Svart Rädisa (32 Bilder): När Ska Man Plantera Och Hur Man Växer? Hur Skiljer Det Sig Från Grön Rädisa? "Vinterrund Svart" Rädisa Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Svart Rädisa (32 Bilder): När Ska Man Plantera Och Hur Man Växer? Hur Skiljer Det Sig Från Grön Rädisa? "Vinterrund Svart" Rädisa Och Andra Sorter

Video: Svart Rädisa (32 Bilder): När Ska Man Plantera Och Hur Man Växer? Hur Skiljer Det Sig Från Grön Rädisa?
Video: Lär dig odla Rädisor 2024, Maj
Svart Rädisa (32 Bilder): När Ska Man Plantera Och Hur Man Växer? Hur Skiljer Det Sig Från Grön Rädisa? "Vinterrund Svart" Rädisa Och Andra Sorter
Svart Rädisa (32 Bilder): När Ska Man Plantera Och Hur Man Växer? Hur Skiljer Det Sig Från Grön Rädisa? "Vinterrund Svart" Rädisa Och Andra Sorter
Anonim

Rädisa är en av de mest populära grönsakerna; nästan alla sommarboende är engagerade i sin odling. Idag kommer vi att prata om funktionerna i denna kultur och ge rekommendationer för korrekt plantering och vård av den.

Bild
Bild
Bild
Bild

allmän beskrivning

Svart rädisa är en årlig grönsaksgröda från kålfamiljen. Detta är en av de äldsta kulturerna . Det odlades först på den eurasiska kontinenten, varifrån det snabbt spred sig till USA.

Växten är opretentiös, den kan framgångsrikt växa och utvecklas på en mängd olika underlag och under alla naturliga och klimatförhållanden.

Under det första året efter plantering bildar växterna starka rötter, liksom rotblad i form av en rosett. På den andra växer en upprätt stjälk 50-60 cm hög. Senare bildas blomställningar på den och sedan belägger med frön. Bladbladen dissekeras, den övre delen breddas, smalnar när den närmar sig marken. Färgen är ljusgrön, med en uttalad olivton. Ytan ser grov och grov ut. Blommorna är små, fyrbladiga. De bildas på stammen och samlas i en pensel. Nyanser är ljusa, pastellfärgade.

Endast frukt äts . De har en något långsträckt eller rund form. Rotgrödans diameter är från 5 till 12 cm, vikten varierar från 250 g till 1,5-2,5 kg. Massan är vit inuti, mycket saftig, har en ganska tät struktur. Innehåller en hög koncentration av senap eterisk olja och många fytoncider, så grönsakens smak är kryddig, med en uttalad bitterhet. Huden är tät, svart.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skillnader från grön rädisa

Många är intresserade av hur den svarta rädisan skiljer sig från den gröna. Den mest uppenbara skillnaden är utseendet. I en sort är huden brun, nästan svart, i den andra är den grön. Massan av svart rädisa är vit, saftig, den utmärks av en skarp bitter smak och överdriven hårdhet. Grön rädisa har en neutral och mildare smak. Samtidigt smakar det inte bittert alls, därför används det oftare i matlagning.

När det gäller de fördelaktiga egenskaperna, enligt detta kriterium, tillhör det självsäkra ledarskapet den svarta grönsaken . Den innehåller en större mängd värdefulla spårämnen och vitaminer, kan förstöra patogena bakterier, på grund av vilken den används i stor utsträckning vid behandling av förkylningar och virusinfektioner. Samtidigt rekommenderas inte produkten för personer med sjukdomar i mag -tarmkanalen. Det finns färre värdefulla komponenter i grön rädisa, men absolut alla, utan undantag, kan äta det.

Den enda kontraindikationen för användning av denna rotfrukter är individuell intolerans.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Alla befintliga sorter av svart rädisor skiljer sig åt i lagringstid och mognadsperiod. De bästa sorterna inkluderar följande.

" Vinter svart " … Den mest kända sorten som har odlats i mer än ett decennium. Rotfrukterna i denna grönsak är fyllda med mineraler, eteriska oljor och näringsrika vitaminer. När det gäller dess helande egenskaper är en sådan rädisa jämförbar med lök och vitlök. Arten är sen mognad, från plantering till full mognad tar det från 85 till 105 dagar. Fruktens form är rund, vikten är från 200 till 500 g. Skalet är svart, slät. Fruktköttet är krispigt, tätt, smaken är starkt kryddig.

Har god hållbarhet, kan förvaras under lång tid.

Bild
Bild

" Murzilka " … En senmognad sort, tiden från plantering till full mognad tar från 90 till 100 dagar. Frukterna är ganska stora, 7-10 cm i diameter och väger 200-350 g. Skalet är grovt, mörkgrått, nästan svart. Massan är inte skarp, saftig.

Under rätt lagringsförhållanden behåller den sina smakegenskaper fram till april.

Bild
Bild

" Chernavka " … Senmognad sort, mognar på 100-105 dagar. Rotfrukter är tillräckligt stora, rundade, väger upp till 350 g. Skalet är grovt, grovt, mörkt i färgen. Massan är ganska saftig, krispig, sötaktig smak, med en skarp kant.

Denna rädisa har enastående säljbarhet och odlas därför ofta för kommersiellt bruk.

Bild
Bild

" Natt " … Inhemsk sort, mitt i säsongen, från sådd till skörd tar från 70 till 90 dagar. Rötterna är runda, jämna, med en intensiv svart hud. Vikt - 250-350 g, fruktköttet är mycket saftigt, starkt. Smaken är svag.

Upp till 3-4 kg skörd kan skördas från varje kvadratmeter, vilket tolererar transport och långtidslagring väl.

Bild
Bild

" Svart kvinna ". Vinterarter med en mognadsperiod på 70 till 95 dagar. Frukterna är långsträckta, stora, väger upp till 350 g. Skalet är svart, köttet är blekt grädde. Smaken har en liten beska.

Bild
Bild

" Svart drake " … En tidig sort av rädisor, mognar på 55-60 dagar. Smaken är något kryddig, näringsrik. Frukterna är cylindriska, spetsiga i botten. Längd - 13-18 cm, vikt - från 150 till 200 g. Skalet är svart, slät, jämnt. Massan är stark, men ganska saftig.

Det kan lagras länge utan att förlora dess smakegenskaper. Lämplig för vinterförvaring.

Bild
Bild

" Botemedel ". En produkt av inhemskt urval, mognar på 75-90 dagar. Rotgrödor är elliptiska, runda, väger upp till 350 g. Huden är svart, köttet är vitt, bitterheten är genomsnittlig. Sorten är känd för sitt höga utbyte. Upp till 5 kg skörd kan skördas från en kvadratmeter av det såda området. Lagras bra under hela vintern.

Bild
Bild

Såddatum

Svarta rädisor kan sås utomhus i öppen mark eller i ett växthus: detta beror direkt på miljöförhållandena och klimatfunktionerna i odlingsregionen . Du kan plantera svart rädisa i hela landet, medan såtiden för olika regioner är annorlunda. Den optimala temperaturen för plantering är + 13-15 grader. Frön kan dock gro så tidigt som 3-5 grader. Det är därför rädisan inte är rädd för återvändande frost, när termometern oväntat sjunker till noll.

I den centrala delen av vårt land planteras rotgrödan under det sista decenniet i mars eller det första decenniet i april. I de södra regionerna kan arbetet utföras i mitten av mars. I Sibirien och Ural utförs plantering i juni.

Bild
Bild

Förbereder landning

Svart rädisa är en mycket opretentiös gröda, det kräver ingen särskild omsorg. Men skapandet av gynnsamma förhållanden ökar grödans kvalitet och kvantitet många gånger. Med rätt val av plats och förberedelse av plantorna kan mycket stora, saftiga och välsmakande rotfrukter odlas.

Bild
Bild

En plats

Bäst av allt växer svart rädisa på en plats som är väl upplyst av solen, där tillgången till solens strålar är öppen hela dagen. Om området är skuggat, kommer bristen på belysning att orsaka krossning av frukten och en försämring av smak. I det här fallet kan trädgårdsbädden blåsa av vinden: växten tål drag.

De optimala växtprekursorerna är baljväxter, morötter, tomater, gurkor och potatis. Men att plantera rädisa efter svensk, rädisa, kålrot och kål är oönskat . Underlåtenhet att följa kraven för växtföljd är full av svampsjukdomar. Om du inte kan hitta en annan plats måste du behandla landet med fungicida preparat och insekticider.

Råd: odling av lök eller ringblommor i gångarna ger en bra effekt. Med sin skarpa lukt kommer de att skrämma bort sniglar och insekter.

Bild
Bild

Jorden

Svart rädisa kan framgångsrikt växa och utvecklas i vilken jord som helst, de enda undantagen är saltade och surgjorda substrat. Grå jord eller lera är bäst lämpad för denna kultur. Marken måste uppfylla följande krav:

  • vara lös, väldränerad, luftad och fuktabsorberande;
  • mediet behöver en neutral eller något alkalisk.

Sura jordar måste först spädas med kalk från ett förhållande på 200 g per kvadratmeter mark. Alternativt kan du lägga till lite krita, dolomitmjöl eller krossade äggskal.

Viktigt: du bör inte plantera rädisor på marker med hög grundvattenhalt. De bör placeras högst 50 cm från platsens yta.

Förberedelserna av sängarna börjar på hösten . För att göra detta är det nödvändigt att rensa området från stenar, ogräsrötter och grenar. Grävning är en obligatorisk del av jordbrukstekniken. Om landet är utarmat måste du lägga till humus eller gödsel. Träaska är ett universellt gödningsmedel för jordar av alla typer; det tillsätts med en hastighet av 500 g / kvm. m . Det är lämpligt att lägga till torv och flodsand till lerjord: detta kommer att göra det lättare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om höstförberedelsen inte genomfördes kan befruktning appliceras på våren. För 1 kvm m kommer att behöva:

  • organiskt material - 2-3 kg kompost eller humus;
  • mineraler - 10 g vardera av kaliumnitrat, urea och superfosfat.

Viktigt: du kan inte använda gödsel. Det skapar förutsättningar för reproduktion av patogen mikroflora. Dessutom leder det till förlust av deras smak i rotfrukter.

Bild
Bild

Planteringsmaterial

Rädisan förökas av frön. Det är inte nödvändigt att gro det först, eftersom det inte tolererar att transplantera bra och kan skadas. Detta leder till lägre avkastning. För bättre spiring utsätts plantor för förberedelse. Den innehåller flera steg.

  • Kalibrering och sortering … Före plantering inspekteras fröna och alla skadas, med tecken på ruttning kasseras. Du måste också kasta ut trasiga och för små frön. Resten kontrolleras med avseende på livskraft: för detta läggs de i en saltlösning i 5-10 minuter. Fröna som reser sig är tomma; de används inte för plantering.
  • Desinfektion … Plantor som erhållits i din trädgård eller köpta från privata ägare måste vara antiseptiska. För detta placeras planteringsmaterialet i en ljusrosa lösning av kaliumpermanganat i 10-15 minuter. Detta kommer att förstöra svampsporerna och förhindra utveckling av infektioner.
  • Aktivering … För att påskynda groning av frön, innan de planteras, lindas de i vått gasväv och sprutas med en lösning av en tillväxtstimulator från en sprayflaska. När plantorna är svullna kan du flytta dem utomhus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur planterar man rätt?

Omedelbart före plantering grävs sängen till 25-30 cm djup och spår bildas. Det är lämpligt att rikta dem mot väst. Frön läggs till ett djup av 2-3 cm i steg om 15-20 cm, det rekommenderade radavståndet är 25-30 cm. Om du planterar rädisan närmare, kommer de växande rotgrödorna att sakna näringsämnen och vatten, så grönsaken kommer att bli liten och smaklös.

Plantering innebär några enkla steg

  1. Den bildade furen mulkas med kompost, humus eller torv.
  2. Jorden bevattnas lätt och tampas med en bräda.
  3. Fröna placeras i planteringshålen och observerar det nödvändiga intervallet.
  4. Sängen strös med jord och vattnas igen rikligt. Ovanifrån sprinklas platsen med krossad aska och täcks med en film.

Om alla åtgärder utförs korrekt visas de första posterna inom en vecka. I detta skede är det bättre att ersätta filmen med ett fiberduk och lämna det i ytterligare 7-10 dagar

Viktigt: planteringsarbete bör utföras i grumligt väder.

Bild
Bild

Vård

Rädisan kräver ingen särskild vård. Allt hon behöver är regelbunden vattning, lossning och avlägsnande av ogräs i tid.

Vattning

Som alla rotfrukter kräver rädisan regelbunden vattning. Det är bäst att använda stående vatten eller regnvatten för detta . Bevattning bör göras tidigt på morgonen eller på kvällen efter solnedgången, när det inte finns någon varm sol. Vattning ska vara dropp eller regn, annars kommer en kraftig stråle att skölja ut marken.

Första gången efter uppkomsten av groddar utförs vattning varannan dag. Så snart skotten når 8-10 cm reduceras bevattningen till 1-2 gånger i veckan för tidigt mogna sorter och 2-3 gånger för senmogna sorter. Men i alla fall bör du vägledas av vädret och jordens skick: om marken torkar snabbt, görs vattning oftare. Det är viktigt att inte låta jordkoman torka ut och skorpans utseende: under sådana förhållanden visar sig rötterna vara bittra.

För att behålla fukt i marken tillgriper de mulching: flis, torv, humus eller klippt gräs kommer att göra.

Bild
Bild

Lossar och gallrar

Det är mycket viktigt att skydda sängarna mot ogräs: detta förhindrar skadedjur … Dessutom tar ogräs från markens mikronäringsämnen som behövs för tillväxt och bildning av rädisafrukter. Det är därför nästa dag efter vattning måste jorden lossas utan att misslyckas, annars blockerar skorpan som dyker upp luftens åtkomst till frukterna.

Särskild uppmärksamhet ägnas åt gallring . Överdriven förtjockning av planteringarna blir en bekväm miljö för insekter och ökar också risken för att utveckla svampinfektioner. Den allra första gallringen utförs i det skede då två riktiga blad ser ut: de svagaste skotten tas bort och lämnar ett avstånd mellan friska på 7-9 cm. En månad senare upprepas behandlingen, denna gång 15-18 cm kvar mellan plantorna.

Bild
Bild

Toppdressing

Gödsling av svart rädisa utförs två gånger under växtsäsongen. För detta används endast mineralgödsel. Användningen av organiskt material leder till aktiv bildning av äventyrliga rötter, liksom deformation av rotgrödor.

Den första överdressingen appliceras i steg 4 i bipacksedeln, den andra - efter 14-20 dagar. 3 veckor före den sista mognaden befruktas trädgården med kalium: denna behandling förbättrar grönsakets smakegenskaper. Träaska ger ett bra resultat i detta skede.

Bild
Bild

Skytte blir ett av de vanligaste problemen vid rädisodling. I detta fall börjar växten blomma innan rotgrödan bildas .… Efter det är hoppet om en bra skörd inte längre värt det. Detta händer om växten utvecklas i en obekväm miljö. Orsaken är oftast brist på ljus, brist på fukt eller olämplig jord.

För att undvika att skjuta bör du följa de grundläggande reglerna för jordbruksteknik:

  • skydda växter från temperaturer under +4 och över +30 grader;
  • bibehålla markfuktigheten;
  • ge dagsljus på 14-16 timmar.
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I utvecklingsprocessen kan en rädisa möta olika sjukdomar

  • Mjöldagg … En vitaktig blomma visas på bladplattorna, som sedan ändrar färg till mörkbrun. Snart vissnar bladen och dör. Använd läkemedlet "Topaz" för behandling.
  • Keela … Orsakar skada på rötterna, som ett resultat torkar lövverket och rotgrödan slutar utvecklas. Behandling med blekmedel eller träaska kan rädda dig från motgångar.
  • Rotröta . Det kommer till uttryck i utseendet på mörka fläckar nära fruktens bas, liksom på bladstelen. Sjukdomen orsakar mjukning av alla växtfragment och utseende av mögel. Läkemedlet "Trichodermin" kan döda svampen.
  • Mosaik … Den farligaste sjukdomen av svart rädisa är mosaik. Det är en virussjukdom som inte svarar på behandlingen. När de första tecknen dyker upp måste alla sjuka frukter omedelbart förstöras.
Bild
Bild

Skadedjur orsakar inte mindre problem

  • Sniglar … På dagarna gömmer de sig och på natten äter de utskjutande områden med rotfrukter och toppar. Om fienden inte elimineras i tid, kan han på några dagar förstöra alla unga växter. Den största effekten mot honom ges av drogerna "Slizneed" och "Thunderstorm".
  • Kålmal . En ljusbrun insekt som lägger ägg på unga blad. För att rädda växten måste du manuellt ta bort larverna och torka av bladplattorna med en lösning av tvätttvål.
  • Belyanka … Denna insekt lägger sina ägg i toppen, och larverna som kommer från dem börjar gnaga bladen. Som ett resultat deformeras de ovanjordiska delarna och täcks med hål. Att spraya en lösning av senap och rödpeppar, samt att strö radavståndet med träaska, kan hjälpa växten.
Bild
Bild

För att bli av med skadedjur används ofta insekticider. Men deras användning i fostrets bildningsstadium är oönskad, därför är det bäst att förebygga sjukdomen. För att göra detta måste du följa förebyggande regler:

  • överensstämmelse med växtföljd och jordbruksstandarder;
  • inköp av plantor av mycket resistenta sorter;
  • preliminär desinfektion av frön och jord;
  • djup grävning av jorden på hösten.
Bild
Bild

Skörd och lagring

Tidiga och mognande sorter ger efter i mitten av sommaren, senare måste skördas i oktober innan den första frosten kommer. Det är inte värt att fördröja skördeprocessen, eftersom fruktens hållbarhet försämras avsevärt vid långvariga regn.

Den mogna rädisan dras försiktigt upp ur marken eller grävs ut med en högfurk. Efter det måste du klippa av topparna och lämna endast bladbladen 1, 5-2 cm långa. Endast oskadade frukter är lämpliga att lagra, de luftas och torkas naturligt.

Ett kylskåp är lämpligt för korttidsboende. Rotfrukter läggs i den i en påse, se till att göra hål för ventilation. För vintern placeras rädisan i en källare vid en temperatur på + 2-3 grader och en luftfuktighet på 80-85%. Om temperaturen är högre börjar frukterna gro. Behållare är lämpliga för förvaring, varje lager av rädisor ska strös med sågspån.

Viktigt: alla sorter är inte lämpliga för långtidsförvaring. Mellan- och senmognadssorter är de längsta. Till exempel "Skvirskaya black", "Winter round black" och "Gaivoronskaya": deras hållbarhet når 200 dagar.

Bild
Bild

Användbara tips för att växa

Och avslutningsvis kommer vi att ge flera rekommendationer från erfarna trädgårdsmästare

  • Det är oönskat att så frön utan föregående aktivering och blötläggning. I det här fallet, även med rätt jordbruksteknik, kommer spirningen att minska avsevärt.
  • Om rotgrödan inte växer måste du gunga. Efter sådan behandling slutar rötterna att ge sidoskott, och all energi från växten läggs på bildandet av rotgrödor.
  • Om sprickor uppstår måste du öka vattenmängden avsevärt under bevattning.

Rekommenderad: