Röd Vinbär (23 Bilder): Hur Man Matar Och Bearbetar Busken På Våren? Beskrivning Av Rotsystemet Och Stjälken, Frukter Och Blad, Transplantation Och Vård

Innehållsförteckning:

Video: Röd Vinbär (23 Bilder): Hur Man Matar Och Bearbetar Busken På Våren? Beskrivning Av Rotsystemet Och Stjälken, Frukter Och Blad, Transplantation Och Vård

Video: Röd Vinbär (23 Bilder): Hur Man Matar Och Bearbetar Busken På Våren? Beskrivning Av Rotsystemet Och Stjälken, Frukter Och Blad, Transplantation Och Vård
Video: Solo&Co: Игра с буржуем :D (MUST SEE!) 2024, Maj
Röd Vinbär (23 Bilder): Hur Man Matar Och Bearbetar Busken På Våren? Beskrivning Av Rotsystemet Och Stjälken, Frukter Och Blad, Transplantation Och Vård
Röd Vinbär (23 Bilder): Hur Man Matar Och Bearbetar Busken På Våren? Beskrivning Av Rotsystemet Och Stjälken, Frukter Och Blad, Transplantation Och Vård
Anonim

Röd vinbär är en liten lövbuske vars bärsmak förmodligen är känd för alla. Den växer i skogsområdet i hela Eurasien, vid skogskanter, vid floder, vinbär finns i naturen. Men på personliga tomter växer denna kultur välvårdad, sameksisterar ofta med andra bärbuskar och ger en bra skörd, om ägarna naturligtvis tittar på vinbär.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Denna växt kan nå en höjd av 2 m, men oftare kan du hitta vinbär 1-1, 5 m höga. Skotten är grå eller gulaktig, och träet är nästan grönt, med ett ljust hjärta. Kulturens bladarrangemang är omväxlande, bladen har 3 eller 5 lober, det finns skåror i kanterna, liksom en glänsande slät topp. Bladplåtens nedre del är vanligtvis mycket lättare än den övre. Vener kan vara pubescenta. Blomställningar av röda vinbär är oansenliga, små, gulgröna, men kan också vara rödbruna. De samlas i penslar. Vinbär blommar i maj. Frukterna är saftiga, ljusröda, smakar ganska syrligt. Medeldiameter 10 mm.

Växtens rötter är djupa, de tränger in i jorden och väljer därifrån allt som är användbart för sig själva. Om du planterar flera olika sorter av röda vinbär på platsen kommer detta att bidra till korsbestämning. Röd vinbär tillhör krusbärsfamiljen. Bären mognar senare än svarta vinbär … Men det här är bra, återvändande sommarfrost är inte så hemskt för växten. Utbytet kan också vara högre än för samma svarta vinbär. Detta händer också för att rött tål lättare torka . Från en buske kan du samla upp till 9 kg bär per säsong.

Om du vårdar busken ordentligt kommer den att bära frukt i 25-30 år . Men vård bör vara omfattande, för till exempel frukt beror starkt på jordens sammansättning. Växten väljer snabbt ut näringsämnen från den, och om jorden inte befruktas i tid kommer nästa frukt att vara långt ifrån optimal. Det finns ingen anledning att säga så mycket om att bäret är användbart: det innehåller alla vitaminer från grupp B, liksom C, E, A, H, PP, liksom fettsyror och mineraler … Den här produkten rik på antioxidanter , det vill säga det bekämpar åldringsprocessen. Vinbär kallas till och med en växt som minskar risken för att utveckla maligna tumörer.

Det är sant att det är värt att äta med stora begränsningar för dem som har sådana sjukdomar som gastrit eller magsår samt leversjukdom.

Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa sorterna

Flera dussin sorter av bärgrödor gör att även en kräsen trädgårdsmästare kan hitta något acceptabelt alternativ. Och allt väljs på begäran.

  • Till exempel bör de vars mål är att odla stora frukter titta närmare på sorter som t.ex. Fertodi, Viskne, Rondom . De är båda högavkastande och lovar stora bär och är inte rädda för sjukdomar.
  • Om målet är att hitta den där mycket röda vinbär som också kommer att vara söt, så är det värt att stanna kvar på sorterna Svetlana, Houghton Castle, Early Sweet .
  • När huvudmålet att växa ser ut som den snabbast möjliga skörden kan du välja sorter " Förstfödda", "Serpentine", "Victoria ".
  • Mellansäsongssorter inkluderar Gazelle, Buzhanskaya , och till utsökt sent - " Marmelad", "Holländsk röd ".

Vanligtvis hjälper en sådan klassificering att navigera åtminstone lite i olika populära sorter. Men som redan nämnts är det fördelaktigt att ha olika sorter på platsen: en börjar mogna under de första dagarna av sommaren, andra "vaknar" senare, men så här kan du organisera en konstant skörd i trädgården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Röda vinbärsplantor kan enkelt köpas på vilken marknad som helst, men det finns alltid risker: säljaren måste i de flesta fall ta sitt ord för det. Om du vill styra processen själv från och till är det dags att börja föda upp dig själv.

Sticklingar

Ett ganska pålitligt sätt som nybörjare också kommer att lyda. Man tror att redan lignifierade sticklingar från ettåriga skott som har vuxit från roten rotar sig snabbare och lättare. Men sticklingar som odlas på två- och treåriga grenar rotar också bra. Det viktigaste är att handtagets tjocklek är minst 8 mm och längden når 20 cm … Det är vanligt att skörda plantmaterialet på hösten, sedan läggs sticklingarna i en låda med fuktad sand tills rotrudiment bildas där. Och sticklingarna måste förvaras i denna låda i 3 månader (eller lite mindre), tål temperaturen + 3 ° C. Därefter avlägsnas de under snön eller i grönsaksfacket i kylkammaren, och där kommer de redan att finnas kvar tills de planteras.

Landning i öppen mark faller i detta fall tidigt på våren, det kommer att lutas, intervallet mellan proverna är 20 cm … Plastflaskor läggs ovanpå, glasburkar kan också användas. Endast 2 knoppar ska vara kvar över marken från skärningen, allt annat ska ligga i marken. Därefter packas jorden, vattnas, mulkas med humus eller fin torv. I september kommer de rotade sticklingarna att gå till sin permanenta plats. Naturligtvis är det också möjligt att föröka röda vinbär med gröna sticklingar. Men de kommer att bilda rotsystemet så länge att markdelen kommer att drabbas av sådana volymer.

Med ett ord kan en sådan växt planteras på en permanent plats först efter ett år, och busken kommer att börja frukta senare.

Bild
Bild

Kranar

Förmodligen kommer denna metod att vara den enklaste möjliga. Du måste ta en ung buske (3-5 år gammal, inte äldre), lossa jorden under den, mata den, gör spår 10 centimeter djupa i marken och lägg skott i 1-2 år i dem . På flera ställen fixeras de med metallkrokar och täcks sedan med jord så att toppen är på ytan. När skotten växer 10 cm sprutas de varannan vecka med lös, välfuktad jord. Lager vattnas noggrant hela sommaren, utan att glömma organiskt material som mulch runt växten.

Och på hösten, när de rotade skikten måste separeras från moderväxten (de har ju redan avgivit skott), delas de i längd i separata prover, alla med sitt eget rotsystem. Och nu transplanteras de redan till en permanent plats. Ett par år - och några av dem kommer att börja bära frukt.

Bild
Bild

Dela busken

Denna metod är bra, om det är dags för växten att flytta till en ny plats väntar en transplantation på den . Först av allt tas gamla, sjuka, deformerade grenar bort från busken, och sedan grävs busken upp, uppdelad i delar. Varje del bör ha sitt eget perfekt formade rotsystem, stjälkar. Nedskärningarna får växa över med krossat kol. Och dessa delar skickas till hålen, som kommer att vara djupare än bäddparametrarna i livmoderbusken, minst 5 cm.

Efter plantering kan skotten förkortas med 20 cm (eller något mindre), vattna väl och fukta jorden tills den nya busken rotar på plats. Viktig! Delningsförfarandet bör utföras med ett kraftigt skärpt och helt sterilt instrument.

Bild
Bild

Planter

Plantor av denna växt kan också erhållas själv. Det är nödvändigt att välja livmoderbuskar av hög kvalitet: de måste vara friska, högavkastande, utan de minsta tecknen på skadedjur. Och nu borde dessa buskar "dissekeras" - antingen genom sticklingar, eller genom skiktning, eller genom att dela busken.

Men i allmänhet förstås metoden för förökning av plantor ofta att det exakt handlar om köp av unga växter på marknaden eller i en specialaffär. De kommer bara att behöva lämnas på rätt plats och vid rätt tidpunkt

Bild
Bild

Landning

Vanligtvis rekommenderar experter att plantera en buske på hösten , men under våren kan detta också göras ganska framgångsrikt.

Tidpunkt

Den bästa tiden för proceduren är förmodligen i mitten av hösten . Växten måste hinna slå rot på en ny plats. Och sedan i början av juli kan du räkna med den första skörden (om vädret tillåter det naturligtvis). Men om det på hösten inte längre är möjligt att plantera vinbär, behöver du inte förtvivla - även på våren kan allt göras korrekt, men kraven för plantering blir lite strängare.

Till exempel måste du plantera en buske medan knopparna ännu inte har blommat ut på den. Jorden är ännu inte helt torr, och detta är delvis ett problem: växten skickas till marken även med löv och knoppar och tror att detta alternativ är mer pålitligt. Men riskerna för att busken inte kommer att slå rot är ganska stora.

På hösten rotar plantorna mycket bättre, givetvis med tanke på att de planteras en månad före frostens början.

Bild
Bild

Val av sittplats

Växten anses vara termofil, och om svarta vinbär utvecklas bra på fuktig jord, fungerar ett sådant antal inte med rött. Behöver en platt yta, syd eller sydväst sluttning, helst … Vinbär älskar solen, bra belysning, i skuggan kommer de definitivt inte att ge den förväntade skörden. I ett öppet område är det inte heller värt att plantera röda vinbär: växten fryser helt enkelt från kalla vindar. Men om platsen är skyddad kommer snön att dröja kvar där, vilket innebär att busken på vintern kommer att skyddas på ett tillförlitligt sätt under snötäcken. Dessutom, på en välventilerad plats på våren och sommaren, kommer fukt från marken att avdunsta snabbare, och bin i tystare, vindstilla områden fungerar bättre.

Den optimala platsen för röda vinbär är i trädgården, inte långt från fruktträd (vanliga träd är också lämpliga), bredvid byggnader och ett staket . Och eftersom denna växt är långt ifrån den mest fuktälskande, måste du välja en plats där grundvattnet inte ligger närmare än 1 m (eller bättre, 1,5 m) från jordens yta.

Bild
Bild

Förberedelse av planthål

Den förbereds, som förväntat, i förväg. De gräver ett hål, den optimala storleken är 50x50 cm. Det odlingsbara, mycket fertila skiktet på 20 centimeter deponeras separat. Jorden blandas med en hink med kompost, superfosfat tillsätts där, liksom kaliumsulfat. Men om trädgårdsmästaren vill fokusera på organiskt material, kommer träaska att vara den bästa källan till fosfor och kalium; detta är det bästa verktyget för att upprätthålla ämnesomsättningen i växtvävnader.

Bild
Bild

Landningsteknik

Plantan skickas till en hink med vatten och förvaras där i ett par timmar. Då kan du börja landa.

Algoritmen ser ut så här

  • Planteringsmaterialet skickas till hålet. Om en gruppplantering genomförs omedelbart krävs ett intervall på 2 m mellan spåren.
  • Allt detta ska strös med ett underlag så att rotkragen är 5-6 centimeter under jordnivån.
  • Marken i cirkeln nära stammen måste komprimeras för att undvika luftgap nära rötterna.
  • Vidare görs ett spår längs omkretsen av stamcirkeln, vatten hälls i det för att fukta växten.
  • Marken måste mullas med 20 cm.
  • Trimningen utförs, 4 knoppar av tillväxt återstår på skottet (maximalt antal).

Efter plantering behöver växten bara vård, men det anses vara ett multikomponentkoncept.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Denna buske kan kallas kravlös, det är faktiskt relativt lätt att ta hand om den.

Vattning

Om sommaren är varm, det är en torka, måste du fukta marken under busken regelbundet. Oavsett hur likgiltig han är för fukt kommer värmen att försvaga honom. För att förhindra att vinbären torkar ut bör vattningen vara av hög kvalitet, utan luckor. När du häller bär är det ett stort misstag att glömma vattning . Och om det finns ett lager av mulch under busken, kan avdunstning av fukt minskas.

Bild
Bild

Jordbehandling

Det är mycket farligt att vara inaktiv, se hur en skorpa bildas i cirkeln nära stammen, vilket inte tillåter luft att tränga in i jorden . Därför måste den lossas, men inte särskilt djupt, annars kan du skada rotsystemet. Naturligtvis är den kraftfull i röda vinbär, men ändå ytlig. Och om du inte vill lossna ofta är mulching igen mycket användbart. Sågspån eller torv är lämpliga som mulch, och torkat gräs kommer att göra. Men det är mycket viktigt att det inte finns några ogräsrötter bland detta.

Bild
Bild

Toppdressing

Tidig applicering av mineraliska och organiska gödningsmedel är en måste-ha-vårdartikel . Och toppdressingens sammansättning beror på växtsäsongen för röda vinbär. På våren är det vanligt att befrukta växten med kvävehaltiga komponenter, det vill säga urea eller mulleininfusion.

Efter blomningen behöver vinbären redan fosfor för en stor skörd, men kväve måste tas bort vid denna tidpunkt. På hösten, när bären redan skördas, är det användbart att mata kulturen med ett fosfor-kaliumkomplex.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskärning

Det behövs för att öka buskens produktivitet, men inte bara av denna anledning . Under det första året blir beskärning formativ. En vuxen, frisk buske består vanligtvis av 15-20 grenar och 3-4 skott bör bevaras varje år. Svaga måste avlägsnas, skadade också, liksom växa inåt. Men när växten bildas kommer hårklippningarna att bli mer sanitära.

Och vårbeskärning är förknippad med avlägsnande av skott som är bortskämda av skadedjur. Höstbeskärning och efter vintern utförs alltid med ett rent, sterilt instrument; trädgårdsvar eller dess analog används för sanering av färska snitt.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Röd vinbär är inte den mest mottagliga grödan för sjukdomar och skadedjur, vilket naturligtvis är mycket bra för en trädgårdsmästare .… Men hennes immunitet mot sjukdomar är inte absolut, vilket innebär att du måste vara informativt beväpnad och redo för snabb hjälp om något händer.

Låt oss ta en titt på vad som kan skada röda vinbär

  • Bägarrost … Röda fläckar visas på bladen, och svampens sporer dyker upp inuti. Bär som påverkas av rost, liksom löv, måste plockas och brännas. Buskarna ska behandlas med fungicider.
  • Antraknos … En annan svampsjukdom som röda vinbär lider av. Bruna prickar visas på lövverket och stöter över dem. Bladen deformeras och sedan faller de av. En lösning av kopparsulfat hjälper bra med denna olycka, de sprutas med både en buske och en jord. Och så måste växten behandlas tills knopparna blommar på den. Men det är ännu bättre att förebygga sjukdomen, och detta kan göras genom att spraya busken med en 1% lösning av Bordeaux -vätska. Och efter blomningen bör det göras varannan vecka.
  • Septoria … Även bruna fläckar med mörka mittsporer. De drabbade bladen måste tas bort, buskarna måste behandlas med preparat med koppar i kompositionen. Men fungicider kan också användas. Ännu bättre, före blomning, spraya förebyggande buskarna flera gånger med samma kopparsulfat.
  • Mjöldagg … Om en ljus blomma dyker upp på vinbär som bara mörknar med tiden är det troligtvis det. Blad och bär kommer att falla av, busken kommer att sakta ner i utvecklingen. Svampdödande medel är lämpliga för behandling.
  • Smal fyllig guldfisk och njurmal … Dessa skadedjur angriper röda vinbär oftare än andra. Attacken kan förhindras genom att ta bort de underutvecklade skotten på våren. Skadedjur förstörs omedelbart, buskarna behandlas med Aktellik 25 dagar efter blomningens början. "Karbofos" eller "Nitrofen" fungerar bra mot njurmal, just under njursvullnad.

Rekommenderad: