Värmer Golvet Med Expanderad Lera I Ett Bad: Hur Man Isolerar Med Egna Händer? Är Det Möjligt Att Somna På Marken Och Vilken Skikttjocklek Behövs?

Innehållsförteckning:

Video: Värmer Golvet Med Expanderad Lera I Ett Bad: Hur Man Isolerar Med Egna Händer? Är Det Möjligt Att Somna På Marken Och Vilken Skikttjocklek Behövs?

Video: Värmer Golvet Med Expanderad Lera I Ett Bad: Hur Man Isolerar Med Egna Händer? Är Det Möjligt Att Somna På Marken Och Vilken Skikttjocklek Behövs?
Video: Hypnos För Sömn | Somna Snabbt 2024, April
Värmer Golvet Med Expanderad Lera I Ett Bad: Hur Man Isolerar Med Egna Händer? Är Det Möjligt Att Somna På Marken Och Vilken Skikttjocklek Behövs?
Värmer Golvet Med Expanderad Lera I Ett Bad: Hur Man Isolerar Med Egna Händer? Är Det Möjligt Att Somna På Marken Och Vilken Skikttjocklek Behövs?
Anonim

På vintern måste du vara särskilt noga med golvisolering i bastun. Tillsammans med många effektiva värmeisoleringsskikt är expanderad lera den mest populära. Detta material som används i konstruktionen är främst användbart i rum där temperaturen sjunker under 35 grader. Vi kommer att ta reda på varför många föredrar att använda expanderad lera.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Expanderad lera i utseende är ett granulat av olika storlek som erhålls genom eldning av lera eller skiffer. Som ett resultat bildas ett material med låg värmeledningsförmåga; det kännetecknas också av porositet. I värmebehandlingsprocessen är det omöjligt att få pellets av en enhetlig storlek, därför blir den brända massan sorterad i grus och sand.

Lerbitar som inte kunde passera genom materialet för massmassor krossas i följande fraktioner: krossad sten och sand.

Över hela världen använder människor villigt expanderad lera för att isolera ett rum . Materialet är lätt, hållbart och låg kostnad. Men alla material har ett antal fördelar och nackdelar, expanderad lera är inget undantag.

Bild
Bild

Plussidan inkluderar:

  • goda värmeskyddande egenskaper, men denna fördel uppnås vid användning av ett tjockare materialskikt;
  • under förutsättning av driftsförhållandena kan expanderad lera vara mer än 40 år;
  • materialet tillhör NG-klassen (NG är obrännbart material), därför är det brandsäkert;
  • många bryr sig om miljön - som för expanderad lera, avger den inte skadliga ämnen vid uppvärmning;
  • även en person långt ifrån konstruktion kan lägga golvet med expanderad lera - installationen är enkel och snabb;
  • expanderad lera är resistent mot både låga och höga temperaturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Naturligtvis finns det några nackdelar:

  • om materialet blir blött minskar dess värmeskyddande egenskaper avsevärt;
  • vid extremt låga temperaturer börjar granulerna bryta ner;
  • under återfyllning kan granulerna skapa damm - en annan nackdel, men för många är denna artikel bara en bieffekt av konstruktion, och inte en avstötande faktor;
  • i närvaro av ett lågt tak kan värmeisolering av golvbeläggningen med expanderad lera vara en dålig idé.
Bild
Bild

Typer av material

Beroende på utseende, form och teknik för att erhålla materialet är det uppdelat i flera typer. Under de senaste åren har produktionen av grus i Ryssland ökat med 30%, och efterfrågan på det ökar gradvis . Expanderat lergrus används lätt i konstruktion för husisolering. Externa beläggningar, golv, isolering av vattenförsörjningsnät - allt detta är isolerat med expanderat lergrus. Låt oss börja med honom.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grus

Det är en rundad pellet med en rödbrun färg. Det används ofta för isolering.

Grus används:

  • vid förbättring av vägar i förortsområden;
  • värmeisolering av badrum;
  • skapa ett betonggolv och dräneringssystem;
  • tillverkning av byggstenar;
  • dumpning av grunden;
  • värmeisolering av golv, väggar och tak.
Bild
Bild

Sand

Framställs huvudsakligen genom krossning. Som regel är det billigare än grus och krossad sten, men dess egenskaper skiljer sig nästan inte från dessa material.

Sand används:

  • när man skapar expanderade lerbetongblock;
  • återfyllning av det underjordiska utrymmet;
  • utveckling av landskapsdesign, för utrustning av trädgårdsvägar;
  • filtrering av vatten.
Bild
Bild

Krossad sten

Det erhålls i processen att krossa stora bitar av expanderad lera. Som ett resultat kommer bitar av olika former ut (från 5 till 40 mm.)

Krossad sten används för att fylla lättbetong

Utseendet på expanderad lera är oförutsägbart, men oftast uppmärksammar de inte detta, och det finns en anledning till det. Materialet används som regel sällan öppet: det är vanligtvis en del av betong eller isolerade trägolv. Expanderad lera skiljer sig åt i låg kostnad bland andra värmeskyddande material, för vilka det är efterfrågat bland konsumenten.

Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

På många sätt beror rummets värme på golvtypen. Expanderad lera är utan tvekan en effektiv isolering. Man bör komma ihåg att materialet är granulat av olika storlekar, respektive värmeledningsförmågan skiljer sig åt.

För att golvet ska vara välisolerat är det bättre att köpa en blandning av flera typer av expanderad lera: sand och grus (granulat bör vara 5-20 mm i storlek). Denna massa säljs under det universella varumärket M300.

För arbete är det lämpligt att ta en stor volym expanderad lera, eftersom granulaten kan gå sönder till följd av transport. Innan återfyllning installeras fyrar (för att jämna ut skriden), så du bör ta hand om deras närvaro. Du behöver också cementmurbruk, cement, armeringsnät (för strukturens stabilitet).

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Observera: för att granulaten ska hålla ihop bättre måste de ha olika storlekar. Det är viktigt att se till att det inte finns några oegentligheter vid fyllning av materialet, annars är allt arbete förgäves. För stabilitet efter arbete installeras ett metallnät - det är värt att köpa det i förväg.

Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktion

Varje fall av golvisolering är individuellt, som en badbyggnad, men det finns en allmän teknik för återfyllning av expanderad lera, lämplig för alla typer av konstruktioner

  1. Det första steget är att lägga en vattentätningsfilm (på marken). För tak används en ångspärr - det hjälper fukt att släppa ut från den värmebesparande kudden.
  2. Fogarna mellan de laminerade isoleringsremsorna limmas med vanligt byggtejp.
  3. Fäst konstruktionsfyrar - ett lager med önskad tjocklek hälls över dem.
  4. Expanderad lera hälls, vidhäftande till ett lager på 20 cm. Det rekommenderas inte att göra en skikttjocklek mindre än 15 cm.
  5. Den skapade kudden spillts med en mortel - cementmjölk. Det fixar pålitligt expanderade lergranulat och håller ihop dem, vilket är exakt vad som behövs.
  6. Efter 24 timmar läggs ett metallnät på golvet och därefter hälls en betongbeläggning.
Bild
Bild

Att gå på ett självbyggt golv är möjligt efter 24 timmar, men det kommer att ta minst en månad innan det blir helt hållbart.

Vid uppvärmning av ytan på marken bör det expanderade lerskiktet vara 350 mm. Denna indikator är mycket viktig att ta hänsyn till även vid utformningen av ett bad, eftersom det isolerande lagret kommer att höja golvnivån.

Bild
Bild

Det finns också ett annat alternativ för golvisolering - att fylla materialet i ramen

  • I detta fall förbereds först en pålitlig bas, ett lager av värmeisolerande material läggs ovanpå. Därefter monteras ramen - för detta tar de stänger och brädor. Om golvet är imponerande i storlek måste rambasen delas upp i ett litet antal sektioner - var och en av dem är fixerad, och som ett resultat skapas en universell struktur.
  • Expanderad lera fylls på på samma sätt som i det första fallet. Ett bra alternativ är att lägga en membranfilm under brädorna (om expanderad lera fylls mellan träbjälkar).
Bild
Bild

Golvisoleringstekniken i ett rum kan variera - mestadels oerfarna byggare föredrar att tillgripa det enklaste alternativet:

  • du behöver komprimerad jord, en blandning av sand och grus, en ångspärr, ett betongsubstrat, polystyrenskum, en polyetenfilm, en förstärkningsram;
  • för isolering bereds basen initialt och utjämnar den från sprickor och stötar;
  • ovanifrån hälls en screed från en isolerande blandning.
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan populär typ av golv är med golvbeläggning . För att isolera golvet i badet används pressad mineralull och hållbar polystyrenplåt. Basen är skapad av en betongplatta fixerad på väggarna. Fördröjningstekniken är också populär. Pressad mineralull och polystyren används som isolering.

Observera: vanligtvis använder byggare en komplex lösning och somnar ofta två eller till och med tre typer av fraktioner. Detta är nödvändigt för materialets högsta effektivitet.

Till exempel, om det är planerat att isolera golvbeläggningen på marken, hälls den centrala delen från den största typen av expanderad lera, och därefter skapas ett lager av en mindre återfyllning.

Avslutningsvis skulle jag vilja säga att expanderad lera är ett ganska populärt isoleringsmaterial . Det är giftfritt, lätt och billigt jämfört med andra material. Glöm inte att förstärkning av toppskiktet med cementmjölk är ett obligatoriskt steg som inte tillåter isoleringspartiklar att tränga in i luften. För att isolera trägolv behandlas de först med en antiseptisk lösning.

Rekommenderad: