Rädisa "Margelanskaya" (19 Bilder): Planteringsdatum. Vård Av Grön Rädisa När Den Odlas. Hur Man Planterar Frön? Beskrivning Av Sorten

Innehållsförteckning:

Video: Rädisa "Margelanskaya" (19 Bilder): Planteringsdatum. Vård Av Grön Rädisa När Den Odlas. Hur Man Planterar Frön? Beskrivning Av Sorten

Video: Rädisa
Video: РЕДЬКА. Посев, сроки, уход, сорта 2024, Maj
Rädisa "Margelanskaya" (19 Bilder): Planteringsdatum. Vård Av Grön Rädisa När Den Odlas. Hur Man Planterar Frön? Beskrivning Av Sorten
Rädisa "Margelanskaya" (19 Bilder): Planteringsdatum. Vård Av Grön Rädisa När Den Odlas. Hur Man Planterar Frön? Beskrivning Av Sorten
Anonim

Rädisa i allmänhet är inte en särskilt populär grönsak, men några av dess sorter förtjänar trädgårdsmästarnas uppmärksamhet. En av dessa sorter är Margelanskaya rädisa. Det är ett idealiskt val för personer med gastrointestinala problem.

Bild
Bild

Historia och egenskaper

Rädisa "Margelanskaya" kallas också kinesisk eller grön . Ursprungligen odlades denna sort i Kina, sedan fördes den till Uzbekistan. Rädisan började odlas i staden Margilan, vilket gav upphov till namnet på sorten. I Ryssland har den beskrivna anläggningen blivit populär sedan 2007 - det här är tiden för dess införande i statsregistret. Varietester utfördes av LANS, som ofta studerar olika sorter och testar dem i praktiken.

Bild
Bild

Nu är det värt att ge en detaljerad beskrivning av sorten. Det är användbart för dem som planerar att börja odla rädisor på sin webbplats. Växten är i mitten av säsongen, de första frukterna kan skördas så tidigt som två månader efter uppkomsten av groddar . Lövverket är inte för stort, oval i form, växer rakt. Färgen är övervägande ljusgrön eller ljusgrön.

Frukterna kan vara runda eller ovala, de är vanligtvis gröna, men svansen är ljus. Massan är vit eller grönaktig, krispig aptitretande. Det finns ingen bitterhet i frukterna alls, och skarpheten är ganska svag. Rotgrödans massa är cirka 0, 2-0, 3 kg, även om det finns riktiga jättar som växer upp till ett kilo.

Bild
Bild

Landning

För att Margelanskaya rädisa ska ge en bra skörd, kommer den att behöva mycket sol . Det är nödvändigt att odla kulturen i områden där det inte finns någon nyans. Grundvatten nära ytan är också oacceptabelt, på grund av vilket växternas rötter kan ruttna. Plantera inte rädisor där korsblommiga grödor brukade växa. Men nightshade och pumpa är bra val. Ärtor, bönor, sojabönor, lök och lökblommor är också goda föregångare.

Bild
Bild

Marken kan vara nästan vilken som helst. Det enda är att det måste vara balanserat .… Lite sand läggs till för leriga kompositioner för att lossa dem. Sur jord är kalk sedan hösten. Och även andra förberedande arbeten pågår: gräva, gödsla. Den viktigaste ekologiska maten är humus . En hink humus krävs per kvadratmeter. Och även träaska och en liten mängd kompost läggs till underlaget.

Bild
Bild

Landning av "Margelanskaya" utförs på våren eller sommaren … I det första fallet kommer det att vara nödvändigt att konsumera alla frukter på sommaren eller bearbeta dem, eftersom de inte kan lagras. En tidig rädisa planteras i slutet av april, inte senare, eftersom den med för lång belysning regelbundet kommer att bilda blomstjälkar, vilket påverkar fruktens utseende och smak negativt. När det gäller sommarplanteringen görs det i början av juli. Denna rädisa kan skickas för lagring.

Efter att ha bestämt tidpunkten för plantering kan du börja så frön. Innan du planterar dem jämnas marken väl med en kratta eller en rippare. Sedan görs spår i jorden. Deras djup är inte stort - cirka 2 eller 3 centimeter. Avståndet mellan fårorna bör vara 20-30 centimeter. Fröna måste sås bredvid varandra, sys.

Bild
Bild

Det är inte skrämmande om landningarna då är täta, eftersom de alltid kan dykas. Efter plantering fuktas jorden och stramas sedan med en film tills de första skotten visas.

Vård

Växande rädisa "Margelanskaya" genomförs framgångsrikt även av nybörjare trädgårdsmästare. Låt oss se vad som behöver göras för att odla en rik och hälsosam gröda.

Gallring

Eftersom fröna sås i högar på en gång måste de definitivt gallras ut. Gallring består av flera steg.

  • Det första förfarandet utförs när groddarna får 2-3 blad . För närvarande måste du välja de minsta och mest skröpliga växterna, ta bort dem.
  • Det andra steget måste göras när du ser fruktens första embryon . Här blir de av med växter som har en annan färg än den önskade.
  • Det tredje steget utförs när fostret bildar en diameter på 0,5 centimeter . Det är nödvändigt att hitta och ta bort rädisans svagaste exemplar.
Bild
Bild

Viktigt: tunna inte ut kulturen för aggressivt. Svaga groddar rekommenderas att avlägsnas genom att nypa bort dem snarare än att dra ut dem direkt från jorden.

Kulturens rötter är alltid förvirrade, sammanflätade med varandra. Därför kan du koppla en frisk växt genom att dra ut gropen helt.

Bild
Bild

Vattning

Rädisa "Margelanskaya" är mycket förtjust i vatten, så det kommer att behöva riklig och regelbunden vattning . Det är särskilt nödvändigt att vattna kulturen under den aktiva tillväxten av frukterna, då visar de sig vara mer saftiga och inte alls bittra.

Vanligtvis vattnas rädisan cirka 2-3 gånger i veckan, men om torka kvarstår länge och det också är varmt är det nödvändigt att öka bevattningsfrekvensen. Det översta lagret får inte torka . För bevattning rekommenderas att ta varmt vatten, som tidigare hade stått i solen. Du kan vattna från en vattenkanna eller från en plastflaska.

Bild
Bild

Och även rädisan svarar mycket bra på sprinkling, men det är bättre att utföra det på kvällen. För ett stort antal plantager är det klokt att installera ett droppbevattningssystem.

Ett par timmar efter vattning, när jorden torkar något, kommer det att vara nödvändigt att lossa den. De lossnar mycket ytligt utan att gå djupt ner i marken för att inte röra rädisorna. Du kan kombinera proceduren med ogräs. Det är absolut nödvändigt att ta bort ogräs, eftersom det är i dem som de flesta skadedjur och deras larver lever.

Bild
Bild

Toppdressing

Den första utfodringen utförs omedelbart efter gallringssteget . Det är nödvändigt att sålla träaskan genom en sil så att fraktionen blir mycket fin. Ett glas träaska behövs per kvadratmeter. Andra gången befruktas växterna i skedet av aktiv fruktbildning. Du måste ta 30 gram nitrofoska för en hink med vatten.

Bild
Bild

Du kan välja ett annat matningsläge . När växterna har ett par starka löv, spills de rikligt med örtinfusioner. Till exempel nässlor, maskrosor, rölleka. Det är bättre att göra infusionen i förväg, eftersom den jäser länge. Före användning späds den ut med vatten i förhållandet 1:10. Andra gången befruktas med ett komplext mineralmedel för växter med rötter eller nitrofob, som i den första versionen.

Viktigt: om lövverket har fått en ljus nyans måste det omedelbart matas med en mullein. Och du kan också använda aska i samma proportioner som när du matar.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I allmänhet har Margelanskaya rädisa god immunitet. Men om villkoren för jordbruksteknik bryts, kan hon fortfarande fånga några sjukdomar.

  • Så en av de vanligaste besvären är keela … Det angriper rädisornas rötter. På grund av detta deformeras rötterna eller utvecklas inte alls. För att bota växterna är det nödvändigt att vattna jorden med kalkmjölk. Och strö också jorden med aska. Rädisa buskar utsätts för hilling.
  • Fusarium … Denna sjukdom påverkar också rotsystemet, inklusive livmoderhalsen. Rädisans stjälk mörknar, och bladen blir tvärtom ljusgula. Det inträffar med ökad torrhet, därför måste rädisan vara försedd med rätt bevattningsregim. Fusarium kan inte behandlas, så de drabbade växterna måste tas bort.
  • Vit och grå röta . En sjukdom av svampart, kännetecknad av utseendet på en vit eller grå plack. Sjuka exemplar grävs upp, och resten är täckta med träaska, inklusive jord.
Bild
Bild

Skadedjur av denna typ av rädisor parasiterar ganska ofta. Till exempel blir hon ofta attackerad vitkål . Larverna i denna lilla vita fjäril gnager på lövverk i en avundsvärd hastighet. De kan inte förstöras med folkmetoder, så det är bättre att omedelbart börja ta insekticider.

Och kan också skada växter korsblommiga loppor … En sådan parasit kommer lätt att passera från rädisor till andra korsblommiga grödor. Men det är väldigt lätt att hålla honom utanför sängarna. För att göra detta strös de med träaska, tobaksdamm. Och du kan också plocka färsk malört och placera den i gångarna.

Bild
Bild

Vanliga rädisa skadedjur är sniglar . Dessa obehagliga varelser älskar mörkret och fuktigheten, så det är nästan omöjligt att möta dem under dagen. Sniglar livnär sig på både rötter och lövverk. Så att de inte kryper runt på platsen kan du sprida gran- eller tallgrenar, krossade äggskal där. Sådana material skadar mycket parasiternas känsliga hud, och de försöker hålla sig borta från sådana platser. Och du kan också installera vattenlås på platsen.

Bild
Bild

Skörd och lagring

Att samla "Margelanskaya" är önskvärt på morgonen … Om jorden är lös kan växten enkelt dras ut med bara händer. Om jorden är komprimerad, använd en spatel försiktigt. Tidiga rädisor sorter skördas på sommaren och tar cirka 2 månader att mogna. Sådana frukter måste ätas, det är meningslöst att lägga dem i lagring. Men den sena rädisan, planterad i juli, skördas 3, högst 4 månader efter groning.

Det är mycket viktigt att vara i tid innan frost börjar. Om temperaturen sjunker under fryspunkten kan rötterna frysa i marken. För att förhindra att detta händer kan planteringarna täckas med folie.

Bild
Bild

Samla endast fullt mogna produkter, andra kommer inte att lagras väl.

Efter skörd måste frukterna sorteras ut. Endast släta, vackra frukter utan deformationer och tecken på förfall kan läggas till förvaring . De befrias från jordlagret och små tunna rötter avlägsnas med en torr trasa; under inga omständigheter ska en kniv användas. Topparna måste tas bort, men inte genom beskärning, utan genom manuell vridning. Det ska vara en stubbe på cirka 2 centimeter.

Bild
Bild

Det bör förstås att en rädisa är en grönsak som inte är avsedd för långtidsförvaring .… Efter en månad förlorar den sina fördelaktiga egenskaper, men smaken förblir stabil i 4 månader. Detta är maximitiden även med hänsyn till de bästa förutsättningarna.

Du kan lagra frukterna i en källare eller källare. Du måste ta lådorna och fylla dem med våt sand och gräva sedan i frukterna. Luftfuktigheten i rummet ska vara nära 90%, och temperaturen rekommenderas inte högre än 2 grader Celsius, men inte lägre än +1 . Det är inte nödvändigt att förse frukterna med ventilation, tvärtom, från detta ligger de mindre.

Det kommer att vara möjligt att hålla rädisan hemma i högst en månad. För att göra detta, vänta på att skivorna har torkat (förresten, detta gäller också för det första fallet) och lägg dem sedan i påsar och lägg dem i kylskåpet. Du måste förvara rotfrukter i ett fack som är särskilt avsett för grönsaksgrödor.

Rekommenderad: