Pedilanthus (45 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Vad Händer Om Hans Löv Faller? Växtförökning Genom Sticklingar Och Beskärning

Innehållsförteckning:

Video: Pedilanthus (45 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Vad Händer Om Hans Löv Faller? Växtförökning Genom Sticklingar Och Beskärning

Video: Pedilanthus (45 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Vad Händer Om Hans Löv Faller? Växtförökning Genom Sticklingar Och Beskärning
Video: Då vet du att det är dags ! Krukväxter plantera om beskär ta sticklingar från pelargoner 2024, Maj
Pedilanthus (45 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Vad Händer Om Hans Löv Faller? Växtförökning Genom Sticklingar Och Beskärning
Pedilanthus (45 Bilder): Vård Av En Inomhusblomma Hemma. Vad Händer Om Hans Löv Faller? Växtförökning Genom Sticklingar Och Beskärning
Anonim

Pedilanthus är en buske från familjen Euphorbia, klassen är tvåbladig. Det är en subtropisk växt som är infödd till regnskogarna i Nord-, Central- och Sydamerika. I sin naturliga livsmiljö grenar busken starkt och kan växa upp till 3 meter i storlek. Under förhållandena i det ryska klimatet är pedilanthus utbredd som en inomhus- och växthusväxt. Det uppskattas för sitt dekorativa utseende och kan dekorera vilken inredning som helst.

Växter som tillhör Euphorbia -familjen är succulenter, vilket innebär att de kan samla vattenreserver i sig själva.

Tack vare denna funktion ser pedilanthusens grenar och löv massiva ut, och han kan själv klara sig utan fukt under lång tid. Dessutom uppmärksammar denna representant för den tropiska floran sig själv under blomningen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Inomhusblomman pedilanthus har starka, cylindriska böjda stjälkar, på vilka äggrunda blad är anordnade omväxlande, spetsiga i slutet. I vissa sorter kan bladen vara vågiga, brokiga och ibland pubescenta. Färgen på bladplattan är mörkgrön eller olivgrön. Utåt ser plantans löv ut som om de är vaxartade. Inte alla typer av pedilanthus har anpassat sig till avel hemma, men bara en liten del av dem. Oftast i blomsterbutiker och plantskolor kan du hitta på rea brokig pedilanthus sort . Men generellt, varje underart av denna växt har sin egen bladfärg-den kan vara ljusgrön, grönaktig-ljusgrön och till och med grågrön.

Växten växer snabbt - genom att plantera en liten stjälk, bokstavligen på 12 månader, får du en omfattande buske . Stammarna i denna blomma kan starka förgreningar, så att du enkelt kan bilda kronan på din buske efter eget gottfinnande. Vid akut brist på fukt kan pedilanthus helt kasta alla löv och bibehålla vitalitet tack vare de köttiga stjälkarna, där den har tillgång till vatten och näringsämnen.

Om du bryter en sådan stam kommer du att se en vätska som liknar mjölk i färg, varför växten tillhör euphorbia -familjen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Denna exotiska fleråriga är giftig , så försök att undvika att få sin juice på hudens händer och slemhinnor i ögonen. När du arbetar med denna blomma Var noga med att använda skyddsutrustning . Om den fleråriga mjölksaften kommer på såren kommer du omedelbart att känna en stickande känsla. Trots toxiciteten är det känt att antimikrobiella läkemedel tillverkas av plantans saft.

Pedilanthus blommar på hösten. Dess knoppar är små, deras färg är röd, de jämförs ibland med små fåglar eller skor. Växtens blomstjälkar bildas i skottens ändar. För blomning behöver den svalka - den optimala temperaturen är intervallet +13,15 grader Celsius. Dessutom måste blomman minska vattningen och sluta gödsla.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Det finns många arter i släktet pedilanthus. Dessa arter har en mängd olika former och färger, huvudsaken är att de har utvecklat förmågan att anpassa sig till olika klimatförhållanden genom evolution. Beroende på temperaturintervall, ljusregim och fuktighetsnivå ändrar växten sina egenskaper och yttre brokiga utseende.

De vanligaste är flera typer av pedilanthus

Titimaloid - den mest populära busktypen av alla sina kamrater. Det uppskattas för den höga dekorativiteten hos lövenas färg - den är brokig. Bladet är grönt i färg och kanterna är vita och det finns vita fläckar längs bladplattan. Det är inte ovanligt att hitta exemplar av växter där de spetsiga ändarna av ovala blad har en rosa nyans. Stammen på titimaloid pedilanthus växer i sicksack. Denna funktion beror på det faktum att varje nytt blad, som växer, ändrar stammens tillväxtriktning.

Ofta, förutom det vanliga namnet, kallas titimaloidarten för "djävulens ryggrad". De brokiga stiliga blommorna på hösten, blomställningar bildas i skottets ändar, knopparna är röda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Finca - denna art älskar förhållanden med hög luftfuktighet. Stammen växer i sicksack och bladen är små. Busken är hämmad i jämförelse med andra typer av pedilanthus - dess storlek överstiger inte en och en halv meter. Färgen på bladen är monokromatisk, grön. Den dekorativa skönheten ligger i de böjda stjälkarna. Växtens lövmassa är mestadels i de övre delarna av skotten, medan deras nedre del är bar. Knopparna och blommorna på växten är små, röda.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Koalkomanenskij - arten har den särart att lösa löv under den vilande perioden, som inträffar på vintern. Bladen på en sådan pedilanthus är kompakta, läderiga och små i storlek. Bladets färg är monokromatisk, ljus oliv. Växtens dekorativitet ligger i dess stora blomställningar, som når en diameter på upp till 3-4 centimeter. De blommande blommorna är mörkrosa eller ljusröda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Storfruktig - arten liknar en buske i form, men det finns praktiskt taget inga blad på stammarna. All fukt och näringsämnen lagras i växten i välutvecklade köttiga stjälkar. Ibland blir vuxna skott platta med tiden, deras färg är grågrön. Peduncles är placerade i ändarna av skotten - deras antal är litet och de är små. Denna typ av pedilanthus används inte som husväxt.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att dekorera interiörer odlas de oftast titimaloid typ av pedilanthus . Den här brokiga stiliga mannen ser alltid spektakulär ut och lockar uppmärksamhet.

Bild
Bild

Villkor för frihetsberövande

Pedilanthus kan hållas hemma, blomman växer snabbt och ändrar utseende. Denna fleråriga är seg och hård, den kräver inte din ökade uppmärksamhet. Men för att en exotisk stilig man ska trivas måste du känna till några finesser.

För aktiv tillväxt behöver en flerårig en trång kruka . Om behållaren för odling är stor i volym, kommer blomman att styra alla krafter att ta upp ledigt utrymme i krukan genom att växa rotsystemet. I detta fall kommer den ovanjordiska delen av anläggningen tillfälligt att stoppa sin tillväxt.

Om du märker att ditt husdjur har vuxit ur den gamla krukan, välj en ny behållare för plantering 2-3 centimeter större än den föregående . Förutom, under transplantation kan jordklumpen inte förstöras, eftersom växtens rötter är ömtåliga och lätt kan skadas.

Bild
Bild

Det är inte heller nödvändigt att trimma pedilanthusens rötter under transplantation ., gör denna procedur endast om det finns områden med förfall på rötterna. Efter avlägsnande av icke-livskraftiga områden, strös de avskurna platserna med kolpulver för att förhindra utveckling av röta.

Växten behöver inte en årlig vårtransplantation, men utan misslyckande måste den byta ut den övre delen av jorden, medan hela jorden försiktigt avlägsnas från potten till ett djup av tre centimeter och färsk jord hälls omedelbart på plats.

Det är lämpligt att radikalt transplantera en blomma en gång vart 3-4 år, inte oftare.

Bild
Bild

Plats och belysning

Pedilanthus älskar starkt, men samtidigt diffust ljus. I mörkare områden på baksidan av rummet kommer växten att tappa sin variation, och om riktat solljus träffar den kan blommans blad drabbas av brännskador. Experter tror att den bästa platsen för denna buske att leva på är fönstren som vetter mot öster eller väster . Under vintersäsongen kan växten överföras till södra sidan, eftersom pedilanthus behöver intensiv belysning.

Om du ser att det inte finns tillräckligt med naturligt ljus för växten måste den kompletteras med en fytolamp.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

För blomning måste pedilanthus skapa en viss temperaturregim. Euphorbia blommar, förutsatt att lufttemperaturen är under vintermånaderna i vilande period inte mer än +15 grader och på sommaren kommer det att behålla inom +25 grader Celsius . Om det i rummet där den lövfällande busken växer, temperaturen hålls på samma nivå året runt, bildas inte knoppar och blommans dekorativa färg kan ändras till en vanlig monoton grön färg.

Troperna älskar fuktad luft.

Det är särskilt viktigt att spraya blomman under sommarvärmen för att stabilisera temperaturbakgrunden runt den. Den optimala luftfuktigheten för den anses vara 60%. Växten gillar inte aktiv ventilation, och i ett drag kan den bli sjuk.

Bild
Bild

Hur ska man ta hand om det ordentligt?

Att ta hand om växten hemma innebär inte bara att ge den behagliga förhållanden, utan också ordentlig vattning, liksom beskärning av busken för att bilda sin krona. Eventuellt obehag påverkar blommans utseende - det spelar ingen roll om det är en vuxen eller en ung växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

En flerårig är känslig för brist på fukt. Och även om han, precis som alla succulenter, kommer att kunna överleva självständigt på grund av vattenreserven i stjälkarna, kommer han att förlora sitt dekorativa lövverk helt. Mängden vattning av en blomma beror på säsongen. På sommaren behöver växten rikligt med vattning, och på vintern, när växten vilar, måste vattnets frekvens minskas. Vattna blomman så fort du ser att matjorden har börjat torka ut.

Om växten är liten kan du mätta den med fukt genom att sänka krukan i en behållare med vatten, där blomman absorberar fukt genom krukans dräneringshål i 15 minuter, och sedan tas potten ur vattnet och överskottsvätskan får rinna av.

För vattning måste du använda sedimenterat vatten vid rumstemperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Toppdressing

För utfodring av pedilanthus kan du använda mineralgödselmedel med ett mycket lågt innehåll av kvävehaltiga ämnen. Faktum är att vid höga kvävekoncentrationer i växten ruttnar rotsystemet och lövfärgen blir den vanliga gröna. Den saftiga behöver inte frekvent utfodring, det räcker med att applicera gödselmedel en gång var 20: e dag och endast under den varma årstiden, som börjar i mars och slutar i oktober . På vintern krävs inte utfodring.

Bild
Bild

Beskärning

Buskens snabba tillväxt kräver justering, och för att bilda kronan måste pedilanthus regelbundet klippas av. Om du försummar beskärning kommer växten att ha ett oförskämt utseende med skott långsträckta i kaotisk riktning. Du kan bilda en vacker buskform redan i slutet av vintern . - det vill säga de sista dagarna i februari eller de första tio dagarna i mars. För närvarande kommer beskärning inte att orsaka betydande skador på saftiga - på grund av den långsamma rörelsen av juicen kommer anläggningen inte att förlora mycket fukt och de skurna platserna kommer att torka ut snabbt.

Snittet görs över de vilande knopparna, som ligger i skottets bladinteroder . Om du bara nypar toppen av skottet, och det kommer att vara ett långt avstånd till de vilande knopparna, så kommer denna del av stammen helt enkelt att vissna med tiden och vissna bort till platsen för en levande knopp.

Denna process kommer dock att vara lång och det ser inte riktigt estetiskt tilltalande ut, så det är bäst att omedelbart beskära där blomman behöver det.

Bild
Bild

I vissa fall kräver mjölkgräs en mer radikal beskärning. Var inte rädd för att göra det … Växten klarar perfekt den här nödvändiga åtgärden, men bara om du lämnar minst ett par levande vilande knoppar på stjälkarna, från vilka nya skott kommer att gå i framtiden.

1-2 dagar före beskärning stoppas vattnet av blomman . Därefter utförs trimning med en ren, vass kniv eller beskärningssax. Efter trimning behandlas sektionerna med kolpulver. Och först efter 2-3 dagar, när platserna för nedskärningarna är torra, kan blomman vattnas som vanligt.

Fortplantning

Efter bildandet av pedilanthuskronan kommer du att ha ett stort antal avskurna skott. Växten förökar sig genom sticklingar, och detta planteringsmaterial kan förberedas för rotning. Det är lättast att föröka pedilanthus genom sticklingar, även om det också finns ett sätt att odla det från frön.

Sticklingar för rotning måste skäras upp till 15 centimeter långa, det är viktigt att minst 2, och helst 4, bevaras på dem, vilande knoppar är nyckeln till den framtida växtens liv . Sedan tvättas den mjölkiga saften som har kommit ur sticklingarna bort från sticklingarna och torkas lätt i luft. Först då kan sticklingarna planteras i jordsubstratet.

Försök att inte ta en för stor behållare för att gro sticklingar och plantera flera sticklingar i den samtidigt, eftersom växten ser ut som en ensam kvist med en enda plantering, och om du planterar den i en grupp kan du snabbt få en omfattande buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Efter att ha planterat sticklingarna i jorden måste behållaren täckas med en film eller en transparent burk, vilket skapar växthusförhållanden för plantorna, där de snabbt kan slå rot i en varm och fuktig miljö. Varje dag öppnas behållaren och stekarna ventileras, vilket avlägsnar fuktindunstning från ytan av det transparenta locket. Om det behövs vattnas sticklingarna, men detta bör göras med måtta, när det övre lagret av jorden började torka ut . Spirningsbehållaren placeras på en varm och ljus plats. Bokstavligen efter 3 veckor rotar sticklingarna och växthuset tas bort.

Du kan få rötter på skurna skott på ett annat sätt - de kommer att dyka upp på plantan om du lämnar skottet i vatten. Behållaren med sticklingar placeras på en varm, ljus plats, och rötterna väntar på utseendet. För att påskynda rottillväxten kan blommsticklingar behandlas lösning "Kornevin ". Men även utan denna hjälp kommer växten att vara redo för transplantation till en permanent livsmiljö om 2-3 veckor.

Växten trivs i lösa underlag, men tolererar inte markens försurning

När du planterar en blomma i en kruka skapas ett bra dräneringssystem för det - för detta läggs ett lager fint grus på behållarens botten och en blandning av torv, humus och flodsand hälls ovanpå den. För att lossa marken, tillsätt tallbark eller helt enkelt öka andelen sand i det totala förhållandet av ingredienser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Om de bekväma häktningsförhållandena inte följs kan pedilanthus bli sjuk. Tänk på några av symptomen som tyder på att blomman inte mår bra och behöver hjälp.

  • Buskens löv faller - detta händer med felaktig vattning, när det inte är tillräckligt eller tvärtom överdrivet. En annan anledning när en blomma fäller lövverk kan vara brist på belysning. Om pedilanthusen slängde av bladen på vintern kan detta också bero på säsongsmässighet och inte vara ett symptom på sjukdomar.
  • Bladen krullar, spetsar torra - symptomet indikerar att växten är mycket varm. Detta händer när solens direkta strålar faller på den eller temperaturregimen och luftfuktigheten kränks.
  • Stammen dras ut - detta händer av flera skäl. Det är möjligt att du inte beskär växten regelbundet, eller på vintern är det lite belysning för blomman, och lufttemperaturen är för hög för det.
  • Växtens blad blir rosa - detta händer när blomman har varit under sommarsolens strålar länge. Detta tillstånd skadar inte pedilanthus och anses vara en naturlig förekomst.
  • Bush asymmetri - händer när växten riktas med ena sidan mot ljuskällan och den andra mot rummet. Orsaken kan vara den motsatta situationen - något hinder (till exempel fönsterglas) stör tillväxten av skott, och på motsatt sida växer växten fritt. Beskärning och formning av kronan, liksom att regelbundet justera blomkrukans position, hjälper till att lösa detta problem.
  • Anläggningen har tappat sin variation - dekorativ färgning kan gradvis blekna om blomman inte skapas under bekväma förhållanden. Det kan finnas två skäl - brist på ljus och gödsling med gödningsmedel med en stor mängd kväve.
  • Stammarna på antändningen blev svarta - anledningen är jordens försurning från överdriven vattning, eller om du har skapat för höga fuktförhållanden runt blomman.
  • Växten blommar inte - för att pedilanthus ska blomma måste den skapa svalhet på vintern och en temperatur på minst +25 grader på sommaren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det händer att en exotisk blomma attackeras av skadedjur. Symtomen beror på vem som är den skyldige.

  • På bladets baksida och i internodens område syns en liten spindelväv - detta tyder på att växten drabbades av en spindelkvalster. Dess kluster ser ut som rostiga fläckar. För att bekämpa fästingen sprayas växten med tvålvatten och behandlas sedan med akaricidpreparat.
  • Växtens blad rullar ihop, torra fläckar syns på dem - om du tittar på bladets baksida kan du se små insekter av ljusgrön färg. Du hittar också klibbiga vita formationer. En sådan bild händer med en invasion av bladlöss som livnär sig på plantans saft. Du kan klara det genom att spruta blomman med insekticidmedel.
  • Små muggar svärmar runt växten, blommans blad blir gula och krullar - detta tyder på att pedilanthus attackerades av en vitfluga. Insekter lägger ägg på bladen, från vilka larver kommer ut och matar på plantans saft. Det är möjligt att eliminera detta skadedjur endast med hjälp av upprepad behandling med insekticider.
  • Formen på stjälkarna och bladen ändrar form, de har formationer som ser ut som mörk bomullsull - så här manifesterar mjölken sig. Det påverkar inte bara antennen, utan också växtens rotsystem. För att rädda en blomma från döden måste du behandla den flera gånger med en lösning av insekticida preparat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Regelbunden vård av blomman och skapandet av bekväma förhållanden för den är en garanti för en sund tillväxt och utveckling av växten. Om symptom på en sjukdom upptäcks bör åtgärder vidtas för att behandla blomman omedelbart - bara i detta fall kommer växten att kunna bevaras och återupplivas.

Rekommenderad: