Grön Rädisa (27 Bilder): Varför Heter Det Så? Hur Man Planterar Frön? Olika Sorter. Hur Odlar Man Den Utomhus Och Förvarar Den?

Innehållsförteckning:

Video: Grön Rädisa (27 Bilder): Varför Heter Det Så? Hur Man Planterar Frön? Olika Sorter. Hur Odlar Man Den Utomhus Och Förvarar Den?

Video: Grön Rädisa (27 Bilder): Varför Heter Det Så? Hur Man Planterar Frön? Olika Sorter. Hur Odlar Man Den Utomhus Och Förvarar Den?
Video: SOLROSOR - En utvärdering av 2020 års solrosor och tips på sorter att odla 2021 2024, Maj
Grön Rädisa (27 Bilder): Varför Heter Det Så? Hur Man Planterar Frön? Olika Sorter. Hur Odlar Man Den Utomhus Och Förvarar Den?
Grön Rädisa (27 Bilder): Varför Heter Det Så? Hur Man Planterar Frön? Olika Sorter. Hur Odlar Man Den Utomhus Och Förvarar Den?
Anonim

Grön rädisa är en växt som är mycket lätt att odla i ditt område. En sådan grönsak är lämplig även för nybörjare trädgårdsmästare, eftersom problem med dess odling vanligtvis inte uppstår.

Bild
Bild

allmän beskrivning

En växt som kallas grön rädisa har hittats naturligt i östra länder. Omedelbart efter sitt utseende i Ryssland vann denna rotgröda kärleken hos lokala trädgårdsmästare. Det uppskattas för sin trevliga smak, bra komposition och skötsel.

Det finns olika typer av gröna rädisor. Dess frukter är både långsträckta och runda. Deras köttfärg är vanligtvis vit eller ljusgrön.

Frukterna håller bra kvalitet. Dessutom kan de transporteras säkert från plats till plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämförelse med svart rädisa

Grön rädisa är en "släkting" till svart rädisa, därför är dessa växter i många avseenden lika varandra . Dessa växter skiljer sig främst i sitt utseende. Grön rädisa är ljusare, svart - mörk. Du kan också skilja dessa frukter efter deras smak. I grön rädisa är den mjuk, i svart är den bitter och kryddig. Av denna anledning används grönfärgade frukter mer vanligt vid matlagning.

Bild
Bild

Populära sorter

Det finns nu en hel del olika rädisor. När du väljer växter för din webbplats bör du vara uppmärksam på den mest populära av dem.

" Grön gudinna ". Detta är en tidig mogen rädisasort. Den drogs tillbaka nyligen. Frukterna av en sådan rädisa har en snygg rund form och en ljus färg. Deras kött är mjukt. Frukterna lagras länge, så det är lönsamt att odla dem på din webbplats.

Bild
Bild

" Yuzhanka " … Denna rädisasort har ett högt utbyte. Frukterna mognar ganska tidigt. Deras form är oval. Varje rotfrukter väger cirka 250 gram.

Bild
Bild

" Severyanka ". Frukterna av en sådan rädisa utvecklas inom två månader efter plantering. Deras form är rund. Smaken är något kryddig. Frukterna är stora i storlek. Var och en av dem kan väga mellan 400 och 700 gram.

Bild
Bild

Lobo . Denna sort är i mitten av säsongen. Kinesisk rädisa kan vara antingen rund eller långsträckt. Frukterna är stora och ljusa. Deras färg kan inte bara vara grön, utan också rosa eller lila. Det finns ingen bitterhet i deras smak, så denna rädisa används ofta för att förbereda olika rätter.

Bild
Bild

" Rosa ring ". Frukterna av en sådan rädisa har en oval form och en ljusgrön skal. Deras kött är också lätt. Ett särdrag hos sådana frukter är att om du skär rädisan kan du se röda ringar vid snittpunkterna.

Bild
Bild

" Troyandova ". Denna typ av rädisor tillhör sen mognad. Fruktmognadsprocessen tar nästan tre månader. Deras form är oval. Vikten är ganska tung. Flera kilo frukt kan skördas från en kvadratmeter mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa sorter är ganska lätta att hitta kommersiellt.

Landning

Att odla grön rädisa på din fastighet är ganska enkelt. Allt du behöver göra är att följa de enkla steg-för-steg-instruktionerna.

Träning

Innan du planterar rädisa på platsen måste du börja förbereda både fröet och sängarna själva . Först måste du välja en lämplig plats för att plantera dessa växter. Den ska vara väl upplyst. Om rädisan får tillräckligt med ljus kommer den att smaka gott.

Rotgrödan är ganska opretentiös, så den kan planteras på vilken jord som helst … Om jorden är för sur måste den deoxideras med dolomitmjöl eller torr träaska innan du planterar fröna. Innan du gräver en plats med lerjord kan den befruktas med torv eller väl ruttnad kompost.

När du planterar grön rädisa på din webbplats är det viktigt att komma ihåg om växtföljd . Som regel planteras denna rotgrönsak efter gurkor, natskuggor, liksom efter lök och vitlök. Att plantera rädisor på samma ställe många år i rad är inte värt det. Detta kommer att leda till utarmning av jorden. Dessutom rekommenderas det inte att planteras efter kål eller majs.

Bild
Bild

Efter att ha valt en lämplig plats för plantering av grön rädisa måste du börja förbereda fröna. Denna process består av flera steg.

  1. Kalibrering … Först måste du undersöka fröna. Planteringsmaterial upp till 3-4 år är lämpligt för plantering. Korn som har lagrats längre kastas bäst bara. Att välja stora frön för plantering är värt det. Det är bäst om de är lika stora. I detta fall kommer plantor att dyka upp ungefär samtidigt.
  2. Frökvalitetskontroll … Planteringsmaterialet ska placeras i ett glas saltlösning. Frön som flyter ska kastas. Resten ska sköljas väl och torkas.
  3. Behandling … För att öka grobarheten kan frön dessutom behandlas med ett tillväxtstimulerande medel. Detta görs vanligtvis dagen före sådd. I processen måste du följa instruktionerna på förpackningen. Efter bearbetning av planteringsmaterialet måste det torkas väl.

Det är mycket viktigt att så frön vid rätt tidpunkt .… I centrala Ryssland görs detta bäst i början av maj. I kalla områden skjuts uppsåden upp ett par veckor. Väderprognosen spelar också en viktig roll.

Innan du planterar frön måste du se till att det inte kommer några frost i år.

Bild
Bild

Såteknik

Innan rädisan planteras måste jorden grävas upp och bryta upp stora jordklumpar. I processen måste du ta bort allt ogräs och svag rottillväxt. Efter det kan du börja plantera en grön rädisa. Denna process består av flera huvudfaser.

  1. Till att börja med måste du göra flera identiska fåror i trädgården . Avståndet mellan dem måste vara minst 30 centimeter. Själva fårorna får inte göras för djupa. Deras optimala djup är 2-3 centimeter.
  2. Därefter måste sängarna vattnas rikligt .… Det är bäst att hålla det varmt. Efter vattning måste du vänta lite så att fukten absorberas i jorden.
  3. Efter det måste du lägga frön i spåren .… Avståndet mellan dem bör vara inom 10 centimeter. I detta fall kommer vuxna växter att ha tillräckligt med näringsämnen. Det är värt att plantera rädisor, med tanke på dess sorteregenskaper.
  4. Därefter måste spåren täckas med jord . och det är bra att täcka med torv eller humus.

Om fröna blötläggs före sådd kommer plantor att dyka upp om ett par dagar. För att påskynda grodprocessen, vattna sängarna med varmt vatten och täck sedan med en transparent film. Under sådana förhållanden kommer plantor att kunna överleva även små returfrost.

Bild
Bild

Vård

För att odla en stor och välsmakande grön rädisa på din webbplats måste plantorna skötas ordentligt efter plantering. Du måste vara uppmärksam på följande agrotekniska åtgärder.

Vattning … Eftersom rädisan är mycket förtjust i vatten, rekommenderas det att vattna det rikligt. Detta är särskilt viktigt under varma dagar. På grund av bristen på vatten blir rötterna grova och smaklösa. Dessutom börjar deras skinn spricka. För att spendera mindre tid på att vattna platsen, rekommenderas det att täcka jorden. För detta ändamål kan du använda torrt gräs, torv eller sågspån. Det är viktigt att placera mulchen inte för nära topparna.

Bild
Bild

Gallring … Om trädgårdsmästaren tillsatte för många frön till hålen måste sängarna tunnas ut i framtiden. Detta måste göras på rätt sätt. För första gången tas unga plantor bort efter att de första gröna bladen dyker upp på sängarna. Du måste ta bort de svagaste växterna som utvecklas mycket långsamt. Andra gången tunnas bäddarna ut i rotbildningsstadiet. Vid denna punkt avlägsnas också bleka växter med svagt lövverk. Tredje gången tas groddarna bort när rötterna växer lite. Som ett resultat bör endast en stark växt finnas kvar i varje hål. Det är nödvändigt att tunna ut gröna områden mycket försiktigt och försöka att inte skada skotten som finns kvar i marken.

Bild
Bild

Lossar … En tät skorpa bör inte bildas i området med grön rädisa. Därför måste sängarna lossas då och då. I detta fall kommer luft och fukt att flöda till rötterna. När rötterna växer upp lite måste de kullas. Detta görs för att växternas övre del inte ska bli grov. Det är också nödvändigt att lossa jorden i gångarna. Det viktigaste är att inte skada rädisans rötter i processen. Allt ogräs måste också tas bort under ogräs. De kan torkas lätt och användas som mulch eller läggas till kompostgropen.

Bild
Bild

Skär topparna … För att växter ska ha tillräckligt med näringsämnen för normal utveckling är det mycket viktigt att ta bort torkat löv i tid. Denna process kombineras vanligtvis med en lossningsförfarande.

Bild
Bild

Toppdressing … Regelbunden matning hjälper också till att öka rädisans utbyte. Normalt befruktas dessa växter två gånger per säsong. För första gången appliceras befruktning efter den första gallringen av sängarna. Torr träaska används vanligtvis vid denna tidpunkt. Det är värt att bara använda ren aska utan föroreningar. Andra gången växterna befruktas efter fruktmognadens början. Vid den här tiden använder trädgårdsmästare vanligtvis mineralgödsel utspätt i varmt vatten. Den tredje förbandet kan behövas för växter som odlas utomhus bara om de är dåligt utvecklade och verkar för svaga.

Bild
Bild

Tidig användning av förband kan avsevärt förbättra kvaliteten på den odlade grödan, liksom dess hållbarhetskvalitet.

Sjukdomar och skadedjur

Följande sjukdomar är farliga för gröna rädisor

Grå röta . Detta är en vanlig svampsjukdom som utgör en fara för rädisor. Du kan identifiera sjuka växter genom att märka en grå fluffig blomning på dem. För behandling av växter används vanligtvis medel med glyokladium.

Bild
Bild

Mjöldagg . Denna sjukdom utgör också en fara för gröna rädisor. Sjuka växter är täckta med en tät gråvit blomning. På grund av detta utvecklas rädisan mycket långsammare. För att förhindra kontaminering av din webbplats måste den behandlas med Bordeaux -vätska under hösten och våren. Det är också viktigt att följa reglerna för växtföljd.

Bild
Bild

Blackleg … Denna sjukdom utvecklas vanligtvis när rötterna är i för fuktig jord. Den nedre delen av stammen på den sjuka växten blir svart. För att förhindra utvecklingen av sjukdomen måste jorden behandlas med Bordeaux -vätska och strö över en liten mängd aska. Det är också viktigt att regelbundet tunna ut rädisorna.

Bild
Bild

Mosaik … Mörka mosaikfläckar visas på bladen på sjuka växter. De växer med tiden. Det är omöjligt att bota mosaikfläckar. Därför måste alla infekterade växter avlägsnas försiktigt från platsen och brännas.

Bild
Bild

Alla slags skadedjur kan också skada planteringar. Faran för växter representeras av kålflugor, som inte bara skadar lövverk utan även rotfrukter . För att bli av med detta skadedjur måste alla infekterade frukter grävas upp och brännas. Därefter ska platsen behandlas med insektsmedel.

Att skydda grön rädisa är också värt att skydda mot sniglar .… De skadar topparna, liksom delarna av rotgrödorna som sticker ut över ytan. Det är värt att samla sniglar manuellt.

Det är också värt att sprida äggskal eller pulverformiga äggskal mellan raderna och mellan enskilda buskar. Du måste hälla det i ett tjockt lager.

Bild
Bild

Skörd och lagring

Skördetiden beror på den gröna rädisans sorteregenskaper. Tidiga sorter skördas i juni . Dessutom har sådana frukter en mycket kort hållbarhet. Därför rekommenderas det att äta dem inom en snar framtid. Mellansäsongssorter skördas på sensommaren, vintern - på hösten.

Skörd bör göras i torrt väder. Det är bäst att göra detta på morgonen . Om jorden är lätt och lös behöver du inte gräva upp rädisan. Det räcker med att dra den ur marken och försiktigt hålla frukterna vid basen. Om detta inte är lätt att göra måste rädisan grävas noggrant.

Därefter måste frukterna rengöras från smuts och torkas i solen. Om vädret är regnigt är det bäst att förvara rädisan under ett skjul eller i ett välventilerat område. Den torkade rädisan måste skalas från topparna. I det här fallet behöver du inte klippa av det helt. Små svansar som är cirka tre centimeter långa ska finnas kvar på frukten.

Bild
Bild

Frukterna som bereds på detta sätt kan omedelbart skickas till lagring.

Du kan lagra dina grödor i robusta plastpåsar eller trälådor. För att frukterna ska hålla längre måste de strös med sand eller torrt sågspån.

Det är värt att förvara grön rädisa i ett rum med låga temperaturer och hög luftfuktighet. Detta kan vara en inglasad balkong, källare eller förråd. En liten mängd frukt kan förvaras i kylskåpet. Rädisor läggs vanligtvis i grönsaksfacket, förpackade i påsar med små hål eller inslagna i pergament.

För att öka fruktens hållbarhet ska endast friska rötter skickas till källaren eller till balkongen. De måste vara fria från tecken på röta, mögel eller andra skador. I det här fallet kommer de att kunna ligga ganska länge utan att bli mindre goda eller friska.

Rekommenderad: