växten måste vara helt friska;
  • det är att föredra att plantera svarta vinbär på lite sura och neutrala jordar;
  • för att få maximal utbyte, plantera buskar i soliga områden, eftersom detta hjälper till att förhindra uppkomst av mjöldagg på växten;
  • vid plantering är det värt att fördjupa stammen väl, detta gör att du kan växa en stark kraftfull växt;
  • under de första åren efter plantering rekommenderas att lämna 3-4 av de största skotten och klippa av resten, tack vare detta, om några år efter plantering kan du få en fullvärdig vuxen buske som kan producera en riklig skörd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Svartvinbärsodling kan göras under hela året. Endast under varje säsong rekommenderas olika avelsmetoder.

  • Vintersäsong - träiga sticklingar.
  • Vår - träaktiga sticklingar, frön (senast i mars), olika typer av sticklingar.
  • Sommar - apikala och gröna sticklingar, reproduktion genom att dela moderbusken.
  • Hösttid - träiga sticklingar.

Det spelar ingen roll vilken metod för förökning av svarta vinbär som kommer att väljas, men med rätt vård (den nödvändiga bevattningsregimen, korrekt utvald och tidigt applicerad toppdressing, ogräs, lossning) kommer någon av dem att vara effektiv.

Nya buskar med svarta vinbär kommer att glädja dig med en hälsosam och mycket välsmakande skörd.

Rekommenderad: