Svart Vinbär (51 Bilder): Beskrivning Av Frukter, Bladens Funktioner Och Rotsystem. Var Växer Busken? Livsform Och Familj

Innehållsförteckning:

Video: Svart Vinbär (51 Bilder): Beskrivning Av Frukter, Bladens Funktioner Och Rotsystem. Var Växer Busken? Livsform Och Familj

Video: Svart Vinbär (51 Bilder): Beskrivning Av Frukter, Bladens Funktioner Och Rotsystem. Var Växer Busken? Livsform Och Familj
Video: Konsekvenser för södra Sveriges elområde av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) 2024, Maj
Svart Vinbär (51 Bilder): Beskrivning Av Frukter, Bladens Funktioner Och Rotsystem. Var Växer Busken? Livsform Och Familj
Svart Vinbär (51 Bilder): Beskrivning Av Frukter, Bladens Funktioner Och Rotsystem. Var Växer Busken? Livsform Och Familj
Anonim

Att veta allt om svarta vinbär är extremt viktigt för alla sommarboende och trädgårdsmästare. Det är användbart att förstå för allmän utveckling med denna växts livsform och familj. Men för praktiska ändamål är det mycket viktigare att ta reda på var busken växer, bekanta sig med beskrivningen av frukterna, med bladens och rotsystemets egenskaper, med andra grundläggande nyanser.

Bild
Bild

Beskrivning

Det är svårt att hitta människor som aldrig har hört talas om svarta vinbär. Men kunskapen om det är ganska knapp. Därför är det värt att börja med en grundläggande botanisk beskrivning. Detta är en representant för klassen av tvåbladiga växter. Det tillhör storleksordningen saxifrage och inom denna ordning till familjen krusbärsväxter.

Bild
Bild

Det finns inga andra släkten i denna familj.

Inom ramen för den botaniska ordningen är "släktingar" till svarta vinbär:

  • Kalanchoe;
  • rhodiola;
  • vargblad;
  • urut;
  • pion;
  • astilba;
  • saxifrage;
  • tetracarpea.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Svarta vinbärens livsform är en lövfällande buske. Den vanliga växthöjden är från 1 till 2 m. I början av vegetativ utveckling är skotten fluffiga och har en blek färg. Stärkande, de blir bruna. Svarta vinbärsblad når vanligtvis 3-5 cm i längd och bredd, och de största exemplaren kan nå upp till 12 cm.

Bild
Bild

På tal om lövverkets egenskaper är det också värt att notera:

  • ojämna kanter;
  • närvaron av 3 eller 5 blad;
  • vener som innehåller guldkörtlar;
  • blad i ett brett triangelformat oftast;
  • mörkgrön färg;
  • nästan fullständig frånvaro av "kanon" (observeras endast underifrån på venerna).
Bild
Bild

Svarta vinbärens blomställningar ser ut som hängande borstar. Deras längd når 8 cm, även om den i de flesta fall är begränsad till 3-5 cm. Från 5 till 10 blommor utmärks i varje blomställning. Både nakna och duniga pediklar är karakteristiska. Blommorna själva, med en längd på 7-9 mm, når en sektion på 4-6 mm; kronbladen är ovala.

Bild
Bild

Frukterna av svarta vinbär är doftande glansiga bär. Deras medeldiameter överstiger inte 1 cm. Bären kan innehålla från 3 till 37 frön, som är extremt lätta. Det finns cirka 3300 frukter per 1 kg.

Bild
Bild

Svarta vinbär blommar i maj och under den första tredjedelen av sommaren; skörd sker vanligtvis i juli.

Knoppar på de nedre grenarna, som tar in värme från marken, börjar växa nästan så snart snön smälter. I genomsnitt ger svarta vinbär upp till 300 kg bär per hektar . Under de mest idealiska förhållandena kan denna siffra nå 1850 kg. Smaken på de erhållna frukterna är mycket varierande. Det täcker hela spektrumet från söt till sur känsla, och det specifika intrycket beror på sorten, på växtförhållandena, på grödans hållbarhet.

Mogna bär kommer snabbt att smula sönder. Lövverk faller väldigt sent. I många fall är buskarna gröna tills kallt väder börjar. Denna art kännetecknas av nästa bladarrangemang. Dess rotsystem är av yttypen.

Bild
Bild

Fibrösa vinbärsrötter går till ett djup av 50 cm. På grund av detta krävs aktiv regelbunden vattning. I naturen har svarta vinbär befolkat nästan hela Eurasien. Den finns från Atlanten, upp till bassängerna i Yenisei och Baikal. Och dess område täcker också Kazakstans, Mongoliets och Kina territorium; introducerade skott finns i Nordamerika.

Mestadels finns vinbärsbuskar:

  • på floder och sjöar;
  • i fuktig löv-, barr- eller blandskog;
  • längs träskarna;
  • på en våt översvämningsäng (både enskilda växter och små grupper kan ses överallt på dessa platser).
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Mängden odlade undertyper av svarta vinbär är så stor att alla intresserade bönder kan välja dem . Skillnaden kan relatera till smak- och aromegenskaper, förmågan att anpassa sig till miljöförhållanden. Det är värt att överväga mognadstiden. Svarta vinbär "Pearl" är populär. Den är lämplig för alla klimatzoner.

Denna sort kännetecknas av en solid storlek. Deras massa sträcker sig från 4, 4 till 8, 4 g. Växten tillhör mellansäsongruppen. Den grönaktiga massan är mer som gelé i form. Den är söt och har en mild syrlig ton som ger grödan en krydda.

Bild
Bild

Mavladi vinbär odlas mest effektivt i Moskva -regionen . Detta är självpollinerad en sort som inte är särskilt nyckfull. Han tål sjukdom med stor styrka. Växten producerar stora (upp till 5, 2 g) frukter. De noterar alltid en trevlig smak.

Bild
Bild

Morena -sorten är anpassad efter förhållandena i Ural och Sibirien . Denna anläggning producerar höga (upp till 2 m) buskar. De mognar ganska snabbt. Bär "Morena" väger från 2, 7 till 3, 3 g. Dessertsmaken är harmonisk.

Bild
Bild

När vi talar om klassificeringen enligt odlingsområdena, bör vi också nämna Favorit -sorten . Den odlas i regionerna Black Earth och Non-Black Earth. En sådan växt är mindre mottaglig för torka och kyla. Buskarna växer upp till 1, 45-1, 55 m. Utbytet överstiger 3 kg.

Bild
Bild

Bland de ultratidiga vinbärna skiljer man sig från sorten "Golubichka ". Denna växt utvecklas kompakt och tål kallt väder. Den låga sannolikheten för sjukdom och skadedjur skadar också till dess fördel. Den fick sitt namn "Golubichka" för sin karakteristiska blomning på syrsöta frukter. Skörden är öm, bäret väger vanligtvis 1, 6-1, 9 g.

Bild
Bild

Ultra-mogen blomning är typisk för "Minx ". Denna svarta vinbär föddes i Tambov -regionen. Den bildar kompakta buskar och tål kallt väder. Bären är täckta med en tunn hy. Den genomsnittliga fruktvikten är 1,5 g.

Bild
Bild

Mellansäsong svarta vinbärssorter är också populära. Bland dem finns det många typer som innehåller mycket askorbinsyra och vitamin E. Den vidsträckta "Summer Resident" kan anses vara ett bra exempel av detta slag . Det är en kort växt, inte särskilt väl skyddad från mjöldagg. Dess avlånga bär väger från 2, 1 till 2, 4 g, kännetecknas av en utmärkt lukt och speciell ömhet i den söta och sura massan.

Bild
Bild

Moskva uppfödare svarar "Dachnitsa" med "Sorcerer ". Detta är också en kompakt vinbärssort. Förutom motståndskraft mot kallt väder är det lite känsligt för effekterna av njurmidd och patologiska svampar. Smaken är tvetydig, varierar mycket. I genomsnitt väger bären 1, 2-1, 6 g, med en uttalad doft.

Bild
Bild

Mid-sena sorter värderas för sin förmåga att producera färska bär under lång tid. Ofta hänger sådana vinbär på buskarna länge. Förvirring är inte typisk för det, istället visar det sig snarare en naturlig analog av russin.

I mitten av sena gruppen ingår en sådan Moskva-sort som "Barmaley ". Dess spridande buskar är låga.

Vintern "Barmaleem" tolereras väl. Sannolikheten för skador från skadedjur och sjukdomar är också låg. Borstarna innehåller ett stort antal bär och sträcker sig ganska långt. Smaken bildas av en sötsyrlig kombination. Resultatet av provningen - 4, 5 poäng. Bären är måttligt stora.

Bild
Bild

Mid-sen vinbär "Rusalka" skapades av Ural-utvecklarna … Dess buskar är ganska höga. Sannolikheten för att drabbas av mjöldagg är låg. Skador på njurarna av kvalster är nästan omöjliga. Smaken är mångfacetterad, men avser främst dessertgruppen.

Bild
Bild

Det är viktigt att uppmärksamma regionala detaljer . Erfarenheten av att odla svarta vinbär har länge gjort det möjligt att bestämma de optimala sorterna för varje område. Så för nordväst (Leningrad-regionen, Karelen) kan den välkända Veloy, som har varit känd sedan 1980-talet, betraktas som ett bra val . Det motstår hårt torka och antraknos, kallt väder och mjöldagg. Även svamprost och viral terry är inte skrämmande för honom, och skörden mognar i godo; dock övermogna frukter i fuktigt väder brister ofta.

Bild
Bild

" Nezhdanchik" är tvärtom en produkt av det senaste urvalet . Det infördes i statsregistret först 2019. Det är en medel-sen mogen växt med tjocka, spridande stjälkar. Kallresistens hos "Nezhdanchik" är anständigt, men sjukdomar och skador på insekter är ganska troliga. Bärens miniatyrstorlek uppvägs av deras sötma.

Bild
Bild

I Moskva-regionen och andra delar av mittfältet kan alla vinterhåriga svarta vinbär framgångsrikt odlas. Litvinovskaya -sorten har visat sig mycket bra . Detta är en tidigt mogen växt som är immun mot svamp- och parasitinfektioner. Frukterna är inte bara söta, de har också en uppfriskande effekt. Deras massa varierar från 1, 9 till 3, 3 g.

Bild
Bild

Självfertilig "Sevchanka" kan tävla med denna sort . Sådana tidiga mogna vinbär är resistenta mot torra perioder. Hennes blommor slås nästan inte av frost. Det är också viktigt att betona resistansen mot rost, antraknos och mjöldagg. Sevchankas borstar är långa, och bären väger från 2 till 3,5 g; även om de är övermogna faller de inte av.

Bild
Bild

I Ural och i Volga-Vyatka-regionen, som kännetecknas av ett måttligt kontinentalt klimat, " Dar Smolyaninova" anses vara ett bra alternativ - det uppskattas för sin extremt tidiga mognad … Anläggningen motstår också bra frost, vilket inte är förvånande med tanke på detta val av målområdet. "Gift of Smolyaninova" lider inte av en njurmidd, men svampinfektioner påverkar det mycket starkt. Massan är väldigt söt.

Bild
Bild

Skalets styrka garanterar långsiktig konservering och mekanisk tillförlitlighet hos frukten.

Svart vinbär "Lazy" är högt värderat för sitt motstånd mot patogena svampar och kallt väder . Detta är en senmognad sort. Den bildar höga, förtjockade stjälkar. Spridning är typisk för dem, men inte för uttalad. Den varierade smaken av frukten är rankad från 4, 6 till 5 poäng.

Bild
Bild

Landningsfunktioner

Val av tid och plats

Av någon anledning är åsikten utbredd att en buske som svart vinbär växer överallt och alltid, även under minimalt gynnsamma omständigheter. Detta är dock inget annat än en vanföreställning. Mer exakt kan plantan slå rot överallt, men du bör inte räkna med effektiv fruktning. Den optimala landningstiden är från slutet av september till mitten av oktober.

Det är mycket viktigt att plantorna kan leva i 3 eller 4 veckor under normala förhållanden innan frosten sätter in.

Fram till våren börjar jorden i rotområdet bli tätare. Därför kommer de att få mat och övervintra lugnt. Plantering på våren är mycket mer besvärligt. Denna lösning är endast lämplig för platser där snötäcket inte är för tjockt och det är stor risk att frysa rötterna. Vid planteringen bör skiktet av smält jord vara cirka 20 cm.

Med hög surhet måste jorden kalkas. I allmänhet utvecklas vinbärsbuskar bättre på produktiv svart jord. Men du kan använda, tillsammans med det, också sandig lerjord och medium lerjord. Det är oacceptabelt att välja platser där vatten stagnerar. Perfekt utjämnade tomter är bäst, och grödan kan också placeras ovanpå backarna.

Bild
Bild

Mark- och gropberedning

För sur jord är önskvärt att kalka. Samtidigt är det omöjligt att dras med för mycket med införandet av kalk, eftersom det kan vara skadligt. Sandmjölk förbättras med organiska tillsatser. Organiskt material måste också tillsättas till lerret, men då behövs också mineralkomponenter.

Du behöver inte gräva jorden … Därefter genomförs lokal domesticering. Det handlar om att gräva breda planteringshål. De är mättade med bördig jord blandad med humus. 0,2 kg krossad kalksten läggs i varje hål.

Bild
Bild

Urval av plantor

Du måste definitivt föredra zonindelade sorter .… De är idealiskt anpassade till förhållandena i det specifika området. Valet av förstklassigt planteringsmaterial är inte mindre viktigt. De kan vara både ettåriga och tvååriga plantor.

Det bör inte finnas något lövverk på dem, men växtens styrka är definitivt nödvändig.

Var noga med att kontrollera om det finns några patologier . Det är värt att titta på rötternas skick. Hos friska plantor är de noggrant utvecklade och formade som en fibrös typ. Och det borde också finnas 3 eller 4 skelettrötter, vars längd når 15-20 cm.

Bild
Bild

Landningsplan

Ett mellanrum på 2 m lämnas mellan groparna. Tvärsnittet ska vara cirka 60 cm. Djupet är cirka 50 cm . Det är nödvändigt att välja ett väl upplyst område. Groparna tillagas cirka 12-16 dagar före ingreppet, så att jorden sätter sig och klor som kom ihop med gödseln förångas.

Botten av varje grop strös med humus. En bild bildad av den fylls med ett 1/3 hål. Efter att ha tillsatt ett glas träaska där blandas allt detta. Mineralgödsel är täckt med bördig jord i förväg så att rötterna inte bränns. Själva rötterna rätas ut snyggt. Planter introduceras inte längs en strikt vertikal, utan i en vinkel på 45 grader.

Bild
Bild

Det är också viktigt:

  • placera rothalsbandet 6 cm under skårans kant;
  • lägg till jord, fylla luckorna mellan rötterna;
  • komprimera jorden;
  • vattna vinbärsplanten med 5 liter vatten;
  • fyll hålet till slutet;
  • bilda ett hål;
  • vattna växten rikligt;
  • klipp den över den femte knoppen med en beskärare.
Bild
Bild

Vård

Vattning

Detta är en av de viktigaste förutsättningarna, utan vilka vinbär inte ger en anständig skörd. Utan generös aktiv vattning är åtminstone någon sorts bärplockning utesluten . Bevattning bör vara särskilt intensiv när busken blommar och när bären är mogna. Spår med ett djup av cirka 20 cm görs nära plantorna; varje instans vattnas med 20-30 liter vatten. För att försvaga avdunstningen av vatten måste du använda mulch, som också skyddar från för mycket uppvärmning av rötterna.

Bild
Bild

Toppdressing

Kväve krävs under vår- och sommarmånaderna. För första gången appliceras kvävegödselmedel när knopparna bara börjar blomma. Det bästa alternativet är att lägga till urea. Efter slutet av blomningen används ett annat kvävegödselmedel, redan av en komplex komposition. Tillsammans med märkesvaror rekommenderas det att använda organiska infusioner, till exempel fågelspillning eller kogödsel.

När bär hälls våldsamt måste kalium och fosfor tillsättas. Kvävetillskott är minimala. Vid denna tidpunkt är det bäst att använda urea . När den sista skörden tas är det dags att applicera organiskt material. På sommaren införs en kombination av små mängder kopparsulfat, permanganat och borsyra längs bladet; allt detta föds upp i en hink med vatten.

Bild
Bild

Beskärning

Grenar på storfruktiga svarta vinbärsbuskar åldras snabbt. Busken måste föryngras redan under fjärde året. För gamla skott kan lätt särskiljas genom sin svarta färg och nästan fullständiga brist på avkastning. Normalt bör endast bruna grenar finnas kvar.

Ju mindre intensiv tillväxten är, desto mer drastiskt ska skotten klippas.

På unga buskar lämnas 2-3 jämna, starkaste skott under det första året. Allt som är svagt och tjocknar busken skickas till kompostgropar. Vid skada med ett glas eller en njurkvalster skärs vinbären till marknivån. Detta gör att busken kan förnya sig genom att släppa nya friska skott. Det är sant att du måste vänta på nästa växtsäsong.

Bild
Bild

Fortplantning

Sticklingar

Det är lättast att använda gröna sticklingar. Det måste dock förstås att denna metod är ineffektiv och hotar med överföring av patogener från den ursprungliga busken .… Dessutom kan minskningen av vinbärets krona minska avkastningen. Men samtidigt kommer plantmaterialet att slå rot innan vintern börjar. Med rätt tillvägagångssätt kommer förlusten av sticklingar att minimeras.

Bild
Bild

Skikten

Horisontell skiktning används från en växt som är 3, 4 eller 5 år gammal. Under det, tidigt på våren, lossar och befruktar de jorden. Därefter grävas fåror längs omkretsen i riktning från busken. Grenar 1-2 år gamla placeras där. Topparna ska klämmas av så att alla knoppar på skotten gror mer aktivt och bildar en solid ettårig tillväxt.

Efter att knopparna svullnar, ströks skotten med jord. Endast topparna ska vara kvar på ytan. Efter ett tag kommer vertikala lager att visas. Du kan fylla dem med fuktig, lös jord när en höjd av 10-15 cm nås.

Bild
Bild

Efter 2-3 veckor upprepas hilling, befruktas och lossas hela sommaren, och på hösten skärs de av med en beskärare och delas upp i delar.

Genom att dela busken

Denna procedur utförs på våren eller hösten .… Det kombineras vanligtvis med att transplantera växten till en ny plats. Buskarna måste grävas tillsammans med rotsystemet och försiktigt frigöra det från jorden. Varje buske kan skäras i 3 eller 4 bitar med en yxa och en trädgårdssåg. Skörd efter transplantation av delar till en ny plats kan bara förväntas om ett år, när rötterna återställs; skiktning och sticklingar gör att du kan räkna med snabbare frukt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Svamppatologier utvecklas främst under kraftiga regn och låga temperaturer. Viraler finns i nästan alla väder och är svårare att bota. Bland svampriskerna är en särskild risk förknippad med:

  • antraknos;
  • rost;
  • mjöldagg;
  • septoria.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Av virusen utgör patogenerna av frotté och randig mosaik det största hotet. Den första sjukdomen hotar med fullständig sterilitet hos buskarna, den andra förstör dem helt och hållet. Båda infektionerna är obotliga. Sjuka buskar rotas upp och bränns.

Förebyggande av skador:

  • urval av hälsosamt planteringsmaterial;
  • systematisk inspektion av buskarna;
  • proaktiv behandling;
  • regelbunden insektsbekämpning;
  • insamling och bränning av fallna löv;
  • snabb, men inte överdriven, kompletterande utfodring med mineraler.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Mer än 70 insektsarter kan parasitera på svarta vinbär. Gallmugg, spindelkvalster, bladlöss och skalinsekter är särskilt farliga. Bordeauxblandning hjälper till med gallmugg. Preparatet Fitoverm kan eliminera spindelmiten; bearbetning är särskilt relevant på varma torra dagar … Från skjutbladlössanvändningen " Karbofos" och "Actellic", och från sköldarna - "Nitrafen ".

Rekommenderad: