Vinylskivor (39 Bilder): Vad är En Musikalisk Grammofonskiva Och Hur Fungerar Den? Vad är Måtten: Diameter I Cm. Vad är Kuverten Till För? Hur Görs Vinylskivor?

Innehållsförteckning:

Video: Vinylskivor (39 Bilder): Vad är En Musikalisk Grammofonskiva Och Hur Fungerar Den? Vad är Måtten: Diameter I Cm. Vad är Kuverten Till För? Hur Görs Vinylskivor?

Video: Vinylskivor (39 Bilder): Vad är En Musikalisk Grammofonskiva Och Hur Fungerar Den? Vad är Måtten: Diameter I Cm. Vad är Kuverten Till För? Hur Görs Vinylskivor?
Video: How Is Music Stored On Vinyl Records? 2024, April
Vinylskivor (39 Bilder): Vad är En Musikalisk Grammofonskiva Och Hur Fungerar Den? Vad är Måtten: Diameter I Cm. Vad är Kuverten Till För? Hur Görs Vinylskivor?
Vinylskivor (39 Bilder): Vad är En Musikalisk Grammofonskiva Och Hur Fungerar Den? Vad är Måtten: Diameter I Cm. Vad är Kuverten Till För? Hur Görs Vinylskivor?
Anonim

För mer än 150 år sedan lärde sig mänskligheten att bevara och återge ljud. Under denna tid har många inspelningsmetoder behärskats. Denna process började med mekaniska rullar, och nu är vi redan vana vid att använda CD -skivor. Men vinylskivor, som var populära under förra seklet, började åter ta fart i popularitet. Efterfrågan på vinylskivor har ökat, och med det har människor börjat uppmärksamma vinylspelare. Överraskande nog har många representanter för de yngre generationerna inte ens en aning om vad en skiva är och varför den behövs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är vinylskivor?

En grammofonskiva, eller som det också kallas en vinylskiva, ser ut som en platt cirkel av svart plast, på vilken ljudinspelning görs på båda sidor, och ibland bara på ena sidan, och den spelas med en speciell enhet - en spelare. Oftast kunde man hitta musikinspelningar på skivorna, men förutom musik spelades ofta ett litterärt verk, en humoristisk handling, ljud av vilda djur och så vidare på dem . Skivor kräver noggrann lagring och hantering, därför är de förpackade i specialomslag som är dekorerade med färgglada bilder och innehåller information om ljudinspelningens innehåll.

En vinylskiva kan inte vara bärare av grafisk information, eftersom den bara kan lagra och återge ljuden från en ljudsekvens . Idag är många föremål som släpptes under förra seklet i vårt land eller utomlands samlarobjekt.

Det finns ganska sällsynta skivor, utgivna i begränsad upplaga, vars pris bland samlare är märkbart högt och uppgår till hundratals dollar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ursprungshistoria

De första grammofonskivorna dök upp 1860. Edouard-Leon Scott de Martinville, en franskfödd och berömd uppfinnare av den tiden, skapade en fonoautografapparat som kunde rita ett ljudspår med en nål, men inte på vinyl, utan på papper som rökt från sot från en oljelampa. Inspelningen var kort, bara 10 sekunder, men det gick in i historien om utvecklingen av ljudinspelning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som historien visar, var efterföljande försök att göra ljudinspelningar på 1700 -talet vaxvalsar . Pickup -enheten hakades med nålen på rullens utsprång och reproducerade ljudet. Men sådana rullar försämrades snabbt efter flera användningscykler. Senare dök de första modellerna av plattor upp, som började tillverkas av polymerskellack eller ebonit. Dessa material var mycket starkare och ljudkvaliteten reproducerades bättre med dem.

Senare föddes speciella enheter med ett stort rör expanderat i slutet - dessa var grammofoner. Efterfrågan på skivor och en grammofon var så stor att driftiga människor öppnade fabriker för tillverkning av dessa produkter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid ungefär 20 -talet av förra seklet ersattes grammofoner med mer kompakta enheter - de kan tas med dig till naturen eller till landet. Apparaten manövrerades av en mekanisk anordning som aktiverades av ett roterande handtag. Du har säkert redan gissat att vi talar om en grammofon.

Men framstegen stod inte stilla, och redan 1927 dök upp teknik för inspelning av ljud på magnetband … Men stora rullar med inspelningar var svåra att lagra och ofta skrynkliga eller sönderrivna. Samtidigt med magnetband kom elektrofoner till världen, som redan var bekanta för oss skivspelare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Produktionsteknik

Sättet som görs idag skiljer sig lite från det sätt de gjordes under förra seklet. För produktion används en magnettejp, på vilken information appliceras med originalet, till exempel musik . Detta var den ursprungliga basen, och ljudet kopierades från bandet till specialutrustning utrustad med en nål. Det är med nålen som basstycket skärs ur vaxet på skivan. Vidare, i processen med komplexa galvaniska manipulationer, gjordes en metallgjutning av vaxoriginalet. En sådan matris kallades invers, varifrån det var möjligt att skriva ut ett stort antal kopior. De mest högklassiga tillverkarna gjorde ytterligare en gjutning av matrisen, den var gjord av järn och visade inga tecken på inversion.

En sådan kopia kan replikeras många gånger utan förlust av kvalitet och skickas till fabriker som producerar fonografskivor, vilket producerade ett stort antal identiska kopior.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Anordning och funktionsprincip

Om du förstorar en bild av en vinylskiva 1000 gånger under ett mikroskop kan du se hur ljudspåren ser ut. Det täta materialet ser ut som repade, ojämna spår, tack vare vilken musik spelas med hjälp av en pickup -stylus under inspelning av skivor.

Vinylskivor är monofoniska och stereo, och deras skillnad beror på hur väggarna i dessa ljudspår ser ut. I monoplattor skiljer sig den högra väggen inte från den vänstra i nästan vad som helst, och själva spåret ser ut som den latinska bokstaven V.

Bild
Bild

Stereophonic skivor är arrangerade annorlunda. Deras spår har en struktur som uppfattas annorlunda av höger och vänster öra. Slutsatsen är att spårets högra vägg har ett något annorlunda mönster än den vänstra väggen . För att återge en stereoplatta behöver du ett speciellt stereohuvud för ljudåtergivning, den har 2 piezokristaller, som ligger i en vinkel på 45 ° i förhållande till plattans plan, och dessa piezokristaller är placerade i rät vinkel mot varje Övrig. Under processen att röra sig längs spåret upptäcker nålen tryckrörelser från vänster och höger, vilket reflekteras på ljudåtergivningskanalen och skapar ett surroundljud.

Stereoplatser producerades först i London 1958, även om utvecklingen av ett stereohuvud för en skivspelare utfördes mycket tidigare, redan 1931

Genom att flytta längs ljudspåret vibrerar pickupnålen på grund av dess oegentligheter, denna vibration överförs till vibrationsgivaren, som liknar ett visst membran, och från det går ljudet till enheten som förstärker det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Numera är det mycket lättare att använda ljudinspelningar i det redan välbekanta mp3 -formatet. En sådan post kan skickas på några sekunder till var som helst i världen eller placeras på din smartphone. Det finns dock finsmakare av högrenhetsinspelningar som tycker att vinylskivor har ett antal obestridliga fördelar jämfört med det digitala formatet. Låt oss överväga fördelarna med sådana poster.

  • Den största fördelen anses vara den höga ljudkvaliteten, som har egenskaperna fullhet, volym, men samtidigt är det behagligt för örat och har ingen störning. Skivan har en unik naturalistisk återgivning av röstens klang och ljudet av ett musikinstrument, utan att förvränga det alls och förmedla det till lyssnaren i sitt ursprungliga ljud.
  • Vinylskivor ändrar inte sina kvaliteter under långtidsförvaring, av denna anledning släpper många artister som värderar sitt arbete musikalbum endast på vinylmedier.
  • Skivor gjorda på en vinylskiva är mycket svåra att förfalska, eftersom denna process är lång och inte motiverar sig själv. Av denna anledning, när du köper vinyl, kan du vara säker på att en falsk utesluts och inspelningen är äkta.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också nackdelar med vinylskivor

  • Under moderna förhållanden släpps många musikalbum i mycket begränsade upplagor.
  • Inspelningar görs ibland av matriser av låg kvalitet. Den ursprungliga ljudkällan förlorar sina ursprungliga egenskaper med tiden, och efter digitalisering görs källkoden från den för vidare exekvering av matrisen, enligt vilken utgivningen av poster med otillfredsställande ljud etablerades.
  • Skivor kan repas eller deformeras om de lagras på fel sätt.
Bild
Bild
Bild
Bild

I den moderna världen, trots de digitala formaten för ljudinspelningar, är vinylversioner fortfarande av stort intresse för musikkännare och samlare.

Bild
Bild

Spela in format

Vinylskivan är gjord av polymerplast, den är ganska hållbar, men också flexibel. Ett sådant material gör att sådana plattor kan användas många gånger, deras resurs, med korrekt hantering, är konstruerad i många år. Plattans livslängd beror till stor del på de förhållanden under vilka den används .- repor och deformation gör att ljudinspelningen inte kan spelas upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vinylskivor är vanligtvis 1,5 mm tjocka, men vissa tillverkare producerar skivor som är upp till 3 mm tjocka. Standardvikten för tunna tallrikar är 120 g och tjockare motsvarigheter väger upp till 220 g . Det finns ett hål i mitten av skivan, som tjänar till att sätta skivan på den roterande delen av skivspelaren. Diametern på ett sådant hål är 7 mm, men det finns alternativ där hålbredden kan vara 24 mm.

Bild
Bild

Traditionellt produceras vinylskivor i tre storlekar, som vanligtvis beräknas inte i centimeter, utan i millimeter . De minsta vinylskivorna har en äppeldiameter och är bara 175 mm, deras speltid kommer att vara 7-8 minuter. Dessutom finns det en storlek lika med 250 mm, dess speltid överstiger inte 15 minuter, och den vanligaste diametern är 300 mm, vilket låter upp till 24 minuter.

Bild
Bild

Visningar

Under 1900 -talet har skivor genomgått förändringar, och de började tillverkas av ett mer hållbart material - vinylit. Huvuddelen av sådana produkter har en viss styvhet, men flexibla typer kan också hittas.

Förutom hållbara plattor tillverkades också så kallade testplattor. De fungerade som en annons för en fullfjädrad skiva, men gjordes på tunn transparent plast. Formatet för dessa testremsor var små till medelstora.

Vinylskivor var inte alltid runda . Sexkantig eller fyrkantig vinyl kan hittas från samlare. Inspelningsstudior släppte ofta skivor av icke -standardiserade former - i form av figurer av djur, fåglar, frukter.

Traditionellt är fonografskivor svarta, men specialutgåvor avsedda för DJs eller för barn kan också färgläggas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skötsel- och förvaringsregler

Trots sin styrka och hållbarhet kräver vinylskivor noggrann hantering och korrekt förvaring.

Hur gör man rent?

För att hålla skivan ren, rekommenderas att torka av ytan med en ren, mjuk, luddfri trasa före användning och samla dammpartiklar med lätta rörelser. Samtidigt bör du försöka hålla vinylskivan i sidokanterna utan att röra ljudspåren med fingrarna. Om skivan är smutsig kan den tvättas med varmt tvålvatten och sedan torkas försiktigt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man förvara den?

Det är nödvändigt att lagra poster på speciella öppna hyllor i upprätt läge, så att de ligger fritt och lätt kan nås. Förvaringsutrymmet ska inte placeras nära radiatorer för centralvärme. För förvaring används förpackningar, vilket är kuvert . De yttre kuverten är tjocka, gjorda av kartong. De inre påsarna är vanligtvis antistatiska, de används som skydd mot statisk och smuts. Två kuvert gör ett utmärkt jobb med att skydda skivan från skador.

Minst en gång om året ska fonografinspelningen tas bort och inspekteras med hjälp av tillbehör av mjuka tyger, torkas bort och läggas undan för förvaring.

Bild
Bild

Restaurering

Om det uppstår repor eller marker på skivans yta är det inte längre möjligt att ta bort dem, eftersom inspelningen redan är skadad. Om skivan deformeras något av värme kan du försöka räta ut den hemma . För att göra detta måste plattan, utan att ta bort den från förpackningen, placeras på en fast och jämn horisontell yta, och ovanpå placera en last, som i sitt område kommer att vara något större än plattans storlek. I detta tillstånd får plattan stå kvar länge.

Bild
Bild

Skillnad mellan skivor och skivor

Vinylskivor skiljer sig mycket från moderna CD -skivor. Skillnaderna mellan dem är följande:

  • vinyl har en högre ljudkvalitet;
  • popularitet på grund av exklusivitet på den globala marknaden för vinylskivor är högre än för CD -skivor;
  • priset på vinyl är minst 2 gånger högre än på en CD;
  • vinylskivor, om de hanteras korrekt, kan användas för evigt, medan antalet gånger en CD spelas är begränsat.

Det är värt att notera att många musikkännare uppskattar digitala inspelningar, men om du har en samling vinylskivor talar detta om en helt annan inställning till konst och den höga standarden i ditt liv.

Bild
Bild

Urvalstips

När de väljer vinylskivor till sin samling rekommenderar finsmakare att uppmärksamma följande punkter:

  • inspektera integriteten hos plattans utseende - om det finns skador på kanterna, om det inte finns någon deformation, repor eller andra defekter;
  • vinylens kvalitet kan kontrolleras genom att vända med skivan i händerna till ljuskällan - en ljusblussning ska visas på ytan, vars storlek inte får överstiga 5 cm;
  • ljudnivån på en platta av hög kvalitet är 54 dB, avvikelser i minskningsriktningen får inte vara mer än 2 dB;
  • för begagnade skivor, använd ett förstoringsglas för att inspektera djupet i ljudspåren - ju tunnare den är, desto högre är skivans bevarande och därmed dess längre användbarhet för att lyssna.

Ibland, när man köper en sällsynt skiva, kan exklusivkännare erkänna att den har några mindre defekter, men detta är oacceptabelt för nya skivor.

Bild
Bild

Tillverkare

Utomlands har det alltid funnits och finns fortfarande många industrier som producerar vinyl, men under sovjettiden var Melodiya -företaget engagerat i sådana produkter. Detta varumärke var känt inte bara i Sovjetunionen, utan också utomlands. Men under åren av perestrojka gick monopolföretaget i konkurs, eftersom efterfrågan på deras varor sjönk katastrofalt. Under det senaste decenniet har intresset för vinylskivor ökat igen i Ryssland, och skivorna produceras nu vid fabriken i Ultra Production . Lanseringen av produktionen började 2014 och ökar gradvis omsättningen. När det gäller europeiska länder är GZ Media den största vinylproducenten i Tjeckien, som årligen släpper upp till 14 miljoner skivor.

Rekommenderad: