Vårbearbetning Av Vinbär: Hur Man Sprayar Buskarna Tidigt På Våren? Spraya Svarta Vinbär Från Skadedjur I April Med Bordeaux -vätska, Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Vårbearbetning Av Vinbär: Hur Man Sprayar Buskarna Tidigt På Våren? Spraya Svarta Vinbär Från Skadedjur I April Med Bordeaux -vätska, Andra Alternativ

Video: Vårbearbetning Av Vinbär: Hur Man Sprayar Buskarna Tidigt På Våren? Spraya Svarta Vinbär Från Skadedjur I April Med Bordeaux -vätska, Andra Alternativ
Video: Pruning redcurrants 2024, Maj
Vårbearbetning Av Vinbär: Hur Man Sprayar Buskarna Tidigt På Våren? Spraya Svarta Vinbär Från Skadedjur I April Med Bordeaux -vätska, Andra Alternativ
Vårbearbetning Av Vinbär: Hur Man Sprayar Buskarna Tidigt På Våren? Spraya Svarta Vinbär Från Skadedjur I April Med Bordeaux -vätska, Andra Alternativ
Anonim

Vårbearbetning av vinbär spelar en viktig roll för korrekt utveckling, tillväxt av skott och skyddet av denna bärgröda från sjukdomar och skadedjur. När du bestämmer hur du ska spraya buskarna kan du välja helt andra alternativ. Tidigt på våren används kokande vatten, i april - Bordeaux -vätska och andra kemikalier, och det är bättre att upprätta en kalender med sådana händelser i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tidpunkt

Vårbehandling av svarta, vita och röda vinbär är alltid av särskild vikt. Det var under denna period som saftflödet börjar, och med snösmältning aktiveras också insekter . Hög luftfuktighet i april leder till spridning av virus och svampinfektioner. När atmosfärstemperaturen stiger kan detta lätt leda till infektion av en hel trädgård.

Buskar är särskilt sårbara för sjukdomar och parasitattacker. Det är därför sanitära åtgärder vidtas så tidigt som möjligt. Det är bäst att börja agera när de genomsnittliga atmosfärstemperaturerna når +15 grader Celsius. För varje region faller detta ögonblick på sin egen tid. För mittzonen kommer den optimala tiden under det 3: e decenniet i mars, och i söder - i slutet av februari, behåller Sibirien och Ural värme först i slutet av april.

Mycket beror också på vilket skede av växtsäsongen busken är . Vanligtvis är den bästa tiden att bearbeta vinbär när när saftflödet ännu inte har börjat . Oöppnade knoppar bevarar på ett tillförlitligt sätt unga blad och peduncles som läggs i dem under ett hårt skal. Om bearbetningen utförs efter att flödet av saften har börjat kan busken ändra tidpunkten för frukten.

Sprutning är nödvändigt i soligt väder, på en lugn dag. Varje behandling kräver upprepning. Vanligtvis tar de en paus på 10 dagar, det räcker för att ta bort en ny population av skadedjur från oförstörda ägg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur behandlas med varmt vatten?

Det finns ett antal bearbetningsmetoder som kan skydda vinbär från olika faror. Det enklaste, miljövänliga och prisvärda av dem är användning av varmt vatten. Vid kontakt med luft genereras ånga, vilket har en desinficerande effekt. Dessutom bekämpar värmebehandling effektivt svampsporer. När du bestämmer dig för att vattna vinbärsbuskar från skadedjur med varmt vatten är det viktigt att ta hand om skyddet av stamcirkeln och rötterna i förväg - de är täckta med speciella skyddsmaterial.

Kokande vattenbehandling har sina egna finesser. Det utförs med hänsyn till följande nyanser.

  • Innan sapflödet börjar . Det räcker med att vänta tills snön börjar smälta. I nödfall desinficeras buskarna på hösten, efter att lövverket tappats.
  • Sprinklingsmetod . För arbete behöver du en vattenkanna med en grund avdelare, skyddshandskar. Grenvattning garanterar rotsystemets säkerhet. Virus, bakterier, insektslarver dör vid kontakt med kokande vatten.
  • Vid en vattentemperatur som inte är högre än 90 grader … Det måste mätas före sprinkling för att undvika barkbrännskador.
  • Med förbrukning av 3-4 liter vatten per buske . Du kan förbereda en lösning med kaliumpermanganat genom att tillsätta några kristaller av ämnet till vattenkannan.
  • På ett avstånd av 5-10 cm från grenarna … Med ett större exponeringsområde kan du av misstag få kokande vatten på växtens rötter.

Förberedelse är också viktigt. Efter vintern är det absolut nödvändigt att rensa busken. Ta bort torkade och trasiga grenar, om konformade tillväxter eller andra deformationer hittas skärs de ut med en desinficerad trädgårdskniv. Först därefter påbörjas ångbehandlingen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sprutning med kemikalier

Kemisk behandling är ett pålitligt botemedel mot virus, patogena svampar, insekter i alla utvecklingsstadier . Om du väljer hur du ska spraya vinbärsbuskar tidigt på våren kan du agera på ett komplext eller selektivt sätt. I det första fallet kommer behandlingen att vara förebyggande. I den andra framställs en blandning av komponenter som syftar till att förstöra specifika patogener.

Populära medel för kemisk sprutning av vinbär

  • Bordeaux vätska … Under detta namn är en fungicidlösning allmänt känd, bestående av en blandning av släckt kalk och kopparsulfat. Vanligtvis bereds vätskan för hand, helt enkelt genom att blanda ingredienserna före användning och späds sedan ut med vatten i en koncentration av 3%. Från njurkvalsten utförs sprutning före början av saftflödet. Från antraknos, rost, alla typer av fläckar, buskar kan behandlas efter att de första bladen dyker upp.
  • Insekticida preparat . Vanligtvis irriterar vinbären mest av bladlöss, gallmugg, bladrullar och glas. Kemikalier som Iskra eller Karbofos fungerar bra mot dem. Bearbetningen utförs i varmt väder, när temperaturvärden uppnås på minst +15 grader och tills blomknoppar bildas. Senare kan kemiska rester byggas upp i bären.
  • Kopparsulfat . Dess lösning bereds före användning, pulvret har en blåaktig nyans, det säljs i påsar. För förebyggande ändamål är en 1% lösning lämplig, dosen per buske är upp till 5 liter. Det hjälper till att skydda växten från sjukdomar och är lämplig för markdesinfektion. Vinbärsbehandling utförs tre gånger, med en veckas paus mellan etapperna.
  • Kemiska acaricider . En särskild grupp insekticida preparat används mot bladlöss och thrips, spindelmider. "Aktara" eller "Akarin" verkar på parasitiska insekter genom kontakt och genom absorption i växtens organ och vävnader. Bearbetning kan utföras från början av blomningen till början av bildandet av bärknippen. Sprutning utförs på varma, klara dagar, när temperaturvärdena på termometern är över +22 grader - så att läkemedlen fungerar snabbare.
  • Kaliumpermanganat . Det vanligaste kaliumpermanganatet är ett av de mest effektiva desinfektionsmedlen och kan också bli en ytterligare kaliumkälla. Tidig behandling utförs innan knoppen bryts, omedelbart efter att snön smälter. En kristall av en pulverformig substans löses i 1 liter vatten. Lösningen är lämplig för att vattna jorden och strö på buskgrenar.
  • Kemiska fungicider … De är effektiva mot mjöldagg och andra vanliga infektioner. Till exempel antraknos eller septoria. För att bekämpa dessa sjukdomar är kraftfulla läkemedel lämpliga - "Topaz" eller "Vectra". Det är strängt förbjudet att använda dem mer än 3 gånger under säsongen.
  • Urea … Sådana behandlingar är mer förebyggande, men när detta ämne kombineras med kopparsulfat kan mer imponerande resultat uppnås. Sprutning utförs tidigt på våren, vid en lufttemperatur på cirka +5 grader. 0,5 kg karbamid (urea) löses i 10 liter vatten. En lösning på cirka 3 liter förbrukas per 1 buske.
  • bläcksten … Denna kristallina substans har en blågrön färg. Om det kommer på bladen kan lösningen orsaka brännskador, så sprutning utförs tidigt på våren, längs kala grenar, du kan navigera till mitten eller slutet av april. Sådan behandling är av förebyggande natur, med en ökning av ämnets koncentration till 2,5%, med hjälp av järnsulfat, kan du bli av med insekter.

Förutom kemikalier använder moderna agronomer och amatörträdgårdsmästare också biologiska skyddsmetoder - de inkluderar läkemedlet "Fitosporin" och dess analoger. De ackumuleras inte i växternas organ och vävnader, de tas snabbt bort från dem utan att orsaka skada.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Biologisk behandling

Vinbärsbuskar som har gått in i uppvakningsperioden från vinterstagnation, det är bäst att behandla med biologiska skyddsläkemedel . De verkar selektivt, undertrycker endast vissa patogener av svampsjukdomar eller andra infektioner, och hämmar reproduktionen av insekter. Sammansättningen av sådana preparat innehåller fördelaktiga mikroorganismer och toxiner som inte påverkar vinbärens smak och sammansättning.

Buskar kan behandlas med följande biologiska läkemedel

  • " Lepidocid ". Ett insekticidpreparat som påverkar reproduktionsfunktionerna hos skadedjur. Detta verktyg används på våren, när luften värms upp till + 15-17 grader, spenderar cirka 1/3 av en hink lösning per buske. Bland de insekter som botemedlet hjälper mot finns malfjärilen, lövmask, spindelkvalster och vinbärsglas.
  • Fitosporin-M . Biologisk produkt med bevisad effekt mot de flesta svampsjukdomar. Hjälper till att eliminera tecken på rost, bakterios, mjöldagg på buskar. Vid profylax upprepas behandlingen var 10: e dag. Det är viktigt att välja timmar för detta där det inte finns någon strålande sol, annars kommer produktens effektivitet att minska.
  • " Bitoxibacillin ". En biologisk produkt som har förmågan att orsaka tarmförlamning hos spindelmider, bladlöss eller larver. Lösningen bereds och sprutas över bladen före blomning.
  • Trikodermin . Det mest effektiva preparatet för antibakteriell behandling av vinbär. Dessutom har den en immunstimulerande effekt, främjar god tillväxt och utveckling av buskar.

En ordentligt organiserad vårkamp mot svampinfektioner genomförs idag med hjälp av inte kemiska, utan biologiska preparat. De kan strö växter som redan har gett löv, utan rädsla för brännskador.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Traditionella metoder

Det finns andra medel tillgängliga för absolut alla sommarboende. I folkrecept blandas ofta farmaceutiska preparat med vatten - jod, kaliumpermanganat, ammoniak . För att skydda mot bladlöss är det vanligt att spraya grenar och blad av vinbär med tvålvatten, andra insekter kan skrämmas bort med infusioner av örter och trädgårdsväxter. De mest populära folkmetoderna är värda att överväga mer detaljerat.

  • Tvål … Hushållssorten som används för tvätt framställs med naturliga fettsyror. För att bekämpa bladlöss och andra skadedjur på vinbärsbuskar räcker det med att lösa upp 3 bitar av sådan tvål i 10 liter varmt vatten. Råvaran krossas preliminärt i spån eller gnids fint. Behandlingen är mest effektiv omedelbart efter att de första bladen dyker upp, sedan kan den upprepas var 14: e dag.
  • Jod … För trädgårdsarbete används en apotekslösning av detta ämne i en koncentration av 5%. 10 ml jod sätts till en hink med vatten, sedan hälls den resulterande kompositionen i en sprinkler, sprutas på buskarna uppifrån och ner. Bearbetningen utförs tidigt på våren, innan bladen dyker upp.
  • Soda … Inte bara syror, utan också alkalier har en skadlig effekt på svampinfektions orsakande medel. Bakpulverlösningen appliceras från tidig vår till blomning genom att tillsätta 50 g pulver till en hink vatten. Blandningen hälls i en trädgårdssprayflaska, sprutas över grenarna. Du kan blanda denna lösning med tvätttvål.
  • Träaska . I kampen mot mjöldagg är träaska en av de mest effektiva lösningarna. Dess krossade pulver, cirka 1 kg, används för att förbereda infusionen. Efter blandning av askan med en hink med vatten förvaras blandningen i 4 dagar. Lösningen hälls på flaskor, används för att spraya vinbär från de första bladen till blomningen.
  • Lök och vitlök avkok . Dessa källor till skarp lukt fungerar bra som ett avstötande insektsmedel. Avkok baserat på huvuden av vitlök eller lökskal gör ett utmärkt jobb med denna uppgift. Infusionen bereds koncentrerad i 1 liter vatten, förvaras i en vecka och späds sedan ut i ett förhållande av 1:10. Förutom bladlöss klarar ett sådant hemlagat botemedel bra av thrips och spindelmider.

Folkmedicin är bra för deras säkerhet, men deras effektivitet är mycket sämre än moderna insekticider. Sådana lösningar används som en förebyggande åtgärd. Om buskarna allvarligt påverkas av skadedjur eller svampinfektioner bör insekticider och fungicider användas med mer uttalad effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

Den första vårbearbetningen av vinbär är en bra anledning att stimulera buskarnas immunitet, att väcka dem för aktiv vegetation . I detta skede kommer även termisk exponering att räcka för anläggningen. Dessutom är det behandlingen med ånga eller varmt vatten som gör att du kan uppnå goda resultat vid förstörelse av njurmider. Du kan också ersätta en vattenkanna med en bärbar ånggenerator - det är bara viktigt att upprätthålla den erforderliga temperaturregimen.

När du väljer ett läkemedel är det värt att överväga funktioner i hotet mot växter … Till exempel, mot gallbladlus och andra parasiter som livnär sig på växtsaft, kommer endast systemiska insekticider som penetrerar saftflödessystemet att vara effektiva. Kontaktmedel som inte absorberas i löv och skott fungerar bättre mot svampinfektioner.

Vid arbete med kontaktlösningar - Bordeaux -blandning, järn eller kopparsulfat - Det är viktigt att välja torrt, lugnt väder … För beredning av medel används vatten med en temperatur på minst +20 grader. I det här fallet är det viktigt att utföra bearbetning med största uppmärksamhet åt skotten och platserna på sidogrenarna. Om Bordeaux -vätskan appliceras över en grön kon bör lösningen ha en koncentration av 1%.

På stadium av bladutseende, före blomning och fruktsättning, är det möjligt att utföra behandlingar med systemiska insekticider som effektivt kan förstöra insekter med olika typer av livscykel, matningsmetoder. " Aktara", "Aktellik" klarar enkelt en sådan uppgift, men vid ett senare tillfälle är det bättre att byta till biologiska insekticider.

Väntetiden i detta fall kommer att vara cirka 30 dagar, detta kommer inte att störa den normala skörden.

Rekommenderad: