Hur Man Förvarar Skuren Pumpa? Hur Förvarar Jag Det I Kylskåpet? Skalad Och Hackad Pumpa I Frysen Och I Källaren

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Förvarar Skuren Pumpa? Hur Förvarar Jag Det I Kylskåpet? Skalad Och Hackad Pumpa I Frysen Och I Källaren

Video: Hur Man Förvarar Skuren Pumpa? Hur Förvarar Jag Det I Kylskåpet? Skalad Och Hackad Pumpa I Frysen Och I Källaren
Video: Så förvarar du maten så den håller längre - Nyhetsmorgon (TV4) 2024, April
Hur Man Förvarar Skuren Pumpa? Hur Förvarar Jag Det I Kylskåpet? Skalad Och Hackad Pumpa I Frysen Och I Källaren
Hur Man Förvarar Skuren Pumpa? Hur Förvarar Jag Det I Kylskåpet? Skalad Och Hackad Pumpa I Frysen Och I Källaren
Anonim

Pumpan mognar tidigt på hösten, för detta är det tillåtet att äntligen få den smak som finns i dess frukter. Det ska vara saftigt och sött, utan några brister. Trädgårdsmästaren eller sommarboendet bestämmer slutligen om frukterna är redo att skördas. Men eftersom det är möjligt att få hundratals kilo frukt från hundra kvadratmeter, måste de lagras till våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

Pumpan skördas i klart och soligt väder. När regntiden närmar sig rekommenderas det inte att skjuta upp skörden . När vädret hotar med frost på morgonen ska du inte skjuta upp skörden, för annars kan skörden gå förlorad: frukterna tolererar inte frysning. Om det av någon anledning inte var möjligt att samla all pumpa och vissa frukter fortsätter att mogna, använd polyeten - det kommer att skydda frukterna från kall vind och eventuellt regn.

Skörd av frukt i regnet bör åtföljas av deras skydd mot ytterligare nederbörd . Torka dem noggrant. Helt all fukt kommer att avdunsta från skalet och ytskikten på ungefär en halv månad. Pumpan ska inte vara nära varandra - för luftning rekommenderas att hålla minst några centimeter mellan frukterna. Mognad bestäms av dövheten av att knacka på fruktens yta - detta indikerar att skalet härdas. Stjälken ska torka helt.

Om varken det ena eller de andra villkoren är uppfyllda är det omöjligt att ta bort omogna frukter från trädgården - de kommer inte att vara tillräckligt goda och de kommer inte att ljuga på länge. Stjälkarna ska inte avlägsnas från frukten, annars kan pumpan ruttna i förtid, eftersom du har rivit av benet och öppnar vägen för mögel och mikrober, som snabbt utvecklas i fruktens fruktkött . Pumpor överförs genom att ta tag i dem från sidan, och inte ta i stjälken, det kommer helt enkelt att gå sönder.

Om alla ovanstående villkor är uppfyllda, bevaras några av de bästa frukterna fram till april - du kommer att förse dig med pumpaförsörjning för hela vintern.

Bild
Bild

De nödvändiga förutsättningarna

Standardförvaringstemperaturen är inte högre än +28. Det är tillåtet att hålla pumpan i källaren vid flera grader av värme. Om det är mycket skörd, rekommenderas det att utrusta ställ i källaren i förväg: du kan inte hålla frukterna staplade ovanpå varandra under lång tid.

Kontrollera pumpan noggrant innan du förvarar den. De måste vara färska och torra (på ytan) utan tecken på mögel eller röta. Om detta fortfarande händer, skär den skadade frukten, och att det inte hann bli förvånad över den patogena mikrofloran, separera och gömma dig i kylen eller frysen. Förutom torrhet och svalhet, så att mögel inte angriper frukten, kommer mörkret att fungera som förebyggande. Pumpa ska inte förvaras i starkt ljus.

Bild
Bild

Sätten

Du kan lagra skuren och skalad pumpa, men för en kort tid. För ett kylskåp är det högst 3 dagar, för en frys - beroende på den skapade frosten (fryslighet) - från en vecka till en månad. Konserveringen av en produkt är baserad på Van't Hoff -principen: om du höjer produktens temperatur med 10 grader Celsius accelereras förstörelsen med cirka 2,25 gånger.

Förpackning som andas kan fördröja mögel- och mögelskador på pumpa.

I kylskåpet

Skivor, pumpor, skalade eller i den kan lagras under samma förhållanden under samma förhållanden. Om kylskåpet ger temperaturen inte plus 3-5, men +1 eller till och med 0 (vissa modeller kan ge minus 1-3), då utvecklas mögel och mögel, mikrobernas aktivitet kraftigt.

En nedskuren pumpa kan vara upp till 10-12 dagar, men inte längre. Den ska vara väl förpackad i en behållare eller påse. Annars kommer lukt från andra produkter som har trängt in i förpackningen att förstöra smaken av pumpan. Temperaturer över +5 är oacceptabla för långtidsförvaring i kylskåp.

Bild
Bild
Bild
Bild

I frysen

Frysen ger en temperatur på -15 och under. Vid -15 har den skurna pumpan en hållbarhet på upp till 3 veckor, men efter upptining ser den inte riktigt fräsch ut. Överexponerad pumpa är endast lämplig för matlagning, till exempel pajer, som är fyllda med andra grönsaker och örter . Om frysen fritt ger ut minus 25-30, kan du spara pumpan i 40-50 dagar. Tveka inte att använda en sådan frusen produkt. Pumpan förvaras också insvept i plast eller cellofan.

Om frukten har fått stora dimensioner och inte passar i kylen eller frysen, skärs den. Pumpbearbetning utförs enligt följande:

  • En stor frukt som väger cirka 10-20 kg skärs i 10 ungefär lika delar.
  • Massan med frön tas bort. Du kan dock bara ta ut fröna.
  • Bitar av frukt laddas sekventiellt i mikrovågsugnen och förvaras i 2 minuter. Detta gör det enkelt att skala huden.
  • Det som återstår efter bearbetningen (elastisk saftig pumpamassa) packas i plastpåsar. Produkten är kall eller fryst.

Det är möjligt att spara pumpa i form av en riven eller hackad massa i en grönsaksfräs. I allmänhet kommer det inte att förlora sin smak.

Bild
Bild

På balkongen

Öppnad pumpa ska inte förvaras i rumstemperatur. Även när den är stängd kommer den att ruttna nästa dag, och efter tre dagar börjar mögel gro, vars sporer flyger i luften . Endast hela frukter kan förvaras på balkongen. Skydda dem från direkt solljus. Förvara riven, hackad pumpa vid rumstemperatur eller på sommaren på en öppen balkong är inte tillåtet.

I källaren

Att hålla en snitt pumpa i källaren, inklusive på vintern, är oacceptabelt. Även den fullständiga frånvaron av gnagare och insekter garanterar inte dess säkerhet. Sporer av mögel och mögel som flyger i luften kommer att förstöra det på 3-4 dagar. Endast hela frukter lagras i källaren. Långsiktiga sorter - vad gäller säkerheten för den skördade grödan - representeras av följande sorter.

  • "Mamontovaya";
  • "100 pund";
  • "Gribovskaya vinter";
  • "Mandel";
  • Zhdana;
  • "Dachnaya";
  • "Mozoleevskaya-15";;
  • "Kherson";
  • "Gymnospermer";
  • Polyanin;
  • "Fräkne";
  • "Slavuta";
  • "Juno";
  • "Gilea";
  • "Busk apelsin".

Lagringstider för olika sorter kan variera markant. Frukten ska vara stor och med en hård skal. Köttet på dessa frukter är tätare, vilket gör det svårt att skära i bitar innan det läggs i kylskåpet. Sådana sorter förvaras ofta i källaren - i ett stycke.

Bild
Bild
Bild
Bild

I lägenheten

Levnadsförhållandena, till exempel ett skafferi, ett kök, ett vardagsrum, är desamma överallt. Även om pumpan fryser på den öppna balkongen på vintern, stannar den mycket längre än i värmen, de allmänna förhållandena sammanfaller med förhållandena på loggian eller i korridoren . Frukterna ska inte öppnas, annars kommer det bara att ruttna från den skadade (och skurna) pumpan om en vecka.

Tidpunkt

De allmänna villkoren för oöppnad pumpa vid en temperatur på plus 6-28 gäller fram till nyår. Om några av frukterna som du inte har ätit har hållit mycket längre, försök att äta dem så snart som möjligt. En öppnad, skuren pumpa, även om den är djupfryst (minus tiotals grader), kommer sannolikt inte att överleva i mer än två månader. Försök att inte föra produkten till ett tillstånd där det blir obehagligt att äta.

Om det visade sig vara svårt för dig att förvara pumpa i kylen eller frysen (frukterna är stora och kylskåpet är för litet), rekommenderas det att bevara eller torka frukten eller köpa ett andra kylskåp eller en frys.

Rekommenderad: