Hur Transplanteras Vinbär På Våren? Överför Till En Ny Plats Med Svarta Och Röda Vinbär. När Kan Du Transplantera Buskar I Moskva -regionen Och Andra Regioner?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Transplanteras Vinbär På Våren? Överför Till En Ny Plats Med Svarta Och Röda Vinbär. När Kan Du Transplantera Buskar I Moskva -regionen Och Andra Regioner?

Video: Hur Transplanteras Vinbär På Våren? Överför Till En Ny Plats Med Svarta Och Röda Vinbär. När Kan Du Transplantera Buskar I Moskva -regionen Och Andra Regioner?
Video: How to Move Azalea Plants 2024, Maj
Hur Transplanteras Vinbär På Våren? Överför Till En Ny Plats Med Svarta Och Röda Vinbär. När Kan Du Transplantera Buskar I Moskva -regionen Och Andra Regioner?
Hur Transplanteras Vinbär På Våren? Överför Till En Ny Plats Med Svarta Och Röda Vinbär. När Kan Du Transplantera Buskar I Moskva -regionen Och Andra Regioner?
Anonim

Det är bättre att inte flytta buskar av fruktväxter. Även med den mest sofistikerade tekniken kommer detta att leda till kortsiktiga avkastningsförluster. Men ibland kan man inte klara sig utan en transplantation. Fundera på hur du kan transplantera vinbär på våren till en ny plats så smärtfritt som möjligt

Bild
Bild
Bild
Bild

Behovet av ett förfarande

Vinbär mår bra på ett ställe upp till 15 år. En transplantation är bara nödvändig i ett fall - busken har vuxit för mycket, har blivit gammal och behöver radikal föryngring, den måste delas upp och nytt plantmaterial erhållas eller tunnas ut. Gamla buskar kan också börja störa varandra - skörden är ytlig. Alla andra skäl kan hänföras till organisatoriska och endast beroende av trädgårdsmästaren:

  • ombyggnad av webbplatsen;
  • busken stör andra växter eller växterna stör busken;
  • förutsättningarna för god frukt har förändrats - en skugga, vind, grundvatten har dykt upp.

Transplantationstolerans för vinbär är mycket hög, men växten kommer att skadas. Ju äldre busken är, desto längre tid tar det att anpassa sig. God vård kompenserar fullt ut för dessa svårigheter.

Buskar under 5 år kan transplanteras i nödfall, även på sommaren.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När kan du transplantera?

Vårtransplantationen sker i slutet av mars - i april . Specifika datum väljs utifrån omständigheterna. Du bör vägledas av förhållandena i din region: jorden tinade tillräckligt för att gräva, och saften har ännu inte börjat röra sig, knopparna har inte svullnat. I Moskva -regionen är det mars, i Sibirien - maj, i södra Ryssland - mars. Transplanteras vid fastställande av en stabil lufttemperatur på 0-1 ° C.

Innan sapflödet börjar, med vilande knoppar, transplanteras alla buskar och träd på våren. Sådana växter har plast, men täta och inaktiva rötter, och markdelen kräver inte näring. Växten kommer inte att förlora för många små rötter, och det utfällbara lövverket kommer inte att berövas näring. Nackdelar med en vårtransplantation: det är svårt att fånga en period när jorden har värmts upp tillräckligt och knopparna inte har börjat växa, en dubbel belastning på växten - den måste styra sina krafter både för att slå rot och för att bygga upp grön massa. Men plusserna kompenserar för detta - före vintern, växterna rotar sig väl, vissa sorter ger en skörd samma år. Vårtransplantation är att föredra för kalla områden med instabil, kall höst och tidig frost.

Notera. Transplantation på hösten utförs oftare eftersom det finns få andra verk i trädgården. Växten är på toppen av sin styrka, under säsongen har den förberett sig för sömn, bladen har fällts och det finns ingen risk att de kommer att börja växa under de kommande dagarna. Vinbär transplanteras en månad före ihållande kallt väder. I vissa fall kan du transplantera en buske på sommaren, även med löv. Växten kommer att slå rot, men behöver intensiv hjälp. För att minimera skador är det bäst att vänta tills frukten tar slut.

Bild
Bild

Träning

Förberedande aktiviteter inkluderar:

  • grundlig vattning av busken före transplantation;
  • beskärning av torra, skadade grenar;
  • friska grenar gallras och förkortas med ½ längd;
  • förbered stark säckväv, polyeten för att bära busken (om busken planeras att transporteras långt behöver du också en hink med vatten).

Planteringsplatsen ska vara väl upplyst, perfekt om det är ljus nyans . Platsen är att föredra att vara lugn, skyddad av byggnader eller högre växter. Du måste dock hålla ett avstånd från andra planteringar med träd eller buskar. inte mindre än 2-3 meter, så att rötterna hos stora träd inte stör varandra.

Vinbär älskar riklig fukt, men välkomnar inte stillastående vatten. Låglänta områden och områden där grundvattnet ligger närmare än 2 m bör undvikas. Platser på högre höjder är inte heller lämpliga - där kommer växten ständigt att sakna fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dåliga grannar för vinbär

  • Tall och andra barrträd . De sprider bägare rost, planteringar kommer ofta att göra ont. Och de försurar jorden, som vinbären inte tål.
  • Björk … Förtrycker alla växter, tar all fukt från jorden.
  • Hallon … Har ett djupare rotsystem, berövar vinbärens näring.
  • Körsbär … Det vimmar bredvid svarta vinbär, som aktivt absorberar fukt från jorden.
  • Plommon … Vanliga skadedjur med vinbär.

Användbara grannar för vinbär:

  • kaprifol;
  • Jordgubbe;
  • vitlök;
  • lök;
  • Äppelträd.

Plantera inte röda och svarta vinbär bredvid. De har olika behov.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundning

De bästa jordtyperna är sand- eller lerjord . Marken måste ha goda mekaniska egenskaper: den är effektiv för att fukt och luft ska passera igenom. För att öka fukt och luftgenomsläpplighet tillsätts sand, torv eller kompost.

Vinbär har därför ett ytligt rotsystem du måste förbereda inte bara groparna, utan hela sajten … Det grävs upp på två bajonetter av en spade, bottenlagret lossas, organiska och mineraliska gödningsmedel appliceras, som för alla andra växter. Om jorden är för sur, kalka den eller justera balansen med aska. Vinbär behöver ett pH på 6–6, 5. Plantering gropar för vinbär-30-50 cm djup, 60-100 cm bred.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gräver fram en buske

För att gräva en buske grävs den först in på 30 cm avstånd från stammen. Djup - 1-2 spade bajonetter . Lirka busken med en spade på ena sidan, höj den något. Å andra sidan lirar de hårdare och drar ut rötterna med en jordklump. Växten ska lyftas med en spade eller höna. Det är inte värt att dra för grenarna själva - de kan gå sönder.

Om jorden planeras att skakas av bör rötterna undersökas och desinficeras med en svag lösning av kaliumpermanganat.

Bild
Bild

Transplantationsteknik

Aktivitetssekvensen för att transplantera vinbär

  • Gräva hål … Om du vill transplantera vinbär till en ny plats på våren, 2 veckor efter grävning, behöver du inte lägga till gödselmedel i hålen. Om platsen grävdes upp och befruktades på hösten, och transplantationen utfördes på våren, måste hålen grävas ut i förväg, jorden som tas bort från dem måste blandas med kompost.
  • Omedelbart före plantering hälls 1-3 hinkar vatten i hålen - så att marken i botten av gropen ser nästan flytande ut. Om busken planteras utan en jordklump, vattnas botten av gropen måttligt, en hög hälls nedan från en del av den borttagna jorden.
  • Plantans rötter kan doppas i en lösning av träaska - 100 g aska per 5 liter vatten.
  • Den utgrävda vinbärsbusken tillsammans med en jordklump placeras i ett hål, strö med beredd jord … Om detta är en buske utan koma, placeras den på en hög, skakar något, gradvis täckt med jord från alla sidor. Marken komprimeras tätt var 5-10 cm.
  • Stamcirkeln spills rikligt , spendera minst 3 hinkar vatten per buske.
  • Jorden ovanifrån är muldd med torv , tallnålar eller torr kompost.

Vinbärens rotkrage, till skillnad från äpple- eller päronträd, fördjupas med 8-10 cm. Rotkragen är placerad 3-4 cm ovanför sidoroten. Korrekt penetration stimulerar uppkomsten av nya rötter.

Notera. Det finns en speciell teknik som genomförs på våren för att ännu mer framgångsrikt transplantera vuxna vinbär till en annan plats på hösten - busken grävs djupt in med en spade på rätt avstånd och hugger av alla stora rötter.

Bild
Bild

Under sommaren bildas fler små rötter i jordens koma. På hösten tas klumpen ut och flyttas till en ny plats. Men man kan argumentera hur nödvändigt det är. Vinbär tillhör inte växter som är för krävande för att transplantera; ytterligare knep krävs vanligtvis inte.

Efter transplantationen kommer följande åtgärder att krävas

  • Riklig uppmärksam vattning . Du kan inte överdriva det - detta provocerar sjukdomar och kan förstöra växten. Men bristen på fukt kommer också att ha en negativ effekt. En ung växt kommer att uppfatta även en kortvarig uttorkning av jorden som en anledning att sluta växa. Hänsyn bör tas till vädret och jordens sammansättning. Loam vattnas mindre ofta, sandig lera - oftare. Vid mycket torrt väder vattnas svarta vinbär minst 2-3 gånger i veckan och röda och vita-upp till 3-4 gånger.
  • Ytterligare beskärning av grenar , om det finns en misstanke om att den underjordiska och den övre delen efter föregående snitt inte är i balans.
  • Utför behandling mot skadedjur och sjukdomar (spindel- och fruktkvalster, glas, skalinsekter, mjölkväxt, antraknos, etc.). Innan knopparna löser sig sprutas de med 1% skäggblandning, bladen som börjat blomma behandlas med Fitoverm.
  • På hösten behandlas växter med en lösning av järnsulfat (5%), kopparsulfat (3%), preparat "Fitosporin", "Aktellik", "Horus ". Träaska kan också skydda mot mjöldagg - 1 glas sprids runt stamcirkeln och lossas (kombineras inte med kvävegödselmedel).
  • Till vintervinbär hamn endast i regioner med kalla, snöfria vintrar (under -25 ° С).
Bild
Bild

Vanliga misstag

  • Buskens ålder beaktas inte . Det är bättre att inte skaka av sig en jordklump i mogna friska buskar. Gamla växter delas upp i flera, skärs kraftigt av, skakar av jorden från rötterna, undersöker rötterna, tar bort skadade och svärtade. Unga kan transplanteras på alla sätt. Om den gamla busken är utarmad behöver du inte dela den, det är bättre att bara ta bort överskottet.
  • Vinbärstypen beaktas inte … Svart vinbär har ett ytligt rotsystem, det är lättare att gräva upp det och flytta det utan skada, men efter plantering kommer det att behöva mer noggrann vattning - jorden kan torka ut snabbt. Svarta vinbär vattnas oftare, och inte så mycket. Röda och vita vinbär har ett djupare rotsystem - de vattnas lite mindre ofta, men mer vatten används.
  • Överskott av gödselmedel . Överdriven iver i denna fråga kan vara skadligt för växten. Under de första två åren är det bättre att inte mata de transplanterade buskarna, allt du behöver har redan införts i jorden.

Vid transplantation skärs alla grenar av endast med en ren beskärare, snittarna behandlas med trädgårdshöjd. Om grenarna av misstag bryts av måste du också göra ett jämnt snitt och utföra bearbetning. Mogna starka buskar som transplanteras på våren kan producera grödor samma sommar. Men i de flesta fall bör du inte vänta på bär så snabbt. Även en perfekt passform och eftervård kommer inte att påskynda tiden.

Anläggningen kommer att ta ungefär ett år att återhämta sig. De första frukterna kan tas bort nästa säsong.

Rekommenderad: