Gräsmatta: Vilka Frön Att Välja För En Gräsmatta I Ett Privat Hus? Vilka Arter är Bättre Att Plantera I Sibirien Och Andra Regioner? Hur Sås Blandningen Ut? Recensioner

Innehållsförteckning:

Video: Gräsmatta: Vilka Frön Att Välja För En Gräsmatta I Ett Privat Hus? Vilka Arter är Bättre Att Plantera I Sibirien Och Andra Regioner? Hur Sås Blandningen Ut? Recensioner

Video: Gräsmatta: Vilka Frön Att Välja För En Gräsmatta I Ett Privat Hus? Vilka Arter är Bättre Att Plantera I Sibirien Och Andra Regioner? Hur Sås Blandningen Ut? Recensioner
Video: Renovering av gräsmattan - vertikalskära, lufta, så och dressa 2024, April
Gräsmatta: Vilka Frön Att Välja För En Gräsmatta I Ett Privat Hus? Vilka Arter är Bättre Att Plantera I Sibirien Och Andra Regioner? Hur Sås Blandningen Ut? Recensioner
Gräsmatta: Vilka Frön Att Välja För En Gräsmatta I Ett Privat Hus? Vilka Arter är Bättre Att Plantera I Sibirien Och Andra Regioner? Hur Sås Blandningen Ut? Recensioner
Anonim

En välskött gräsmatta är en integrerad del av genomtänkt landskapsdesign. Det är därför som man bör ägna särskild uppmärksamhet åt valet av blandningen, plantera den och ta hand om gräsmattan. Idag kommer vi att berätta om sorterna av gräsmatta och ge rekommendationer om dess jordbruksteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Om vi jämför landskap med konst, då kan en gräsmatta först och främst jämföras med en duk, mot vilken alla andra grödor planteras och trädgårdskompositioner skapas. Det löser ett antal viktiga uppgifter:

  • förädlar territoriet för personliga tomter, parker och torg;
  • skapar en estetisk täckning av en sport- eller lekplats;
  • maskerar oattraktiva områden i lokalområdet;
  • stärker sluttningar och kuperade jordar.

Gräsmatta ökar platsens dekorativa värde, skyddar jorden från erosion och återställer fertiliteten. Och speciella gräsblandningar för sportgräsmattor gör det möjligt att bilda en yta som är motståndskraftig mot slitage.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns strikta krav på gräsmatta:

  • överensstämmelse med den avsedda användningen;
  • estetiskt utseende under hela året;
  • säkerställer hög fixering av bladet på skaftet;
  • snabb regenerering;
  • utvecklat och grenat rotsystem;
  • anpassningsförmåga till frekvent klippning;
  • motståndskraft mot trampning;
  • lojalitet mot fukt, torka och andra ogynnsamma yttre faktorer;
  • förhindra ogräs tillväxt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och naturligtvis bör gräsmatta vara grönt under större delen av året och i varma områden året runt. De allra första gräsmattorna dök upp på 1500 -talet, de blev ett slags övergångselement mellan lantgårdsträdgård och stadslandskap. Redan på 1600 -talet planterades de för att dekorera torg.

Moderna gräsmattor finns i en mängd olika lösningar

  • sporter - högt motståndskraft mot trampning och förmågan att snabbt återhämta sig är viktigt för honom.
  • Porträtt - en klassisk gräsmatta med små gränder anordnade mitt bland gröna växter. Den har en hög dekorativ effekt, men den är inte avsedd för intensiv rörelse på gräset.
  • Vanlig trädgård - kombinerar bra dekorativa egenskaper med motståndskraft mot trampning.
  • Skuggig - en sådan gräsmatta är mer som en gräsmatta i skogen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över huvudtyperna

Totalt används cirka 40 gräs med olika groningsparametrar och egna vegetationskarakteristika vid arrangemang av gräsmattor. Oftast innehåller blandningen växter från spannmålsfamiljen. Låt oss stanna vid betyget av de vanligaste.

Bild
Bild
Bild
Bild

Äng bluegrass

Den vanligaste kulturen vid arrangemang av sport och gräsmattor. Dess relevans beror på att bluegrass bildar en tät, slitstark yta . Växten har bara en nackdel - en låg grobarhet, de första skotten visas först efter 3-4 veckor. På grund av detta växer området med bluegrass med ogräs. Det är därför den brukar planteras tillsammans med andra örter, oftast rajgräs.

Bluegrass kännetecknas av hårda, breda bladblad och ett kraftfullt rotsystem . Växten är motståndskraftig mot trampning, den kan framgångsrikt växa och utvecklas i öppna soliga områden och motstå kortsiktiga torka. Tål lätt vinterfrost.

Föredrar neutral jord, behöver befruktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vanlig bluegrass

En annan opretentiös sort av bluegrass, som sticker ut effektivt mot bakgrunden av ett mörkt landskydd, i sammansättningen av gräsblandningar gör platsens design mer estetisk. Nackdelen är att vanligt bluegrass inte är hållbart, så efter 5 år måste du plantera denna gröda igen.

För att dekorera en gräsmatta på en skuggig plats är det bättre att föredra ekgräs bluegrass . Det planteras mellan byggnader, liksom i andra områden som är dåligt upplysta av solen. Nackdelen med växten är att den har ett underutvecklat rotsystem, därför rekommenderas det inte att skrynkla den och klippa den ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Timothy gräs

Flerårig växt av spannmål, växer upp till 50-100 cm. Den har krypande förkortade rötter. Kulturen har blivit utbredd på betesmarker och slåttermarker, den ingår ofta i billiga gräsblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Småbladig timoteus

Gräset kan växa i fuktiga, svala områden, vilket gör gräset erkänt som en av de mest hårda gräsmattan. Dess såning är relevant i de områden där jordens yta översvämmas på vintern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flerårig rajgräs

En av de vanligaste grödorna inom trädgårdsarbete växer den snabbt upp till 50-60 cm. Den föredrar ett milt klimat och låglänta områden, men den tål kortvarig frost upp till -15 grader utan att täckas av snö . Tål lägre temperaturer under snö. Den växer och utvecklas snabbt i alla våta land. Tåler motståndskraft, kännetecknas av en hög återväxt av nya skott, varför gräs ofta planteras för att anordna sportgräsmattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röd svingel

Kulturen har många underarter; rhizomsorter används främst för att bilda gräsmattor. Det kännetecknas av hög uthållighet. Den kan växa även på fattiga, ofruktbara jordar och växa med gles vattning. Tack vare dessa funktioner har rödsvingel blivit ett oumbärligt element i alla gräsblandningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vassvingel

Det anses vara en av de mest värme- och vinterhärdiga örtväxterna. Den bildar kraftfulla fleråriga buskar med utvecklade rötter och delvis underjordiska skott. På grund av detta ger växten sig själv fukt och mineraler även i torrt väder och brist på vattning när andra grödor slutar växa . Denna kultur behåller sin ljusgröna nyans även under sommarhettan. Kulturen slår snabbt rot, även om den är något långsammare än rajgräs.

Visar hög resistens mot sjukdomar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fårsvingel

Gräsrots kultur som kännetecknas av motstånd mot kortsiktiga torka. När de ovanjordiska och rotdelarna torkar ut dör den inte, utan faller i vilande tillstånd . När parametrarna för fuktinnehåll normaliseras kommer jorden ur det. Den växer långsamt, vaknar tidigare än andra örter på våren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stånggräs

Sådant gräs sprider sig ganska aggressivt över hela territoriet. Växten släpper ut krypande rötter och förhindrar därmed ogräs. Rhizomen är ytlig, så gräset tål inte ens en kortvarig torka och kräver systematisk vattning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fältkvast tunn

Växten bildar starka buskar med förkortade underjordiska och ovanjordiska skott. En flerårig med tunna trådar växer bra på sura och dåligt bördiga jordar, den kan också odlas på mörka platser och på kuperade kullar . Bildar ett enhetligt och tätt gräsställ, svarar bra på låga klippningar. Pollevitsa blev utbredd för dekoration av dekorativa gräsmattor, liksom golfbanor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hanfot

Kulturen är krävande för jorden, men föredrar leriga och leriga marker. Den växer dåligt på sandstenar. Torktolerant, men långvarig brist på vattning tål kanske inte. Dör av överdriven fukt.

Det kännetecknas av dålig vinterhårdhet, tål dåligt tidig höst och sen vårfrost . Gräsmattan når sin fulla utveckling under det andra eller tredje året, som en del av gräsmattan behåller den sitt utseende i upp till 7-8 år. Det bildar ett torvtäcke på ytan, oftast planteras det som en monokultur. Under livets gång släpper det ut giftiga ämnen i jorden som hämmar tillväxten av andra växter - detta leder till att de förloras från det allmänna gräset.

Bild
Bild
Bild
Bild

Festullolium

Hybridanläggning erhållen genom att korsa årligt rajgräs och sork. Det är det huvudsakliga spadformningsmedlet vid konstruktion av sluttningar på motorvägar.

Den växer och utvecklas bra i låglandsområden med en luftfuktighet på 60-70% av den totala fuktkapaciteten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Klöver vit

Klöver används ofta i blandningar med tunna gräs, en sådan gräsmatta visar sig vara hälsosam och dekorativ även utan användning av kvävegödselmedel. Clover växer snabbt, är resistent mot ogynnsamma yttre förhållanden och tål trampning. Denna växt har dock en nackdel - efter klippning ser den orenlig ut, men efter 4-5 dagar, när den gröna massan växer, kommer växten att återställa sin dekorativa effekt . Det enda undantaget är dvärgvarianterna, som blir allt populärare inom trädgårdsarbete. Dessutom är blommande klöver en honungsväxt, så den lockar till sig bin, getingar och andra stickande insekter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kvantitetsberäkning

Frö måste sås i enlighet med reglerna, annars kommer gräsmattan inte att se så estetiskt tilltalande ut som vi skulle vilja. Om det finns färre frön än nödvändigt kommer locket att visa sig vara heterogent, "tuftat" och kommer inte att ge ett tätt gräs. Det betyder att det kommer att vara dåligt motståndskraftigt mot ogräs och trampning.

Om du tar lite mer frön än rekommenderat kommer växterna att drabbas av brist på näringsämnen, och detta kommer att leda till utveckling av sjukdomar . Såhastigheten beror på marken och typen av gräs. I genomsnitt bör 40-50 g utsäde fördelas för varje kvadratmeter mark. Denna parameter kan justeras efter jordtyp. Så på lätta jordar med medeltäthet behövs endast 30-40 g / m2, och på tunga jordar ökar förbrukningen till 60 g / m2.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur växer och förökar det sig?

De flesta gräsmatta odlas genom både utsäde och division. Om du vill odla grönt lock så snabbt som möjligt, bör du köpa rajgräs eller svingel. De växer ganska snabbt, efter 1, 5-2 månader smälter stjälkarna med varandra och bildar en elegant gräsmatta. Dessa grödor växer dock inte på ett ställe i mer än 3-5 år, så efter ett tag måste nya växter planteras.

Andra gräs, som bluegrass, bildar en vacker frodig matta men växer långsamt . Det är därför långsamma och snabbväxande grödor kombineras i gräsmattaens sammansättning. Under de första åren bildas en sådan gräsmatta på grund av den snabbt växande svingel och rajgräs, efter 3-5 år börjar deras stjälkar dö av, men vid den tiden är platsen redan upptagen av långsamt växande grödor.

Bild
Bild

Således förblir gräsmattan attraktiv under hela gräsutvecklingsperioden. Du kan påskynda överväxningen av platsen genom att klippa plantorna.

När du skär av toppen stimuleras ökad tillväxt av laterala skott - detta hjälper till att eliminera "skalliga fläckar" i territoriet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken är den bästa örten att välja?

Gräsmattan blandas i förpackningar om 3 till 20 kg. Fröblandningen bör väljas med viktiga kriterier i åtanke.

  • Webbplatsens ändamål - bestäm hur du tänker använda platsen - för att beta husdjur, stabilisera marken i backarna, som en dekorativ eller sportig yta.
  • Servicenivå - den kan vara vanlig eller episodisk.
  • Volymen och kvaliteten på vattnet som krävs för bevattning.
  • pH, dräneringsjordens fertilitetsnivå.
  • Mängden solljus och skugga som växtmattan kommer att få.
  • Tillväxt, förmåga att regenerera gräsmatta.
  • Klimatdrag - vissa örter tolererar sommarvärme och långa vinterfrost bra, medan för andra är de destruktiva.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För alla typer av gräsmattor är det viktigt att gräset är anpassat till regionens naturliga och klimatiska egenskaper. Därför är vissa gräsblandningar lämpliga för de norra regionerna, andra för de södra . Till exempel, i Sibirien är det bättre att använda svingel, bluegrass och rajgräs. Dessa örter är optimala för frostiga vintrar och svala somrar med hög luftfuktighet. I nordväst är det bättre att odla svingel och rajgräs, de är optimala för variabel luftfuktighet under den varma årstiden och för långvarig frost på vintern. I den klimatiska övergångszonen är det bättre att föredra svingel, bluegrass och zoisia.

Olika fröblandningar kan planteras beroende på gräsmattans syfte . Parterre gräsmattan ser mest imponerande ut. Men han behöver noggrann vård. För att skapa den används blågräsvingel främst, liksom böjt gräs.

Bild
Bild

En vanlig trädgård gräsmatta i landet kräver enstaka underhåll. Denna ört är resistent mot kortvarig frost, fukt, sjukdomar och trädgårdsskadegörare. Vanligtvis innehåller blandningen alla typer av svingel, rajgräs, pilbock eller rymning.

För idrottsplaner kommer trampmotståndet fram, eftersom gräsblandningarna innehåller intensiva belastningar . Här faller valet på rajgräs och böjt gräs; för barnzoner är en kombination av rajgräs och timotej optimalt.

När du sår en ängsgräsmatta, baljväxter och knotweed kan ingå i gräsblandningen, är den moriska mattan dekorerad med tillsats av blomfrön - blåklint, klocka, vallmo, kamomill och lin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att bekanta dig med blandningens egenskaper i förväg, de kan vara av flera typer

  • Snabb - inkludera snabbt växande örter. Relevant vid restaurering av nedtrampade gräsmattor. Huvudingredienserna är timothy, svingel och bluegrass. Nackdelen med sådana grödor är att de är kortlivade och lever högst 4-5 år.
  • Skuggig - dessa kompositioner planteras i dåligt upplysta områden, rajgräs, svingel och blågräs anses vara deras huvudkomponenter.
  • Sol - sådana örter, tvärtom, älskar solen och föredrar att vara under strålarna hela dagen. Dessa örter inkluderar svingel, alfalfa och bluegrass.
  • Universell - växa och utvecklas snabbt. Ger ett frodigt grönt lock i de största odlingsförhållandena. Böjningen tas vanligtvis som en grund, som lätt tål värme, och långvarig torka och långvarigt kallt väder.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigt: var noga med att kontrollera utgångsdatum och lagringsperiod för gräsblandningen, eftersom fröet har en begränsad groningstid.

När och hur man sår korrekt?

Det finns flera sätt att så en gräsmatta med egna händer

  • Med användning av en såmaskin . Först bör du hälla den nödvändiga mängden frön i såmaskinen och gå längs den förberedda marken. För att underlätta såningsarbetet är det bättre att markera området i rutor och så på dem, med hänsyn tagen till fröförbrukningen.
  • För hand . Denna metod är den enklaste. Sådd utförs i detta fall först längs och sedan över det område som tilldelats gräsmattan. I denna teknik blandas frön med sand i förhållandet 1 till 3 och sprids jämnt över den beredda jorden.
  • Med hjälp av en burk . Såmaskinen kan bytas ut mot en liten plåtburk. Hål görs i den, vars diameter kommer att vara något större än storleken på fröna. Såning utförs analogt med den manuella metoden, med tillägg av flodsand och rörelse längs platsen längs och tvärs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Att så gräsmatta kan göras när som helst under växtsäsongen, det vill säga från slutet av april till september . Cykeln innan rotning planteras tar 4-5 veckor - detta måste man tänka på när man planerar höstsådd för att vara i tid innan den första frosten börjar.

Våren anses vara den optimala tiden . Plantering utförs efter att den genomsnittliga dagliga temperaturen är inställd på cirka + 12-15 grader. Den milda solen garanterar hög groning och utesluter döden av unga skott på grund av värmen.

Men under denna period gror ogräs också aktivt - särskild uppmärksamhet bör ägnas åt deras ogräs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sommarplantering lockar med möjlighet till fullständig rengöring av området från ogräs innan man planterar gräs . Det är nödvändigt att utföra arbetet endast tidigt på morgonen eller efter 18 timmar, när solen inte kommer att vara särskilt varm. Under denna period är det viktigt att inte låta matjorden torka ut.

Höstplantering utförs 1, 5-2 månader innan frosten börjar, medan temperaturen är hög . Innan sådd måste området rensas från rester av gammalt gräs, ogräs; kompostering är ett oumbärligt tillstånd.

När du planterar gräs när som helst på året måste du följa följande skeden av arbetet . Innan sådd måste du ta bort allt skräp från platsen, rota upp stubbarna och ta bort ogräsrötterna. Sedan grävs platsen till djupet av spadebajonetten, alla stora klumpar bryts och jämnas med en kratta. Fröna sås på ett av de mest praktiska sätten, skrapa dem sedan igen och vattnas. Befuktningssystemet måste droppa, annars kommer fröna till ytan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vård

Vård av gräsmattor omfattar flera grundläggande typer av arbete

  • Vattning . Även om många gräsmattor kan tåla torka, behöver gräsmattan fortfarande regelbunden bevattning för att hålla färgerna ljusa.
  • Befruktning . För att gräsmattan ska glädja dig med sitt utseende under lång tid behöver den periodisk matning. Minst två gånger om året måste du lägga till mikronäringsämnen - på våren behöver grödor kvävehaltiga föreningar och på hösten - fosfor -kalium. När den odlas på glesa jordar kan du ibland vattna gräset med komplexa föreningar då och då.
  • Luftning . För att förbättra luftflödet till rötterna är det nödvändigt att genomborra marken med en trädgårdsgaffel var 10-15: e dag.
  • Avlägsnande av ogräs . Observera att det kommer att bli mycket ogräs under de första åren efter plantering. De växer från frön kvar i marken, bärda av fåglar och husdjur. Ogräs absorberar mycket vatten och näringsämnen från marken, detta försämrar näringen av odlade gräs och stoppar deras tillväxt.
  • En frisyr . När det växer måste gräsmattan klippas. Det är optimalt att dess längd inte överstiger 8 mm.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tips: Du kan klippa dina jordgubbar med klippt gräs.

Tips

Många trädgårdsmästare undrar - vad är bättre att odla i en sommarstuga, en gräsblandning eller en monogason. Monokultur har sina fördelar - gräsmattans skugga och struktur ser enhetlig ut. Alla ogynnsamma faktorer kommer dock att försämra hans tillstånd.

Oftast planteras en monogazon i områden med professionellt underhåll och ökad intensitet .(på fotbollsplaner, golfbanor, tennisbanor). Gräsblandningen har inte ett enhetligt utseende, men den är mer motståndskraftig mot ogynnsamma miljöfaktorer. Detta beror på att förhållanden som är oacceptabla för en ört lätt tolereras av andra växter. Det här alternativet är optimalt för att dekorera gräsmattor "med egna händer", eftersom det kommer att vara svårt för en icke-professionell att bedöma alla funktioner i jorden och klimatet, samt att kompetent utföra vård på problemområden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Granska översikt

Gräsmattor erövrar snabbt gräsmattor och personliga tomter i privata hus. De ser attraktiva ut och lämnar samtidigt utrymme för utomhusaktiviteter . Att odla en sådan gräsmatta är dock inte alls enkelt. Först och främst måste du studera funktionerna hos olika örter och välja rätt blandning av örter.

Enligt kundrecensioner växer budgetfrömaterial snabbt och är tilltalande för ögat först . Men efter en eller två säsonger visas oestetiska skalliga fläckar på platsen - du måste övervaka. Detta händer om kortlivade eller till och med årliga gräsmattor ingår i blandningen.

Gräsmatta vård förtjänar också särskild uppmärksamhet . Om du inte följer de grundläggande kraven kommer gräsmattan snart att få formen av en övervuxen skogsglänta. I avsaknad av arbetslivserfarenhet är det bäst att ge företräde åt rullade gräsmattor från jordbruksföretag.

Rekommenderad: