Hur Blöder Man Gurkafrön? Hur Snabbt Ska Man Gro Dem Innan De Planteras Och I Vad Ska Fröna Blötläggas För Plantor? Blötläggningstid För Groning

Innehållsförteckning:

Video: Hur Blöder Man Gurkafrön? Hur Snabbt Ska Man Gro Dem Innan De Planteras Och I Vad Ska Fröna Blötläggas För Plantor? Blötläggningstid För Groning

Video: Hur Blöder Man Gurkafrön? Hur Snabbt Ska Man Gro Dem Innan De Planteras Och I Vad Ska Fröna Blötläggas För Plantor? Blötläggningstid För Groning
Video: Med den metoden kan man inte misslyckas med basilika 2024, Maj
Hur Blöder Man Gurkafrön? Hur Snabbt Ska Man Gro Dem Innan De Planteras Och I Vad Ska Fröna Blötläggas För Plantor? Blötläggningstid För Groning
Hur Blöder Man Gurkafrön? Hur Snabbt Ska Man Gro Dem Innan De Planteras Och I Vad Ska Fröna Blötläggas För Plantor? Blötläggningstid För Groning
Anonim

Det verkar som vad som kan vara nytt i odlingen av gurkor. Men det pågår fortfarande kontroverser om blötläggning av frön innan de planteras. Det finns både anhängare av denna metod och motståndare. Hur som helst så är frögroning fortfarande en av de jordbrukstekniker som varje trädgårdsmästare borde känna till.

I artikeln kommer vi att prata om hur man utför detta förfarande korrekt, vad det ger, vilka medel som är tillämpliga för detta och om man ska suga gurkafrön före plantering eller inte - låt var och en bestämma själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Gurkafrön kan planteras i marken utan att blötläggas, men man tror fortfarande att om de gror innan man planterar, kan man uppnå snabbare frukt. Dessutom är gurkplantorna starkare och friskare från det groda fröet.

Förespråkare för denna metod tror att även om det inte är plantor, men själva fröna planteras i en grodd form, kommer det också att vara mer förnuftigt än om du bara begraver dem i marken utan att blötläggas i förväg. Följande argument ges för ett sådant förfarande:

  • så du kan vara säker på groning av frön och säkert veta att planteringsmaterialet håller hög kvalitet eller måste bytas ut;
  • det finns en garanti för att det i slutändan kommer att finnas vänliga plantor i trädgården;
  • om det blir klart att fröna är tomma kan du undvika misslyckanden och utan att slösa tid köpa andra;
  • i grodda frön, efter blötläggning, börjar växtsäsongen snabbare, därför kan de första gurkorna skördas tidigare.
Bild
Bild
Bild
Bild

Träning

För att få bra skott och räkna med en utmärkt skörd av gurkor utför sommarboende en hel rad förberedande arbete för urval och behandling av frön. Låt oss utse dessa steg.

Fröurval

Från de tillgängliga fröna är det nödvändigt att välja tomma, ofullständiga frön: för detta kan du använda den gammaldags metoden och sänka fröet i en saltlösning (1 matsked salt per 1 liter vatten). Frön som flyter uppåt är inte lämpliga för plantering: de är karga blommor. Fröna som satt sig till botten tas ut och torkas på en servett.

Du kan kalibrera och separera mindre och större prover samtidigt. Då, när man sår, är bagatellen inte djupt begravd i marken och samma groddar erhålls.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värmebehandling av frön

Denna procedur utförs på olika sätt: ett av sätten är att placera fröna 4 veckor före sådd nära eller på en uppvärmningsanordning som stabilt fungerar under denna period i ett temperaturläge på + 25-28 grader.

När det inte finns mycket tid kan du använda snabbuppvärmningsmetoden och placera fröet i ugnen (+ 50-55 grader). Sådana frön kommer att ge vänliga skott med ett stort antal kvinnliga blomställningar, vilket kommer att påskynda frukten och få en bättre skörd och i stora mängder.

Ett annat effektivt sätt att värma frön är att bära dem med dig innan du planterar och värma dem med din kroppsvärme. Erfarna sommarboende hävdar att metoden fungerar 100%, och grödorna av sådana frön är helt enkelt avundsjuka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Frödesinfektion

Det utvalda utsädesmaterialet efter härdning genomgår ytterligare tester. Så för att förstöra olika patogener desinficeras det till exempel med mangan. En mörklila lösning av kaliumpermanganat görs och korn doppas i den för desinfektion. Låt stå i upp till en kvart, skölj sedan och skicka till torkning på en pappershandduk eller gasväv.

Som ett alternativ till kaliumpermanganat, som nu är svårt att hitta på den fria marknaden, kan du ta väteperoxid. Blötlägg i en 3% lösning (1 msk peroxid i en halv liter vatten) i cirka 10-12 timmar. Därefter måste fröna sköljas under rinnande vatten och torkas. Det är viktigt att veta: för att undvika oönskade reaktioner blandas peroxidlösningen inte med andra föreningar, särskilt inte med andra stimulanser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Topdressing för att stärka fröimmuniteten

För att ge näring åt fröet med de nödvändiga spårämnena och stärka immunsystemet kommer det att göra borsyra Är en universell mikrogödsel med ett brett spektrum av effekter. För lösningen behöver du bara 0,2 g av produkten och 1 liter varmt vatten (vattnet värms upp till 50 grader). Gurkafrön hålls i ett sådant bad i upp till 12 timmar, tvättas igen och torkas.

Bor förbättrar blomningen och har en positiv effekt på bildandet av äggstockar, ger växten ett allmänt hälsosamt utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kontrollera kvaliteten på fröet för grobarhet

För att bara skicka livskraftiga frön till marken och inte äventyra den framtida skörden av gurkor måste fröerna testas … För att göra detta övervakas de i en fuktig miljö: hur aktivt de gror och hur stor andel av det groda materialet.

Det enklaste sättet är att slå in fröna i en våt bomulls- eller linneduk . Påsen placeras på en varm plats och vid 22-28 grader observeras groddningsprocessen. Servetten fuktas regelbundet med en sprayflaska (fukta med varmt vatten). Skott ska visas om 3-4 dagar. Om 6 frön av 10 gror anses detta vara en bra indikator. Men samtidigt måste groddens längd beaktas: endast de exemplar är lämpliga som spirar 3-5 cm långa.

Anmärkning till sommarboende: om fröna är 2-3 år gamla - det är inte skrämmande. Sådana korn kan ge starkare och mer vänliga groddar - allt beror på lagringsförhållanden, storlek, sort, i slutändan, förbehandling före plantering. På många sätt spelar blötläggningsförfarandet en avgörande roll: det mjukar upp det tjocka skalet av fröet, särskilt övertorkat material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad kan du suga i?

För att få utmärkta skott hemma blötläggs gurkafrön innan de planteras. Dessutom utförs denna procedur både för frön till plantor och för bättre groning i öppen mark. Kärnan i proceduren är att mjuka övertorkade och tjockhudade höljen.

Allt frö behöver vatten, men först måste det värmas upp, till exempel på ett batteri i två dagar. Nästa steg är att placera dem i en behållare med en stor mängd vatten utan salt (det är bättre att förbereda smält- eller regnvatten för dessa ändamål) och låta kornen svälla vid rumstemperatur i cirka 18 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna tid borde räcka för att skalet ska mjukna. Men ofta kan fröna som säljs i specialaffärer redan bearbetas, vilket säljaren informerar köparen om på förpackningen.

Om det här blötläggs för groning så är schemat något annorlunda: i det här fallet är det nödvändigt att använda speciella preparat så att rötterna visas snabbare och groddar används.

Groning sker korrekt under påverkan av tillväxtstimulerande medel.

Bild
Bild

Zirkon

Denna biologiska substans klassificeras som ett användbart tillskott som stimulerar tillväxt på cellnivå. Zirkon är särskilt aktivt vid rotspridning, även om det allmänt anses ha en fördelaktig och botande effekt på växtens utveckling.

Om du fördjupar dig i dess biologiska kapacitet kan följande punkter markeras:

  • genom fröna utvecklas det i plantor motstånd mot stressiga situationer, till exempel i samband med transplantation eller sjukdomar;
  • främjar bildandet av starka och friska rötter;
  • i allmänhet påverkar det tillväxtprocesserna.

Bara 1 droppe av detta ämne löses i 150 ml vatten. Fröna ska ligga i lösningen i 10-12 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Humat

Biostimulator "Humat" innehåller natrium och kalium … Först rekommenderas att förbereda en moderlut genom att blanda 1 g av ämnet i 100 ml vatten. Därefter bereds arbetslösningar vid behov med 1 ml moderbas per 100 ml vatten (för spiring kan du ta 2 droppar).

Innan blötläggning värms lösningen upp till 18 grader, fröna hålls i exakt en dag. Förutom utsikterna för god tillväxt läggs också stressmotstånd i fröna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Epin

Detta medel är både en adaptogen och en regulator, som gör att du kan behålla en balanserad sammansättning av näringsämnen i gurkplantor . Dessutom "Epin" utvecklar en stabil reaktion på hög luftfuktighet , vilket är viktigt när trädgården översvämmas på grund av översvämningar eller kraftiga regn.

Det gör också växter mer motståndskraftiga under varmt väder, torka eller kyla. Fröna förvaras i denna biostimulator i upp till 20 timmar vid en rumstemperatur på 20-23 grader Celsius. Efter bearbetning kan de planteras omedelbart i marken eller gro.

Bild
Bild
Bild
Bild

Honungsstimulering

Honungsvatten är också en utmärkt biostimulant … En tesked honung räcker för ett glas vatten för att skapa rätt lösning för blötläggning av gurkafrön.

Bearbetningen sker i 6 timmar: frömaterialet sänks ner i en behållare med honungslösning och förvaras under en viss tid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Potatisjuice

Potatisjuice också lämplig för biostimulering och acceleration av tillväxt av frömaterial i gurkor . För att förbereda den behöver du frysta potatisar. Flera knölar läggs i frysen, får sedan tina och stärkelsesaft pressas ur dem.

När den väl är fryst är det inte alls svårt att få fram denna komponent från potatis. Fröna blötläggs i potatisjuice och förvaras i minst 8 timmar.

Bild
Bild

Aska

Träaska är redan känd som en skattkista av värdefulla mikronäringsämnen, det hjälper också till att påskynda tillväxten av gurkafrön. Ta 1 liter kokt vatten och späd 2 stora matskedar askpulver i denna volym.

Lösningen ges möjlighet att infusera i två dagar, och sedan blötläggs fröet i det och kornen förvaras för plantering i 5-6 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Aloe

För att stärka immuniteten för framtida skott och stimulera fröväxt kan gurkfrön behandlas med aloejuice. Få saft från stjälkarna enligt följande:

  • det är lämpligt att bara ta mogna blad (nedre);
  • de är inslagna i bakplåtspapper (du kan använda vanligt papper, men mer tätt för att inte bli blött) och lämnas i kylan i två veckor;
  • efter 14 dagar, pressa ut saften, som kombineras med en liten mängd rent vatten (smältvatten passar bäst för en sådan lösning).

Tål gurkafrön exakt en dag före plantering.

Bild
Bild

Andra stimulanser för att påskynda grobarhet som kan finnas till hands i en hemmiljö är vodka eller någon annan alkoholhaltig produkt, inklusive apotek tinktur. I ett alkoholbaserat frö förvaras fröna högst 20 minuter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga misstag

För att inte bli besviken på framtida plantor bör nybörjare grönsaksodlare bekanta sig med de vanligaste misstagen som görs vid bearbetning av frömaterial före plantering och inte bara.

Frön kan inte gro bra på grund av felaktig jordberedning. Innan du planerar gurkasängar på platsen måste du rengöra området från björnar, trådmaskar och andra skadedjur. Och naturligtvis kommer fröna att visa dålig spiring vid en relativt sval temperatur (8-9 grader Celsius), även om de själva är beredda enligt alla regler.

Normal grobarhet kan uppnås när det är mer än 20 grader ute, så skynda inte att plantera plantor eller så frön i öppen mark tidigt på våren

Fördjupa inte fröet för mycket: 3 centimeter för ett gurkafrö är redan mycket.

Bild
Bild
Bild
Bild

Begrava stora exemplar på ett avstånd av 2 cm och fördjupa mindre till en nivå av 1 cm, annars kommer de inte att ha styrka och energi att "bryta igenom" jorden och växa. Innan blötläggningen sker i speciella lösningar, du måste hålla dem i 20-30 minuter i vanligt vatten - på så sätt blir effekten av biostimulanten starkare.

Använd inte vatten för att förbereda fröblötläggningslösningar från en kran eller brunn med ett högt innehåll av salt och andra ämnen … Allt du behöver är rent vatten. Om det inte finns någon destillerad till hands, smält snön eller fyll den i regnet.

Blötlägg inte pelleterade frön som köpts i specialaffärer - de har redan bearbetats . Om du blöter dem igen, kommer skalets omslutande struktur helt enkelt att lösas upp. Välj vilken fröberedningsmetod som helst och få en bra skörd av gurkor.

Rekommenderad: