Hammam (63 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det För? Handdukar, Dörrar, Solstolar Och Annan Utrustning För Det Turkiska Hamamet, Temperatur

Innehållsförteckning:

Video: Hammam (63 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det För? Handdukar, Dörrar, Solstolar Och Annan Utrustning För Det Turkiska Hamamet, Temperatur

Video: Hammam (63 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det För? Handdukar, Dörrar, Solstolar Och Annan Utrustning För Det Turkiska Hamamet, Temperatur
Video: Turkiskt bad 2024, April
Hammam (63 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det För? Handdukar, Dörrar, Solstolar Och Annan Utrustning För Det Turkiska Hamamet, Temperatur
Hammam (63 Bilder): Vad är Det Och Vad är Det För? Handdukar, Dörrar, Solstolar Och Annan Utrustning För Det Turkiska Hamamet, Temperatur
Anonim

Hammam: vad det är och vad det är för - dessa frågor uppstår för dem som för första gången bestämmer sig för att besöka ett ovanligt turkiskt ångbad med låg uppvärmningstemperatur. Idag kan ett sådant spakomplex ordnas i ett lanthus, hotell. Handdukar, dörrar, solstolar och annan utrustning för den turkiska eller marockanska hamam kan enkelt köpas utanför Mellanöstern, men kulturen att ta emot vattenprocedurer i en sådan institution bör studeras separat och mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Hammam är en typ av badkomplex som är vanligt förekommande i länderna i Mellanöstern och Centralasien . Detta ord betecknar också de procedurer som utförs inom denna analog av romerska termer. Utanför östländerna är hamam bättre känd som det marockanska eller turkiska badet. Den skiljer sig från bastun vid en lägre uppvärmningstemperatur - bara 45 grader i det hetaste rummet … Dessutom, i Turkiet och Marocko använder ångrummet ett fuktighetsläge nära 100%, vilket gör att du kan ge huden näring med användbara ämnen, föryngra och läka den.

Bild
Bild

Hammam är en traditionell arabisk uppfinning, särskilt relevant i klimatet i Mellanöstern . Det finns dock en uppfattning om att även här traditionen med våt ångning helt enkelt antogs från romarna, som visste mycket om kvalitetsablering.

I Turkiet dök de första hamamerna upp på 800 -talet, efter antagandet av islam som huvudreligion.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter det, för att upprätthålla renheten i kroppen förvandlades till ett akut behov av lokalbefolkningen, de kom ofta till badhuset efter att ha besökt moskén eller innan dess. Hela stängda klubbar för män, kvinnodagen utsågs speciellt varje vecka.

Bild
Bild

Traditionerna att besöka hamam vid särskilt viktiga livsstunder bevaras fortfarande idag . En möhippa och en möhippa innan bröllopet, 40 dagar efter ett barns födelse, är omskärelse och militärtjänstens slut bara en liten del av anledningarna till att samla familj och vänner i turkiska bad.

För Rysslands invånare blev sådan exotism aktuell för cirka 30 år sedan, på 90 -talet av XX -talet . De lyxiga salarna med offentliga bad i orientalisk stil gjorde ett starkt intryck på de första deltagarna i utländska resor. Snart dök de första hamamerna upp i Moskva, och de fokuserade på en kvinnlig publik, män uppskattade inte genast innovationen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördel och skada

Huruvida en hamam behövs, om den är användbar för barn och vuxna, sägs mycket av både experter och nybörjare som älskar våt ånga. Detta bad fungerar lite annorlunda än det ryska ångbadet och den finska bastun. Men dess fördelar är helt obestridliga och är följande.

  • Avgiftande effekt . Den speciella atmosfären i hamamet säkerställer fullständig öppning av porer, avlägsnande av toxiner och framkallar svett. Det är värt att uppmärksamma det faktum att med långvarig och regelbunden exponering för våt ånga, förbättras hudens tillstånd verkligen, akne och akne försvinner och tonen ökar. Efter att ha besökt det turkiska badet förblir solbränna, ser jämnare ut och lägger sig bättre.
  • Viktminskning . Med ditt eget hemhamam kan du ge en mer effektiv effekt av lymfdränering och massage. Med dess hjälp är det möjligt att ta bort celluliter, minska volymen. Detta är inte att säga att det turkiska badet kraftigt accelererar viktminskning, men det hjälper definitivt att göra det mycket trevligare och bekvämare och säkerställer konsolidering av resultatet.
  • Minskad hudoljighet . Den ökade utsöndringen av talgkörtlarna orsakar många problem. Med regelbunden passage av proceduren med våt ånga kan du uppnå en förträngning av porerna, normalisera många processer i kroppen. Hudens och hårets skick blir betydligt bättre, överdriven oljighet elimineras.
  • Bekämpar förkylning . I avsaknad av förhöjd kroppstemperatur kan det turkiska ångbadet anses vara en integrerad del av en framgångsrik behandling. I hamamet kan du genomföra aromaterapisessioner, säkerställa enhetlig uppvärmning av andningsorganen, som när du sätter burkar och senapsplåster, men gör det i kombination. Ett sådant hem ångbad kommer att visa sig vara en riktigt bra lösning för barn som inte är så förtjusta i medicinska ingrepp.
  • Avslappning och antistress . Ett besök i hamam främjar djup avslappning av muskler, hjälper till att bli av med klämmor, överdriven frisättning av mjölksyra. Det är denna avslappningsmetod som säkerställer en framgångsrik kamp mot trötthet, överansträngning och depression. Även med svår stress hjälper ett par timmar i hamamet att bringa sinnet och känslorna i balans, lindrar känslan av ångest och spänning.
  • Lindring av ledvärk . Det turkiska badet med sin mjuka, känsliga värme ger en gynnsam effekt på tillståndet i muskuloskeletala systemet vid artrit, artros, osteokondros. Återhämtning från skador och frakturer, kampen mot saltavlagring under sådana förhållanden är snabbare och mer effektiv. Du kan betrakta proceduren för att besöka komplexet som en del av sjukgymnastik.
  • Bekämpa kroniska luftvägssjukdomar . Bronkit, tonsillit, laryngit, som ständigt förekommer mot bakgrund av förkylningar, kan försvinna helt och utan spår om du gör ett vanligt besök i det turkiska badet. Våt ånga i kombination med uppvärmning, användningen av aromatiska oljor fungerar bättre än någon sjukgymnastik. Samtidigt njuter en person av proceduren, har en trevlig tid.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadan av ett turkiskt bad är direkt relaterat endast till individuella begränsningar för specifika personer .… Till exempel är det förbjudet att utföra procedurer med ånga om en person är i ett akut smärtsamt tillstånd: med en ökning av kroppstemperaturen, utvecklingen av inflammatoriska processer, förekomsten av kroniska sjukdomar i den akuta fasen. Ett besök i badet är också uteslutet när tumörer av någon typ finns i kroppen - godartade, maligna. En patogen neoplasma kan börja växa, eftersom uppvärmning framkallar celldelning.

Du bör inte besöka hamam under barndomsperioden. Sådana förfaranden är förbjudna för personer med lungsjukdomar: tuberkulos, bronkial astma. Du bör inte besöka det turkiska badet efter hjärtinfarkt, stroke, problem med blodkärl, endokrina systemet, leversjukdom.

Förfarandena i detta fall kommer att göra mer skada än nytta och kan provocera en försämring av hälsan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Temperaturregim

Hamam är en av de mest skonsamma badprocedurerna … Luftvärmningstemperaturen, beroende på rummet, varierar här från +30 till +60 grader Celsius. Uppvärmningsprocessen sker gradvis, utan "chockterapi", med en gradvis öppning av porerna. Samtidigt varierar luftfuktigheten från 80 till 100%. När man bygger ett turkiskt bad är det nödvändigt att observera de korrekta temperaturövergångarna vid omklädningsrum. Hamam liknar ett galleri, vars rum har sitt eget uppvärmningsläge:

  • + 28-30 - grader i omklädningsrummet;
  • + 40-50 - i rummet med solstolar;
  • + 40-50-på marmorbänkar chebek-tashi;
  • upp till +70 - i ångbastu -nischer är temperaturen i dem olika, för varje smak.

Genom gradvis uppvärmning och kylning av kroppen kan du känna den obeskrivliga känslan av lätthet, komfort, avkoppling som bara uppnås i ett turkiskt bad.

Bild
Bild

Enhet

En modern hamam kan mycket väl rymmas i ett vanligt lanthus, på landet, i en lägenhet . Det är inte ens nödvändigt att utveckla ett projekt för ett fullvärdigt badkomplex-färdiga duschkabiner med badkar och ånggenerator kan enkelt hantera efterlikningen av principen för driften av ett turkiskt spa i ett vanligt badrum. För dem som har tillräckligt med ledigt utrymme finns det en möjlighet att skapa en fullvärdig hamam i ett privat hus. I en lägenhet klarar standardventilation med sådana belastningar helt enkelt inte.

Bild
Bild

Den riktiga turkiska hamam börjar med inredning . Här används glansiga keramiska ytor - mosaik, med invecklad inredning eller målning. Solstolarna, kallade "chebek-tashi", är gjorda av marmor, liksom sätena i ångrummet, de är utrustade med ett individuellt värmesystem. Loungerna har låga runda bord och soffor, te och frukt serveras.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns en marmorsten i mitten av stora salen … Detta rum kännetecknas av skapandet av en takhölje som låter kondenserad fukt rinna ner på väggarna. I den moderna versionen används en fuktbeständig fläkt med kondensavlopp, ansluten till ventilationssystemet, för att ta bort överflödig ånga.

Bild
Bild

Förutom, trädelar och konstruktioner används inte här - endast naturliga mineraler eller keramiska plattor i dekoration. Du kan använda som dekoration väggpaneler av konststen eller transparent naturlig onyx, matt marmor, travertin. Belysningen i hamamet är också speciell . Lampor finns i ångrummet och andra hallar på olika nivåer, vilket skapar en speciell atmosfär.

Dämpade, diffusa strålar accentuerar den avkopplande atmosfären.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Även i ett litet duschområde kan ett ångturkiskt bad se ganska realistiskt ut .: helt enkelt kommer solstolarna att ersätta sätena, ablutionskålen kommer att förvandlas till en modern utrustning med effekten av en tropisk dusch, glasdörrarna hjälper till att hålla den önskade temperaturen inuti. En doft som avger eteriska oljor kommer att ansvara för avslappning. Hur hammamet i hemmet fungerar är värt att prata mer detaljerat.

Dessutom förtjänar turkiska bad med vedeldade pannor det. Layouten på deras hallar liknar en människohand med fem fingrar . Och var och en har sitt eget syfte, som måste beaktas vid design. De besöker salarna på samma sätt - på ett strikt rutinmässigt sätt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

ingång

Det är separat för män och kvinnor - så här går det till i traditionella hamam. Detta beror främst på islams traditioner. Dessutom möjliggör denna uppdelning dekoration av varje del av byggnaden i olika färger och utföranden. Faktum är att i det turkiska hamamet, även när de kommer in på det samtidigt, kan män och kvinnor inte korsa varandra - alla rum i höger och vänster vinge är speglade och isolerade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Omklädningsrum

Rummet för klädbyte kallas "jamekan ". Här tar de av sig vardagskläderna och tar lakan, tofflor och placerar traditionellt en fontän i mitten av hallen. Det accepteras inte att vara naken , om det inte kommer att vara nödvändigt för SPA -förfaranden. Detta är värt att överväga när du besöker offentliga hamam.

Tofflor måste också bäras, golvet i vissa rum värms upp till 70 grader eller mer.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ångbastu

Hararet eller ångbad , - hamamets centrala rum. Temperaturen här når sitt maximum, når 55-60 grader . I mitten av rummet finns en marmor "magen sten", och runt den finns bänkar gjorda av natursten, där de viktigaste procedurerna tas emot, kan du koppla av och värma upp ordentligt. Inuti harareta kan också en speciell badtunna installeras - en kurna, som ersätter poolen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Runt den centrala hallen finns duschar för tvättning efter ett ångbad . Härifrån, från hararethallen, kan du gå till kulchan … Detta rum tillhör hjälprummen. Här vilar de, organiserar tedryck, kommunicerar efter tvättning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Soguklyuk

Badrummet gränsar vanligtvis till omklädningsrummet, och ångrummet ligger bakom det . Det finns duschar, toalett … Temperaturregimen inuti når 30-35 grader, vilket gör att du kan förbereda kroppen för ytterligare ångning, hjälper till att öppna porerna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur besöker man rätt?

Hammamets uppföranderegler finns för alla gäster - både lokala invånare och besökare. Om vi talar om Turkiet, Marocko, andra muslimska länder med strikta religiösa kanoner, är det absolut nödvändigt att göra ett separat besök för män och kvinnor. Det är värt att i förväg veta var ingången till baden ligger. Besökare inuti är tvungna att förvandlas till en sarong där nakenhet inte krävs.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du besöker ett gemensamt rum med bänkar, var noga med att lägga en handduk innan du lägger dig .… Alla rum måste vara i speciella tofflor … Efter uppvärmning du kan inte gå upp plötsligt , bör du försiktigt inta en upprätt position, utan onödigt bråttom. Vid ingången till det turkiska badet är det vanligt att lämna alkoholhaltiga drycker och andra stimulanser utanför dörren. Efter en måltid bör minst 1-1,5 timmar passera, det är förbjudet att besöka procedurer på full mage.

Den genomsnittliga frekvensen för att besöka hamam är en gång i veckan. Sessionens längd bör inte vara mer än 1,5-2 timmar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktiga uppsättningar artiklar för ett hamam

Det finns en viss lista över föremål som traditionellt används i hamam under vattenprocedurer. Idag är det inte nödvändigt att ta med dig en komplett uppsättning. Om du vill bevara procedurens äkthet bör du definitivt ta hand om följande tillbehör.

Peshtemal eller pes-te-mal … Detta är en fransad handduk som vanligtvis lindas runt kroppen. Den är gjord av siden eller bomull, den är bred - från armhålorna till mitten av låret är en randig prydnad eller en enda färg tillåten. Totalt används 3 handdukar i hamamet, från 1 för att göra en huvudturban, från 2 - en kappa för axlarna, den senare lindas runt kroppen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nalin . Detta är namnet på träskor som ger god vidhäftning till ytan, de värms inte upp, de är bekväma för huden. Sådana produkter är ofta rikt dekorerade, kompletterade med silver- eller pärlemor dekorativa element.

Bild
Bild

Skål för tvättning . Det ser ut som ett vanligt bassäng, men det är av metall - koppar, silver, guldpläterad beläggning kan finnas. I Turkiet kan du köpa originalskålar för ablution med etniska prydnader, rikt dekorerade, vilket gör proceduren att besöka hamamet till en riktig ritual.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tvålförvaringsbehållare … Den är gjord av metall, med handtag ovanpå, som en påse, och hål för vatten att rinna genom botten. Här läggs inte bara tvål, utan också en vant eller handske för att skrubba huden, en tvättlapp och en kam.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keze . Detta är namnet på samma vante för självmassage av kroppen. Med dess hjälp kan du enkelt skura hudytan och ta bort döda, keratiniserade partiklar från den. Tvättdukens hårdhetsgrad kan variera, ibland väljs flera olika keze speciellt - för lätt eller djup skalning.

Bild
Bild

Kosmetiska verktyg . Dessa inkluderar rosolja, avsedd att appliceras på kroppens yta efter procedurer. Henna som hårmask tas tillsammans med en speciell skål där pulvret späds ut till ett grötigt tillstånd. Även i hamamet utför orientaliska skönheter ögonbrynfärgning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att notera att det inte är vanligt att använda det turkiska badet på egen hand . Särskilda människor arbetar här - tellak som genomför massagesessioner, applicerar masker, utför andra procedurer i enlighet med alla försiktighetsåtgärder.

Hemma är det möjligt att klara uppgiften med hjälp av den mycket styva vanten och speciella massagesvampar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förfarandet för att ta emot vattenprocedurer

När du besöker hamamet är det absolut nödvändigt att följa en viss sekvens av åtgärder för att uppnå bästa läkningseffekt. Rätt ordning visas nedan.

  1. Sköljning i duschen eller en annan källa till rinnande vatten.
  2. Flytta till en uppvärmd marmorstol - för att öppna porer. Proceduren tar cirka 20 minuter tills kroppen känns avslappnad och bekväm.
  3. Peeling . Kroppen gnids med hårda tvättdukar, helst naturliga - från loofah, vilket ger en ganska intensiv massageeffekt. Med korrekt följning av åtgärdsordningen är det möjligt att uppnå en intensiv separation av keratiniserade hudceller.
  4. Avlägsnande av effekterna av skalning . Jag måste ta en dusch till.
  5. Skumning med en speciell olivoljetvål . Det har en fördelaktig effekt på kroppen, hjälper till att förbereda sig för massageeffekter. I det klassiska hamamet kan en massage ta upp till 60 minuter.
  6. Tvätta bort tvålskum . Efter det kan kroppen få vila genom att flytta från termalbadet till relaxrummet.
  7. I ett rum som heter " Kulhan ", tepartier hålls, män här kan röka en vattenpipa eller bara chatta med varandra .
Bild
Bild

Endast genom att följa alla rekommendationer för att besöka hamam, kan du njuta av procedurerna fullt ut

Det är värt att notera att ett riktigt turkiskt bad fortfarande skiljer sig från kompakta duschar med ånggeneratorer som simulerar atmosfären i ett ångbad. Men även ett sådant mini-spa hemma kan vara mycket fördelaktigt för andlig och fysisk balans.

Rekommenderad: