Hur Matar Man Vinbär? Hur Befruktas Svarta Och Röda Vinbär På Hösten? Funktioner Av Våren Och Andra Typer Av Förband

Innehållsförteckning:

Video: Hur Matar Man Vinbär? Hur Befruktas Svarta Och Röda Vinbär På Hösten? Funktioner Av Våren Och Andra Typer Av Förband

Video: Hur Matar Man Vinbär? Hur Befruktas Svarta Och Röda Vinbär På Hösten? Funktioner Av Våren Och Andra Typer Av Förband
Video: How to prune red currants 2024, Maj
Hur Matar Man Vinbär? Hur Befruktas Svarta Och Röda Vinbär På Hösten? Funktioner Av Våren Och Andra Typer Av Förband
Hur Matar Man Vinbär? Hur Befruktas Svarta Och Röda Vinbär På Hösten? Funktioner Av Våren Och Andra Typer Av Förband
Anonim

Vinbärsbuskar växer på många områden. Växtens popularitet beror på bärens fördelar och höga smak. För att få en riklig skörd bör trädgårdsmästaren inte bara vattna och beskära grödan ordentligt, utan också befrukta den.

Funktioner och arbetsvillkor

Svarta och röda vinbär svarar bra på toppdressing och svarar med generösa avkastningar … Du kan befrukta växten för vintern, efter att ha plockat bär, på hösten, våren och till och med sommaren.

Det viktigaste att tänka på under proceduren är användningen av olika typer av gödningsmedel, samt överensstämmelse med doser . Toppdressing kan köpas i affären eller tillagas hemma av organiskt material. Experter rekommenderar att alternera olika typer av gödningsmedel eller applicera dem i kombination. Svarta bärbuskar befruktas 5 gånger per säsong, men färgade - 4.

Saken är att den senare kännetecknas av ett mer utvecklat kraftfullt rotsystem och inte visar några speciella krav på markens kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Schemat för att mata en användbar gröda

  1. För första gången appliceras toppdressing för buskar under de första vårdagarna, under aktivering av tillväxt och utveckling av vegetation.
  2. Den andra utfodringen utförs under blomningen av vinbär.
  3. För tredje gången kan mineraliska och organiska ämnen tillsättas när äggstockarna bildas.
  4. Den fjärde utfodringen faller på tiden efter plockningen av bären.
  5. Det sista befruktningsarbetet kan göras en månad innan det kalla vädret sätter in.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje trädgårdsmästare bör komma ihåg att befruktning av en vinbärsbuske har följande effekt på växten:

  • bildar starka rötter;
  • förkortar blomningsfasen;
  • ger en rik skörd;
  • främjar effektiv njurbildning;
  • ökar motståndskraften mot olika sjukdomar och skadedjurattacker.
Bild
Bild

Gödselmedel

För att inte skada bärkulturen och inte förstöra den, det är värt att mata vinbär enligt tidpunkten och med hjälp av de ämnen som växten behöver för tillfället … De flesta komponenterna ska spädas med vatten medan du följer instruktionerna.

Mineral

Mineralbaserade produkter innehåller ett stort antal ämnen, utan vilka det är svårt att föreställa sig normal tillväxt och frukt av vinbär. Enligt egenskaperna hos kompositionen är de indelade i enkla och komplexa. Efter att ha valt den önskade produkten är det värt att använda den enligt reglerna. NS Industriens ekonomiska gren genomför sådana typer av förband.

  1. Kväve . Denna typ av gödselmedel hjälper vinbär att utvecklas aktivt. De vanligaste gödningsmedlen av denna typ inkluderar urea och nitrat. De är grunden för tillverkning av ammophoska, nitroammophoska, kalciumsvavel, natriumnitrat. Den kvävehaltiga typen av gödningsmedel är en av de farligaste, eftersom missbruk av dem kan orsaka brännskador på grödan eller ackumulera nitratföreningar i frukterna. Den optimala mängden sådana förband anses vara från 15 till 20 gram per 1 m2 mark. För att mata växten med kvävehaltig substans, löses den i förväg i en hink med vatten, varefter buskarna bevattnas.
  2. Fosforsyra … Tack vare fosfor kan växtceller lagra och behålla vatten, vilket anses vara relevant under sommartorka och hård frost. Avsaknaden av detta element orsakar dålig assimilering av kväve, men ett överskott av koppar, zink och kväve. Den fosforhaltiga toppdressingen innehåller en femtedel av fosforanhydriden. Det bästa gödningsmedlet anses vara superfosfat. Om du inte överskrider mängden sker ingen försurning av jorden. Med hjälp av fosforgödsling matar de jorden under buskarna under deras intensiva tillväxt. En mängd olika typer av gödningsmedel kan kallas fosformjöl, det hjälper till att aktivera kroppens immunfunktioner, samt öka deras motståndskraft mot infektionssjukdomar.
  3. Potashdressing används ofta vid grävning av jorden. Således ackumuleras inte klor i vävnaderna i floran. Kaliumsulfat och kaliumsulfat appliceras med en hastighet av 25 till 30 gram per m2 mark. Vinbär, som saknar detta element, kommer att dra nytta av kaliumsalt. Den kan användas under höst- och vårsäsongen med beräkningen av 150 till 200 gram per m2 territorium.
Bild
Bild
Bild
Bild

Organisk

Användningen av organiskt material förbättrar jordens sammansättning och egenskaper, därför anses det vara ganska användbart för bärbuskar. Du kan ge näring till vinbärsodlingar med sådana naturliga ämnen.

  1. Gödsel . För att befrukta växter används ruttnat gödsel, eftersom det inte kan bränna kulturens lövverk. När den långsamt löses upp i jorden kan den mätta busken med mineralkomponenter. Effekten av applicering av gödsel kan pågå i mer än 5 år. Mulleinen kännetecknas av kvarhållande av fukt i marken, liksom aktivering av fotosyntes, mättnad av rötterna med CO2. För att mata vinbäret späds gödseln ut i ett förhållande av 1 till 4. Gödselmedlet fördelas under kulturens rotsystem, strös med jord.
  2. Fågelspillning . Eftersom kycklinggödsel är den mest prisvärda, används den oftast för att mata vinbärsodlingar. När du utför våt smink späds den ut med vatten. Kull kan införas i marken genom att halva bajonettgrävning av platsen. En representant för floran tar vanligtvis cirka ett kilo gödselmedel.
  3. Kompost . Det börjar bryta ner i näringsämnen efter 24-48 månader från appliceringsdatumet. För detta ändamål multer de jorden under den senaste höstmånaden.
  4. Träaska . Detta ämne kännetecknas av utmärkt absorption av vinbärsrötter. Barraska innehåller mycket fosfor, gödselmedel från lövträd - kalium, torv - kalcium. Denna typ av organiskt material bör införas i jorden tillsammans med torv och humus. För att förbereda gödningsmedlet späds askan med vatten 1 till 2, insisteras i ungefär en vecka under omrörning varje dag.
  5. Sideratami . Ärtor eller alfalfa kan sås nära vinbärsbuskar, vilket eliminerar tillväxt av ogräs, liksom stimulerar markberikning. På hösten rekommenderas det att gräva upp sängarna och sprida de klippta gröna sidorna ovanpå. Denna händelse bidrar till att skydda rötterna mot frost, liksom dess berikning i P, K, N efter grävning.
  6. Potatisskalning . Detta gödselmedel anses vara det bästa för vinbärsodlingar, eftersom det innehåller en stor andel kalium och stärkelse. Påfyllning av jorden med dessa komponenter kan öka generositeten för den framtida skörden. Potatisskal kan användas enligt följande: färskt och torkat genom att hälla eller droppa under varje buske; infusion sprutas eller vattnas på kulturen; med en koncentrerad infusion som bereds av färsk eller torr skal, bevattnas vinbär med potatis.

Experter tror att matning av bärbuskar med potatisskalning bör utföras tidigt på hösten.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Komplex

Komplexmatning består också av ett komplett utbud av mineralkomponenter . Detta gödningsalternativ är bra för nybörjare, eftersom det inte kräver mätning av doserna för var och en av komponenterna när de blandas. De måste appliceras både på hösten och våren . Under köpet bör du vara uppmärksam på informationen på förpackningen, med vilken du kan ta reda på säsongens användning av ämnet.

Kaliumfosforprodukter anses vara det bästa alternativet för att mata vinbär genom lövverket. Produkten späds ut enligt instruktionerna och sprutas på växten. Samtidigt kan du använda basala kompositioner . För att lägga till styrka till vinbären på hösten kan du använda "höst" -komplexet, som vattnas efter odling. På grund av kompositionens effektivitet kan den snabbt tränga in i rötterna och ge näring åt busken.

Nackdelen med komplexa gödningsmedel, konsumenterna anser att det är höga kostnader. De finansiella kostnaderna betalas dock snabbt av generösa skördar av användbara bär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur sätter man in?

För närvarande praktiserar trädgårdsodling två alternativ för befruktning

  1. Rotdressing . I detta fall appliceras förbandet torrt eller utspätt i vatten under rötterna av vinbär. Denna metod används oftast för att mata bärbuskar.
  2. Bladförband . Införandet av användbara element utförs genom sprutning av växten, nämligen dess markdelar - lövverk, stammar. Kulturen absorberar alla fördelaktiga ingredienser, men effekten av ett sådant förfarande är tyvärr inte så långvarigt.

I början av våren, när du planterar eller börjar med aktiv tillväxt av vinbär, kan du göra befruktning med kvävehaltiga produkter . En ung individ kommer att behöva från 40 till 50 gram urea, från det fjärde levnadsåret kan mängden gödningsmedel minskas till 25-40 gram. Under årets höstperiod rekommenderas att tillsätta 4 till 6 kilo organiskt material för varje gröda samt 10-20 gram kaliumsulfat, 50 gram superfosfat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdsmästares rekommendationer

För att få en bra skörd kommer vattning och skärning av vinbär inte att räcka, kulturen bör befruktas ordentligt . Experter rekommenderar att vattna växten rikligt innan du applicerar något gödselmedel. Också värt alltid följ instruktionerna för avel och applicering av näringsämnen odlaren kan således inte skada grödan.

När man gör flytande blandningar Professionella rekommenderar att man gör en 15 cm fälla runt stammen och häller blandningen i den. Torra förband i form av granulat bör bäddas in i marken enligt kronans utsprång. Organiskt gödselmedel det rekommenderas inte att begrava och gräva.

Den optimala tiden på dagen för att mata en bärgröda anses vara morgon, kväll eller middag, men är föremål för grumligt väder.

Rekommenderad: