Badtunna (73 Bilder): Ett Badkar-fat För Ett Bad Och Ett Badkar Av Rostfritt Stål, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv Från En Eurocube? Teckensnittstorlekar

Innehållsförteckning:

Video: Badtunna (73 Bilder): Ett Badkar-fat För Ett Bad Och Ett Badkar Av Rostfritt Stål, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv Från En Eurocube? Teckensnittstorlekar

Video: Badtunna (73 Bilder): Ett Badkar-fat För Ett Bad Och Ett Badkar Av Rostfritt Stål, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv Från En Eurocube? Teckensnittstorlekar
Video: 7 Benefits Of Soaking In A Hot Tub 2024, April
Badtunna (73 Bilder): Ett Badkar-fat För Ett Bad Och Ett Badkar Av Rostfritt Stål, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv Från En Eurocube? Teckensnittstorlekar
Badtunna (73 Bilder): Ett Badkar-fat För Ett Bad Och Ett Badkar Av Rostfritt Stål, Andra Typer. Hur Gör Man Det Själv Från En Eurocube? Teckensnittstorlekar
Anonim

I Ryssland, efter ett varmt ångbad, var det en tradition att kasta sig i kallt vatten. Detta är en av anledningarna till att baden sedan placerades på dammar eller floder. Idag har inte alla möjlighet att bygga ett ångrum nära en reservoar. Ett av alternativen anses vara ett dopfunt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Ett badkar är en behållare gjord av olika material. Installera sådana strukturer både inomhus och utomhus. Idag kan du ofta hitta en djup avsvalkningspool i en bastu eller uppvärmd på gården eller på terrassen . Det blir ett oersättligt tillskott till bastun.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns modeller i vars konstruktion tillverkaren har tillhandahållit inte bara ett vattenvärmesystem utan också ett kylsystem. Ett sådant användbart tillägg låter dig kyla vattnet upp till +3 grader, vilket är mycket användbart i sommarvärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

På den moderna marknaden är det svårt att välja ett teckensnitt bland ett stort antal typer och modeller. Det finns typsnitt i form av en fat - furako. De så kallade badkar är populära i bastur och hem bad . Om du planerar att installera en struktur på gården, bör du vara uppmärksam på font-poolen. Om det finns lite utrymme i rummet rekommenderar experter dig att välja en hörnstruktur.

Ett universellt alternativ för alla bad är en hopfällbar behållare, som om så önskas kan överföras från lokalen till gatan . Några av de dyraste kommer att vara modeller med hydromassage eller badtunna. De ökar badglädjen avsevärt, har en positiv, hälsoförbättrande effekt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bubbelbadet är tillverkat av olika träslag, det kan vara betong eller plast, mindre ofta finns metallprodukter. Beklädnaden beror på tillverkarens fantasi.

Av särskilt intresse nyligen är typsnitt i japansk stil. Sådana bad kallas ofuro. De skiljer sig från traditionella ryska teckensnitt med den installerade metallspisen, genom vilken vattnet inuti värms upp.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kapaciteterna skiljer sig också i form

Fyrkant

Detta alternativ är sällan av trä, eftersom det inte är särskilt bekvämt att använda. Saken är att en fyrkantig träfont inte har tillräcklig styvhet, hörnen torkar länge, ojämnt, vilket negativt påverkar produkten som helhet under drift. Oftast är sådana teckensnitt gjorda av två material - plast eller betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Runda

Detta alternativ är bäst att välja bland trä.

Den beskrivna formen är en idealisk lösning för installation av en spis, därför installeras ofta runda teckensnitt utomhus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Triangulär

Inte det mest populära alternativet, men du kan också hitta det på marknaden. Tillverkad av plast eller trä . Passar fantastiskt in i ett litet rum, eftersom du kan använda ett tomt hörn och samtidigt behålla ledigt utrymme i mitten.

Hörnfonten ser snygg, vacker och original ut. Kan passa in i vilken inredning som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Oval

Den klassiska versionen, den vanligaste bland tillverkare och efterfrågad bland konsumenter.

En sådan kompakt struktur passar perfekt in i ett litet utrymme. Produkterna har god styvhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Material (redigera)

Det finns många alternativ för att göra ett dopfont. Oftast kan du hitta produkter på marknaden:

  • av rostfritt stål;
  • från en betongring;
  • tillverkad av polypropen;
  • tegel;
  • trä;
  • akryl;
  • uppblåsbar;
  • sten.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det mest ekonomiska alternativet är en uppblåsbar produkt . Du kan köpa detta i en specialaffär. Behållaren installeras både utanför och inne i rummet. Den enda nackdelen är att det på vintern är bättre att placera teckensnittet i ett uppvärmt rum, eftersom materialet kan spricka av frost och det kommer att finnas sprickor genom vilka vatten kommer att sippra.

Metallprodukter, inklusive rostfritt stål, används sällan av flera skäl. De ser inte särskilt attraktiva ut och liknar ett stort bassäng, och vattnet inuti kyls snabbt . Bland annat är sådana modeller inte billiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

En badtunna av betong kan placeras ovanför golvnivån eller grävas ner i marken . Denna design är stationär, det är omöjligt att flytta den efter installationen.

Formen som skålen har kan vara godtycklig och beror endast på önskemålen från badets ägare. Detsamma gäller dekorativa ytor inifrån och ut.

Den erforderliga styvheten uppnås tack vare de förstärkta väggarna och botten . Som ett tillägg kan du bygga en stege eller trappsteg, tack vare vilket det blir bekvämare att använda badtunnan.

Den beskrivna designen sticker ut för sin bekvämlighet och, vilket är inte mindre viktigt, för sin hållbarhet. Om befälhavaren gör, kan han bygga ett mini-vattenfall eller göra effekten av en hydromassage. Den installerade LED -bakgrundsbelysningen ser alltid charmig ut på natten.

Bild
Bild

Av bristerna kan en stor mängd arbete särskiljas, särskilt om produkten är installerad i marken. Det kommer att ta lång tid att tänka på designen.

Om du börjar tillverka själv bör du bekanta dig med de många byggreglerna, inklusive att göra en vattentillförsel, se till att alla anslutande sektioner har nödvändig täthet.

Du kan själv sätta brickorna ovanpå . Om du använder byggmaterial av hög kvalitet kommer en sådan behållare att hålla länge.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nyligen har plastprodukter blivit mycket populära. Tillverkare försöker utöka sitt sortiment och erbjuder modeller av olika geometriska former.

Sådana produkter är idealiska för dem som inte vill slösa tid på efterbehandling . Skålarna säljs färdiga att installera, med dekorativa ytor. Deras livslängd är minst 50 år. Tillverkare använder komponenter av hög kvalitet i plastens sammansättning, så den bleknar inte under hela livslängden. Ultraviolett ljus och kyla skadar inte.

Bild
Bild

Den klassiska nyansen är blå och turkos. Vatten i en sådan behållare ser särskilt attraktiv ut. Modeller med mönster och till och med paljetter säljs.

Träprodukter har varit och förblir några av de mest efterfrågade på den moderna marknaden . De är gjorda av olika typer av lövträ. Sådant material absorberar vatten minimalt, därför håller det mycket längre. Dessutom läker trädet, ger ytterligare styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lärkträd

Det är ett bra val för dem som letar efter ett hälsobad. Lärk och dess infusioner föryngrar huden och tonar kroppen.

Materialet tål höga och låga temperaturer, så produkten kan placeras utomhus på vintern

Dessutom har denna ras sådana positiva egenskaper som hållbarhet, styrka. Det är allergivänligt och inte mottagligt för svampinfektioner.

Bild
Bild

Ceder

Detta träd har en god densitet, som är högre än för lärk. Om vi pratar om positiva egenskaper, är cederträ en rik källa till fytoncider. De påverkar bakterier negativt, så mögel och svamp kommer inte att bildas på en sådan produkt.

Cederträ är bland annat rikt på harts och eteriska oljor. De har en positiv effekt på en person, hjälper till att återställa mental balans, förbättrar det kardiovaskulära systemets funktion. Detta är ett bra afrodisiakum.

Bild
Bild

Asp

Teckensnitt är också gjorda av asp. Modeller har inte en mycket uttalad träig lukt, vilket är viktigt för dem som har en negativ inställning till ljusa aromer.

Aspen spricker inte vid extrema temperaturer, det är hållbart. Sådana bad lindrar inre stress och negativitet.

Bild
Bild

Bok

Trädet av denna art har utmärkt motståndskraft mot extrema temperaturer, det är hållbart och ganska tätt. Han har alltid en uttalad syrlig doft.

Sådana produkter är ganska hållbara. Om du tar vattenbehandlingar med bokteckensnitt kan du förbättra immunsystemets funktion.

Bild
Bild

Ek

Ekprodukter har alltid varit populära. De positiva egenskaperna hos träet i detta träd har varit kända sedan antiken. En ekdopfont låter dig få den nödvändiga ökningen av livskraft i kropp och själ. Ekinfusioner har en positiv effekt på sår - läkningsprocessen går snabbare . Efter att ha badat återställs en persons sömn, ämnesomsättningen normaliseras.

Det är ek som oftast väljs som material för att göra ett teckensnitt.

Sådana produkter måste dock omsorgsfullt omhändertas, eftersom trädet inte tål uttorkning. Det ska alltid finnas en liten mängd vatten i badet. Installera badkar i trä på en perfekt plan yta.

Bild
Bild

Dimensioner

Storleken på teckensnitt är väldigt olika. Det finns stora och små behållare, breda och upp till 2 meter djupa. I detta fall beror allt enbart på användarens önskemål.

  • De mest populära är de rundformade teckensnitten. Oftast är deras diameter 1 meter 20 centimeter.
  • Ovala modeller har standardmått - 78x120 cm.
  • Plastmodeller har vanligtvis en diameter på 1,2 eller 1,5 m. Det finns produkter och mer, det här är de så kallade poolerna. Väggtjockleken varierar från 5 mm till 1,2 cm.
Bild
Bild
Bild
Bild

Valfria tillbehör

Trots den enkla designen kan tillbehör väljas för de beskrivna produkterna:

  • stege;
  • hydromassage;
  • bakgrundsbelysning;
  • partiskhet.
Bild
Bild

Steg med räcken gör att du noggrant kan ange det djupa teckensnittet.

Om badkaret är på gården, är det lämpligt att köpa en svart markis som en nödvändig del av skyddet . En sådan duk skyddar perfekt mot att smuts och insekter tränger in i vattnet.

Om du vill spendera tid i ett varmt teckensnitt på vintern, måste du dessutom köpa en spis.

Denna design kan vara intern eller extern.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära tillverkare

Det finns japanska, finska, ryska och andra tillverkare på marknaden. En av de mest populära anses Fitorodnik -märke … Tillverkaren erbjuder en mängd olika trä- och plastmodeller. Den största skillnaden är bra kvalitet och lågt pris.

Traditionella teckensnitt tillverkas också av en annan inhemsk tillverkare - " Ryska Cooper " … De flesta modellerna är gjorda av lärk och ek.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även i specialaffärer hittar du följande tillverkare:

  • BentWood;
  • Roskedr;
  • Blumenberg;
  • Franmer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du köper bör användaren studera de tekniska egenskaperna hos den valda modellen.

Till exempel, BentWood skålar passar perfekt även i små utrymmen. På trämodeller är toppen gjord av rostfritt stål. Det finns steg inuti för att göra produkten bekväm.

Företagets skålar presenteras i premiumsegmentet Maestro woods … Trämodeller är gjorda av färgad lärk. Sådana produkter passar perfekt in i ekostil. Inuti finns trappsteg och säten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urvalstips

När du väljer en modell för ett sommarboende eller ett privat hus bör du först och främst vara uppmärksam på materialet från vilket teckensnittet är gjort. Var och en har sina egna fördelar och nackdelar.

Om detta är ett konkret teckensnitt, kan du med säkerhet ta ut fördelarna:

  • styrka;
  • varaktighet;
  • olika former;
  • inga begränsningar i dekorationen.

Den största nackdelen är arbetsintensitet.

Bild
Bild

Plastmodeller är enkla att installera och levereras med en färdig extern dekorativ finish . Sådana produkter är lätta att ta hand om, och de säljs till ett överkomligt pris. Trots ett sådant antal fördelar värms plastteckensnitt snabbt upp och förlorar sin attraktivitet på grund av repor. Dessa är deras två främsta nackdelar.

Metallprodukter är dyra och svåra att installera, men de är lämpliga för både inomhus och utomhus.

Trä är fortfarande ett av de mest efterfrågade materialen . Den har miljövänlighet, hållbarhet och har samtidigt en positiv terapeutisk effekt.

Det är sant att det är svårt att ta hand om vissa raser och badet måste skyddas från direkt solljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer en skål är det viktigt att ta hänsyn till dess form:

  • ovala strukturer är lätta att installera även i ett litet rum, så de är mycket populära;
  • du kan närma dig runda produkter från vilken sida som helst, de tar också lite plats, det viktigaste är att korrekt beräkna volymen;
  • fyrkantiga och rektangulära modeller är idealiska för installation under marknivå, särskilt i stora rum;
  • Om du vill spara utrymme så mycket som möjligt bör du använda ett triangulärt teckensnitt.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också så kallade dubbla skålar. Detta alternativ bör övervägas om det finns en önskan att vidta kontrastförfaranden. Vatten med olika temperatur hälls i behållaren.

Kapaciteten kan vara liten, för en person eller stor - för hela företaget . Den minsta har en volym på endast 1 m3, men det finns också modeller upp till 20 m3.

När du väljer en produkt är det värt att överväga komplexiteten i efterföljande vård. Om trädet måste övervakas noggrant är plasten helt enkelt tillräckligt för att hantera med rengöringsmedel.

Säljaren kommer definitivt att fråga vilken funktion produkten ska ha. De dyraste modellerna förutsätter att det inte bara finns bänkar inuti och trappsteg, utan också ett system för tömning av vatten, värmeelement och hydromassage.

Bild
Bild
Bild
Bild

Boende alternativ

Badtunna kan placeras inte bara i badhuset, utan också i huset, på terrassen eller på gården. Det finns 3 boendealternativ:

  • på djupet;
  • öppen;
  • överfylld.
Bild
Bild

För att installera en infälld skål måste du först bygga en grop där ramen är placerad. Sådana strukturer grävs alltid i golvet eller marken, de är utrustade med en stege och räcken så att det är bekvämt att gå ner och upp.

Oftast placeras fördjupade teckensnitt i omklädningsrummet eller tvättrummet . Dessutom är nödvändig kommunikation installerad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I utseende liknar sådana strukturer små pooler. De utmärks av sin praktiska, bekvämlighet och tillförlitlighet.

Bild
Bild

Öppna tankar installeras både utomhus och inomhus. De levereras med vatten- och avloppsrör. Att bygga ett sådant teckensnitt kräver inte stora ekonomiska kostnader. Gatualternativ rekommenderas att kompletteras med en spis.

De enklaste i utförandet är doused strukturer, de har en liten volym och är installerade på väggen . Vid behov kommer personen helt enkelt upp, drar i repet och släpper ut en ström av vatten på sig själv.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Om du vill kan du alltid göra din egen badtunna från en eurokub eller av annat material till hands och lägga till en spis i produkten. Kvaliteten på en hemgjord version beror på skickligheten hos den person som tog verktygen.

Om allt görs korrekt blir en sådan design unik och tar hänsyn till behoven hos en viss användare.

Bild
Bild

Som ett exempel, en utomhusbetongskål, vars tillverkning börjar med förberedelsen av platsen.

I det här fallet är det mycket viktigt att följa konstruktionstekniken, annars blir resultatet en besvikelse och pengarna går till spillo.

Först grävs en grundgrop i marken, sedan görs formning. I nästa steg måste befälhavaren organisera vattentätning. Först efter att armeringen har installerats hälls betong. Dekorativ efterbehandling är det sista steget i konstruktionen av en betongskål.

Innan du häller betong måste du först installera beslag, VVS och avloppsrör . För att minska värmeförlusten är det bäst att använda extruderat skum, tillverkat i form av plattor, som den permanenta formen. I badhuset och i frisk luft går den monolitiska strukturen djupt ner i marken. Om det finns en önskan, höjs betongskålen över marknivå.

Bild
Bild

Det finns ett enklare alternativ, hur man organiserar ett teckensnitt på gården-att använda tungor. I det här fallet dras gropen först ut, sedan läggs det tidigare förberedda materialet på botten och väggarna slås av med det. Det tomma utrymmet mellan marken och brädorna är täckt med sand. Ibland är en spis installerad inuti.

Innan du börjar göra en träskål med egna händer måste du först utvärdera det lediga utrymmet . Först då kan en ritning göras. Det är viktigt att installera en avloppssifon, ta hänsyn till platsen för anslutning av avlopp och vattenledningar, närvaron av hydromassage, bänkar och trappsteg. Produkten bör monteras av träpaneler, vars tjocklek kan variera från 3,5 cm till 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Använd en av två metoder för att fästa elementen:

  • med lim;
  • spikanslutningsmetod.

I det första fallet används en värmebeständig och fuktbeständig komposition. Därefter måste den färdiga ramen dras ihop med stålklämmor. Totalt behöver du 3 eller 4 bitar. Det rekommenderas inte att använda den beskrivna metoden när personen som ska bada i skålen är allergisk eller astmatisk.

Enligt thorn-groove-metoden måste lamellerna anslutas på samma sätt som de gör med fodret.

En av fördelarna med denna metod är väggarnas plana yta, det finns inga sprickor, även om materialet krymper med tiden.

Bild
Bild

För att bygga en badtunna med thorn-groove-metoden måste du först förbereda:

  • räfflade brädor, vars tjocklek bör vara 4 cm;
  • brädor som mäter 15 * 4 cm;
  • stora metallklämmor;
  • PVA;
  • sifon för avloppssystemet;
  • propenrör;
  • fyra stänger 4 * 4 cm;
  • små spikar och bultar genom vilka klämmorna fästs.
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg för steg algoritm

  • Först monteras botten från brädorna som listas först i listan. De måste läggas ut i rad, smörjas väl med lim och anslutas för att göra en rektangulär sköld. Alla element kan fixeras med en klämma, som tas bort när limmet torkar väl.
  • På brädorna som ska bli de framtida väggarna skärs ett längsgående spår från ena änden och en avsats från den andra. I den nedre delen skärs spår ut, vars bredd är 4,2 cm och djupet är 2 cm.
  • En rund eller oval botten skärs ut av de limmade brädorna. Du kan använda en sticksåg för detta.
  • Från undersidan fästs stångens ben med skruvar. Ett hål görs för avloppet, det befintliga röret sätts in och fästs på sifonen. Den senare fästs på brädorna med självgängande skruvar. Applicera tätningsmedel på fogen.
  • Väggarna är monterade av ämnen. Hamra varje bräda med en hammare så att den sitter tätt på plats.
  • Nästa steg är att sätta på kragen. De börjar från botten. Kanterna fästs med små spikar.
  • När skålen är klar måste dess yttre och inre sida slipas noggrant med fint sandpapper. Du kan behandla träet med en speciell förening som skyddar mot fukt och bildning av mögel och mögel.
Bild
Bild

Badtunnan installeras på den förberedda platsen, vattenledningen och avloppet är anslutna.

Rekommenderad: