Carports (88 Bilder): Prefabricerade Carportar Och Andra. Hur Gör Man Dem Med Egna Händer Enligt Ritningar I Ett Privat Hus? Mått Och Design

Innehållsförteckning:

Video: Carports (88 Bilder): Prefabricerade Carportar Och Andra. Hur Gör Man Dem Med Egna Händer Enligt Ritningar I Ett Privat Hus? Mått Och Design

Video: Carports (88 Bilder): Prefabricerade Carportar Och Andra. Hur Gör Man Dem Med Egna Händer Enligt Ritningar I Ett Privat Hus? Mått Och Design
Video: Hur gör snickaren - Stomresning 2024, Maj
Carports (88 Bilder): Prefabricerade Carportar Och Andra. Hur Gör Man Dem Med Egna Händer Enligt Ritningar I Ett Privat Hus? Mått Och Design
Carports (88 Bilder): Prefabricerade Carportar Och Andra. Hur Gör Man Dem Med Egna Händer Enligt Ritningar I Ett Privat Hus? Mått Och Design
Anonim

Ägare av hus eller sommarstugor måste fundera på var bilen ska placeras. Närvaron av ett garage skulle lösa problemet, men att bygga en kapitalstruktur är långt, dyrt och svårt. Dessutom hänvisar det till fastigheter, vilket innebär att tillstånd krävs för byggnation, och sedan ett tekniskt pass och matrikelregistrering. För en kapell av vilken komplexitet som helst behöver du inte göra något av ovanstående, för en enkel byggnad har ingen grund och huvudväggar, men ägaren av webbplatsen har möjlighet att överväldiga konstruktionen på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

När man tänker på en skyddad plats för en bil väljer ägarna till förortsområden mellan byggandet av ett garage och ett skjul. I vissa fall behövs en carport som tillägg till ett befintligt garage, till exempel för en köpt andra bil. Låt oss se vilka fördelar och nackdelar med lätta byggnader är. Fördelarna inkluderar följande punkter:

  • baldakin kan skydda mot sol, regn, hagel;
  • inget särskilt tillstånd krävs för dess konstruktion;
  • en byggnad utan grund och huvudväggar kommer att kosta flera gånger billigare och kommer att gynnas av bygghastigheten;
  • det mesta av byggnadsarbetet kan utföras oberoende, vilket också hjälper till att spara pengar;
  • under skärmens funktion är snabb åtkomst till bilen bekväm;
  • en vacker innergård kan bli en effektiv del av landskapsdesign.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tyvärr har en öppen struktur också nackdelar:

  • från regn och sol, liksom från stöld, är det säkrare att gömma bilen i garaget;
  • baldakinen skyddar inte alls mot frost;
  • du kan göra en fullständig reparation av din bil bara i ett garage med en grop, ett visir på "ben" kan inte ge en sådan möjlighet.
Bild
Bild
Bild
Bild

För konstruktion av en baldakin väljs en plats nära porten . Platsen är asfalterad, betongad eller kaklad. Lastbilsparkeringen är täckt med armerad betong fram till avfarten. Pelare kan vara trä, betong, tegel, sten, metall på en skruvanslutning.

Om kapellens estetiska komponent och dess integration i det omgivande landskapet är viktiga, är det nödvändigt att upprätta ett plottdiagram, beräkna måtten på en harmonisk byggnad.

Byggnadens material och stil kan matcha utseendet på huvudhuset och andra gårdsobjekt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

De befintliga sorterna av öppna carportar gör det möjligt för webbplatsägaren att revidera många alternativ och välja ett lämpligt objekt för hans territorium. Alla baldakiner kan delas upp efter placering, takkonstruktion och deras rörlighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom placering

På gårdsplanen är en parkeringsplats utformad på olika sätt, allt beror på ledigt utrymme och husets projekt. Om byggnaden ännu inte har byggts kan du dra nytta av moderna utvecklade projekt, där kapellet är byggt tillsammans med huset, under ett tak eller i en ensemble av flerskiktade beläggningar som utgör ett gemensamt tak. Vi erbjuder flera exempel på sådana strukturer:

projekt av en envåningshus med en parkeringsplats under ett gemensamt tak

Bild
Bild

vackert exteriör av ett tvåvåningshus med carport

Bild
Bild

Följande typer av placeringar inkluderar baldakiner intill byggnaden, men inte under samma tak med den och inte relaterade till ett enda projekt. Sådana visir är fästa vid ett redan färdigt hus. De är mer ekonomiska, för deras konstruktion kommer det att vara nödvändigt att installera pelare endast på ena sidan, och på den andra tar byggnadens bärvägg över stödfunktionen.

Asfalt bältros användes som täckning på den intilliggande trästrukturen

Bild
Bild

Kapellet, fäst mellan byggnaden och tegelstaketet, skyddas av fasta väggar på båda sidor. Polykarbonat användes för konstruktionen av den tredje väggen och takläggning

Bild
Bild

Nästa typ av markiser är fristående strukturer. De kommer att behöva minst 4 stolpar för att stödja taket. Ju bredare takyta, desto fler stöd kommer att behövas för att hålla den. För att täcka en parkeringsplats med flera bilar måste du installera stödpålar i steg om 2,5 m.

En oberoende trähölje i trä som stöder en rad kraftfulla stöd

Bild
Bild

Kompakt, separat parkering för två bilar

Bild
Bild

Vissa ägare bygger säkra gated baldakiner. Denna idé kommer inte att ersätta ett garage, men det kommer att skydda bilen mer grundligt än ett visir på styltor.

Strukturen är monterad av profilerade rör och cellulärt polykarbonat

Bild
Bild

Kapellet täcker hela gården. Genom en grind eller en wicket faller ägaren omedelbart under takets skydd

Bild
Bild

Vid byggandet av skjul beaktas själva bilarnas placering (i rad, en efter en), liksom deras antal.

På gården till ett privat hus, om det finns ett stort territorium, kan flera bilar rymmas samtidigt under ett tak. För att bygga en baldakin för 3 bilar bör en förstärkt metallram och lätt takmaterial användas. Vi föreslår att du bekantar dig med exempel på att placera ett annat antal bilar under visiren:

prefabricerat skjul för tre bilar som mäter 5x8 m

Bild
Bild

långsträckt konstruktion för två bilar med dimensioner 4x8, 4 m

Bild
Bild
Bild
Bild

rymlig träram för två bilar

Bild
Bild

väggskjul för en bil med polykarbonatlock

Bild
Bild

Genom takkonstruktion

Enligt takets designfunktioner är baldakiner indelade i enkellutning, dubbellutning, höft, välvd (sfärisk) och komplex

Skjul . Ett plant horisontellt tak med eller utan en sluttning kallas ett sluttande tak. Lutningen hjälper nederbörd att snabbt lämna taket. Ofta är denna typ av markis fäst vid väggarna i byggnader. För konstruktion av en fristående struktur höjs ett par stöd 40-50 cm över det andra paret för att uppnå önskad lutning.

Bild
Bild

Gavel . Strukturen består av två rektangulära plan som är sammankopplade upptill och divergerar nedåt till stödpelarna. En bra dubbelsidig lutning på taket hjälper till att undvika ackumulering av nederbörd.

Bild
Bild

Höft . Det fyrkantiga taket innehåller två triangulära och två trapetsformade sidor. Denna typ av tak är föremål för mer exakta lastberäkningar, men bättre än andra modeller utför den skyddande funktioner från vinden och låter dig diversifiera parkeringsplatsens utseende.

Bild
Bild

Välvd . Taket är krökt i en vacker halvcirkel. Den ergonomiska designen skyddar maskinen mot snedfällning. Markisernas estetiska utseende gör det möjligt att använda dem i områden med landskapsdesign.

Bild
Bild

Svår . Konstruktionen av komplexa takytor är också genomtänkt av landskapsdesignern. En sådan baldakin ska vara en dekoration av platsen och vara i harmoni med resten av byggnaderna i närområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Av rörlighet

Mobila hopfällbara baldakiner behövs i flera fall:

  • om det finns lite utrymme på den personliga tomten;
  • om det är nödvändigt att ta bort den fällbara baldakinen i slutet av sommarsäsongen;
  • att använda modellen när du reser.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Konstruktörer, designers och bara hantverkare har hittat på ett stort utbud av prefabricerade produkter.

Vissa ser mer effektiva ut, andra är lättare att förstå. Vi föreslår att du gör dig bekant med exempel på sådana strukturer:

den eleganta modellen fälls ner till ett minimum med hjälp av kontrollpanelen

Bild
Bild

en liknande vikningsprincip (matryoshka) och en tygkåpa, men i det här fallet utförs åtgärderna manuellt

Bild
Bild
Bild
Bild

snabbvikningsramen är utrustad med ett textilöverdrag

Bild
Bild

bärbara hopfällbara strukturer som inte tar mycket plats

Bild
Bild
Bild
Bild

den mobila baldakinen kan bäras med dig överallt, när den är monterad kan den placeras i bagageutrymmet på en bil

Bild
Bild

för reseälskare uppfanns ett baldakintält, utrustat på bilens övre bagagerum

Bild
Bild

extravagant sommarversion av ett hopfällbart visir

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Vid skapandet av en baldakin är ramen och takbeläggningen som regel gjorda av olika material, därför kommer vi att överväga dem separat. Låt oss först ta reda på vilken typ av stöd och vilka ramar för visir som är uppställda från.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel, sten eller betong

Från dessa typer av material erhålls stationära, starka och hållbara strukturer. Men om metallpålar bara behöver installeras, för tegel och sten behöver du en noggrann beräkning av belastningen och mängden nödvändigt byggmaterial. Betongpelare behöver ytterligare efterbehandling. Tegel och sten lämnas oförändrade, de ser vackra ut och har status, men då och då kommer de att kräva lite omsorg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metall

Metallstöd installeras efter att grunden hällts, markeringar görs och hål borras med en borr. Därefter monteras pelarna, hälls med betong och överförs till ramstrukturen. För att skapa en ram används oftast profilerade rör som är förbundna med varandra genom svetsning. Metallen för stöden och ramen måste vara belagd med korrosionsskyddande föreningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trä

För dem som har erfarenhet av snickeri och snickeri blir det inte svårt att montera en ram av trä. Från material och verktyg behöver du stänger och all slags hårdvara för att ansluta dem. Träet behandlas med svampdödande medel. Förberedelsen av materialet kan ta en vecka, men själva monteringsprocessen sker under dagen . Träbyggnader ser organiska ut i förortsområden. När det gäller styrka är de sämre än metall- och stenprodukter. I torra, varma klimat kan pelarna spricka med åren. Men detta hindrar inte älskare av vackert naturmaterial från att välja en baldakin av trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Allt takmaterial kan användas för visirets plan . Kapellet kommer att se särskilt harmoniskt ut i närområdet om dess yta sammanfaller med huvudbyggnadens takbeklädnad.

Även om denna teknik inte krävs kan du titta på genomskinliga material som samtidigt släpper in lite av ljuset och skapar en skugga.

Bild
Bild

Glas

En glaskapell installerad på en ramvalsning skyddar inte mot solen, men det kommer också att förhindra att regn kommer in i bilen. Sådant material för visiret används sällan, det är nödvändigt under vissa förhållanden:

  • om taket ligger mot väggen i en byggnad med fönster, kommer den transparenta beläggningen inte att hindra dagsljus från att komma in i rummen;
  • att behålla den övergripande stilen för landskapsdesign;
  • för att skapa en original modern design.
Bild
Bild
Bild
Bild

Polykarbonat

Denna polymer är ett av de mest populära materialen för att skapa markiser. Det kan ersätta glas, inte sämre än det i många egenskaper, och ibland till och med överträffa det. När det gäller styrka är polykarbonat 100 gånger starkare än glas och 10 gånger starkare än akryl. Den tål temperaturer från -45 till + 125 grader. Monolitiska och bikaketyper av denna polymer används för att täcka taket.

Externt ser monolitiskt polykarbonat ut som glas, men det är två gånger lättare . Materialet överför upp till 90% av ljuset. Flerlagers färgalternativ skiljer sig åt i ytterligare egenskaper: en är mer transparent, den andra är mer hållbar och så vidare. En tvåskiktad monolitisk produkt som inte överför ultravioletta strålar är särskilt efterfrågad.

Bild
Bild

Cellulärt (strukturerat) polykarbonat består av flera broar som är anslutna till varandra, placerade på kanten . På grund av designfunktionerna ser bladen ut som om de är fyllda med luft, de tillåter att den är flexibel och stötsäker. Denna typ av polymer är 6 gånger lättare än glas, är dubbelt så bra på att stoppa ljud och kan överföra ljus upp till 85%.

Bild
Bild
Bild
Bild

Wellpapp

När de väljer en wellpapp tar de inte bara hänsyn till dess tjocklek och styrka, utan också dess estetiska utseende, vågform, kantens idealitet. För tjockt material ökar belastningen på stöden, vilket innebär att du måste köpa kraftfullare och dyrare ställ. Den optimala tjockleken på taket bör vara 5 mm.

Noggrann leverans av materialet är nödvändigt; under misslyckad transport kan det böjas och deformeras.

Bild
Bild

Bältros

För att täcka kapellet kan du välja keramiska plattor, mjuka (bituminösa) eller metallplattor. Varje material har sina egna egenskaper.

Keramisk . Den är gjord av lera, därför har den en stor vikt (40-70 kg per kvm). Stöd för kapellet behöver förstärkas, men taket kommer att hålla upp till 150 år. Detta är ett brandsäkert miljövänligt material, det är inte rädd för frost, bleknar inte i solen. Nackdelarna inkluderar komplexiteten i installationen, hög vikt och höga kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Metallplattor . Den är gjord av stålplåt, har en låg vikt - 4-5 kg per kvm. m, därför är det mer lämpligt för att skapa markiser. Den är enkel att installera, brinner inte, tål hård frost och tillhör budgetmaterial. Bland bristerna kan följande noteras: det blir varmt i solen, buller i regnet, ackumulerar en elektrisk laddning, behöver en blixtstång.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bituminös . Avser ett mjukt tak. Den produceras på basis av bitumen, glasfiber och stendamm. Bältros består av små bitar som alltid kan bytas ut om de försämras med tiden. Det är elementens kompaktitet som gör det möjligt att övervinna taket av vilken komplexitet som helst, även kupolen. Bituminösa bältros är lätta, släpper inte ut vatten alls, är lätta att installera, skapar inte buller från regn och hagel. Kostnaden för detta material är högre än metallplattor, men lägre än keramiska produkter. Kostnaden för taket blir dyrare av plywoodskivor, som måste läggas ut under mjuka plattor.

Bild
Bild

Dimensioner

Minimiparametrarna för en carport bestäms av bilens dimensioner, 1-1,5 m fritt område på alla sidor läggs till dem. Med denna storlek kan snedställda regn röra bilen. Ju större baldakin, desto lättare är det att parkera. Glöm inte bilens öppna dörrar och möjligheten att landa, vilket är svårt att göra under för trånga förhållanden. Den optimala konstruktionshöjden är 2,5 m.

För en stor byggnad avsedd för flera bilar ökar kapellens höjd i proportion till dess massivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Var ska man placera?

För dem som bestämmer sig för att bygga en baldakin på sin webbplats uppstår ett antal frågor: på vilket avstånd kan den byggas från porten och staketet? Är det möjligt att installera ovanför ett gasrör? På bekostnad av röret löses problemet med specialister från den lokala gastjänsten. För att korrekt beräkna och installera en baldakin på marken behöver du en ritning. När du väljer plats bör du ta hänsyn till det optimala förhållningssättet till parkeringsplatsen; det bör inte blockera den aktiva gågatan. Om det finns för lite plats på platsen går ägarna till alla möjliga knep: de startar bilen under balkongen, ordnar underjordiska eller tvåvåningsparkeringar. Vi föreslår att du bekantar dig med exempel där bilägare bygger sina skjul:

en rymlig terrass på andra våningen blir ett bra skydd för en bil

Bild
Bild
Bild
Bild

bilar kan integreras i byggnaden, äga rum under balkongen eller under vardagsrummet

Bild
Bild
Bild
Bild

bilen faller under skydd av själva huset, om du tilldelar en plats för den mot väggen och förlänger byggnadens sluttande tak till önskad storlek

Bild
Bild

och du kan förlänga takets överhäng ovanför ytterdörren så att den kan täcka ägarens bil

Bild
Bild

genom att ansluta lyftmekanismer till fodralet kan du spara utrymme och bygga en underjordisk parkering, som bara blir en baldakin när den är höjd

Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan också ordna en parkeringsplats för två bilar med hjälp av en parkeringsplats i två våningar med lyftmekanism

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Du kan göra en baldakin av polykarbonat själv. Vi kommer att berätta hur du gör det.

Bild
Bild

Ram

Efter att ha ritat upp ett diagram och förberett sajten gör de en markering för stöden. Gräv hål till ett djup av 50-70 cm. De exponerade metallstöden kontrolleras med en nivå . Fördjupningarna är täckta med krossad sten, betong. Efter att betongen torkat är toppen av stöden spända med järnbalkar och tvärstängerna svetsas till dem. I detta arbetsskede utförs installationen av avloppet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Tak

Polykarbonatet skärs enligt projektschemat, arken läggs ut på ramen med fabriksfilmen utanför och sammankopplade med speciella profiler.

För att skydda de öppna polykarbonatcellerna döljs de under ändtejpen, sedan tas skyddsfilmen bort från taket.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Klara exempel

De flesta privata husägare utrustar sina carportar med fantastiska idéer. Vi erbjuder ett urval av vackra parkeringsplatser:

det fanns en plats för en bil under husets komplexa tak

Bild
Bild

vacker modern lakonisk parkering för 2 bilar

Bild
Bild

grönt tak baldakin idé

Bild
Bild

visiret är tillverkat i samma design som huvudhuset

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

en vacker träbaldakin är en dekoration av landskapsdesign

Bild
Bild

Väldesignade markiser är spektakulära och praktiska, under dem kan du inte bara gömma bilen utan också koppla av i frisk luft i skuggan.

Rekommenderad: