Hur Förökar Man Vinbär? Reproduktion Genom Skiktning. Hur Man Planterar En Buske På Hösten Och Våren? Hur Gräver Man I Vinbär Och Rotar Sticklingarna? Andra Metoder

Innehållsförteckning:

Video: Hur Förökar Man Vinbär? Reproduktion Genom Skiktning. Hur Man Planterar En Buske På Hösten Och Våren? Hur Gräver Man I Vinbär Och Rotar Sticklingarna? Andra Metoder

Video: Hur Förökar Man Vinbär? Reproduktion Genom Skiktning. Hur Man Planterar En Buske På Hösten Och Våren? Hur Gräver Man I Vinbär Och Rotar Sticklingarna? Andra Metoder
Video: Beskär och ta sticklingar av svarta vinbär 2024, Maj
Hur Förökar Man Vinbär? Reproduktion Genom Skiktning. Hur Man Planterar En Buske På Hösten Och Våren? Hur Gräver Man I Vinbär Och Rotar Sticklingarna? Andra Metoder
Hur Förökar Man Vinbär? Reproduktion Genom Skiktning. Hur Man Planterar En Buske På Hösten Och Våren? Hur Gräver Man I Vinbär Och Rotar Sticklingarna? Andra Metoder
Anonim

Vinbär växer hos många sommarboende på platsen. Det är inte så svårt att ta hand om det, buskarna ger en bra skörd när alla agrotekniska åtgärder utförs. Bär har många vitaminer och anses vara ganska användbara. Därför tänker sommarboende ofta på hur man förökar vinbär. Det finns flera sätt, och varje trädgårdsmästare väljer det bästa alternativet för sig själv, utifrån regionens förhållanden och egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder genom sticklingar

Oftast lyckas många sommarboende föröka vinbär genom sticklingar. För nybörjare trädgårdsmästare är denna metod också ganska prisvärd, särskilt eftersom själva processen inte tar mycket tid och inte ser komplicerad ut alls . Det finns flera alternativ för att göra plantor, från vilka fruktbuskar sedan växer.

Bild
Bild

Lignified

Vanligtvis skördas sticklingar på hösten, från mitten av september till mitten av oktober. Välj endast friska grenar, utan synliga skador. Och topparna är inte bra. Det anses vara optimalt att klippa sticklingarna från grenens mittdel. Stjälken måste vara minst 15 centimeter lång och innehålla 5-6 knoppar. Skärningen ska göras i en vinkel på 45 grader . Sedan agerar de på olika sätt. Låt oss överväga var och en av dem. I det första fallet skördas sticklingarna helt enkelt i erforderlig mängd, och sedan förvaras de tills en varm tid kommer, då sticklingarna kan rotas. Vissa skickar ämnena till en sval plats, till exempel till källaren, till verandan, andra lägger dem i lådor och strö dem med snö.

Med vårens tillvägagångssätt väljer sommarboende ett av alternativen. Du kan ta en burk med vatten, lägga en stjälk i den och efter två veckor ska rötterna visas på den. Plantan kan sedan placeras i marken. Om det fortfarande är kallt ute kan det planteras i en kruka hemma och senare placeras utanför. Om temperaturen tillåter kan skärningen omedelbart placeras i öppen mark. Vidare sköts plantan på vanligt sätt: vattnas, gödslas, sprutas från skadedjur. Första gången kan du förvara den under ett transparent lock. Du behöver bara ta bort den en gång om dagen och lufta växten i en halvtimme. Efter att plantan äntligen rotat sig i det öppna fältet och ger nya löv kan skyddet tas bort.

I det andra fallet placeras sticklingarna i jorden i en vinkel på 45 grader på ett avstånd av minst 20 centimeter från varandra . Gödsel läggs preliminärt i hålen, plantorna vattnas rikligt. Sedan installeras välvda strukturer och en svart film dras över dem. Sedan, en gång om dagen, öppnas den och växterna luftas. Med början av kallt väder isoleras plantorna med ett täckmaterial och i detta tillstånd övervintrar de. Man tror att de under denna tid redan har rotat sig och kommer att kunna övervintra. Med vårens början bör växterna visa sig på bästa sätt, under sommaren blir de starkare och till hösten kan de flyttas till en permanent plats.

Men denna metod är mer lämplig för regioner med milda vintertemperaturer och lång varm höst. Annars kan sticklingarna dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grön

För gröna skott, gör följande:

  • i juni väljs en frisk tvåårig gren med en ung grön skott;
  • skottet skärs på ett sådant sätt att en bit bark från moderns gren blir kvar i slutet;
  • därefter förbereds ett hål, en kvist placeras där, strös med jord, vattnas;
  • lock med ett transparent lock ovanpå, oftast är det en vanlig avskuren plastflaska;
  • varje dag är anläggningen ventilerad;
  • efter att plantan rotat sig (ungefär två veckor senare) kan den transparenta behållaren tas bort;
  • till hösten kan plantan överföras till en permanent plats.

Allt arbete måste utföras med en skarp beskärare, väl desinficerad, vilket kommer att utesluta förekomsten av olika infektioner … Flera av dessa grenar kan klippas från en buske. På själva växten, från vilken skotten avlägsnades, ska de skurna platserna behandlas med fungicider, och efter att de har torkat ska såren förseglas med trädgårdslack. Detta förhindrar uppkomsten av olika infektioner.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur sprids med skikt?

Det finns en viss del av sommarboende som tror att vegetativ förökning med sticklingar är mycket lättare och mer effektiv . Detta görs oftast på våren, när växterna vaknar och växer aktivt. Många tror att tiden ännu inte har gått förlorad under den första sommarmånaden, och det är tillräckligt många dagar framöver för att växten ska kunna rota sig och anpassa sig till miljön, vilket innebär att den framgångsrikt kan övervintra.

Du kan välja vilken lämplig form som helst av sådan reproduktion, det viktigaste är att göra allt rätt.

Bild
Bild

Horisontell

I det här fallet kan bara de lägsta grenarna komma till nytta .… För att göra detta grävs grunda skyttegravar under buskarna, gödningsmedel placeras där. De nedre grenarna böjs till marken och läggs i skyttegravar, säkras för tillförlitlighet med fästen eller tråd, och strö sedan lätt med jord ovanpå. Då är det nödvändigt att fukta jorden väl, lossa den. När groddar dyker upp måste de spudas. Således kan flera buskar komma ut från en gren i framtiden. På hösten, med en skarp beskärare, skärs en gren med skott i fragment, nya växter placeras i det område som valts för framtida buskar. Det bör noteras att grenarna som måste pressas mot marken måste vara tillräckligt flexibla och därför inte gamla … Du måste göra allt noggrant för att inte bryta grenen. Som en sista utväg är det bättre att lägga till mer jord runt busken för att göra det lättare att placera lagren på ytan.

Från en ung buske vinbär upp till tre år kan du bara ta en gren att gräva i. Medan du är från en 5-6-årig växt kan du ta två, eller till och med tre lager. Men det bör man komma ihåg växten kommer att spendera mer energi, vilket innebär att du inte behöver glömma bort gödselmedel och fukt.

Dessutom måste du ta bort några av äggstockarna så att växten inte slösar bort energi och offra en del av skörden för nya buskar. Men i framtiden, om reproduktionen av vinbär är framgångsrik, kommer det att vara möjligt att fördubbla eller till och med tredubbla skörden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vertikal

Tidigt på våren bör du välja en buske som ger ny tillväxt . För detta skärs grenarna till hampans tillstånd. Då kommer nya skott från dem. Vidare återstår det bara att krama busken så att sidoskotten ger rötter. I detta fall bör hilling utföras regelbundet, liksom vattning och andra agrotekniska förfaranden.

Efter att skotten aktivt har börjat växa och rötterna har dykt upp kan de försiktigt separeras från huvudbusken och transplanteras till en ny plats. Men du behöver inte alltid rusa. Växten är värd att titta på. Kanske, först är det bättre att experimentera, plantera ett skott - och se hur det kommer att kännas på en ny plats, och först sedan transplantera andra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Arcuate

Denna metod liknar förökning av horisontella lager med den enda skillnaden som den nedre grenen är inte begravd helt, utan bara dess topp … Den ska bara vara väl förankrad i marken. Således är resten av grenen en båge som ligger ovanför marken. I slutet av sommaren bildas en oberoende buske, den kan säkert separeras från moderträdet och skickas till en ny plats. Du bör inte ta mycket sticklingar från en buske, så att detta inte är till skada för växten.

Bild
Bild

Hur förökas genom att dela busken?

Det är sällsynt att någon speciellt odlar vinbär genom att dela busken. För besvärlig typ av reproduktion, och till och med meningslös när det är möjligt att göra det med sticklingar och lager. Samtidigt kommer huvudbusken inte att lida, och det finns en chans att lagren och sticklingarna kommer att slå rot … Buskens uppdelning har sina egna nyanser, och här måste du agera extremt noggrant och noggrant, eftersom det finns en sannolik risk att växten förstörs och de nya buskarna inte rotar sig.

Oftast väljs denna reproduktionsmetod när de planerar att plantera igenväxta buskar, uppdatera en gammal plantering, eller det finns behov av en liten ombyggnad av trädgården när en del av planteringarna måste överföras till andra platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tänk på hela algoritmen för åtgärder som gör att du kan plantera buskarna korrekt med ytterligare hopp om framgångsrik utveckling och en bra skörd

  • Först måste du noggrant gräva ur vinbärsbusken . Titta noga på rötterna för sjukdomar. Ruttna och torkade ändar ska tas bort omedelbart utan ånger. Och du bör också ta bort alla gamla grenar och lämna bara ung tillväxt. Men den måste också förkortas med 20-30 centimeter. I framtiden kommer alla dessa manipulationer som utförs att göra det möjligt för de nya buskarna att utvecklas snabbare.
  • Efter den första etappen är det nödvändigt att bestämma hur många divisioner som planeras att erhållas från denna buske . Om busken är ganska stor kan du dela den i 4 delar. Men för den första upplevelsen kan du försöka dela upp i två, oftast gör de detta.
  • För att göra detta behöver du en skarp hatchet, som måste hugga rötterna i den centrala delen av busken . Du behöver bara vara uppmärksam på att varje del måste ha rötter med utvecklade knoppar.
  • För en framgångsrik transplantation måste delenki vara väl förberedd, vilket kommer att öka deras överlevnadsgrad och därefter få friska vinbärsbuskar . Först och främst blötläggs de nyligen erhållna plantorna i en svag lösning av kaliumpermanganat i ungefär en timme, vilket kommer att desinficera rötterna och förhindra uppkomsten av olika sjukdomar.
  • Vissa sommarboende föredrar också att använda gödningsmedel i det här fallet .… Till exempel är de uppfödda enligt instruktionerna på förpackningen, "Optim-Humus", och rötterna hålls i den i 24 timmar.
  • Efter det kan du placera buskarna i jorden . Groparna bör vara cirka 50 cm djupa. Om du inte planerar att sedan transplantera de rotade plantorna till en ny plats är det bättre att omedelbart förutse det optimala avståndet mellan buskarna - från 70 cm till 1 meter. I botten av planteringsgropen placeras dränering i form av små stenar, humus. Själva hålet vattnas med utspädd kycklingspillning.
  • Därefter placeras en planta i hålet, beströdd med jord, väl och försiktigt tampad . Sedan vattnas det rikligt, jorden hälls igen och tampas och vattnas igen.
  • Efter alla planteringsprocedurer mults jorden runt plantan för optimal fuktbevarande och fördröjer ogräs . För mulch, halm eller sågspån, samt klippt torkat gräs, är lämpliga. Det är bra om hela raden med nya buskar kan mulas med ett tätt lager. Detta kommer att hålla plantorna attraktiva och gör att du kan lägga mindre tid och energi på att ta bort ogräs och vattna plantorna.
  • Vidare måste plantorna också vattnas, gödslas och sprutas från skadedjur, dessutom lossas jorden regelbundet och avlägsnas ogräs . Med ett ord, utför alla vanliga manipulationer som med andra buskar och träd som växer i trädgården.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Häckningsnyanser, med hänsyn till säsongen

Vinbär kan förökas både på hösten och våren. Förmodligen väljer varje sommarboende den lämpligaste tiden för sig själv. Du kan göra detta under hela sommaren. Man behöver bara ta hänsyn till särdragen i regionen där vinbäret växer . Till exempel är höstuppfödning inte lämplig för alla områden. Om du till exempel i Sibirien bestämmer dig för att börja rota sticklingar i början av oktober på det öppna fältet, kommer de troligtvis inte att rota sig, utan helt enkelt frysa. Men i söder finns det goda chanser att få friska buskar till våren.

Sticklingar kan beredas enligt alla regler och sedan planteras i öppen mark, täckt med en film eller ett transparent lock. Dessutom kan proceduren utföras i oktober, och i slutet av november har sticklingarna alla förutsättningar att slå rot. Med tanke på att vintern också blir varm behöver du inte ens oroa dig för ett särskilt noggrant skydd. Om frost planeras kan du bygga ett hus för sticklingar i förväg med valfritt täckmaterial.

Man behöver bara komma ihåg att sticklingar planterade i trädgården behöver lämplig vård . De måste vattnas och se till att marken är fuktig, men inte överdriven. Periodiskt bör du öppna skyddet och ventilera det så kallade växthuset. Så snart det blir klart att sticklingarna har vuxit kan skyddet tas bort. I regioner med ett hårdare klimat är det bättre att inte utföra sådana experiment på hösten, utan att välja metoder som är mer lämpliga för våren, det vill säga att få nya buskar med skikt, välja någon lämplig metod - vertikal, horisontell eller bågformig.

När du beslutar dig för att transplantera en del av buskarna kan du dessutom använda uppdelningsmetoden . Under våren och sommaren, med rätt vård, kommer buskarna att slå rot och bli starkare, vilket ger dem en bra övervintring och en säker utgång på våren. Men samtidigt, i regioner med hård frost för vintern, måste du täcka alla buskar. Det finns ett annat alternativ att förbereda sticklingar på hösten och förvara dem på en sval plats till slutet av vintern. Redan i slutet av februari kan du placera sticklingar i banker och vänta på att rötterna bildas. Så snart de dyker upp kan du transplantera dem i marken.

Men samtidigt måste du övervaka temperaturen. Om det fortfarande är svalt ute och det finns risk för återkommande frost, är det värt att placera sticklingarna i huset, och först med verklig värme, skicka dem till den öppna marken.

Rekommenderad: