Chips: Vad är Det? Träbränsle I Påsar Och Teknikflis, Tall Och Bok, Andra Typer Och Deras Tillämpning, Densitet Och Vikt

Innehållsförteckning:

Video: Chips: Vad är Det? Träbränsle I Påsar Och Teknikflis, Tall Och Bok, Andra Typer Och Deras Tillämpning, Densitet Och Vikt

Video: Chips: Vad är Det? Träbränsle I Påsar Och Teknikflis, Tall Och Bok, Andra Typer Och Deras Tillämpning, Densitet Och Vikt
Video: Rancidity - Why is a bag of chips half full? | #aumsum #kids #science #education #children 2024, April
Chips: Vad är Det? Träbränsle I Påsar Och Teknikflis, Tall Och Bok, Andra Typer Och Deras Tillämpning, Densitet Och Vikt
Chips: Vad är Det? Träbränsle I Påsar Och Teknikflis, Tall Och Bok, Andra Typer Och Deras Tillämpning, Densitet Och Vikt
Anonim

Många vet att det inom träbearbetningsindustrin oftast finns mycket avfall som är mycket problematiskt att slänga. Det är därför de återanvänds, eller snarare återanvänds, medan kvaliteten på de efterföljande råvarorna inte skadas. Efter träbearbetning kan inte bara grenar vara kvar, utan även kvistar, damm och sågspån. En av de enklaste metoderna för att bli av med avfall kan kallas deras förbränning, men den här metoden anses vara ganska kostsam, och därför behandlas träavfall ordentligt för att få de så kallade flisen. Om vad det är, hur det produceras och hur det används, lär vi oss i detalj i den här artikeln.

Vad det är?

Enkelt uttryckt är flis strimlat trä . Många argumenterar om hur värdefull det är, eftersom det fortfarande är slöseri, eller det kallas ofta en sekundär produkt. Ändå används denna råvara i stor utsträckning för olika ändamål och industrier, inklusive den används som en teknisk råvara.

Kostnaden för träflis är mycket låg, varför det ofta används som råvara för bränsle . Det säregna med en sådan sekundärproduktion av en produkt är att den kan produceras året runt.

I det här fallet har råvaran dock många nackdelar, till exempel om lagringsförhållandena inte följs börjar det snabbt ruttna.

Bild
Bild

Hur gör dom det?

Chips erhålls med speciella flishuggare och andra enheter, till exempel skördetröskor . Rester från trä bearbetas helt enkelt i enlighet med en viss teknik. Trumhuggare används också för dessa ändamål. I allmänhet kan tekniken vara mycket varierande. Råvaror produceras både i stora företag och i små privata verkstäder. Skördare används vanligtvis av specialiserade företag som direkt arbetar med trä. Flishugg används för tillverkning av tekniska chips eller bränsle.

Vid tillverkning av en homogen massa chips kan en mycket hög produktkvalitet uppnås i slutändan . Tillverkningskapaciteten kan förbättras genom ytterligare installationer i produktionen, till exempel dimensioneringsnät. Vid tillverkning av träflis används också ultraljudsbehandling, vilket i framtiden också förbättrar kvaliteten på råvaror, särskilt om det kommer att användas för träbetong. Arbolit används ofta i konstruktion.

Bild
Bild

Vilka raser är de gjorda av?

Flis kan erhållas från olika träslag, men deras densitet och vikt kan variera. En genomsnittlig kub kan väga upp till 700 kg / m3 . När det gäller träets densitet är det mycket olika för olika arter. Så till exempel för ekflis är den faktiska densiteten 290 kg / m3, för lärk är detta värde något mer än 235 kg / m3, och granens densitet är bara 148 kg / m3. Det bör noteras att bulkdensiteten för krossat sågspån från trä med en bråkdel av upp till 8 mm ligger inom 20% av densiteten hos vanligt trä.

Utåt ser flis från olika trädslag likadana ut; vid första anblicken är det osannolikt att en lekman ser skillnaden, men den finns fortfarande kvar . Användningen av flis från olika träslag har redan testats med tiden inom vissa livsområden, och därför kommer vi att överväga denna fråga mer detaljerat.

Ek

I många år har återvunna ekråvaror använts aktivt för en mängd olika ändamål. Ekflis används ofta vid tillverkning av alkoholhaltiga drycker, mycket ofta vin. Lätt bränning av flis gör att drycker får en delikat vanilj- eller blommig doft, men stark bränning - även en chokladarom. När det gäller deras egenskaper kan ekflis till viss del betraktas som unika för framställning av viner och blandad sprit.

Råvaror från ek används också för att röka rätter, vilket ger dem en gulaktig eller brun färg.

Bild
Bild

Olkhovaya

Alchips används ofta för att röka fisk, kött och ostprodukter, eftersom de inte innehåller skadliga gifter. Röken från al anses vara ganska mild. Trots att al är lämplig för att röka en mängd olika rätter rekommenderar experter det i större utsträckning för fiskrätter och delikatesser. Alchips kan köpas snyggt, komplett med andra trädslag, eller du kan förbereda dem själv om du har lämplig erfarenhet.

Bild
Bild

Björk

Björkflis säljs av tillverkare som råvaror för rökning . Råvaror utan bark kan användas för tillverkning av bränslepellets, liksom för framställning av cellulosa.

Bild
Bild

Bok

Orientalisk eller skogsbok är utmärkt för att göra flis, bok krossas och torkas utmärkt, med ett minimum av harts. Bokchips kan inte förstöra olika rätter; de ger dem en subtil rökig doft . Fördelen med rå bok är att den kan förvaras länge utan användning utan att förlora dess egenskaper.

Bild
Bild

Tall

Tallskivor brukar användas i trädgården. Detta furumaterial anses vara mjukt, miljövänligt och luktfritt. När den används i landskapsarkitektur är den färgad med säkra färgpigment . Fördelen med sådana dekorativa råvaror är dess opretentiöshet, det finns ingen anledning att ta hand om det årligen och också byta till en ny.

Bild
Bild

Yablonevaya

Äppelchips, liksom päronflis och flis av andra typer av fruktträd, är bland de mest populära för rökning. Apple innehåller massor av eteriska oljor som kan ge vilken maträtt som helst en oöverträffad doft.

Bild
Bild

Körsbär

Cherry chips har en stor doft; de används ofta för att göra alkohol hemma, liksom för att röka en mängd olika rätter. Alla fruktraser, inklusive körsbär, innehåller friska eteriska oljor som vid rökning avger mycket doftande rök.

Bild
Bild

Enbär

Som regel används inte enbärflis i sin rena form, till exempel med al . Det används sällan i sin rena form i stora volymer, eftersom det kan ge en mycket stark och ofta obehaglig lukt.

Bild
Bild

Barr

Barrspån används ofta för tillverkning av träbetong, det vill säga de tjänar som grund för vidare tillverkning av byggmaterial. Arbolit i sammansättning är vanligtvis 70-90% trä.

Bild
Bild

Lövfällande

Lövflisar är utmärkta för mulching av jorden, och de används också för att dekorera stigar i trädgården, i personliga tomter . Det blandas ofta med råvaror från fruktträd och används sedan för rökning hemma eller i produktionen.

Cederträ kan användas som ett dekorativt material för mulching av en trädgård, med dess hjälp kan du skapa ett optimalt mikroklimat i jorden . För att bibehålla fuktbalansen, såväl som för den antibakteriella effekten, läggs ofta cederflis i källaren eller i skafferiet.

Till trädgården kan gran- eller aspspån användas, som liksom andra trädslag är rika på fytoncider som förstör många patogena bakterier i trädgården.

Bild
Bild

Varumärkesöversikt

Olika marker har sitt eget syfte, liksom märkning. Enligt GOST har tekniska marker följande betyg.

  • C 1 . Trämassa lämplig för tillverkning av reglerade papperskorgen.
  • C-2 skiljer sig från Ts-1 bara genom att den är avsedd för tillverkning av pappersprodukter med oreglerat skräp.
  • Till märket C-3 omfattar sulfatcellulosa och halvcellulosa sorter för tillverkning av papper och kartong med oreglerat skräp.
  • Träflis PV används vid tillverkning av fiberboard, och PS - spånskiva.

Tekniska råvaror tillverkas endast i enlighet med kraven i standarden. Så, till exempel vid tillverkning av kartong eller papper för förpackning med oreglerat skräp, är det möjligt att få flis av märket Ts-3 med en barkhalt på upp till 10%.

Bild
Bild

Vad används det till?

Träet har ett mycket brett användningsområde efter strimlaren. Chips kan användas som bränsle för drift av gasproducerande anläggningar. Bränsleflis används ofta för pannor som fungerar inte bara i företag utan också i vanliga hus . Sådana råvaror garanterar perfekt tillförsel av värme och ånga.

Det finns också gasgeneratorer som fungerar utmärkt med träavfall. Sådana generatorer är mycket ekonomiska, och därför är efterfrågan på flis mycket hög för dem. En intressant punkt är användningen av alchips, som kött- och korvproducenter jagar efter. Dess användning av stora fabriker och tillverkare beror på att det ger en utmärkt röklukt.

Pressade råvaror i ark används i konstruktion . Det finns också positiva recensioner om takspån. Ett spåntak kan hålla i nästan ett halvt sekel, dessutom kräver ett sådant tak inte särskilt underhåll i framtiden. Tillverkare som har specialmålningsmaskiner i sin produktion kan sälja målade träflisar, som ofta används i landskapsarkitektur, liksom för att dekorera gräsmattor. Dekorativa chips säljs vanligtvis förpackade i påsar.

Det ska noteras att chips kan göras på beställning för olika ändamål och produkter, det kan vara av olika fraktioner, samt med angivna dimensioner . Så, till exempel, används speciella tekniska flisar för att göra träbaserade paneler, och väggblock är också gjorda av flis. Sådana block kallas också träbetong eller arbolit, de är gjorda på grund av flis och cementbruk.

Flis används aktivt vid tillverkning av plywood, fiberboard, spånskiva, papper, kartong och gips . Vanligtvis, för dessa ändamål, används inte stora chips, utan små fraktioner. I allmänhet kan man säga att flis är en mycket värdefull sekundärprodukt.

Chips under de senaste åren har blivit mer och mer efterfrågade, eftersom de kan användas på olika, till och med de mest oväntade livsområdena. Det är därför försäljning av träavfall anses vara en mycket lönsam verksamhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lagring

Lagringen av litet träavfall måste vara korrekt, först då blir det inte oanvändbart. Chips kan lagras:

  • i behållare;
  • i speciella torra soptunnor;
  • i högar.

För en liten mängd råvaror används vanligtvis lager eller bunkrar, från vilka råvaror snabbt och bekvämt kan laddas in i en bil. Men vanligtvis på sådana platser lagras råvaror högst en vecka.

Stängda behållare används vanligtvis för kortsiktig lagring av råvaror. Stora volymer lagras i högar.

Rekommenderad: