Hur Matar Man Vinbär På Våren? Hur Man Matar För En Bra Skörd I April? Gödning Av Svarta Vinbär Med Mineralgödselmedel Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Vinbär På Våren? Hur Man Matar För En Bra Skörd I April? Gödning Av Svarta Vinbär Med Mineralgödselmedel Och Andra

Video: Hur Matar Man Vinbär På Våren? Hur Man Matar För En Bra Skörd I April? Gödning Av Svarta Vinbär Med Mineralgödselmedel Och Andra
Video: Så får du Stor Bärskörd utan att vattna och gödsla bärbuskar! Odla Vinbär och krusbär! 2024, Maj
Hur Matar Man Vinbär På Våren? Hur Man Matar För En Bra Skörd I April? Gödning Av Svarta Vinbär Med Mineralgödselmedel Och Andra
Hur Matar Man Vinbär På Våren? Hur Man Matar För En Bra Skörd I April? Gödning Av Svarta Vinbär Med Mineralgödselmedel Och Andra
Anonim

Vinbär är ett mycket vanligt bär som lyckas gro även i övergivna områden. Och rött och svartvitt. Det är sant att tillväxt "trots allt" inte är en välsignelse även för själva växten. Men för att hans liv i trädgården ska bli fullt, och busken har passerat sin minst 20-åriga väg, bara glädja ägarna, måste de ge honom god vård, vilket inkluderar tidig matning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av matning

På våren behöver en vaknande buske ibland tillväxtstimulering. På sommaren hjälper gödningsmedel till frukt, och på hösten stärker de växten. Varje förband är logiskt kopplat till nästa, därför måste du inte glömma bort alla andra för att våren ska bli framgångsrik . Från och med andra året fastställs ett relativt strikt, oföränderligt utfodringsschema på platsen. Rättelser görs endast efter omständigheter. Eftersom växten bär frukt tidigt behöver den mycket mineraler och vitaminer på våren. Och för att skott och blad ska växa läggs knoppar framgångsrikt, vinbär behöver kväve.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även om busken anses opretentiös, uppfattar den fortfarande inte varje jord. Om det är utarmat, det saknas element, skörden blir dålig.

Experter på trädgårdsarbete tror att vinbär är särskilt svåra på våren på grund av brist på fosfor . Faktum är att detta element perfekt stimulerar rotväxt (och andra komponenter kan knappast konkurrera med det i detta), det påverkar bildandet av frukter, deras storlek och smak. Samtidigt löses fosfor inte lätt upp i jorden, och därför kan gödselmedel med det appliceras på hösten (så att de blir tillgängliga för busken just vid växtsäsongen). Men om sådan utfodring redan har missats kan du använda preparat av snabbt lättsmält fosfor, de fungerar också.

Vissa trädgårdsmästare hävdar att de inte använder något annat än organiskt material på platsen . Men då kan anläggningen få mindre värdefulla mineraler, i själva verket får den normalt bara kväve. Och ändå, i "kemi eller helt naturlig" tvist, kan man leta efter acceptabla, säkra, motiverade kompromisser. Om agrokemiskt gödningsmedel appliceras korrekt kommer detta inte att orsaka några negativa reaktioner från grödan.

Bild
Bild

Sätten

Det finns två grundläggande förband - rot och blad . Rotmetoden innebär att man vattnar jorden, liksom användning av granulärt gödningsmedel. Bladet reduceras till att spruta busken.

Rot

Gödsel appliceras uteslutande vid roten (platsen är begränsad av stamcirkelns område). Vanligtvis är detta en flytande lösning, eftersom det är han som tränger in mer i marken, ger den bästa effekten. Torra gödningsmedel används också, men för att de ska fungera måste du antingen vattna buskarna eller vänta på regnet . I sig löser sig inte granulära produkter i jorden.

I en cirkel kan du göra små hål (du kan bara ett spår) med ett djup av 5 cm, där nödvändigt gödselmedel hälls / hälls. Då är denna introduktionsplats täckt med jord.

Bild
Bild

Blad

Näringsämnen matas till antennen av vinbär genom sprutning. Detta alternativ väljs när busken behöver spårämnen. Vissa sommarboende är säkra på att bladmetoden bara är bra för bekämpning av skadedjur och sjukdomar, men så är inte fallet . De kan också befrukta växten väl. Dessutom kan du på liknande sätt mata växten med tillväxtstimulerande medel. Och metoden är också effektiv om vinbären behöver en näringslösning, men det finns inget sätt att ta in den: låt oss säga att det är regntid, marken nära busken är alltid våt och du vill inte överfukta den alls. Då är sprutning lämplig, det kommer att ge näring åt växten och skydda den från eventuell ruttnande av rötterna.

Bladförband är en bra metod om sådana negativa punkter noteras: växten lider av torka (bara roten sparar inte), jorden är otillräckligt luftad, jordens surhetsgrad är inte optimal, jorden är saltlösning, rötterna skadas vid transplantation.

Bladförband gör att näringsämnen mycket snabbt kommer in i buskens delar, just i de organ som behöver näring. Vinbär kan ta emot fosfor, kalcium och kalium genom bladplattan. Det här är ganska rörliga komponenter som snabbt skickas till både löv och knoppar.

Bild
Bild

Etapper

Det kommer att ta mer än ett steg att mata vinbären på våren. Växtperioden måste beaktas. Växten passerar genom tre utvecklingsfaser under vårperioden (med ett litet anfall av sommaren), och varje fas har sin egen utfodring.

I början av våren

Vid den här tiden vaknar busken och vinbärsknopparna sväller. Jorden värmer redan upp till cirka 6-8 grader över noll. Gödsel måste appliceras innan knoppen bryts, detta är viktigt. Oftast inträffar denna period i april. Vid denna tidpunkt behöver växten mest av allt kvävehaltiga medel, eftersom de kommer att starta tillväxten av busken, som börjar bygga upp den gröna massan. Men ett komplext preparat, där det kommer att finnas både fosfor och kalium, kommer att vara helt användbart. Faktiskt, kvävehaltiga medel kan endast appliceras i detta skede, om du dröjer med dem och lägger till senare, kommer den gröna massan att växa till nackdel för frukt.

Bild
Bild

Här är några tidiga matningsalternativ

  • Urea . Lös upp kväveberedningen i mängden 10 g i 10 liter vatten. En sådan hink kommer att ta en kvadratmeter.
  • Ammoniumnitrat . Späd 20 g av preparatet i en hink med vatten och mata busken med samma förbrukning.
  • Infusion av kycklingavfall . Organiskt material späds i förhållandet 1 till 20 med rent rent vatten.
  • Infusion av mullein . Andelen ändras med 1 av 40.
  • Komplexa mineralgödselmedel . Proportionerna är följande: 25 g nitroammofoska per 10 liter vatten; 30 g diammophoska för samma volym vatten.

Efter vintern kommer växten bokstavligen att vakna och komma till liv med sådan matning. Och dessutom kommer mulning av stamcirkeln att hjälpa honom, för vilken humus eller ruttnad kompost kan användas.

Viktigt: mulch bör inte röra buskens stam, du måste hålla ett avstånd. Tjockleken på komposten är ca 6 cm, det räcker.

Bild
Bild
Bild
Bild

Under spirande

Andra gången är det nödvändigt att mata växten före blomningen. Toppdressing, som oftare förekommer i maj, kommer att ge en stor gröda med god smak. Det finns inget mer värdefullt än fosfor-kaliumfoder vid denna tidpunkt.

Fundera över hur man gödslar vinbär under den spirande perioden

  • Mineralkomplexgödselmedel (fosfor, kalium, kväve). Det bästa valet är nitroammofosk (20 g per 10 l) eller diammofosk (30 g per 10 l).
  • Snabbsmält gödselmedel såsom kaliummonofosfat (15 g är tillräckligt för 10 liter vatten).
  • En blandning av kaliumsulfat och superfosfat . Det första medlet tas i mängden 20 g, det andra - 20-25 g.

För dem som är anhängare av ekologiskt jordbruk och föredrar så kallade folkmedicin framför alla kemikalier, kan mulleininfusion (som tillval, kycklingavfall) användas som kvävefoder. Potatismatning kommer att tillhandahållas av träaska, 200 g av det per 10 liter vatten, men källan till fosfor kommer att vara fisk- eller benmjöl - 1 glas per kvadratmeter jord.

Bild
Bild

I början av blomningen

Vid denna tidpunkt faller den tredje vårmatningen. Det är dock inte alltid maj, ibland redan juni, men toppdressing tillhör fortfarande vårkomplexet. För att göra bären på busken knutna bättre använder trädgårdsmästare bor . 5 g borsyra blandas med 10 liter vatten.

Om vädret inte är det varmaste och solen inte skiner så aktivt, används detta verktyg främst för bladmatning.

Bild
Bild

Och för att konsolidera studiet av ämnet vårmatning finns det flera viktiga tips. De kan vara särskilt intressanta för nybörjare.

  1. En bra analog av potashdressing kan vara användning av ett bananskal . Det måste fyllas med varmt vatten och hållas varmt i två dagar. Sedan filtreras kompositionen, hälls under roten.
  2. Potatisskalning är ett unikt gödningsmedel för vinbär . Det finns många värdefulla spårämnen och stärkelse. Du kan kombinera en sådan toppdressing medan du använder träaska. Skalningarna hälls med kokande vatten, när vattnet svalnar samlas skalet upp och krossas. Hål eller spår görs under busken, och rengöringar läggs ut på botten med ett lager av 5 cm. Strö över jorden och sedan ytterligare ett lager träaska.
  3. Om vi pratar om att mata röda vinbär är denna art, i motsats till svart, mer fuktälskande . Därför kommer prioriteten för honom att vara just flytande toppdressing.
  4. För att öka antalet frukter, liksom deras storlek, räcker det inte bara att mata busken . Det är nödvändigt att lossa marken under det i tid, vattna det och utföra beskärning. Därför måste du passa in i buskevårdskomplexet när du väljer toppdressing, det kan inte ersätta allt annat.
  5. Tillväxtstimulerande medel och humater anses inte vara ett komplett gödningsmedel , men de har något som hjälper vinbärarna att utnyttja sina resurser optimalt. Humat tillsätts vanligtvis tillsammans med mineralkomplexet.
  6. Ung buske, planterad på hösten, behöver inte laddas . Men bara om näringsämnena har lagts ner i planteringshålet. Den första vårmatningen är planerad till nästa år, eller till och med under det tredje året av buskens liv.
  7. Varje smink görs bäst på morgonen eller kvällen . Vid middagstid, med bladmetoden, kan du organisera en brännskada på växten, med roten kommer det att vara stressat (vilket kommer att göra det sjukt senare). Under dagen kan du bara mata vinbär i mycket grumligt väder.
  8. Rotfodring bör vara känslig , produkten får inte falla på vinbärsantennens del.
  9. Innan någon komposition appliceras kan busken vattnas med vanligt vatten, cirka 3 timmar före befruktning . Vattning måste användas som profylax vid brännskador av vinbärsrötter.
  10. Om smink levereras torrt , är det bättre att stänga den med en kratta, till exempel i marken längs kronans omkrets.

Rekommenderad: