Drovnitsi (51 Foton): Vad är Det? Hur Väljer Man En Vedhög För Förvaring Av Ved? Funktioner Av Modeller För Hem Och Trädgård. Hur Använder Jag En Vacker Bokhylla I En Lägenhet?

Innehållsförteckning:

Video: Drovnitsi (51 Foton): Vad är Det? Hur Väljer Man En Vedhög För Förvaring Av Ved? Funktioner Av Modeller För Hem Och Trädgård. Hur Använder Jag En Vacker Bokhylla I En Lägenhet?

Video: Drovnitsi (51 Foton): Vad är Det? Hur Väljer Man En Vedhög För Förvaring Av Ved? Funktioner Av Modeller För Hem Och Trädgård. Hur Använder Jag En Vacker Bokhylla I En Lägenhet?
Video: #8 Mattias Bräckestam - Fixar ved inför kommande säsonger 2024, Mars
Drovnitsi (51 Foton): Vad är Det? Hur Väljer Man En Vedhög För Förvaring Av Ved? Funktioner Av Modeller För Hem Och Trädgård. Hur Använder Jag En Vacker Bokhylla I En Lägenhet?
Drovnitsi (51 Foton): Vad är Det? Hur Väljer Man En Vedhög För Förvaring Av Ved? Funktioner Av Modeller För Hem Och Trädgård. Hur Använder Jag En Vacker Bokhylla I En Lägenhet?
Anonim

De flesta lanthus har ett ångrum, ett badhus, en spis och en eldstad, så ägarna till sådana bostäder måste tänka i förväg om förberedelse och lagring av ved. För att förhindra att doftande stockar förstör rummets interiör eller platsens landskapsdesign med sin störning, viks de vackert in i eldstaden. Denna enhet kan ha en annan design och placeras både inuti huset och på gatan, som utför en dekorativ funktion.

Bild
Bild

Vad det är?

Eldstaden är ett multifunktionellt tillbehör som ser ut som ett stativ som är utformat för bekväm förvaring av ved. Dessutom låter vedstapeln ge ett komplett utseende till rummets design och fungerar som en original dekoration för den personliga tomten.

Bild
Bild

Denna dekorativa design är mycket populär bland sommarboende och ägare av stugor, eftersom den har följande syfte

  • Ger möjlighet att placera ved direkt nära spisen eller eldstaden (inomhusvy). För att njuta av resten nära härden behöver du inte gå utanför för att plocka stockar, vilket är särskilt viktigt på vintern.
  • Håller rummet rent. Vedhögen skyddar dessutom golvbeläggningen från smuts, små flisor, damm och sågspån.
Bild
Bild

Fungerar som en universell anordning för att transportera en liten mängd ved från huvudförvaringsplatsen (skjul eller annat uthus)

Bild
Bild

Gör att du kan skapa ytterligare förutsättningar för god torkning av stockarna innan du bränner dem. Råvirke brinner dåligt och värmer inte rummet ordentligt. Snyggt staplade stockar på stativ installerade i rummet torkar gradvis ut och ger uppvärmning av huset av hög kvalitet. Detta är särskilt viktigt för ugnen, dess effektivitetsnivå ökar

Bild
Bild

Kompletterar den övergripande stilen. Många husägare köper vedeldade spisar som den viktigaste inredningsdetaljen och placerar den inte bara bredvid spisen, utan också med en gas- eller elektrisk spis. Stora strukturer installerade på gatan pryder landskapsdesignen, vilket ger den en viss glädje

Bild
Bild

Storlekarna på vedpålar väljs individuellt, de beräknas beroende på eldstadsvolymen . Så, till exempel, om ett badhus är fäst vid huset, måste strukturen ha en höjd av minst 170 cm, vilket gör det möjligt att ordna stockarna i en rad, vilket kommer att räcka för 3-4 eldslådor. Du kan också bygga en struktur av lameller eller metall som upptar hela badväggens längd. Brandlådor inomhus väljs beroende på rummets design och yta. Kompakta produkter med måtten 520 × 370 × 370 mm är mycket populära. De kan vara gjorda av olika material och dekorerade i silver, mässing, svart metall eller antikt brons.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vedlådor kan köpas både färdiga och tillverkade självständigt . Utomhuskonstruktioner installeras som regel på en solid grund och kompletteras med en ram. Sådana tillbyggnader är rymliga och utformade för att lagra en stor mängd ved. De ger god ventilation till stockarna och skyddar dem mot fukt. För större komfort rekommenderas sommarboende att ha vedeldade lådor på gatan och inomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Idag presenteras vedstaplar i ett stort sortiment, men oftast är de gjorda av metall och trä. Många hantverkare skapar också vackra strukturer av skrotmaterial med hjälp av fat, betongringar och armering för detta. Ett stativ för ved, beroende på plats, är indelat i flera typer: för lokaler, för gatan och för att bära stockar. För massförvaring av ved används stationära förlängningar, de ser, till skillnad från vanliga skjul, snygga ut och skyddar trädet på ett tillförlitligt sätt mot fukt och ger det konstant luftcirkulation.

Bild
Bild

Rum

Eldstäder för eldstäder och spisar anses vara de vanligaste dekorativa elementen; de installeras direkt i en lägenhet eller hus. Sådana konstruktioner utmärks av sin bekvämlighet, kompakthet och ursprungliga design. När du väljer vedpålar till huset är det nödvändigt att ta hänsyn till det inre av rummet. De ska inte bara vara praktiska, utan också snygga. Smidda vedstaplar ser vackra ut inuti stugor och hus; de kompletteras vanligtvis med ljusstakar. Metall passar nobel in i alla rumsstilar och passar bra till möbler och moderna finish.

Bild
Bild

Gata

För att lagra en stor mängd ved används gatuved. De ger säker lagring av bränslematerial och skyddar det från de negativa effekterna av fukt och atmosfärisk nederbörd. Trädgårdens territorium är perfekt för deras placering. Eftersom gatukonstruktioner är byggda för stora är det viktigt att utrusta basen ordentligt under installationen. För att göra detta grävs ett hål, en kudde av spillror, sand läggs och betongmurbruk hälls.

Bild
Bild

När du skapar en gatuved måste bandning utföras . Byggnadens väggar fixeras på ett sådant sätt att det finns små luckor mellan plankorna, vilket ger god ventilation för träet. När det gäller taket är byggnaden täckt med en lutad metod, eftersom vattnet måste rinna tillbaka. Konstruktionens dimensioner kan variera beroende på brandboxens förväntade volym.

Bild
Bild

Bärbar

För att förenkla processen med att bära stockar från ett ställe till ett annat tillåter användningen av bärbara vedspisar. Till skillnad från utomhus- och inomhusdesigner är de mindre och mer funktionella. Timmerbärare är gjorda av olika material och smidda produkter är mycket efterfrågade. Eftersom metallen är tung, för att minska strukturens vikt, är basen gjord i form av ett galler. Denna typ av braskamin är väl lämpad för att bära stora stockar, medan små borstar kan smula sönder i bitar och lämna skräp.

Bild
Bild

Många dacha -ägare skapar bärbara vedeldningslådor av koppar- eller mässingstråg och dekorerar dem med decoupage -tekniken . Om enheten är planerad att användas som ett tillägg till det inre av rummet, är det bäst att köpa färdiga vedpålar. De presenteras på marknaden i ett stort sortiment och kan enkelt matchas med vilken stil som helst.

Bild
Bild

Stationär

Det ser intressant ut i utformningen av rum och eldboxar installerade bredvid spisen eller i väggarnas nischer. Sådana stationära strukturer kan ha olika former och utföranden. Förutom att dekorera rummet, skyddar den här typen av vedhögar golvet mot skador och skräp. Deras främsta fördelar inkluderar platsbesparing, eftersom eldstaden kan placeras var som helst i rummet eller placeras i nischer.

Designers rekommenderar att du placerar stockar i botten, eftersom deras kapacitet ökar flera gånger.

Bild
Bild

Basmaterial

Nyligen kan du på försäljning hitta olika typer av braskaminer, som skiljer sig åt inte bara i storlek, design utan också i tillverkningsmaterialet. För basen av stockar väljs som regel sådana material.

Metall . Det är ett ädelt och hållbart material som pryder vilken inredning som helst. Smidda produkter med vridna handtag ser original ut, men på grund av sin tunga vikt är de obekväma att använda. Därför är gatan eller stationära hallon vanligtvis gjorda av metall. Det är bäst att göra en koppar- eller mässingsbas. Om sådana brandlådor installeras på gatan bör de dessutom behandlas med korrosionsskydd.

Bild
Bild

Tygduk . De kännetecknas av ett lätt utseende och en enkel form. De är lätta att använda och fälls enkelt in i ett skåp. Dessa enheter representerar en metallram täckt med slitstarkt tyg. Trots det faktum att sådana hallon är praktiska för att bära ved från skjulet till rummet kan de inte fungera som inredningselement, eftersom de inte passar in i någon stil.

Bild
Bild

Vin . Korgkonstruktioner av vinrankor kännetecknas av ett utsökt utseende, de ser lyxiga ut och är dyra. Men vinstocken är mycket brandfarlig, så korgtillbehöret får inte placeras nära en spis eller öppen spis. Den perfekta platsen för honom är hörnet av rummet. Sådana vedpålar kräver också noggrann hantering.

Bild
Bild

Trä . Eftersom trä är brandfarligt rekommenderas det att använda det som bas för vedeldningslådor avsedda att bära stockar. I form liknar trästrukturen en vanlig låda monterad av brädor. Vedlådor ser underbara ut i interiören, där ramen är ihålig ur en solid bar och kompletteras med metallhandtag. Vid installation av vedpålar på gatan bör trädet dessutom behandlas med skyddsutrustning. Trots miljövänlighet och skönhet håller sådana enheter inte länge.

Bild
Bild

Dessutom finns det trälådor gjorda av flera material samtidigt. Oftast är kombinationen trä, metall och tyg. Det finns också ovanliga typer av glaseldar som har ökad styrka och brandmotstånd. Glastillbehör ser moderna och snygga ut i interiören, skyddar rummet perfekt från små spån och kombineras harmoniskt med andra inredningsartiklar.

Bild
Bild

Design egenskaper

Vedhögen fungerar i många fall inte bara som en plats för förvaring och transport av ved, utan fungerar också som ett separat inredningselement. En vacker design kan placeras antingen separat i rummet eller byggas in i en speciell nisch. Det är bäst att installera den i samma linje med härden eller på båda sidor av den. För detta är en väggkonstruktion gjord upp till 40 cm djup. För stora rum är en hög eldstad lämplig, men av säkerhetsskäl bör den vara 30 cm från spisen eller eldstaden.

Bild
Bild

För små sommarstugor där utrymmet är begränsat är det bäst att välja ett tillbehör i form av ett metallställ på hjul . Det är bekvämt att flytta den. I händelse av att det finns en klassisk stil i rummets design anses en smidesjärnkamin vara ett utmärkt val. I klassiska vardagsrum ser en produkt bra ut med krombotten och smidda handtag. Tillbehörets form kan vara antingen rund eller rektangulär.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En ovanlig idé i inredningen kommer att vara en flätad eldstuga, placerad ovanför eldstaden i form av en panel . För att ge rummet en touch av chic, bör spisen ha en spegelvägg. En sådan komposition kommer att fungera som en bra dekoration för rum utan öppen spis. Många ägare av hus och sommarstugor lägger falska eldstäder i sina vardagsrum. I detta fall är den artificiella härden dekorerad med en liten vedhög i form av ett hus. Om du dekorerar den med en krans, så får du för nyårshelgerna en underbar inredning. Läderhögen anses vara inte mindre intressant i designen. Det rekommenderas att installera det i rum utan öppen spis, fylla det med stockar och grenar, som för riktig tändning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stickade korgar eller säckar med ved är också mycket populära bland designers . Sådana eldstäder fyller rummet med hemkomfort. Det är bäst att välja ett tillbehör vävt av en tjock, icke brännbar sladd. Om så önskas kan vedstället mantlas med tät drapering, vars struktur matchar textilierna i rummet. I högteknologisk stil använder många vedeldade spisar av dyra icke-standardmaterial, till exempel kromstål och glas. Rum och lådor, korgar vävda av rotting eller vinstockar kommer lyxigt att inreda.

Bild
Bild
Bild
Bild

För hus på trä kan du välja vedstaplar av ek eller lackerad plywood . Sådana mönster är, om så önskas, dekorerade med hållare i vintagestil. Om husets ägare har färdigheter i snickeri, så är eldstaden lätta att göra av brädor och hänga dem på väggen eller i hörnet av rummet. Beroende på stil är dekorerna dekorerade med smidda element och ornament i form av lockar, abstrakta linjer och blommor. Ved mot en sådan bakgrund kommer att se dekorativ och texturerad ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

I lägenheter där eldstäder installeras rekommenderas att placera eldstäder som ser ut som ett vertikalt ställ . De placeras både bredvid härden och mot en vägg eller i ett hörn. Höjden på sådana nischer kan nå taket. Den vertikala randfinishen kommer att vara en ljus accent i det inre av alla vardagsrum. Horisontella strukturer kommer inte bara att fungera som förvaring för ved, utan också bli en utmärkt eldstadbänk. För att tillbehöret ska smälta harmoniskt med rummets design måste det lackeras i en färg som maximalt betonar stockens struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För jugendstilen är eldboxar med enkla former och raka linjer perfekta . De måste tillverkas i en kombination av flera material. Till exempel ser en glasstruktur, inramad av remsor av stål eller dekorerad med belyst stentrimning, ovanlig ut. För countrymusik är vedstaplar som ser ut som antika kistor ett bra val.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyligen har halvcirkelformade eldstäder varit mycket populära . Trots sin ovanliga form kan de hålla många stockar och lägga till sofistikering i husets stil. I de fall stockarna planeras att förvaras utomhus är strukturer fästa på väggen väl lämpade. De är gjorda i form av pyramider, julgranar och dekorerade med metallstänger.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

Många lanthus och stadslägenheter möjliggör installation av en öppen spis, men för att bekvämt njuta av värmen från härden är det viktigt att ge en plats för förvaring av ved. För dessa ändamål väljs oftast braskaminer, eftersom de säljs i ett stort sortiment och det är svårt att göra ett val till förmån för en eller annan modell. Därför är det viktigt att tänka på följande punkter när du ska köpa ett sådant tillbehör.

Ändamål . Du bör bestämma i förväg vad den här designen är till för och det kommer att vara ett stabilt stationärt stativ för stockar eller en bärbar enhet för att flytta ved från gatan till rummet. För det senare alternativet är det nödvändigt att ge företräde åt små "korgar" av lättviktsmaterial. Om du planerar att använda kaminen ofta måste du beräkna vedens volym i förväg och sedan välja storlek, form och typ av struktur. En stor eldstaden är vanligtvis installerad utanför. För henne är en plats förberedd och utrustad i förväg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material . Inomhus vedar som är avsedda för öppna härdar är det lämpligt att välja mellan metall. De passar elegant in i den moderna designen av rum, men är tunga och dyra. Träkonstruktioner är väl lämpade för inomhusbruk. De kan installeras i form av hyllor i flera våningar och en kub. Samtidigt är trätillbehör enkla att avsluta och kan enkelt dekoreras med decoupage och carving. När det gäller korgvedar ser de underbara ut i inredningen med en öppen spis, men de är opraktiska, eftersom små flisar rinner ut genom deras hål.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

För vardagsrum med dyra golv eller mattor är det värt att välja stockglashållare av massivt glas. De låter dig lagra ved utan att det bildas skräp, tack vare den transparenta strukturen kommer de visuellt att utöka utrymmet i rummet och ge interiören en viss lätthet. När du placerar eldstäder direkt vid spisen, rekommenderas att du väljer produkter av tjockt och brandsäkert glas.

Bild
Bild

Stilistik . För att braskaminen ska hitta en värdig plats i interiören måste dess form och design motsvara den allmänna stilen i rummet där härden ligger. Så, till exempel, för en modernistisk stil, är det värt att ge företräde åt produkter av en enkel form gjord av läderinsatser och kromelement; för finsmakare av klassikerna måste du köpa smidda tillbehör dekorerade på ett antikt sätt. Om det finns anteckningar om lantlig stil i vardagsrummet, måste rummet fyllas med trä så mycket som möjligt och placera ved eller träved.

Bild
Bild

Hur man använder?

Efter att lämplig modell av eldstaden har valts återstår det bara att fylla den korrekt med loggar. För uppvärmning av kaminer och eldstäder används vanligtvis ved från frukt- och lövträd. De är preliminärt anlagda i stora uthus eller ett garage, torra och överförs först till rummet. Lagringen av ved bör ske i en ventilerad struktur, skyddad mot fuktgenomträngning. Att behandla dem med ett speciellt antiseptiskt medel kommer att hjälpa till att förlänga livslängden på gatubus. Lägg sedan försiktigt ut stockarna på dekorativa stativ. För att de ska passa in i det inre av rummet på ett originellt sätt är det viktigt att tänka på deras färg och storlek.

Bild
Bild

Korrekt stapling av ved på gatan är också viktigt . Vackert upplagda stockar kommer att komplettera landskapsdesignen på platsen på ett originellt sätt och ge den en speciell stil. För att göra vedhögen till ett verkligt konstverk måste den läggas ut i form av en kupol eller halvklot. Det kommer att vara stabilt och kompakt. För att göra detta dras en cirkel preliminärt på marken och diametern läggs ut från stockarna. De ska placeras från ände till ände och bilda små luckor. Därefter placeras en extra stödaxel och den inre ringen läggs gradvis ut. Denna design kommer att fungera pålitligt under lång tid.

Bild
Bild

Placera inte vedspisar nära antändningskällor. Detta gäller särskilt för gatuvyer, som ofta placeras i rekreationsområden nära grillen. Inomhus är de bäst placerade på ett avstånd av 30-40 cm från en öppen spis eller spis. En trädgårdstomt är perfekt för utomhusutsikt. Tillbehöret bör rengöras regelbundet från smuts. Eldlådor av lättviktsmaterial bör inte överbelastas med ved, eftersom deras bas kan böjas under trädets vikt och gå sönder.

Bild
Bild

Om utformningen av rummet möjliggör användning av gittervedar, kommer speciella stativ att bidra till att dessutom skydda golvbeläggningen från skador och små klyftor. Gångjärniga strukturer måste fyllas med en liten mängd ved, detta skyddar dem från att falla. Det är bäst att installera hyllor i flera våningar, de är mer praktiska.

Rekommenderad: