Akalifa (38 Bilder): Vård Av En Rävstjärna Hemma, En Beskrivning Av Akalifa Borsthårig Blomma Och Andra Arter

Innehållsförteckning:

Video: Akalifa (38 Bilder): Vård Av En Rävstjärna Hemma, En Beskrivning Av Akalifa Borsthårig Blomma Och Andra Arter

Video: Akalifa (38 Bilder): Vård Av En Rävstjärna Hemma, En Beskrivning Av Akalifa Borsthårig Blomma Och Andra Arter
Video: Dil Mera Chahe||Bollywood Hot Video | Vardan Singh | Rajbir, Divya & Akshay 2024, Maj
Akalifa (38 Bilder): Vård Av En Rävstjärna Hemma, En Beskrivning Av Akalifa Borsthårig Blomma Och Andra Arter
Akalifa (38 Bilder): Vård Av En Rävstjärna Hemma, En Beskrivning Av Akalifa Borsthårig Blomma Och Andra Arter
Anonim

Du har säkert redan mött en ovanlig växt med vackra svansar istället för blommor? Detta är Akalifa, en blomma av familjen Euphorbia. Blommans namn har gamla grekiska rötter och betyder "nässla" i översättning. Ja, många finner likheten mellan snidade löv med tandade kanter med det välkända brinnande gräset.

Bild
Bild

Särdrag

I naturen växer denna art i de tropiska skogarna i Sydostasien, Oceanien, Polynesien och Australien. Denna art representeras av ettåriga och fleråriga växter, buskar, mindre ofta - korta träd. Långa blommande och dekorativa löv garanterar kärleken hos blomsterodlare över hela världen.

Under naturliga förhållanden kan Akalifa nå storleken på en enorm buske, slående med sin rikliga blomning. I en lägenhet når dess höjd knappast 30-60 cm. Blommande med frodiga röda svansar är huvudfunktionen i denna växt . Fluffiga blomställningar av en långsträckt spikliknande form tenderar att hänga ner, så många odlare föredrar att odla Akalifa inte som en kompakt buske, utan som en ampelös växt för att dekorera fönsteröppningar och fönsterbrädor.

För sina ovanliga blommor kallas denna växt ofta foxtail eller tailed akalif.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Familjen euphorbia eller milkweed har mer än 400 arter som har besläktade egenskaper. Det finns blommande och dekorativa arter med ursprungliga snidade blad. Liksom all mjölkväxt är Akalifa giftig; när den skärs ut går växten ut med en bitter mjölkaktig juice. Hos vissa representanter för arten är juicen ett läkemedel som hjälper till med lungsjukdomar: lunginflammation, bronkit, astma. I södra länder används Akalifa som tonic te vid förlust av styrka och / eller svaga tarmar. När du transplanterar eller beskär mjölkgräs bör du inte ge upp gummihandskar för att skydda huden.

Den tillhör växter som rekommenderas att hållas borta från små barn och illa uppfödda djur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flera sorter kan särskiljas med en karakteristisk beskrivning

Akalifa med ljusröda blomställningar och ett talande namn " Fox's tail ", som kännetecknas av ovala blad med vassa tänder och en rik grön färg. Detta är en korthårig akalifa, den vanligaste typen inom inomhusodling. Hennes vackra långa "örhängen" syns oftast på fönstren.

Bild
Bild
Bild
Bild

Intressanta snövit svansar av skönheten, som blommar året om. Detta är Akalifa -sorten " Alba " med vita blomställningar.

Bild
Bild

Wilkes blomma med karakteristiska ovalformade blad har en särartad färg. Bladets färg är så mångfacetterad att det är omöjligt att avgöra vilken av tonerna som råder. Det finns olika nyanser av rött, grönt, gult, brons, vinrött. Mjuka, fluffiga borst ger extra växtlighet i original.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blygsam brokig akalifa har ganska stora ljusgröna blad med vita fläckar. Den blommar nästan året runt i små blomställningar. En opretentiös växt, vars bildning kräver konstant nypning av skottens toppar, vilket framkallar förgrening.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akalifa Godseva känd för sina frodiga ovala blad med dämpad grön färg. Gyllene och röda fläckar på bladen ger blomman en dekorativ effekt och originalitet. Små skåror på bladen är kännetecknet för denna växtart. Nya Guinea anses vara hemlandet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Väldigt vacker akalifa haitiska ursprungligen från Latinamerika. Skiljer sig i spikformade blomställningar, ljusa blad, krypande skott.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alpin rävsvans har blå lövverk och blommor. En mycket känslig växt som lockar med sin naturlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Akalifa vass med sina höga stjälkar och långsträckta spikelets växer i Centralasien. När man ser dessa grå knivar är det omöjligt att gissa att en släkting till den snygga rävsvansen är i närheten - så mycket kan Akalifa se återhållsam och organisk ut med den omgivande naturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växtförhållanden

Liksom alla krukväxter kräver Akalifa skapandet av gynnsamma förutsättningar för tillväxt och blomning. Kompetent vård garanterar blommans dekorativitet och tillväxt, mättnad av bladen, konstant bildning av äggstockar och lång blomning.

Bild
Bild

Belysning

Alla växtarter är mottagliga för ljus och temperaturmikroklimat. Det finns praktiskt taget inga växter som inte gillar långa dagsljus och "mättnad" med ljus. Kraven på vård av olika arter skiljer sig bara åt i vissa funktioner. Så, akalifa, som en tropisk växt, har ett stort behov av långa dagsljus, hög luftfuktighet och skydd mot direkt solljus . Genom att skapa förutsättningar för en tropisk sommardag kan du få växten att blomma nästan året runt.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Temperaturregimen som är gynnsam för tillväxt och blomning bör inte vara mindre än + 20-25 grader under dagen och +20 på natten. … Det är nödvändigt att skydda växten från plötsliga temperaturförändringar och drag . Den så kallade”kalla fötter” -effekten, som uppträder när växten står på en kall fönsterbräda, är oacceptabel.

Den höga luftfuktigheten som krävs av en tropisk växt och låga nattemperaturer kan inte bara bromsa tillväxten av akalifa, minska dess blomning, utan också leda till tidig död.

Bild
Bild

Överföra

Rävsvansrotsystemet byggs upp gradvis och kräver inte för stor kruka. I närvaro av full belysning och hög luftfuktighet kommer omplantering att krävas efter cirka 3 år. Det är bättre att utföra det genom omlastning, utan att skada jordklotet och rotsystemet . För den konstanta tillväxten och blomningen av akalife krävs regelbunden vattning och bra dränering för att förhindra stillastående vatten och rotröta. Dräneringshål och ett inre lager av expanderad lera och sand i en kruka är förutsättningar för denna typ av växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För plantering eller transplantation behöver du en blandning av lika delar näringsrikt gräs och lövmark, sand och torv. Den färdiga jorden som köps från en blomsterbutik kan förbättras genom att tillsätta lite småsten eller vermikulit, eftersom Akalifa föredrar lös smulig jord med höga luft- och fuktpermeabilitetsegenskaper.

Hur man bryr sig?

Vård av tropiska växter hemma består huvudsakligen i att upprätthålla en bekväm termisk regim, tillräcklig vattning utan att eventuellt torka ut från jordsubstratet och skapa luftfuktighet. Vanligtvis på vintern i lägenheter med centralvärme upplever många anläggningar vissa svårigheter, så du behöver:

  • frekvent sprutning varmt vatten av växtens lövverk;
  • skål med vatten ligger bredvid den blommande akalifa;
  • våt mossa placeras i en blomkruka hjälper till att upprätthålla tillräcklig fuktighet;
  • placera en blomkruka i en bred pall med fuktig expanderad lera eller småsten - när pallens innehåll fuktas, kommer säkerligen luftfuktigheten runt blomman att stiga.
Bild
Bild

Allt detta hjälper till att upprätthålla en hög luftfuktighet, där akalifas löv inte kommer att uppleva obehag.

Toppdressing

Blommande tar mycket energi från växten, så för att upprätthålla hälsa och växtknoppar är det nödvändigt att vattna Akalifa var 2-3: e vecka med tillsats av näringsämnen. Blomman svarar bra på komplexa mineralgödselmedel som Agricola, Bud, Fertika.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

På sommaren har rävsvansen ett stort fuktbehov, så det är bättre att vattna det varannan dag med sedimenterat vatten vid rumstemperatur. På vintern reduceras vattningen till en gång i veckan, beroende på daglig sprutning. När vattningen är begränsad och temperaturen sjunker faller akalifa i viloläge.

Det mest alarmerande för växten är kallvattenflödet, där växten kan dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Det är ganska enkelt att få plantmaterialet i den eleganta "rävsvansen". För detta är plantens lignifierade apikala skott lämplig . Sidoskott eller unga skott ska inte användas. Mest troligt, i en fuktig miljö, kommer de snabbt att dö. Skotten kan rotas när som helst på året, men rotningen kommer att ske snabbare under vårmånaderna. Skottet placeras antingen i vatten för att rota eller planteras omedelbart i marken.

För plantering, ta lika stora mängder torvmark och sand, så att underlaget är näringsrikt och lätt. En förutsättning för att rota en planta är: jordens koma fuktighet, tillräcklig belysning, rätt temperaturregim.

Att placera en kruka med plantor i en plastpåse eller under ett transparent lock hjälper till att skapa växthusförhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att odla akalifa från frön , som planteras i jordens övre näringsskikt, fuktas och täcks med glas. En förutsättning är att upprätthålla en konstant temperatur utan nattreduktion. När ömma blad visas kan du transplantera plantor i personliga krukor. Transplantationen bör göras noggrant för att inte orsaka ens mindre skada på de tunna rötterna.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Korrekt vård av växten är nyckeln till hälsa och ett attraktivt utseende. Med förbehåll för alla agrotekniska finesser utvecklas växten bra, har täta lövverk med rik färg, lång blomning.

  • Gulnande torkande löv varna för att växten upplever ett fuktunderskott. Det är nödvändigt att ändra vattenregimen, vattna regelbundet och spraya rikligt.
  • Bladens kanter blir bruna , torkar upp och bryts av, bladen krymper. Orsakerna till sådana förändringar: brist på mineraler i jorden, överskott eller brist på vatten. Prova att plantera om växten, ge den mer uppmärksamhet och kom ihåg att vattna och spraya.
  • Sträcker tunna skott , dålig växtutveckling, fullständig frånvaro av blomning signalerar akut brist på ljus. Att byta plats till en mer solig eller ge ytterligare belysning med speciella fytolampor hjälper.
  • Fallande löv förekommer i torr luft vid värmesäsongens höjd. Åtgärder för att befukta luften hjälper till att förhindra att blad faller. Kanske kommer en enkel sprutning av akalifa inte att räcka, så det är nödvändigt att använda en uppsättning åtgärder: en skål med vatten, en pall med våt expanderad lera, en luftfuktare.
  • Växten utvecklas inte och blommar inte , även om det ser ut friskt utåt - det kan saknas näringsämnen. Kväve, som ingår i alla gödningsmedel för inomhusväxter, mobiliserar växtens styrka. I allmänhet garanterar tidig utfodring utvecklingen av en växt med ett starkt immunsystem, som själv klarar den yttre skadliga miljön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Akalifa, liksom andra inomhusblommor, är mycket mindre benägna att attackeras av skadedjur än trädgårdsväxter, men infektion är möjlig. Källor: Förorenad jord, skadliga sporer på kläder eller snittblommor hämtade hem. Inomhusblommor är känsliga varelser, och behandlingen kan ta lång tid. Tidig hjälp i det första stadiet av sjukdomen ger alltid positiva resultat. Om du misstänker det är det nödvändigt att noggrant undersöka växten för förekomst av skadedjur, särskilt bladets insida, där parasiter gillar att lura.

En sjuk växt måste isoleras och alla förebyggande åtgärder vidtas

  • Detta hjälper inte bara speciella kemikalier, utan också hemlagade, som alltid finns till hands . Så, tjära eller vanlig tvätttvål utan klor hjälper till att förhindra spridning av bladlöss och kvalster.
  • För att bekämpa olika typer av parasiter Vanligt schampo för djur hjälper, som innehåller ämnen som dödar fästingar, samtidigt som skadan på växten minimeras.
  • Bruna eller mjöliga fläckar , visas på bladen när de skadas av en svamp, behandlas väl genom behandling med en fungicid. Det rekommenderas att upprepa behandlingen efter 10 dagar.
  • Som en förebyggande åtgärd spraya växten med en svag lösning av hästsvans hjälper bra.
  • De skadedjur som parasiterar på akalif matar på saften och förökar sig . Om du inte visar aktiva åtgärder kan växten dö. Behandling med systemiska insekticider hjälper till att bli av med bladlöss, skalinsekter.

Rekommenderad: