Blackthorn (21 Bilder): Beskrivning Av Blackthorn Och Dess Bär. Vad är Skillnaden Mellan Taggig Plommon Och Vanlig Plommon? Plantera Sorter, Plantera Och Ta Hand Om Busken

Innehållsförteckning:

Video: Blackthorn (21 Bilder): Beskrivning Av Blackthorn Och Dess Bär. Vad är Skillnaden Mellan Taggig Plommon Och Vanlig Plommon? Plantera Sorter, Plantera Och Ta Hand Om Busken

Video: Blackthorn (21 Bilder): Beskrivning Av Blackthorn Och Dess Bär. Vad är Skillnaden Mellan Taggig Plommon Och Vanlig Plommon? Plantera Sorter, Plantera Och Ta Hand Om Busken
Video: Blackthorn (Prunus spinosa) - the wild ancestor of blue plums 2024, Maj
Blackthorn (21 Bilder): Beskrivning Av Blackthorn Och Dess Bär. Vad är Skillnaden Mellan Taggig Plommon Och Vanlig Plommon? Plantera Sorter, Plantera Och Ta Hand Om Busken
Blackthorn (21 Bilder): Beskrivning Av Blackthorn Och Dess Bär. Vad är Skillnaden Mellan Taggig Plommon Och Vanlig Plommon? Plantera Sorter, Plantera Och Ta Hand Om Busken
Anonim

Många förvirrar svarttorn och plommon. Faktum är att dessa kulturer är besläktade, men de har betydande skillnader. Vi kommer att prata om alla egenskaper hos denna växt, reglerna för plantering, odling och reproduktion av den i vår recension.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning och skillnader från plommon

Blackthorn även kallad blackthorn, vild eller taggig plommon … Detta är en liten växt, vars namn betyder "tagg". I regioner med ett tempererat klimat bildar kulturen ofta förtjockade planteringar. Den kan hittas på skogskanter, liksom i stäpperna och skogsstäpperna, och den kan också växa på en höjd av 1000 till 1500 m över havet. Utomlands finns växten i Malaysia, i norra Afrika, liksom i Västeuropa, Medelhavet och Ukraina.

Människor lärde sig om förekomsten av törnen redan i det antika Rom och Greklands era. Vilda plommons vassa taggar används i ortodoxin som en symbol för Kristi lidande. Det är känt att törnbusken nämndes även i evangeliet. Blackthorn kan representeras av ett lågväxande träd eller en spridande buske. I det första fallet växer det upp till 6 m, i det andra - upp till 2-4 m. Busken ger mycket rottillväxt, därför växer den aktivt och bildar oförkomliga taggiga tjocklekar.

Rhizomen är begravd 1 m i jorden. Rotsystemet är svängbart, grenat, när växten utvecklas, växer den och går ofta långt bortom kronprojektionszonen. Grenarna är helt täckta med taggar. Bladen är elliptiska, äggrunda, växer upp till 60 mm och har taggiga kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningen sker innan lövverket öppnar under andra halvan av april eller början av maj, blommorna är vita, med fem kronblad . Frukterna kallas drupes, deras storlek är upp till 13 mm i diameter. Färgen är djup, mörkblå eller lila, på ytan finns en uttalad vaxartad beläggning av en blåaktig nyans. Den första frukten inträffar vid 2-4 års ålder. Växten är en bra honungsväxt, därför lockar den insekter. Det kännetecknas av sitt motstånd mot frost och torka, så även en nybörjare kan plantera och framgångsrikt odla en taggig buske.

Ofta används växten för att bilda en häck, det är efterfrågat när man stärker sluttningar, det är ett bra bestånd för plommon- och aprikosgrödor. Prydnadsvarianter av törnen har funnits utbredd användning i trädgårdsdesign: många områden är dekorerade med rödbladiga, lila och frottévarianter. Blackthorn liknar plommon, men dess frukter är mindre, dessutom har de inte så höga smakegenskaper. Samtidigt är svartornar mer frostbeständiga, opretentiösa och tål långvarig torka . Förutom den rena svarttornen har många hybrider fötts upp dessa dagar.

Blackthorn -frukter är extremt näringsrika och friska . De innehåller fruktos, glukos, pektiner, samt fiber och steroider. Törnen innehåller mycket vitamin C och E, de har en ökad koncentration av kumariner, tanniner, mineraler och flavonoider. De innehåller värdefulla syror: stearinsyra, oljesyra, palmitinsyra och linolsyra.

Frukterna har en uttalad sammandragande effekt, därför har de funnit sin tillämpning i alternativ medicin vid behandling av gastrointestinala patologier. Deras effektivitet vid behandling av dysenteri, sår, kolit och matförgiftning har noterats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

De vanligaste bland trädgårdsmästare är följande törnsorter

  • " TSKHA ". Variation med sur-söta druvor utan överdriven stränghet.
  • " KROSS nr 1 " … Busk upp till 2-2,5 m hög. Bären är djuplila och med en märkbar blåaktig blomma. Massan är ganska tät, saftig, smaken är söt, men med surhet, något syrlig. Massan av ett bär är 6-8 g.
  • " KROSS nr 2 ". Frukterna av denna sort är runda, väger cirka 8 g. Smaken är något syrlig, med en liten syrlighet.
  • " Gulfruktig ". Hybridsort av andra generationen, erhållen från svartorn och körsbärsplommon. Druper är gula till färgen, har en sötaktig smak och saftig massa.
  • " Aprikos ". En hybrid av aprikos- och körsbärsplommon. Drupes är ljuslila i färgen. Smaken är sötaktig, med subtila aprikosavtal.
  • " Doftande " … Populär hybrid från svarttorn och amerikansk-kinesisk plommon. Under gynnsamma förhållanden växer den upp till 3,5-4 m. Drupes har en rundad form, väger cirka 9-10 g. Huden är lila, fruktköttet är saftigt, sött och surt, det finns ingen stränghet. Frukterna har en liten doft av aprikos och jordgubbe.
  • Shropshire . Denna sort föddes av uppfödare från England. Frukterna är sammandragande och har en söt honungsmak.
  • " Körsbärsplommon " … Busk upp till 3 m hög, kronan är medeltät, rund. Druper är lila, med en vaxaktig blomma, vikt - 4-6 g. Massan är ganska syrlig, smaken är sur.
  • " Körsbär ". Svarttornsträd upp till 3 m högt. Frukterna är något rundade, stora. Färgen är lila, det finns en uttalad vaxartad blomning. Vikt-8-9 g. Massan är ganska tät, smaken är syrlig, sur-söt.
  • " Katrinplommon ". En hybrid av svarttorn härrörande från plommon och körsbärsplommon. Det representeras av en mängd olika fruktfärger: från gult till blå-vinrött.
  • " Trädgård nr 2 ". Buske växer upp till 2 m. Drupes är sfäriska, hudfärgen är vanligtvis mörkblå, nästan svart, det finns en blomning. Skiljer sig i exceptionella smakegenskaper.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Törnen planteras i marken på våren när marken värms upp . Men det är bättre att börja förbereda gropen på hösten, så att den under flera vintermånader kan lösa sig bra. Törnen växer bäst på torra, lera eller sandiga underlag .… Kulturen är inte rädd för intensiv snösmältning tidigt på våren. Samtidigt är det inte värt att plantera det i för fuktig jord, eftersom det på en sådan plats på vintern är hög risk att frysa rötterna. Den optimala lösningen för att plantera svarttorn kommer att vara platser som är välbelysta av solen med ett substrat mättat med användbara ämnen. Syrligheten bör vara måttlig.

För plantering bildar det ett hål med ett djup av cirka 70 cm och en bredd på cirka 1 m För att förhindra intensiv tillväxt av taggar är det lämpligt att lägga över de branta kanterna på hålet med onödiga skiffer eller ark av någon metall. En vecka före avstigning måste du hälla det krossade skalet i hålet. Den kan skördas under hela vintern. Ett lager skal strö med ett substrat som består av trädgårdsjord med tillsats av 1, 5-2 två hinkar kompost. Dessutom hälls 70 g kaliumberedning och 400 g superfosfat i en sådan jord. Lite kalk bör tillsättas till jorden med hög surhet. Om en vild plommon planteras för att dekorera en häck, måste ett avstånd på 1,5-2 m upprätthållas mellan enskilda växter.

Lämplig för plantering av plantor vid 2 års ålder … Innan de placeras i öppen mark bör deras rötter förvaras i en lösning av "Kornevin" eller natriumhumat. Mitt i gropen måste du fixa stödposten. Plantan placeras exakt i hålet. Därefter rätas rötterna noggrant ut, varefter de strös med jordblandning så att rotkragen stiger 3-4 cm över marknivån. 30 l för varje planta.

För att behålla fukt är jorden täckt med ett lager av mulch. För att göra detta kan du ta nålar, humus eller halm. I det sista skedet av plantering knyts den unga växten till en pinne.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vårdfunktioner

Efter plantering måste törnbusken förkortas. I alla andra avseenden är vården av svarttorn inte annorlunda än jordbrukstekniken för någon annan frukt- och bärgröda. Växten måste vattnas, regelbundet lossa marken nära den, förstöra ogräs, ta bort all rotväxt, befrukta och förbereda sig för vintern.

  • Vattning … Första gången efter plantering vattnas tornplantan varje vecka, men efter en viss bevattning reduceras den till två gånger i månaden. Så snart den unga växten växer och nya bladplattor öppnas på den, bör vattningen minskas så mycket som möjligt. Om det kommer långvariga regn på sommaren behövs inte extra fukt alls, eftersom alla sorter av svarttorn utmärks av bra torktålighet. Men om sommaren är varm och torr, måste du hälla 25-30 liter varmt vatten under varje buske en gång i månaden.
  • Gödsel … För att en växt ska ge en riklig skörd behöver den näringsrik matning. Varje år introduceras organiska komplex i zonen nära stammen på våren med en hastighet av 10 kg humus för varje buske. Komplexa mineralkompositioner ger en bra effekt. När de blir äldre ökar behovet av sådan matning.
  • Beskärning … På våren behöver växten beskäras. Det utförs innan sapflödet börjar. I Rysslands centrala zon faller denna period under andra halvan av mars. I detta skede är det nödvändigt att ta bort alla torkade, sjuka och skadade grenar. Varje taggig växt har en tendens att övertjockna kronan, så den måste gallras då och då. Beskärning utförs så att unga buskar har 4-6 fruktgrenar. På hösten beskärs uteslutande vid behov, om växten har angripits av parasiter eller infektion, på grund av vilka grenarna är skadade. Denna procedur måste utföras efter bladfall.
  • Förbereder sig för vintern . Blackthorn är mycket frostbeständig, så det behöver inte täckas för vintern. Förberedelser för viloperioden kommer dock att behövas. Kort före frost kräver denna växt vattenladdning, vilket gör att den lättare kan tolerera låga temperaturer. Marken i zonen nära stammen bör mullas med ett lager torv eller humus.

För att ge växten den fukt som är nödvändig för tillväxt och utveckling på våren, på vintern försöker de täcka den med snö maximalt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fortplantning

Blackthorn förökas med frö eller vegetativ metod . Det senare innebär användning av sticklingar eller rotsug. Frömetoden för reproduktion är ganska lång, den används vanligtvis av uppfödare för att utveckla nya sorter. I praktiken föredrar trädgårdsmästare vegetativa tekniker för att få nya plantor så snart som möjligt.

Frön

För att föröka svarttornar med frön, i början av hösten är det nödvändigt att ta bort dem från drupen, försiktigt skala dem från massarester och plantera dem i en behållare med jord. Detta arbete kan utföras på våren, men i det här fallet behöver benen en lång skiktning. För att göra detta placeras de i en källare eller kylskåp under hela höst-vintersäsongen.

Erfarna trädgårdsmästare rekommenderas att placera fröna i en honungslösning i 10-15 timmar före plantering. Det märks att groddarna i detta fall visas mycket snabbare.

Plantering utförs till ett djup av 6-8 cm. Planteringsytans yta bör täckas med agrofibre. Så snart de första skotten dyker upp på ytan tas skyddet bort och skotten tas om hand på vanligt sätt . En transplantation till en permanent plats utförs efter två år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sticklingar

Sticklingar är lämpliga för reproduktion, på vilka det finns minst 5 fullvärdiga knoppar . Under vårmånaderna planteras sådana sticklingar i en behållare fylld med en jordblandning av bördig jord och flodsand. Behållaren flyttas till växthuset eller täcks med ett transparent lock ovanpå. Under hela sommaren är det nödvändigt att ge framtida vilda plommon tidig vattning, befruktning med näringsämnen och periodisk ventilation.

På hösten betraktas sådana sticklingar som starka plantor med ett utvecklat rotsystem. Vid denna tidpunkt kan de transplanteras till öppen mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rotskott

Det enklaste sättet att reproducera är att använda rotskott. För att göra detta separeras det noggrant från moderbusken och planteras omedelbart i förberedda planteringshål så att ett avstånd på 1-2 m kvarstår mellan dem . Annars kräver de samma vård som andra unga plantor.

Sjukdomar och skadedjur

Blackthorn är mycket resistent mot svampinfektioner och skadedjur . Men den här busken kan påverkas av gråmögel. Sjukdomen påverkar unga skott av buskar, spridningen av sjukdomen sker från botten upp. Om de inte behandlas ändrar bladplattorna färg från grönt till mörkbrunt och faller av. I deras ställe kan nya blad växa, men snart blir de gula och flyger runt. En sådan törn ger ett mycket lågt utbyte. Sprutning med någon fungicidkomposition hjälper till att bli av med röta. Bäst av allt fungerar "Horus" - det är den enda kompositionen som kan användas vid temperaturer under noll på våren. Bordeaux-vätska, liksom kopparsulfat, Abiga-Peak eller Gamair-kompositioner kan ge ett bra resultat.

Av skadedjur är bladlöss de farligaste. Denna sugande insekt lever av de vitala saftarna från törnen. Samtidigt förökar det sig snabbt: på kortast möjliga tid växer flera individer till en stor koloni. Parasiternas handlingar leder till deformation av lövverk och unga skott. Dessutom är bladlöss bärare av många virussjukdomar som är obotliga. Acaricides hjälper till att bli av med olyckan: "Aktara", "Antitlin" eller "Aktellik". För att uppnå en stabil effekt krävs vanligtvis minst tre behandlingar.

För att förhindra bladlusskador måste växten sprutas med en lösning av Bordeaux -vätska tidigt på våren (före början av växtsäsongen).

Rekommenderad: