Aflatunsky -lök (17 Bilder): Sorter Av Lök Med Lila Blommor. Beskrivning. Växande Lök Som Blommar I "bollar"

Innehållsförteckning:

Video: Aflatunsky -lök (17 Bilder): Sorter Av Lök Med Lila Blommor. Beskrivning. Växande Lök Som Blommar I "bollar"

Video: Aflatunsky -lök (17 Bilder): Sorter Av Lök Med Lila Blommor. Beskrivning. Växande Lök Som Blommar I
Video: WHEN ONIONS AND LEEKS GO TO SEED, THEN WHAT! 2024, April
Aflatunsky -lök (17 Bilder): Sorter Av Lök Med Lila Blommor. Beskrivning. Växande Lök Som Blommar I "bollar"
Aflatunsky -lök (17 Bilder): Sorter Av Lök Med Lila Blommor. Beskrivning. Växande Lök Som Blommar I "bollar"
Anonim

Aflatunlök finns i rabatter och sommarstugor. En liknande växt sticker ut med mycket ljusa och eleganta bollar av en lila nyans. I vårt land uppträdde denna kultur ursprungligen som en dekorativ och idag odlas den mycket aktivt för en mängd olika ändamål. I den här artikeln lär vi oss det mest intressanta om Aflatun -löken.

Bild
Bild

allmän beskrivning

Aflatunlök är en flerårig ört. Tillhör familjen lök . Det fick sitt specifika namn från namnet på Aflatunsky -passet, som ligger i Kirgizistan.

Kulturen i sig, som sticker ut för sina intressanta lila blommor, är en av de mest opretentiösa. Denna ursprungliga rosett är vinterhård. På ett område kan det enkelt växa i cirka 5 år. Dessutom är det inte alls nödvändigt att mata det med olika gödningsmedel och näringsblandningar.

Bild
Bild

Men Aflatun -löken har en allvarlig nackdel, vilket är den förkortade växtsäsongen. Bladbladens vissnande är i full gång medan växten fortfarande blommar (maj-juni) . I detta fall sker fullständig torkning redan under de sista dagarna i juli. Det är därför erfarna blomsterodlare försöker plantera denna nyfikna prydnadsväxt inte i förgrunden, utan någonstans i mitten av rabatten. Ofta är Aflatun -lök, som effektivt blommar med bollar, helt placerade i de bakre raderna.

Bild
Bild

Den ansedda dekorativa kulturen visar sig vara mycket harmonisk i gruppplanteringar. Den kan planteras på höga kantar i trädgården, liksom i speciella mixborders. En vacker rosett känns bra, sida vid sida med pioner, vallmo, mjölkbär, iris och till och med lyxiga rosor. Växten är bra på att klippa: kan behålla ett attraktivt utseende under lång tid, kan stå i vatten i flera veckor. Aflatun -rosetten ser särskilt elegant ut i stora vaser.

Paraplyer som redan har bleknat, tillsammans med omogna frukter, används ofta för att dekorera ursprungliga vinterbuketter.

Bild
Bild

Det är också värt att lyfta fram huvuddragen i den ovanliga Aflatun -rosetten

  • Glödlampa denna prydnadsväxt har en rundad konisk struktur, består av 2-3 lobuler. Dessa delar är täckta med speciella silverfärgade vågar. Storleken är vanligtvis cirka 6 cm.
  • Lövverk denna lök är basal, har en bältesliknande struktur, i längd kan den nå märket 50 cm. Som regel utvecklas cirka 7 blad på en växt.
  • Stjälk Aflatunlök i höjd kan nå från 80 till 150 cm. Den inre delen av dessa komponenter är ihålig, men blomstjälkarna skiljer sig fortfarande i styrka. De bryts inte av vindbyar.
  • Lådor med frön bildas närmare slutet av blommande lök.
  • Kultur är inte bara rädd för frost, utan också för torka .
  • I små mängder kan eleganta lök ätas … När det gäller dess smakegenskaper liknar det vitlök, visar en något skarp eftersmak.
Bild
Bild

Populära arter och sorter

För närvarande finns det mer än 400 sorter och arter av den ansedda prydnadsväxten. De skiljer sig åt i många olika egenskaper och egenskaper. Om vi klassificerar sådana grödor när det gäller deras tillämpning i landskapsdesign, är det värt att dela dem enligt höjdparametern.

  • Låg … Sådana sorter av dekorativa lökar kan bara växa upp till 10-30 cm. Dessa inkluderar de populära sorterna "Karatovsky", "Gorolyubivy", "Bear" och så vidare.
  • Genomsnitt … Medelstora prydnadsväxter växer upp till 60 cm, men oftast slutar de växa med 40 cm. Dessa sorter inkluderar "Christoph", "Schubert".
  • Lång … De ser väldigt imponerande och ljusa ut. De kan lätt nå en höjd av en halv meter. De vanligaste växterna i denna kategori är Aflatun -löken och den gigantiska löken.
Bild
Bild
Bild
Bild

För närvarande har många intressanta hybrider fötts upp

  • " Gladiator " … Detta namn tillhör hybrid av Aflatun och McLean lök. Dessa växter bildar lättare bollar. De kan vara ljuslila eller ljusrosa. Höjden på deras pilar överstiger sällan 140 cm.
  • Lucy boll … I denna hybridväxt når pilarna inte mer än 1 m, vackra blomställningar av en delikat lavendelskugga bildas.
  • Mars … Resultatet av att korsa Aflatun och benlök. Den har mycket stora blomställningar. Deras diameter kan lätt nå 15 cm. Höjden på peduncles kan nå upp till 120 cm. Detta är den enda hybrid vars bladplattor behåller sin färg länge.
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Du kommer inte att kunna njuta av skönheten i den dekorativa Aflatun -löken om du bara planterar den och sedan glömmer den. Innan du planterar en sådan växt är det mycket viktigt att besluta om det optimala planteringsmaterialet . Både frön och lökar kan användas. Det är lämpligt att så frön i kall men fuktig jord under vårsäsongen. Först måste plantorna förvaras i kylskåp genom att placera dem i ett fuktigt material och en påse. Fröna ska ligga på den nedre hyllan i minst en månad. Det är tillåtet att så förberedda material på hösten (före vintern), men samtidigt är det värt att vänta tills jorden hinner svalna med cirka 5-10 grader.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att ordentligt förbereda jorden för plantering. Marken ska vara tillräckligt lös, men inte lerig, berikad med humus. Det idealiska alternativet skulle vara svart jord eller kastanjetyp jord.

Innan du planterar måste jorden grävas väl. En högkvalitativ passform kan uppnås genom en tvånivågrävning . Tack vare detta ökar dräneringens kvalitet, struktureringen av våtmarker och tunga landtyper inträffar.

Bild
Bild

För att plantera en elegant Aflatun-lök är det lämpligt att välja väl upplysta områden på platsen, eftersom växten i fråga inte växer bra i skuggan … Fröna måste planteras till 1,5–2 cm djup. Före plantering måste fårorna vattnas om jorden är för torr. Du kan göra masslandningar - 50 bitar per 1 kvadratmeter.

Bild
Bild

Inläggningsdjupet bör inte vara mer än 15 cm.

Det är nödvändigt att lämna fria mellanrum på 15 till 20 cm mellan växterna. Så snart de första skotten bryter igenom måste kulturen vattnas regelbundet.

Vård

Odling av en vacker Aflatun -lök förutsätter inte bara korrekt plantering, utan också ytterligare ordentlig vård. Du kan inte försumma vårdprocedurerna för denna växt ..

Vattning

Liksom all annan prydnadskultur behöver Aflatun -lök ordentlig vattning. Denna enkla procedur krävs regelbundet . Detta gäller särskilt de situationer där det inte kommer nederbörd på länge.

Avdunstning av vätska på tempererade breddgrader kan nå 5 liter per kvadratmeter, därför kommer en tillräcklig vattenförbrukning under växtsäsongen att vara minst 10 liter per meter.

Bild
Bild

Det rekommenderas att vattna de aktuella växterna på kvällen.

Toppdressing

Prydnads örtväxter kräver ett antal näringsämnen. Det är möjligt att tillgodose sådana behov genom att lägga till lämpliga förband . Det mest signifikanta i sådana kompositioner är övervägande av fosfor, kalium, kväve, magnesium och kalcium. För att aktivt öka den växts gröna massa är det nödvändigt att mata den med kvävegödsel. Ammoniumnitrat är bra .… Det (en tändsticksask är tillräckligt) kan helt enkelt lösas upp i 10 liter vatten. Prydnadslök befruktas med urea med en tesked per 1 kvadratmeter såarea.

Bild
Bild

Så snart prydnadslök börjar kasta ut de första pilarna, måste trädgårdsmästaren stödja den med lämpligt kaliumfosfatgödselmedel. Tack vare dem kommer inte blommorna att smula ihop.

tips och tricks

Aflatun -lök lockar trädgårdsmästare med sitt harmoniska och ljusa utseende, som effektivt dekorerar landskapsdesignen. Om du planerar att plantera en så intressant växt på webbplatsen bör du beväpna dig med ett antal användbara tips och tricks.

  • Växten kan planteras med lökar eller frön, men erfarna trädgårdsmästare rekommenderar att du använder den första metoden .… Detta beror på att kulturen börjar blomma först under det tredje, fjärde eller till och med sjätte året. Frön dyker upp just nu.
  • För att en prydnads örtkultur aktivt ska växa och utvecklas krävs det att regelbundet ta bort allt ogräs . Det är absolut nödvändigt att lossa jorden, särskilt efter vattningsproceduren. Detta kommer att ge lamporna tillgång till luft.
  • Så att prydnadsväxten blir så hög och elegant som möjligt , visat blommans skönhet, är det lämpligt att plantera om lökarna minst en gång inom 4 år.
  • Om en vacker växt odlades på dekorativa alpkullar, måste trädgårdsmästaren omedelbart ta bort alla vissna blommor efter blomningen . Detta förhindrar att det bildas kulor. Redan nästa säsong kommer blomställningarna att kunna växa mycket större, kommer att visa långsiktig blomning.
  • Det rekommenderas att alltid ha kontroll över tillståndet hos de prydnadslök som planteras i närområdet eller i trädgården . Endast genom konstant övervakning kommer trädgårdsmästaren att kunna märka i tid att växten lider av en viss sjukdom. En sjukdom som upptäcks i tid kan lätt botas.
  • Om en butiksdressing används för att ta hand om Aflatun -lök, bör den tillsättas strikt i enlighet med instruktionerna .… Det senare anges vanligtvis på märkesförpackningen. Det är inte värt att tillgripa experiment med gödningsmedel, eftersom detta kan orsaka mycket allvarlig skada på gräsbevuxna planteringar.
  • Om det är planerat att odla vackra Aflatun -lök från frön, rekommenderas det att köpa dem endast i specialiserade trädgårdsbutiker .… Förkvalitetsplantor kommer definitivt att behöva härdas i kylskåpet. Dessutom bör temperaturen vid vilken denna process äger rum vara cirka 5-7 grader Celsius.
  • Inokulumskiktning kan också utföras in vivo . För att göra detta måste plantor planteras direkt i öppen mark under de sista dagarna i oktober. Det kalla vädret som kommer tillsammans med vintersäsongen kommer att kunna effektivt härda alla frön av den dekorativa Aflatun -löken.
  • Att vattna den övervägda löken visar sig vara särskilt nödvändig , när det gäller växtsäsongen, liksom alltför torra dagar.

Rekommenderad: