Vinbärsvård På Våren: Hur Man Tar Hand Om Svarta Och Röda Vinbär Efter Vintern? Vårvård För Buskar Med Unga Stjälkar. Hur Vattnar Man För En Bra Skörd?

Innehållsförteckning:

Video: Vinbärsvård På Våren: Hur Man Tar Hand Om Svarta Och Röda Vinbär Efter Vintern? Vårvård För Buskar Med Unga Stjälkar. Hur Vattnar Man För En Bra Skörd?

Video: Vinbärsvård På Våren: Hur Man Tar Hand Om Svarta Och Röda Vinbär Efter Vintern? Vårvård För Buskar Med Unga Stjälkar. Hur Vattnar Man För En Bra Skörd?
Video: Beskära vinbär röda vinbär svarta vinbär eller vita vinbär - när och hur 2024, Maj
Vinbärsvård På Våren: Hur Man Tar Hand Om Svarta Och Röda Vinbär Efter Vintern? Vårvård För Buskar Med Unga Stjälkar. Hur Vattnar Man För En Bra Skörd?
Vinbärsvård På Våren: Hur Man Tar Hand Om Svarta Och Röda Vinbär Efter Vintern? Vårvård För Buskar Med Unga Stjälkar. Hur Vattnar Man För En Bra Skörd?
Anonim

Våren är tiden för obligatorisk vård av fruktbuskar och träd. Att ignorera sådana åtgärder kan leda inte bara till förlust av avkastning, utan också till växtens död. Varje art kräver individuell uppmärksamhet, inklusive svarta, röda, vita vinbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tar skydd

Perioden när snön precis har smält, men buskarna fortfarande sover, är själva intervallet under vilket du kan hjälpa försvagade vinbär. Underlätta hennes återhämtning från en stressig period och förberedelse inför växtsäsongen . Fördelen med vinbär är deras anspråkslöshet, men även de behöver omsorg och uppmärksamhet. Det är ganska ofta fyllt med ogynnsamma utrymmen för sängarna, tilldelade platser längs staketet, i obekväma områden, men det glädjer fortfarande ägarna med ett utsökt vitaminbär. Det är nödvändigt att ompröva attityden till det, att visa oro, att förhindra degeneration, för att ge en möjlighet till fullfjädrad utveckling.

Så snart dagtemperaturen når +5 grader kan du ta bort skyddsrummet efter vintern . Det är omöjligt att fördröja med detta, eftersom grenarna kan börja rusa. Resterna av snö tas bort, jordens yta rensas från förra årets växtrester och en visuell inspektion utförs. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt njurarna - svullna indikerar att en kvinnlig njurmidd kvalar i dem.

Det är under denna period som hon börjar reproducera aktivt - var och en kan lägga upp till 80 000 ägg. Sådana knoppar tas bort och bränns nödvändigtvis tillsammans med förra årets kull.

Bild
Bild

Beskärning

Ett av de obligatoriska vårarbetet i landet är sanitär och formativ beskärning. Denna teknik befriar växten från sjuka och skadade skott, lindrar från överdriven förtjockning, bildar en vacker krona av optimal storlek.

Rätt algoritm:

  • ta bort skadade och döda grenar:
  • i svarta vinbär klipps skotten över 4 år gamla, i rött och vitt - över 6 år gamla;
  • tunna skott bör inte lämnas, eftersom deras frukter är små och sura;
  • ta bort årliga skott och föredra starka grenar;
  • årliga grenar förkortas med 10-15 cm, skär av dem med en halv centimeter över den extrema knoppen för att förhindra att den torkar ut;
  • om observation inte har visat någon tillväxt under de senaste åren, tas 2-3 av de mest kraftfulla grenarna bort på en sådan buske;
  • alla zoner i busken behöver solljus, så att de tar bort några av grenarna inuti kronan;
  • grenar, nästan eller helt påverkade av en fästing, måste tas bort och brännas.

Vid beskärning måste du komma ihåg att buskar med samtidig närvaro av unga och gamla grenar kan ge en full skörd, du behöver bara balansera balansen. Det ungefärliga antalet är 20-25 skott från 1 till 3-6 år gamla.

Bild
Bild

Det sista steget i beskärningen är att klippa kronan, forma den. Högst 7 knoppar finns kvar på skottet, vilket provocerar dess utveckling i bredd och inte i längd.

Förutom beskärning behöver vinbär fysiskt stöd i form av stöd. Nu i specialaffärer finns det ett stort urval av bågar för detta ändamål, men stödet kan byggas oberoende av improviserade medel.

  • En insats i mitten av busken är inte ett särskilt bra alternativ, även om det ibland förekommer. Alla skott höjs och knyts till ett stöd. Busken i denna position är dock dåligt ventilerad, den gröna massan släpper nästan inte in solljuset.
  • En fyrkantig, triangulär ram gjord av timmer, placerad på stavar som drivs i marken och som omsluter buskar på alla sidor.
  • Stomme av PVC eller metall-plaströr.
  • En stjälk, när vinbär bildas i form av ett träd, i en stam, och fäst vid ett vertikalt stöd.
  • Spalje. Alternativet är mest lämpligt för gårdar där fruktbuskar odlas i industriell skala.

Det är nödvändigt att övervaka hur unga stjälkar ser ut för att vidta rätt åtgärder för att föryngra växten. Det är viktigt att förbereda vinbär för säsongsarbete för att säkerställa äggstocken och dess mognad.

Bild
Bild

Lossning och mulching

För att ta hand om vinbär ordentligt måste du gräva i och lossa dem - en process som är obligatorisk för alla trädgårdsväxter. Lossning av stamcirkeln till ett djup av 15-20 cm bör göras med försiktighet, försök att inte skada rötterna. Samtidigt avlägsnande av ogräs tar bort konkurrensen från busken om näringsämnen.

Efterföljande vårmullning behåller fukt, förhindrar att skorpan och nya ogräs växer fram . Du kan täcka med halm och nyklippt gräs, torv eller humus. De gräver upp jorden runt busken och döljer sedan med ett lager på minst 5 cm. Om allt görs korrekt får vinbären ett utmärkt försprång i början av sommarsäsongen.

Vattning

Trädgårdsmästaren får bara stora, saftiga och söta bär om växten inte har brist på fukt. Från och med våren vattnas vinbär varje vecka med en hastighet av minst tre hinkar vatten vid rumstemperatur (+ 23 … 25 ° C) under en vuxen buske . I detta fall är det nödvändigt att jämnt vattna hela området och lämna massan av löv torr.

Vattningen minskar i det ögonblick när äggstocken börjar fläckas, annars leder vattentäppning till att bären spricker.

Bild
Bild

Toppdressing

Vinbärsvård på våren, i april och i mars, kan inte göra utan att introducera de näringsämnen som behövs för en bra skörd.

Rot

Komplexet av vårrotförband inkluderar tillförsel av mineraler till växten. Kvävehaltigt gödningsmedel appliceras tidigt på våren under knopparnas svullnad med 1 msk. sked urea i 10 liter vatten. Runt stamcirkeln grävs ett spår längs kronans diameter med ett djup av cirka 15-20 cm . Den beredda lösningen hälls i denna vallgrav. Kvävegödsling ger en ökning av den vegetativa massan. Nästa utfodring utförs under spirande perioden. För att göra detta, förbered en blandning: 1 msk. matskedar kaliumsulfat och humus. Den resulterande kompositionen kan helt enkelt strös på jorden under vinbären - efterföljande vattning hjälper till att lösa upp blandningen.

Bild
Bild

Blad

Vinbären matas med mikroelement genom sprutning, som kallas bladmatning-detta bidrar också till att få en fullvärdig högkvalitativ gröda. Evenemanget hålls i grumligt väder, efter att ha förberett blandningen i erforderliga proportioner:

  • mangan - 5 g;
  • borsyra - 2 g;
  • kopparsulfat och zinksulfat - 2 g vardera

Folkmetoden - sprutning med en lösning av bakpulver eller soda, mättar vinbär med natrium, även om mottagningens effektivitet är mycket kontroversiell.

Bild
Bild
Bild
Bild

Behandling mot sjukdomar och skadedjur

I motsats till påståendet från de flesta trädgårdsmästare att den mest effektiva tiden för vårbehandlingar är mars, kan tidpunkten vara annorlunda. Allt beror på regionen. I Krasnojarsk -territoriet är mars till exempel nästan en vintermånad. Våren börjar bara göra sig känd, grönsaksodlingar och fruktträdgårdar ligger fortfarande under snö, temperaturen är under noll dag och natt.

Svampar och insekter ligger under snön, och inga kemikalier kan nå dem . Desto mer värdelösa är folkmedicin, vars verkan är mycket mildare. Arbetet bör startas med fokus på de lokala klimatfunktionerna och plantornas skick. Om njurarna började svälla, då är det dags.

Bild
Bild

Bekämpa sjukdomar

Vinbär, hallon, krusbär är några av de mest populära och traditionella fruktplantorna för ryska trädgårdar, allmänt kända i mer än ett sekel. Buskar odlades i handels-, ädel- och kungliga gods. Tyvärr är de inte mycket resistenta mot alla typer av sjukdomar.

De farligaste sjukdomarna för vinbär:

  • antraknos och rost;
  • septoria och gråröta;
  • spheroteca, reversion, randig mosaik.

Innan du behandlar en växt är det nödvändigt att ställa en diagnos och först då välja medel för att bekämpa sjukdomen. När det gäller droger erbjuder den moderna industrin många relativt säkra och skonsamma formuleringar i jämförelse med de "slaktande" jordbruksprodukterna i det post-sovjetiska rummet:

  • "Topas";
  • kopparsulfat (3%);
  • järnvitriol (5%) - båda vitriol används tidigt på våren;
  • Bordeauxvätska (1%) - buskar behandlas med det tidigt på våren, liksom efter skörd.

Ett folkmedel - ett extrakt från träaska: 100 gram aska späds ut i 1 liter vatten och insisteras i tre dagar. Efter periodens utgång filtreras lösningen och fylls på med ytterligare tre liter vatten. Ett av ovanstående medel sprutas noggrant på buskarna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pestkontroll

För vinbär, liksom för andra frukter, är förebyggande medel och bekämpning av skadedjur inte mindre viktiga. Insekter kan orsaka inte bara betydande skada, utan också förstöra växten och till och med alla planteringar.

Det vanligaste och farligaste:

  • njurkvalster och mal;
  • njurmal, glaskåpa, sågfluga;
  • vinbär bladlus, vinbär guldfisk, vinbär gall midge.

Kemikalier:

  • Aktara, Alatar, Aliot;
  • Iskra, Inta Ts-M, Kinmiks;
  • Biotlin, Karbotsin, Fufanon-Nova.

Dessutom finns det folkmedicin som används av dem som föredrar naturliga ämnen i sitt område. Oftast används:

  • tvålösning;
  • kokande vatten - de behandlas med inte väckta skott från en njurkvalster;
  • örtinfusioner - vitlök, tobak, maskros, nightshade, lökskal.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att få en större effekt under behandlingen måste ett antal villkor iakttas:

  • sprutning utförs innan saftflödet börjar;
  • läkemedlet späds exakt enligt tillverkarens anvisning;
  • utför preliminärt sanitär och formande beskärning, rengöring, lossning, mulching;
  • inte bara skott sprutas, utan också jorden under busken;
  • evenemanget hålls en torr, vindstilla dag eller kväll, med närmaste prognos för ingen nederbörd;
  • måste ha skyddskläder och andningsskydd;
  • det ska inte finnas barn, fåglar eller djur i närheten;
  • resterna av lösningen kan inte lagras, de måste kasseras.

Ibland blir vinbärsbuskar vitare, detta är också en ganska effektiv metod för skydd mot parasiter, särskilt om du blandar kalk med Bordeaux -vätska. När du väljer en tid för arbete är det värt att komma ihåg att vinbär vaknar mycket snabbt, bara några varma dagar räcker för det.

Ganska ofta använder sommarboende metoden för att bearbeta vinbär med eld. Men dess effektivitet är mycket tveksam. Honfästan övervintrar inne i njuren, det är en sådan njure som måste förstöras. Det är nästan omöjligt att bränna en knopp på en buske utan att skada grenarna. En visuell inspektion, selektivt avlägsnande av njurarna kommer att krävas, och om lesionen har fångat nästan hela grenen måste den klippas av och brännas. Ungefär samtidigt kan du ympa vinbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användbara tips

För att undvika de vanligaste misstagen när du odlar en gröda och därefter få en bra skörd kan du använda några tips från erfarna trädgårdsmästare

  • Den lämpligaste landningsplatsen måste väljas . Belysningsnivån är viktig - en konstant skugga fungerar som en provokatör för skadedjur och sjukdomar, samtidigt kan långvarig exponering för solen orsaka brännskador, uttorkning av unga skott. Det bästa alternativet är en halvskuggad plats nära staketet, trädet, husets vägg.
  • Det är absolut nödvändigt och tid att utföra alla aktiviteter för att bilda kronan . Den stora förtjockningen och spridningen kan se vacker ut, men det har verkligen en negativ effekt på grödans kvalitet och kvantitet.
  • Du kan inte lita på naturlig nederbörd - de räcker inte för en vuxen buske . Vinbär måste vattnas regelbundet, såvida inte långt regnväder uppstår. Brist på fukt påverkar plantans utveckling negativt.

Om det fortfarande inte finns buskar av olika vinbär på platsen, måste den planteras. En opretentiös växt kommer att tacka för vården och uppmärksamheten, inte bara med ett värdefullt bär, utan också dekorera platsen. Storfruktiga röda vinbär är särskilt bra i det tekniska mognadsstadiet. Dess crimson borstar ser fantastiska ut mot bakgrunden av grönt bladverk av stora buskar. Guldbär kan planteras som en häck när deras höjd når 2-2,5 m.

Dessutom fungerar det som ett utmärkt lager för andra sorter av vinbär och ger ett transplantat med stora och söta bär.

Rekommenderad: