Groddlök: Kan De Planteras I Marken? Vad Ska Jag Göra Med En Uppsättning Om Den Groddar Före Plantering? Hur Man Planterar Det På Gröna I Marken? Hur Avbryter Man Groning?

Innehållsförteckning:

Video: Groddlök: Kan De Planteras I Marken? Vad Ska Jag Göra Med En Uppsättning Om Den Groddar Före Plantering? Hur Man Planterar Det På Gröna I Marken? Hur Avbryter Man Groning?

Video: Groddlök: Kan De Planteras I Marken? Vad Ska Jag Göra Med En Uppsättning Om Den Groddar Före Plantering? Hur Man Planterar Det På Gröna I Marken? Hur Avbryter Man Groning?
Video: Tulpanlökar , plantera tulpaner , sätta tulpanlökar -så här planterar du vårlökar på bästa sätt! 2024, Maj
Groddlök: Kan De Planteras I Marken? Vad Ska Jag Göra Med En Uppsättning Om Den Groddar Före Plantering? Hur Man Planterar Det På Gröna I Marken? Hur Avbryter Man Groning?
Groddlök: Kan De Planteras I Marken? Vad Ska Jag Göra Med En Uppsättning Om Den Groddar Före Plantering? Hur Man Planterar Det På Gröna I Marken? Hur Avbryter Man Groning?
Anonim

Många sommarboende håller lök hemma till våren, så att de kan planteras i sängarna när värmen börjar. Men plantorna börjar ofta gro. Du kan läsa om orsakerna till detta fenomen och vad som bör vara trädgårdsmästares åtgärder i artikeln.

Spridningsskäl

Sproved sevok är ett ganska vanligt fenomen som skrämmer nybörjare sommarboende. Lökarna, som ska vara i vila, vaknar och börjar därför växa . Detta kan hända av flera skäl. Det vanligaste är vårens början. Inget kan göras här, löken kommer att gro, eftersom den är så nedlagd av naturen. Han kan dock gro även om vintern är för lång.

Den andra anledningen är att förvara grönsaker i ett fuktigt och dåligt ventilerat område . Under sådana förhållanden kan plantorna mycket väl börja gro mycket innan de planteras. Och om dess hals också innehåller fukt (till exempel materialet lagrades ursprungligen felaktigt), kan spiring inte undvikas helt.

Spirade lökar bör undersökas noggrant . Om överdriven fukt har lett inte bara till groddar utan också till mögel, bör sådana prover kastas omedelbart. Att plantera dem eller hoppas på ett mirakel, hålla dem längre är olämpligt. Du kan se om löken är möglig genom att pressa den lätt. Grönsaken blir mjuk, obehaglig vid beröring, och en luktig lukt kommer att dyka upp efter klämning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör jag en paus i en process?

Först och främst bör trädgårdsmästare ta reda på vad de ska göra så att plantorna inte börjar gro överhuvudtaget. Allt som behövs är att organisera lagringsområdet korrekt. Detta bör vara ett rum med en temperaturregim på 18 till 24 grader Celsius. Den tillåtna luftfuktigheten sträcker sig från 50-70 procent, om den är högre startar sönderfallsprocessen . För att förhindra att löken torkar bör du ta skalet från den vanliga löken och strö över uppsättningarna. Dessutom är det värt att lägga hinkar med aska i rummet. Endast väletablerad ventilation tillåter luftcirkulation.

Om fröet redan har börjat gro kan ingenting göras åt det. Det är omöjligt att stoppa tillväxt som redan har börjat, det enda alternativet är att gro ytterligare. För detta ändamål måste du använda speciella behållare för att plantera lök eller äggbehållare, varifrån bottnarna skärs av där äggen var. Därefter placeras behållarna på pallar och fylls med lite vatten.

Bild
Bild

Om det här är en speciell behållare är det omöjligt att göra fel med vätskemängden: det finns ett nivåmärke där . Sedan sänks lökarna ner i hålen, men så att bara rötterna finns i vattnet. Annars kommer grönsaken att ruttna om ett par dagar. Den spirande löken behöver inte matas med någonting. Det enda är att du måste byta vatten varje dag. Således kommer det att visa sig att få åtminstone fjädrar för att inte slänga råvaror. De blir ännu mer saftiga om du mättar vattnet med syre med hjälp av en luftare från ett akvarium.

Du kan också gro lök om du använder plastbehållare under vattnet. Flaskorna fylls med våt jord, sedan skärs många runda hål i dem . Lökarna sätts in där så att groddarna är på utsidan. Flaskor placeras på fönsterbrädan och hålls vid önskad luftfuktighet. Tack vare denna metod är det möjligt att rädda starkt grodda lökar genom att använda dem som färska örter.

Bild
Bild

Är det möjligt att plantera och hur man gör det?

Om löken har börjat gro, är detta ännu inte en anledning till panik. Vissa exemplar kan trots allt planteras i marken, som en vanlig växt utan grodd. Det är dock inte alltid möjligt att göra detta.

  • Frölök, som just börjat gro, har alla chanser att växa till en hälsosam och användbar växt. Om den tidiga våren har kommit, måste du utföra en oplanerad plantering i marken tills groddarna blir för långa.
  • I närvaro av en stor grodd kan lökodling inte erhållas. Men du kan alltid plantera sådana lök på gröna. Innan man planterar i marken tas spiren bort från grönsaken.
  • Om groddarna är för stora och samtidigt har själva glödlampan torkat är det helt värdelöst att plantera den i öppen mark. Sådana grönsaker ger ingen skörd.

Du kan plantera lökar både hemma och i trädgården. Låt oss överväga båda alternativen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hemodling

Det första steget är att välja en lämplig behållare och göra hål på botten för att tömma vatten. Därefter placeras dränering på botten (du kan använda expanderad lera, brutet tegel, små stenar) med ett lager på 2 centimeter. Det desinficerade substratet hälls i behållaren. Om det är köpt jord desinficeras det vanligtvis inte.

Lökarna är sorterade . Skallarna avlägsnas från dem och kontrolleras sedan för röta och mögel. Defekta kopior kan avvisas.

Nästa steg är landning . Grönsaker placeras mycket nära i marken, eftersom löken inte kommer att växa i jorden, utan tvärtom torka (detta händer om grönsakerna planteras utanför säsongen). De planterade lökarna är täckta med jord, men en tredjedel av dem bör stiga över marknivån.

För att hålla gröna saftiga tas behållare med lökar ut på en sval plats med svagt ljus i 7 dagar . Efter denna tid placeras de på varma fönsterbrädor. Rumstemperaturen bör inte vara lägre än +20 grader. Om solen skiner starkt måste behållarna klistras med folie runt omkretsen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning ska inte vara frekvent. Top dressing lök behövs inte, men utseendet på grönska kan accelereras om planteringarna spills med en lösning av träaska var 14: e dag. Du behöver 5 gram av ämnet per liter vatten.

Landar i öppen mark

Först och främst groddas löken lite och dränker sina rötter i vätska. Det kommer inte vara överflödigt att tillsätta rotväxtstimulerande medel till vattnet . Djupet på sängarna i trädgården bör vara minst 5 centimeter, eftersom glödlampan ska gå djupt ner i marken med 3 cm. Avståndet mellan lökarna är 10 cm och avståndet mellan lökarna är 25 cm. är avskuret helt, men rötterna berörs inte i alla fall, för på så sätt dör växten hundra procent.

Bild
Bild

Användbara tips

Slutligen kommer vi att analysera några bra tips från erfarna trädgårdsmästare

  • Om målet är att odla exakt lökgrönsaker, bör rikligt grönt inte tillåtas . Det kommer att dra ut alla näringsämnen, och kålrotet mognar helt enkelt inte. Därför måste fjädrarna tas bort. Det är värt att överväga: om pennan skärs av, kommer den efter ett par dagar att återhämta sig och vara densamma som innan den togs bort. Men om du tar bort den med sax, kommer den inte längre att växa tillbaka.
  • När du odlar lök på en kålrot får du inte låta dem skjuta pilar . Du måste göra följande: lägg lökarna i ostduken, bundna och doppade i varmt (85-90 grader) vatten i ett par sekunder. Grönsakerna sänks sedan omedelbart i kallt vatten. De torkas noggrant och planteras sedan.
  • Om löken har börjat gro kan den ruttna efter plantering . För att förhindra att detta händer måste du göra en mörkrosa manganlösning. Sevok placeras där i 120 minuter och tvättas sedan i kallt vatten, torkas och planteras på trädgårdsbädden.

Rekommenderad: