Skillnaden Mellan Körsbärsplommon Och Plommon (17 Foton): Vad är Skillnaden I Utseende? Luktskillnader. Vad är Bättre Att Plantera? Vad är Godare?

Innehållsförteckning:

Video: Skillnaden Mellan Körsbärsplommon Och Plommon (17 Foton): Vad är Skillnaden I Utseende? Luktskillnader. Vad är Bättre Att Plantera? Vad är Godare?

Video: Skillnaden Mellan Körsbärsplommon Och Plommon (17 Foton): Vad är Skillnaden I Utseende? Luktskillnader. Vad är Bättre Att Plantera? Vad är Godare?
Video: Att plantera buske med Jankov Månsson 2024, Maj
Skillnaden Mellan Körsbärsplommon Och Plommon (17 Foton): Vad är Skillnaden I Utseende? Luktskillnader. Vad är Bättre Att Plantera? Vad är Godare?
Skillnaden Mellan Körsbärsplommon Och Plommon (17 Foton): Vad är Skillnaden I Utseende? Luktskillnader. Vad är Bättre Att Plantera? Vad är Godare?
Anonim

Om någon tror att körsbärsplommon och plommon är ett och samma träd, och frukterna bara skiljer sig i färg, är detta en felaktig tro. Från artikeln kommer du att ta reda på hur dessa frukter skiljer sig, vilket näringsvärde var och en har. Vi kommer också att berätta när dessa frukter mognar, och vilket av träden som fortfarande är bättre att ha på din webbplats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är skillnaden i utseende?

Även utåt finns det inget sätt att förväxla körsbärsplommon med plommon. Skillnaden är först och främst i fruktens form: körsbärsplommon är mindre och rund, ibland platt (beroende på sort), gul (ibland rödaktig) i färgen . Och plommonträdet ger en större avlång frukt. Plommon finns i en mängd olika färger (mestadels blå och lila). Detta är en elastisk frukt med en tät hy, saftig massa, från vilken stenen lämnar bra. Från körsbärsplommonet rör sig benet inte bara bort, det "håller" i den vattniga massan.

Körsbärsplommonfrukt är nästan hälften av plommonstorleken: Således ger en stor mängd plommon frukt som väger 70 g, medan maxvikten för ett körsbärsplommon är 30-35 g. Men tkemali bär frukt rikare. Körsbärsplommon är mer glänsande, den har inte en matt yta. Efter att ha kommit ihåg dessa särdrag genom yttre tecken, förväxla aldrig körsbärsplommon med plommon eller vice versa.

Och träden är väsentligt olika: ett spridande plommonträd med stora löv, växer upp till 12 meter i höjd, medan körsbärsplommon ser mer ut som en frodig buske från 3 till 10 meter i höjd med små ovala lövverk (tkemali -blad liknar björk löv).

Bild
Bild
Bild
Bild

Luktskillnader

Körsbärsplommon eller, som det också kallas en frukt, "hörs" tkemali på avstånd. Hon har en mycket uttalad nektararom, som känns även på relativt långt avstånd. Du kan bara lukta på plommon på nära håll, beroende på sorten kan det lukta försiktigt eller ha en djupare ihållande lukt.

Jämförelse av andra egenskaper

Vad är godare? Men här, som de säger, finns det inga kamrater för färg och smak. Låt oss närmare överväga fruktens egenskaper - efter att det är möjligt att skilja dessa frukter kommer alla att dra en slutsats för sig själva.

Smak

Körsbärsplommon har en syrlig söt smak, mer saftig, så mer sylt görs av det. Men för tjocka sylt och sylt är det bättre att ta ett plommon: för det första är det sötare (9-17% innehåller socker), och för det andra är massans och hudens tätare struktur mer lämplig för en tjock konsistens. Smakprov gav följande resultat:

  • smaken av körsbärsplommon uppskattades till 4-4, 8 poäng;
  • smaken av plommonfrukter är något högre - 4, 5-5 poäng.

De tog ett fempoängssystem som grund. Det finns mer sockerhalt i plommonmassa, men körsbärsplommon är mer rikt på kalcium och olika syror (askorbinsyra, citronsyra, äppelsaft). Låt oss närmare överväga frukternas kemiska sammansättning och näringsvärde.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kemisk sammansättning

När det gäller deras kemiska sammansättning skiljer sig frukterna som övervägs avsevärt, såväl som näringsvärde. Så, tkemali innehåller mer kalorier: när du äter 100 g körsbärsplommon fyller du på din kropp med 49 kilokalorier . När du äter samma mängd plommon får du 15 kcal mindre. I körsbärsplommon finns det mycket mer protein (0,8 g, i plommon - 0,2 g), det är mer fett (0,3 g kontra 0,1 g hos en "släkting"). Mängden kolhydrater är också högre i gula frukter (9,6 g och 7,9 g i plommon).

Körsbärsplommon är inte bara mer kaloririkt än plommon, utan också mer mättad med vitaminer (askorbinsyra, grupp B, vitamin A och PP), mineraler . Så den innehåller mycket kalium, järn, fosfor, magnesium, pektin. Men plommonen innehåller jod, nickel, zink.

Bild
Bild

Ansökan

Traditionellt används dessa frukter vid matlagning, förutom konserver, marmelader, olika sylt, kompott, juice och fruktdrycker tillagas av dem. Dessutom skördas drycker både för vintern, så de bryggs av färsk frukt . Pikanta såser tillagas också av körsbärsplommon och plommonmassa - dessa originaltillsatser är perfekta inte bara för pannkakor och pannkakor, utan också för kött, fisk, grönsaker.

Frukt fryses också, men endast plommon serveras för torkning . Torkad frukt (katrinplommon) och kanderad frukt tillverkas av den. Körsbärsplommon är inte lämplig för torkning, benet lossnar inte bra och fruktköttet är mycket saftigt, till och med vattnigt. Körsbärsplommon används för att göra marmelad och marshmallow. Men användningsområdet för körsbärsplommon och plommon slutar inte där. Till exempel inom kosmetologi tillverkas olja av plommonfrön. Det används mot torrhet i huden, för att förbättra elasticiteten, ta bort flagnande och föryngrande förfaranden.

Mogen plommon är en råvara för att skapa trevliga toner i parfymer och kosmetika . Men körsbärsplommonfrön bearbetas för att få aktivt kol. Av omogna tkemali görs citronsyra, en essens som sedan används vid framställning av söt läskvatten och olika koncentrat i form av sirap.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tja, och var utan traditionell medicin. Avkok och infusioner av dessa frukter anses vara bra hårsköljningar. Efter en sådan procedur blir håret mer flexibelt och "levande", lyser och elektrolyserar inte. Dessutom rekommenderas körsbärsplommon för följande sjukdomar:

  • hypertoni (och arytmier) för att normalisera blodtrycket;
  • förkylning vid stark hosta (lindrar inflammation);
  • problem med mag -tarmkanalen (förstoppning, avföringsstörning, stoppar utvecklingen av putrefaktiva processer i tarmen);
  • när lågt hemoglobin (har en gynnsam effekt på hematopoiesprocesserna).

Plommon är inte mindre användbar. Det rekommenderas att förbättra välbefinnandet i följande fall:

  • med svullnad för att ta bort överflödig vätska från kroppen;
  • med processer med nedsatt syn;
  • när ämnesomsättningen störs
  • för att normalisera njurarnas och leverns funktion;
  • i kampen mot virus för att stärka immunsystemet.

Man tror att dessa relaterade frukter har en lugnande effekt på kroppen som helhet och hjälper till att bekämpa cancerceller.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mognadsvillkor

Körsbärsplommon gillar inte kylan, så den växer och mognar bättre i de södra regionerna. Frukt bara i slutet av sommaren, vissa sorter ger en skörd tidigt på hösten . Kulturen är termofil och med stark immunitet, inte kräsen om vattning och jord. Trädet klarar lätt av sjukdomar, kan motstå parasiter, huvudvillkoret är att växa i värme. Men plommonen är ganska motståndskraftig mot kallt väder, därför är den lämplig för odling på norra breddgrader. Plommon klarar låga temperaturer, men är inte lika immunresistent som tkemali.

Hon behöver bra vård: vattning och skydd mot skadedjur och sjukdomar . Om du tar hand om plommon ordentligt kommer det att belöna dig med doftande frukter i juli. Körsbärsplommonet bär mer frukt, en liten växt som växer i en gynnsam miljö kan ge upp till 40 kilo skörd. Medan samma plommonträd ger hälften av frukten. Men de kommer att bli större.

Det är klart att i de norra regionerna kan mogningstiden skifta, men bara något - allt beror på värmen.

Bild
Bild

Ursprung

Både körsbärsplommon och plommon tillhör Pink -familjen, men körsbärsplommon är fortfarande en typ av plommon (körsbärsplommon), förresten, plommonsläktet innehåller ytterligare 249 arter, men ingen av sorterna växer i naturen. Fram till nyligen föredrog trädgårdsmästare på sina tomter att odla fler plommonträd - detta är en mer välkänd gröda för alla generationer.

Och när körsbärsplommon föddes som en mängd plommon, förändrades många synpunkter, eftersom det bara har etablerat sig från den bästa sidan: det bär rikligt och börjar förresten ge efter två år tidigare än plommonplantan. Körsbärsplommon lever nästan dubbelt så länge som dess förfader - upp till ett halvt sekel, medan livslängden för ett plommonträd är högst 25 år, varav det bär frukt i 10-15 år.

Man tror att plommonet först odlades i forntida Persien; det kom till Rysslands territorium runt 1600 -talet, när flera plommonplantor fördes från Europa till Izmailovo . De skyddades på vintern, eftersom dessa sorter inte var så vinterhärdiga. Därefter arbetade ryska uppfödare hårt för att få frostbeständiga plommonsorter, och detta arbete lyckades. Idag anses denna gröda kalltålig och planteras aktivt även i de nordligaste regionerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är bättre att plantera?

Men vad är bättre att plantera - det beror först och främst på regionen. Tkemali är en termofil växt, därför kommer den att visa sig bättre i södra området . Även om det är fel att ta hand om det eller bryta mot planteringstekniken, så kommer sömlösa körsbärsplommonskott inte att utvecklas ordentligt. Plommon är inte så kräsen, dessutom har den en hög grad av frostbeständighet, vilket gör att den kan odlas även i norr. Det visar sig dock bra under varma klimatförhållanden. Det är värt att säga att vissa sorter av körsbärsplommon också tål frost ner till -20 grader.

När du väljer vad du ska plantera i din trädgård: körsbärsplommon eller plommon, fortsätt från vilket träd du vill se . Körsbärsplommon växer som en buskig hög växt, och plommon växer som ett spridande träd. Tja, vilken sorts frukt vill du ha mer: om det är saftigt, doftande och mjukt, så är detta tkemali, och om du vill få mer köttiga frukter för sylt och marmelad, plantera ett plommon. Du kommer dock inte att gå fel om du planterar både körsbärsplommon och plommon på din webbplats. I varma klimat kommer båda dessa träd att fungera bra och ge höga skördar. Det är sant att plommonträdet snabbt kommer att glädja sig med sina frukter, det här är en sommarfrukt.

Beroende på sorten mognar plommonfrukter i juni-juli . Men körsbärsplommon bara i slutet av sommaren kan glädja med mogna frukter, men oftast mognar det och fylls med den nödvändiga saftigheten först till hösten. Förresten, plommonfrukter är mer lämpliga för transport, så om målet är att odla en gröda till salu, ge företräde åt dessa frukter med en tätare frukthud. Att odla ett plommonträd är svårare än att odla ett körsbärsplommon. Den senare anpassar sig snabbare vid plantering, men plommonen har en mindre stark immunitet, den behöver ständig vård: foder, vatten och behandling mot parasiter och sjukdomar.

Nära plommonplantan måste du hela tiden gräva upp jorden för att ta bort rotskotten. Körsbärsplommon och plommon är besläktade grödor, och dessa stenfrukter har liknande egenskaper, men när du väljer en gröda för plantering är det bättre att ta hänsyn till skillnaderna . Och kom ihåg, en bra belastning är inte allt. Attityden till växten är mycket viktig, dess egenskaper och initiala egenskaper måste beaktas. Och ja, körsbärsplommon behöver en pollinator, och dess äldre "släkting" kan självbestämma. Körsbärsplommon kommer att skörda under det andra året efter plantering och plommon - bara i det femte.

Var beredd på att körsbärsplommon måste stöttas, annars kan tunna grenar brytas av en riklig skörd. Om du har lite plats på platsen är det bättre att plantera ett plommon - det här är ett snyggare växande träd. Istället för ett körsbärsplommon kan 2 plommonträd mycket väl växa.

Rekommenderad: