Bok (49 Foton): Vilken Typ Av Träd Det är, Dess Familj. Hur Ser Bladen Ut? Ladugårdar I Bok Och Andra Applikationer. Var Växer Den? Beskrivning Av Frukter

Innehållsförteckning:

Video: Bok (49 Foton): Vilken Typ Av Träd Det är, Dess Familj. Hur Ser Bladen Ut? Ladugårdar I Bok Och Andra Applikationer. Var Växer Den? Beskrivning Av Frukter

Video: Bok (49 Foton): Vilken Typ Av Träd Det är, Dess Familj. Hur Ser Bladen Ut? Ladugårdar I Bok Och Andra Applikationer. Var Växer Den? Beskrivning Av Frukter
Video: Imse och Vimse Spindel - Tusen Och En Byxa 2024, April
Bok (49 Foton): Vilken Typ Av Träd Det är, Dess Familj. Hur Ser Bladen Ut? Ladugårdar I Bok Och Andra Applikationer. Var Växer Den? Beskrivning Av Frukter
Bok (49 Foton): Vilken Typ Av Träd Det är, Dess Familj. Hur Ser Bladen Ut? Ladugårdar I Bok Och Andra Applikationer. Var Växer Den? Beskrivning Av Frukter
Anonim

Bok är ett vackert och majestätiskt träd, som ofta används för att anlägga stadsgator och privata territorier. Det är fullt möjligt att odla en bok i din trädgård, det viktigaste är att ta hänsyn till alla funktioner i denna långlivade växt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Bok har länge ansetts vara en symbol för styrka och uthållighet. Detta är inte förvånande, eftersom ett träd kan förvandlas till en riktig jätte på flera decennier. Den växer i genomsnittlig takt. Under de första åren når trädet cirka 20-40 meter i höjd och två meter i bredd . Efter det börjar det växa i bredd.

Bild
Bild

Bokens krona är sfärisk och tät . Eftersom detta träds nedre grenar ständigt är gömda under de övre, dör de gradvis. I deras ställe växer nya, lika tunna och långa. Mycket ofta har unga träd en rottass.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bok är en framstående representant för bokfamiljen . Den har breda löv. De är ljusgröna på sommaren. Den blir gul på hösten och mörknar på vintern. Bladen är ovala, något spetsiga vid kanten.

Bild
Bild

I slutet av sommaren mognar boken sina frukter. De är små nötter täckta med ett brunt skal . Inom varje sådan frukt finns frön. Nötter faller av ganska snabbt, vanligtvis mellan oktober och november. I genomsnitt kan cirka åtta kilo av grödan skördas från ett träd.

Men man bör komma ihåg att boken börjar bära frukt först efter 40 års liv.

Bild
Bild

Trädet har också ett mycket välutvecklat rotsystem . Det finns flera huvudrötter djupt under jorden. Subtila kommer från dem. I mogna träd sträcker sig rötterna delvis utåt. I vissa fall sammanflätas de med varandra och växer gradvis ihop.

Bild
Bild

Bok, som alla andra växter, har både för- och nackdelar . Trädet tar ganska mycket plats på platsen och ger mycket skugga. Men samtidigt kräver det ingen komplex vård, vilket innebär att den faktiskt växer av sig själv. Efter att ha landat den här jätten på din webbplats kan du räkna med att flera generationer av en familj kommer att beundra dess skönhet.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Det finns flera huvudtyper av bok som finns i Ryssland och Europa.

Japanska

Sådana träd är mer populära i öst. Bok är känd för sin lilla höjd. Den växer upp till högst 20 meter i längd. Resten av trädet ser ut som en vanlig bok. I naturen växer den på öarna Shikoku, Kyushu och Honshu, liksom på den koreanska halvön . I Västeuropa och Ryssland har det använts för landskapsdesign sedan 1905.

Bild
Bild
Bild
Bild

Orientalisk

Denna typ av träd växer i naturen vid Svarta havets kust och i Kaukasus. De första 20-30 åren växer denna bok långsamt. Men han är en långlever. Det finns representanter för denna art, som är cirka 500 år gammal.

Orientaliskt bokträ har en vacker vit färg med en gulaktig nyans . Tillväxtringar syns tydligt på snitten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Europeiska

Med namnet på denna boktyp är det klart att den växer främst i Europa. Utseendet på trädet är ganska attraktivt. Den växer i höjd upp till fyrtio meter. Dess blad kan vara antingen ljusa eller mörka. En särskiljande del av ett sådant träd är en vacker cylindrisk krona med en snygg rund topp.

Den europeiska eken finns ofta i parker och botaniska trädgårdar. Trä används ofta för att göra musikinstrument och möbler.

Bild
Bild

Storbladig

Bok med långsträckta och runda blad växer främst i Västeuropa och Nordamerika. Den finns främst i blandade lövskogar. Anläggningen värderas främst för trä av hög kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Eftersom trädet är en långlever kan det planteras både i parkområdet och på privat territorium. Det är inget svårt att plantera en bok, liksom i den efterföljande vården av den.

Innan du planterar ett ungt träd bör du välja en lämplig plats för det . Det måste komma ihåg att trädet kommer att ha en tät krona, vilket ger mycket skugga. Inga andra planteringar växer på denna plats.

Denna starka växt kan slå rot i nästan vilken jord som helst. Men det är bättre att den är bördig och väl befruktad.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller planteringstid rekommenderar erfarna trädgårdsmästare att plantera bok på våren . Men växterna måste först undersökas för att se till att knopparna ännu inte har blommat ut på dem. Annars kommer även en ung och stark planta att göra ont. Dessutom blir tillväxten långsammare.

Bild
Bild

Innan du planterar en växt måste du förbereda ett hål för den . Standardstorlekar är 80 x 80 centimeter. Efter det måste marken dräneras. Därefter kan du lägga till gödselmedel. Detta kommer att påskynda utvecklingen av rotsystemet.

Bild
Bild

Plantan måste placeras försiktigt i hålet och vattnas . För att förhindra att fukt avdunstar måste rötterna täckas med torrt gräs. Efter det kan du försiktigt släppa in det. Professionella rekommenderar att man planterar växter i torrt och lugnt väder.

Bild
Bild

Vård

Den efterföljande vården av trädet spelar också en viktig roll.

Toppdressing

Tidig utfodring är av stor betydelse för en växt. För första gången appliceras gödningsmedel direkt vid plantering. För detta används kaliumfosfor och kvävegödselmedel . Efter några veckor kan du börja använda organiskt gödningsmedel. Så till exempel rekommenderas att vattna unga växter med mulleinvätskelösning var 3-4: e vecka.

Bild
Bild

Vattning

Bokträd är mycket känsliga för brist på fukt. Därför måste de vattnas regelbundet. Så under de första 2-3 åren behöver träd vattnas under den varma årstiden. Helst bör varje träd ha cirka 15 liter vatten . Vattna boken varannan vecka. Det är också värt, om möjligt, att spraya trädets krona från en liten vattenkanna.

Bild
Bild

Beskärning

För att boken ska utvecklas väl måste kronan trimmas regelbundet. Detta görs bäst på våren, för att bli av med grenar som inte har utstått vintern bra . Det är nödvändigt att förstöra skott som ger för mycket skugga och inte låter de nedre grenarna utvecklas, såväl som brutna eller angripna av skadedjur. Ett vuxet träd behöver inte beskäras.

Bild
Bild

Regelbundet måste jorden i närstammzonen lossas försiktigt . För vintern är det dessutom bättre att täcka bokrötterna med grangrenar eller ett tjockt lager sågspån. Om frosten är för stark, kan trädets krona också förpackas i säckväv.

Bild
Bild

Fortplantning

Reproduktion av detta träd sker på flera huvudsakliga sätt:

  • efter gren;
  • frön;
  • sticklingar;
  • vaccination.

Men inte alla metoder är framgångsrika för nybörjare. För att uppnå resultat utan att ens ha erfarenhet är det bäst att använda frön. Du kan till och med montera dem själv. Detta bör göras mitt på hösten, när själva mogna frukter faller till marken.

Bild
Bild

Frön som är bra för förökning är bruna . Förvara dem på en sval plats i en trasa med låda under vintern. I början av våren måste de tas ut och värmas upp på en varm plats i flera dagar. Innan de planteras måste de placeras i en svag lösning av kaliumpermanganat under en dag. Detta kommer att desinficera fröna.

Bild
Bild

De planteras i välfuktad och lossad jord . För att fröna ska gro snabbare måste du försiktigt öppna skalet med en vass kniv. Var noga med att inte oavsiktligt skada kärnan. Efter att ha planterat fröna kan de täckas över natten med en plastpåse. Efter några veckor kommer de första skotten att visas på webbplatsen.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Liksom alla andra växter utsätts boken för olika sjukdomar och skadedjurets negativa påverkan. Faran för detta träd är:

  • barkbaggar och barkbaggar;
  • larver;
  • fjärilar av sidenmask;
  • guld-svansar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Alla dessa insekter äter unga blad. Därför är det nödvändigt att bli av med skadedjur genom att förstöra de drabbade områdena och behandla kronan med speciella insektbekämpningsmedel.

Bild
Bild

Bok kan också bli infekterad med svamp eller mjöldagg . Huvudsymptomen på en sådan sjukdom är en liten vit bana på bladen. För att bli av med en sådan sjukdom måste växten sprutas med kemikalier eller någon naturlig botemedel måste användas för att bekämpa dem. Till exempel en lösning av aska eller en infusion av maskrosor och vitlök.

Bild
Bild

Ansökningar

Bok är inte bara ett vackert utan också ett användbart träd. Värdet för en person är inte bara stammen på ett träd, utan också dess bark, löv och till och med frukter.

Bild
Bild

Trä

Ändå värderas bokved högst. Den har en hög densitet och vacker konsistens. Därför används den inom olika områden.

Det mesta av detta material används för att göra möbler. Det används ofta vid tillverkning av saker för kontoret och hemmet. Detta trä används ofta för att göra:

  • robusta stolar och bord;
  • soffor och fåtöljer;
  • sängramar.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den vackra strukturen av ljusa bokar möjliggör lyxiga möbler som ser dyra ut och har en lång livslängd . Dessutom är hållbara ladugårdar och innerdörrar av olika texturer gjorda av sådant trä.

Bild
Bild
Bild
Bild

Materialet används också för att skapa knivhandtag, underlägg och skärbrädor. Bokprodukter är hållbara och ser bra ut i alla kök.

Bild
Bild

Trä används också för att skapa parkettgolv och naturligt laminatgolv . De kännetecknas av sin hållbarhet och attraktiva utseende. Bokparkett passar perfekt in i designen på alla lägenheter. Detta material kan säkert användas när du inreder ett vardagsrum, kök eller till och med en plantskola. Det är trots allt naturligt och miljövänligt. Dess enda nackdel är det höga priset.

Bild
Bild

Plywood är också tillverkat av detta material . Hon sågar, kapar och lämpar sig perfekt för polering och slipning. Det finns ett stort urval av materialfärger - från ljus till mycket mörkt. Bok används också för virke som stång, kantad och okantad bräda, möbelskiva och faner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Även vackra hantverk är gjorda av trä .… Materialet är mycket enkelt att bearbeta, så du kan enkelt göra vackra souvenirer och små träleksaker av det. Bokträ används för att skapa vackra lådor och små behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blad och bark

Bok används inte bara i konstruktion utan också i medicin. Till exempel är dess torkade blad och krossad bark bra för att skapa olika medicinska preparat. De gör medel för:

  • sänka kolesterolhalten i blodet;
  • behandling av levern och gallblåsan;
  • höja kroppens allmänna ton;
  • förbättra blodcirkulationen;
  • läkning av olika typer av sår.
Bild
Bild

Frukt

Nötter används också i stor utsträckning inom olika områden

  1. Kosmetologi . Bokmutterolja läggs ibland till ansiktsmasker, lotioner eller hårvårdsprodukter.
  2. Matlagning . Nötter används för att göra matolja. Den är ljusgul i färgen och har mycket gemensamt med olivolja. Dessutom framställs mjöl från fröna från detta träd. När den tillagas blandas den vanligtvis med vete för att smaksätta pannkakor eller kakor. I Kaukasus anses bokfrön vara en folklig delikatess. De stekas och äts som solrosfrön.
  3. Boskapsuppfödning . Råa eller kokta nötter äts också av djur. Så ekorrar, rådjur och vildsvin älskar dem.
Bild
Bild

Och naturligtvis får vi inte glömma att en kraftfull bok med en grön krona kommer att vara en utmärkt dekoration för alla platser. Det viktigaste är att ge den unga växten rätt vård, och sedan efter några år kommer trädet att glädja ögat med sin skönhet och styrka.

Rekommenderad: