Hur Man Transplanterar Ett Pengaträd? Hur Transplanteras Den Korrekt På Vintern Till En Annan Kruka Hemma? Bilaga Transplantation. Vilken Typ Av Mark Behövs?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Transplanterar Ett Pengaträd? Hur Transplanteras Den Korrekt På Vintern Till En Annan Kruka Hemma? Bilaga Transplantation. Vilken Typ Av Mark Behövs?

Video: Hur Man Transplanterar Ett Pengaträd? Hur Transplanteras Den Korrekt På Vintern Till En Annan Kruka Hemma? Bilaga Transplantation. Vilken Typ Av Mark Behövs?
Video: My Money Tree Plant -Re-potting, Pruning and Transplant 2024, Maj
Hur Man Transplanterar Ett Pengaträd? Hur Transplanteras Den Korrekt På Vintern Till En Annan Kruka Hemma? Bilaga Transplantation. Vilken Typ Av Mark Behövs?
Hur Man Transplanterar Ett Pengaträd? Hur Transplanteras Den Korrekt På Vintern Till En Annan Kruka Hemma? Bilaga Transplantation. Vilken Typ Av Mark Behövs?
Anonim

De inhemska platserna för pengaträdet är Central- och Sydamerika. I kulturen växer en inomhusblomma bra hemma på en fönsterbräda, men kräver omsorg, inklusive en snabb transplantation. Därför måste blomsterodlare veta när och hur hans procedur utförs.

Bild
Bild

När behövs en transplantation?

Det finns flera fall där du kan behöva transplantera pengaträdet:

  • svampinfektion;
  • överväxt av rötter;
  • jordförändring;
  • efter köpet.
Bild
Bild

Det händer så att på vintern vissnar den tjocka kvinnan, förlorar sin attraktivitet, dess löv faller av. I de flesta fall är detta en indikator på svampinfektion i rötterna. Rotröta orsakar sönderdelning av rötterna, som ett resultat slutar näringsämnen och syre att flöda till kronan och krasseln dör långsamt.

I detta fall rekommenderas det att transplantera växten i en ny behållare med en annan jord. Eftersom ruttna är ett resultat av ökad markfuktighet måste en väldränerad mark användas.

Vid transplantationen klipps växtens rötter nödvändigtvis bort, de skadade tas bort och de behandlas med en fungicid.

Bild
Bild

Med tiden börjar varje krukväxt, om den inte köptes av en vuxen, växa ur dess kapacitet, så det är nödvändigt att byta behållaren till en rymligare. Det är värt att göra detta en gång om året tills pengaträdet når sin maximala tillväxt. Varje gång ökar behållarens diameter med 5 centimeter.

Om blomman redan är vuxen och inte längre växer, är dess transplantation mer förknippad med behovet av att byta mark vart femte år . På grund av det faktum att växten föredrar god dränering, gradvis tvättas mineraler och vitaminer ur marken med vatten, blir jorden saltad på grund av det applicerade gödningsmedlet, så det måste bytas ut.

Bild
Bild

De transplanterar också efter köpet, men erfarna växtförädlare rekommenderar inte att göra detta direkt och rekommenderas att vänta tills pengaträdet acklimatiseras i nya förhållanden för det. Av stor betydelse är den tid då transplantationsproceduren utförs, eftersom det under våren, när aktiv tillväxt redan har börjat, bara kan skada trädet.

Du kan säkert transplantera en blomma på vintern när den upplever mindre stress.

Bild
Bild

Träning

Transplantationsberedningsprocessen är ganska enkel. För detta behövs definitivt en ny mark, eftersom det inte är vettigt att transplantera en växt till en gammal. Det är bättre att använda lätt, väldränerad jord som gör att vatten kan passera bra, annars kan du stöta på problemet med rotröta.

Marken kan köpas färdig i en specialaffär, eller du kan göra den själv . I det andra fallet måste du blanda torv, lövblandning och perlit i lika stora proportioner. Det är denna jordkomposition som anses vara idealisk för ett pengaträd. Ibland används sand istället för perlit, men då blir det bättre om det är med stora partiklar. Flodsand ska inte tas, den innehåller inte bara en enorm mängd bakterier, utan också skadliga ämnen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är lämpligt att desinficera jordblandningen före användning; för detta hälls det i en behållare och värms i en timme i en ugn vid en temperatur av 80 grader. En temperaturökning kommer att leda till att det inte kommer att finnas några näringsämnen kvar på jorden.

Innan du påbörjar transplantationen bör du omedelbart förbereda det nödvändiga verktyget om du planerar att skära rötterna . Sax eller beskärningssax måste tvättas i en lösning av aktivt kol eller behandlas med alkohol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växten bör också förberedas före proceduren. Detta kräver vattning 4 dagar innan.

Det är nödvändigt att applicera toppdressing på ett par veckor, för då kommer det inte att vara möjligt att använda gödningsmedel på en tid, annars kommer belastningen på blomman att öka, vilket är svårt för honom att klara av.

Hur transplanteras korrekt?

För att korrekt transplantera en blomma hemma måste du noga överväga denna fråga.

Dränering av hög kvalitet tillhandahålls av en handfull perlit som läggs till jorden. Pengaträdet är inte kräsen om sin behållare så länge det finns minst ett dräneringshål inuti.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ättling

Oftast kan du se hur erfarna växtförädlare förökar pengaträdet med skott. Efter att skärningen har rotat sig i en liten behållare, är det nödvändigt att transplantera den i en behållare, där den kommer att utvecklas under det första året och få styrka.

En behållare med dräneringshål väljs för blomman . Det är önskvärt att dess storlek är något större än diametern på det befintliga rotsystemet.

Det fria utrymmet bör vara cirka 2 centimeter från rötter till väggar.

Bild
Bild

Jorden hälls i behållaren, dränering läggs nödvändigtvis på botten, sedan lätt, med en speciell spatel eller en bred kniv, lirar de upp och rotar upp processen med en liten mängd jord. Växten placeras i mitten av krukan, medan rotkragen ska ligga på kanterna och inte sänka, annars börjar den ruttna vid vattning.

Om den tidigare hällda jorden inte är tillräcklig, lägger de till mer, vilket höjer ett ungt pengaträd. Resten av jorden hälls uppifrån och tampas lätt med handflatan.

I det sista skedet spillas behållaren väl och lämnas till dränering, för att sedan avlägsnas till den plats som är förberedd för inomhusblomman.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vuxen växt

Steg-för-steg-proceduren för att transplantera ett vuxet träd är enligt följande.

  • Först bereds en behållare med en diameter av 5 centimeter större än den för den föregående behållaren . Detta är hur mycket rotsystemet kommer att behöva utvecklas bra under hela året. Ta inte en större behållare - ju mer ledigt utrymme i den, desto mer fukt blir kvar där. Växten kommer inte att kunna konsumera allt vatten och rötterna börjar ruttna. Var noga med att använda en behållare med minst ett dräneringshål, men om blomman är stor är det önskvärt att det finns flera av dem.
  • Fyll en ny behållare ungefär en tredjedel med färsk krukväxt . Ett lager med små stenar måste läggas på botten, du kan använda tegelflis. Vissa lägger till skumsmulor, utan att veta att detta material i stora mängder, även om det skyddar rötterna från en temperaturfall, inte tillåter fukt att passera, vilket resulterar i att jorden blir träig. Du kan placera en glasbit eller en krossad keramik över dräneringshålen så att jorden inte tvättas ut genom vattningen.
  • Ta bort trädet från den gamla behållaren . Det är värt att agera mycket försiktigt, utan att skada rötterna. Om blomman inte ger efter kan du skära jorden med en kniv längs krukans kant, sedan vända behållaren och dra stammen och hålla den längst ner.
  • I detta skede är det möjligt att inspektera rotsystemet och ta bort alla gamla, skadade eller sjuka skott . Skivor måste behandlas med en lösning av aktivt kol. Om detta inte görs tränger svamp och bakterier igenom såren.
  • Rötterna tvättas från den gamla jorden, torkas något och läggs i en ny behållare i mitten . Nästa del av jorden hälls ovanpå, jorden pressas något ned, vilket tar bort de formade luftfickorna.
  • Vattning av hög kvalitet utförs . Krukan med pengaträdet lämnas så att överskottsvätskan är glas, sedan tas den bort på fönsterbrädan eller platsen där växten kommer att vara konstant.

Efter en korrekt utförd transplantation återupptas standard inomhusblomvård, med undantag för befruktning. De kan användas tidigast två veckor senare, men ännu bättre senare.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Pengaträdet tillhör kategorin inomhusväxter som inte är för kräsna och inte kräver mycket uppmärksamhet från odlaren. Detta betyder dock inte att du inte alls behöver ta hand om blomman. Uppföljningsvård inkluderar inte bara bra vattning eller att skapa idealiska förhållanden för det, utan också beskärning och gödsling.

I sin naturliga miljö försöker denna växt bosätta sig närmare vattnet, men där den inte stagnerar på länge . Detta villkor måste beaktas och man måste vara försiktig så att jorden inte är våt hela tiden. Växter i en behållare behöver regelbunden vattning. På sommaren utförs det en gång i veckan, och på vintern, när omgivningstemperaturen är lägre, reduceras antalet. Om rummet är varmt bör volymen av den införda vätskan stå på samma nivå, eftersom bristen på fukt är lika skadlig för pengaträdet som överskottet.

Bild
Bild

Du kan avgöra om en blomma måste vattnas eller inte genom graden av torkning av jorden. Ett litet hål på två centimeter görs i marken med ett finger, och om det är torrt inuti är det dags att tillsätta vatten. Det är bäst att använda bottenvattning, för detta är en vattenkanna med en lång pip perfekt. Inträngning av fukt på lövverket är inte fördelaktigt; tvärtom kan växten börja göra ont på grund av detta.

När det gäller vattenkvaliteten är pengaträdet kräsen med det. Du kan använda en enkel kran, men det är lämpligt att försvara den i flera dagar innan dess.

Regn, smälta, brunnvatten, som måste förvärmas till rumstemperatur, är utmärkt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om jorden med tiden blir saltlösning av de applicerade gödningsmedlen rekommenderas att man bevattnar med destillerat vatten flera gånger för att förbättra markens pH -nivå.

Pengaträdet är mångsidigt när det gäller ljus . Den växer bra med mycket sol och lika bra på skuggiga fönsterbrädor. Du kan installera ytterligare konstgjord belysning i rummet så att blomman växer bra och känns frisk.

Placera inte en behållare med en blomma där den ofta visar sig. Kalla luftmassor kommer inte att göra honom gott, lövverket blir gult. Om krukan står på fönstret på vintern måste du se till att den heta luften från batteriet inte når anläggningen och att dess löv inte kommer i kontakt med glaset. Allt detta leder till uppkomsten av svampsjukdomar mot bakgrund av en minskning av pengaträdets immunitet. Placera inte anläggningen nära luftventiler och luftkonditioneringsapparater.

Bild
Bild

Torr inomhusluft är inte heller fördelaktigt, så odlaren måste ta hand om den nödvändiga luftfuktigheten. Du kan använda automatiska luftfuktare eller bara placera en behållare med vatten nära pengaträdet. Vissa odlare föredrar att spruta vatten från en sprayflaska . I det här fallet måste du göra detta längre från lövverket så att fukt inte kommer på det. I värmen utförs proceduren två gånger om dagen: tidigt på morgonen och på eftermiddagen.

Under varmare månader kan du sätta växten på ett soligt fönster för att ge den mer sol. Det är lämpligt att göra det starka ljuset diffust.

Det är tillåtet att ta blomman utanför, men du måste installera den där det inte blåser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Pengaträdet behöver regelbunden utfodring. För detta är det bäst att använda ett balanserat vattenlösligt eller flytande gödningsmedel. Dosen ska motsvara den som anges på förpackningen om förbandet appliceras en gång i månaden. Vid mer frekvent utfodring reduceras dosen med 4 gånger.

Foder läggs till på våren och sommaren varje månad, och på hösten och vintern kan du minska dem till en gång varannan månad

Torra blandningar används inte på torr jord, utan endast på våt mark. Om du inte uppfyller detta krav kan du möta det faktum att trädets rötter kommer att brännas.

Växtförädlaren bör övervaka plantans tillstånd, eftersom det genom bladets skugga är möjligt att förstå om den upplever brist eller överskott av mineraler.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med tiden börjar växten behöva lite beskärning. Det låter dig begränsa tillväxten och hjälper till att ge blomman en dekorativ form. Om du vill hålla blomman liten tar du bort de äldre och större grenarna. Var noga med att ta bort döda och skadade skott, eftersom de kan orsaka bakteriell eller svampinfektion.

Unga skott kläms helt enkelt av för hand . Det är inte nödvändigt att bearbeta skivan, efter några timmar läker den sig själv. Pengaträdet utsöndrar juice efter beskärning, det är han som skyddar såren från infektion.

Om du inte vill att växten ska växa i höjd, ta bort de övre skotten.

Den bästa tiden att beskära är under vintern, då växten är vilande . Lätt beskärning görs på våren, när unga grenar bara börjar bildas. Om du vill att stammen ska växa i en viss riktning måste du komma ihåg att nya skott dyker upp längs snitten, så det är viktigt att upprätthålla en 45-graders skärvinkel.

Bild
Bild

Inomhus kan pengaträdet också påverkas av insekter och svampar. Det enda som en växtförädlare inte kan hantera är bakterieinfektion, eftersom effektiva lösningar för det ännu inte har skapats, men i ett tidigt skede kan du försöka ta bort skadade skott och sätta blomman i karantän.

Bladlöss, fästingar, buggar och thrips är insekter som är mycket förtjust i inomhusväxter . Det är lätt att hantera det, det räcker för att öka luftfuktigheten i rummet. En lätt dusch tar bort insekter åt gången, men efter proceduren måste du låta pengaträdet torka väl, särskilt inuti kronan, innan du återför det till sitt ställe.

Bild
Bild

Neem olja, alkohol, som helt enkelt används för att torka av stjälken och bladen, hjälper mycket mot skadedjur. Du kan använda en lösning av insekticid tvål och lägga några bollar naftalen på marken från thrips.

Om fläckar och andra skador uppträder på bladen kan detta vara ett tecken på en svampsjukdom. Först skärs de skadade skotten nödvändigtvis av, sedan behandlas de med en fungicid.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om en uppfödare vill uppnå blomning från en blomma, bör han ge växten den nödvändiga mängden ljus. Utomhus producerar han blommor ganska villigt om hans grundläggande behov tillgodoses och om han pollineras.

Det är inte lätt att uppnå blomning i inomhusförhållanden, men du kan lägga pengaträdet utanför för sommaren.

Bild
Bild

Stora misstag

Nybörjare odlar erkänner det finns många misstag i trädtransplantationsprocessen.

  • Det är inte nödvändigt att utföra kardinalbeskärning på våren under transplantation, när det finns en aktiv tillväxt av växten. Det är redan under stress, och om du ökar beskärningsbelastningen är det fullt möjligt att trädet kommer att vara ont länge och tillväxten avtar. Det är bäst att ta bort grenarna och bilda kronan ordentligt på vintern när pengaträdet sover. Så snart värmen kommer aktiveras ny tillväxt på de nedskärningar som görs och i början av nästa vinter växer blomman igen med nya skott.
  • Om du använder tät jord av dålig kvalitet, och inte den erforderliga torven eller sandjorden, när du byter kruka, uppstår rotröta i 99% av fallen. I avsaknad av nödvändig jord i butiker kan du göra det själv.
  • Särskild uppmärksamhet ägnas åt containrar. Lera har en porös struktur, så fukt avdunstar snabbare i dem, vilket måste beaktas. Dessutom saltar krukor snabbt jorden, så du måste vattna växten med destillerat vatten då och då. Dräneringshål måste finnas i krukor av plast och keramik.
  • Om det blir möjligt att bearbeta rotsystemet under transplantation är det bättre att göra detta. Bearbetning och beskärning tar minst tid, men pengaträdet kommer att må bättre och växa snabbare.
  • Omedelbart efter transplantationen ska du inte placera krukan på ett fönster där solen skiner större delen av dagen. Direktstrålar under denna period kan göra mer skada än nytta, det är bättre att placera behållaren i närheten och öppna gardinerna.
  • Topdressing appliceras inte direkt efter transplantationen. Medan växten befinner sig i ett chocktillstånd, vänjer sig vid nya förhållanden, anpassar sig och kastar all sin styrka till rotning, kommer näringsämnen i jorden att börja påverka processen för att skapa nya skott positivt. Som ett resultat kommer växten att behöva lägga mer energi på lövbildning och fotosyntes, medan rötterna utvecklas dåligt. Efter ett tag kommer de inte att räcka för att konsumera den mängd vatten och mineraler som krävs för en stor blomma.

Rekommenderad: